Тема: Мандрівка Україною.

Про матеріал
Мета: поглибити знання учнів про Україну; розвивати пізнавальний iнтерес, мовлення учнів; сприяти вихованню почуття любові до рідного краю, виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.
Перегляд файлу

Тема: Мандрівка Україною.

Мета: поглибити знання учнів про Україну; розвивати пізнавальний iнтерес, мовлення учнів; сприяти вихованню почуття любові до рідного краю, виховувати патріотичні почуття приналежності до українського народу.

Обладнання: плакат, роздатковий матеріал, малюнки.

Хід заняття

І.Організація дітей.

1. Привітання.

2. Вступне слово.

У всiх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,

Рiднiша їм своя пустиня,

Анiж земний в чужинi рай.

Їм красить все їх рiдний край.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батькiвщини.

                                                 М. Чернявський

— Про яку святиню говориться у вiршi? (Про Україну)

Ми з вами вирушимо у подорож, але вона не звичайна, а заочна. Ви матимете змогу доторкнутися до історії різних куточків нашої неньки  України, більше дізнаєтесь про її велич та неповторність. А також глибше проникнете у культурну спадщину своєї Батьківщини.

І зупинка. Україна на карті.

ІІ зупинка. Державнi символи України.

ІІІ зупинка Мальовнича Україна.

IV зупинка Загадки.

 

Легенда про Україну

Колись давним-давно в одному селі жила бідна вдова. Не було в неї ніякої втіхи від життя, тільки одна важка робота. І ось настав радісний день. В неї народилась дівчинка – маленька, крихітна, гарненька. І мити стала думати, яке ім’я дати своєму дитяті. Тут, звідки – невідомо, осяяна маревом, з’явилася в хаті чарівниця. Вона з тривогою і жалістю дивилася на немовля і сказала вдові: «Не давай дитині імені, вона сама його знайде, а якщо даси, то вона помре».

 Дівчина росла-підростала, була розумною, слухняною, але невеселою, часто журилася тим, що у неї немає імені. І ось їй виповнилось 16 років. Задумала вона вирушити у білий світ, щоб знайти своє ім’я. мати ніяк не хотіла розлучатися з донькою, але вона була невідступна і потайки вирушила в дорогу.

Бідна вдова чекала день, другий, не витримала розлуки і пішла свою доньку шукати. Ішла, йшла і вийшла в чисте поле, жовте-жовте і пшеницею колоситься. В чистому блакитному небі ластівки кружляють, світить ясне сонечко. І бачить мати – спить на полі дівчина, її дочка, та така гарна, що вона мимоволі замилувалась нею.

Раптом потемніло синє небо, здійняв вітер куряву, полягла до землі колосиста пшениця. Почувся тупіт та іржання коней, брязкання зброї, вигуки чужою мовою. Це були війська хана Батия.

Попереду їхав син хана. Раптом він побачив красуню-дівчину, зупинився і вигукнув: «Укра-юина», що на його мові означало «Дівчина молода». Дівчина прокинулась, хан схопив її і забрав із собою. Мати, побачивши це, опустилася на коліна і стала благати Господа Бога захисту для своєї єдиної дитини.

Раптом стало все чорне-чорне, загримів грім, затряслася, здригнулася земля, а потому  все стихло… По небу пропливали ніжно-блакитні хмаринки. Лише курява здіймалась навкруги, і на полі стояла самотня вдова.

Пішла вона плачучи по землі шукати свою дитину. А в пам’яті лишилося одне – Україна, Україна. Йшла… З очей падали сльози. І там, де на землю падали сльозинки, проростали квіти волошки . Мати йшла боса, колола ноги, і, де на землю падала крапля крові, виростали маки.

Де пройшла мати по землі, так і стала та земля зватись Україною.

ІІ.Основна частина.

  • Сподобалась вам ця легенда?
  • А зараз я пропоную вам подорож по Україні. У нас буде декілька зупинок. То ж поїхали.

І зупинка. Україна на карті.

  • Я пропоную вам із пазлів скласти карту України.( кожна дитина отримує конверт із пазлами) Поки  учні виконують завдання, звучить пісня про Україну

          Бесіда за картою.

  - Розгляньте карту України.

     Відшукайте на ній столицю нашої держави. – Яку назву має це місто?

     Чи були в Києві?

      А що ви знаєте про це місто?

- Послухайте легенду про заснування  Києва.

Заснування Києва

Відбувалося це дуже давно, коли святі апостоли порозходилися до різних країв провідувати Христову віру.

У ті давні часи опинився біля могутнього Дніпра святий апостол Андрій зі своїми учнями. Він став на березі річки і промовив:

- Чи бачите ви ці гори? На цих горах величезне місто стане, і буде в нім багато церков.

І вийшли на гори, благословив їх, поставив хрест і помолився Богові.

Минуло багато років. І прийшли в ці краї брати Кий, Щек та Хорив і їх сестра Либідь.

І тут, на горах над Дніпром, заснували вони велике місто й назвали ім’ям найстаршого брата – Київ.

Здавна, коли люди не знали заліза та міді, а робили собі списи та сокири з каменю, жили не в хатах, а в печерах, у цих краях жило багато людей. І передусім тому, що тут сходилися дві великі ріки: Дніпро та Дністер. Над рікою легше було прогодуватися чи рибою чи звіриною. Рікою люди пересувалися куди треба – сухих доріг тоді було небагато, і ними їздити було нелегко й небезпечно. Тому під Києвом виникали найбільші оселі, жило більше багатих людей, торгівельних: сюди частіше приїздили купці з чужих країв з усяким товаром.

З-поміж усіх українських міст Київ був найбільшим і найславетнішим. І сьогодні Київ залишається найбільшим містом – столицею нашої держави – України.

 

 

ІІ зупинка «Державнi символи України».

  •  Кожна країна свiту обов’язково повинна мати свої три символи. Що ж означає слово символ? (Символ — це умовне позначення якогось предмета, поняття чи явища).
  • Як і кожна держава світу, Україна має свій герб, прапор, гімн.
  •       Гімн – це найголовніша пісня країни. Для гімну України написані слова, які виражають найсердечніше думки і прагнення нашого народу. Їхній автор – український поет Павло Чубинський. До тексту підібрана ніжна і одночасно горда мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу не проходять без урочистого виконання нашого прекрасного Гімну.
  •       Ось послухайте вірш про Гімн:

Слова палкі, мелодія врочиста,

Державний гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста –

Це клич один з мільйонів голосів.

Це наша клятва, заповідь священна,

Хай чують всі – і друзі, й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї ясне світло навкруги. 

                                         Н. Поклад

  •       Ось, гляньте на малюнок, що це таке?
  •       З яких кольорів складається прапор?
  •       Молодці! Синь українського неба і золото неозорих пшеничних ланів переніс наш народ на свій прапор. Кольорі ці мають ще інше значення «мир» і «багатство», бо наш народ є мирний і трудолюбивий. Працею в поті чола здобував він славу рідній землі. Коли ж злі вороги порушували спокій народу-трударя, він ставав воїном. А синьо-жовтий прапор кликав до бою, перемоги.
  •       Скажіть, а це що таке?
  •       Так, це герб. Наш народ має герб – тризуб. Це старовинний знак. Багато століть тому запровадив його в Україні київський князь Володимир Мономах. Княжий тризуб зображає старовинну зброю. Нею наші прадіди мужньо билися з численними ворогами, виборювали волю для свого народу.

Герб

Наш герб – тризуб, це воля, сила,

Наш герб – тризуб! Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є, ми завжди будем,

Добро і пісню несемо ми людям.

 

 

ІІІ зупинка. Мальовнича Україна.

Фарби я візьму у руки ,

Намалюю рідні луки.

Намалюю рідний край –

Дім в селі, ставок і гай,

Намалюю небо.

Намалюю крила.

Полечу до тебе,

Україно мила.

  • А зараз я запрошую вас поринути у мальовничий світ нашої України. Я підібрала для вас найгарніші куточки нашої країни. Ви переглядайте фотографії, а я буду вас коротко знайомити з ними.

 

Манявський водоспад

 

Де: Івано-Франківська область, Богородчанський район.

Манявський водоспад — це один з найвищих водоспадів української частини Карпат. Вода річки Манявка струмує каскадами відразу з трьох водоспадів, разом вони досягають висоти близько 18 метрів. Зверху водоспаду є кілька невеликих уступів (1,5-2м), які нагадують зручні ванни.

  • Біля підніжжя Манявського водоспаду розташоване невеличке озерце. Ходять легенди, що вода в цьому озері має здатність омолодити будь-який організм.

Бакота

Де: Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район.Бакота — затоплене містечко. Вперше згадується в літописі 1024 року. Перша згадка про скельний чоловічий монастир зафіксована у київській Книзі 1362 року, де той згадується як “давно існуючий” — у монастирських печерах люди ховались під час набігів татар.

Історія Бакоти закінчилася в 1981 році, коли під час будівництва Новодністровської ГЕС населення було виселене в сусідні міста, а сам населений пункт повністю затоплений водою. Що цікаво — середньорічна кількість тепла на 1 кв. м. тут рівнозначна ялтинській, оскільки скелі і ліси захищають узбережжя Дністра від північних повітряних потоків.

Національний дендрологічний парк Софіївка

Софіївка - одне з найкрасивіших рукотворних чудес України, пам'ятник світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII століття. Щорічно парк, що займає близько 180 га, відвідують понад 500 тисяч осіб. Софіївка заснована в 1796 році власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. По руслу річки Кам'янка споруджено ряд штучних басейнів та ставів: Верхній та Нижній, водоспади, шлюзи, каскади, підземна ріка Ахеронт (завдовжки 224 м). Парк прикрашають Левкадська і Тарпейська скелі, гроти, павільйони, альтанки і антична скульптура.

Озеро Синевир

Високогірне льодовикове озеро Синевир розташоване на території Національного природного парку "Синевир". Це найбільше і красиве озеро в Карпатах. Розмір озера змінюється в залежності від кількості опадів. Середня площа - 4-5 га, глибина - 8-10 метрів. Найглибша точка - 22 м. Вода дуже чиста, здається яскраво- блакитною. Водиться форель озерна, райдужна та струмкова, однак риболовля заборонена. На території НПП "Синевир" діє центр реабілітації бурих ведмедів.

Гранітні скелі Побужжя

Одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини вже впродовж 60 мільйонів років, знаходиться в межах Північно-Західній частини Миколаївської області. Тут було виявлено 86 представників флори і фауни, яких занесли до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Крім того, величні гранітні скелі подекуди сягають до 50 метрів у висоту і прекрасно підходять для тренувань альпіністів. Прямовисні скелі каньйону давно вважаються улюбленим місцем змагань спортсменів-скелелазів.

Говерла і Чорногірський хребет

Говерла є найвищою горою і найвищою точкою на території України, її висота становить 2061 метр. Гора розташована на хребті Чорногора в Карпатах, на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, в 17 кілометрах від кордону з Румунією. Вершина Говерли більшу частину часу в снігу, причому дуже часто він лежить там навіть посеред літа. Вершина Говерли являє собою невеликий плаский майданчик, який дає можливість оглянути і помилуватися навколишніми панорамами Карпат в радіусі 360°. З вершини прекрасно видно увесь Чорногорський хребет, що простирається звідси на південний схід, можна побачити всі основні хребти Українських Карпат і гори Марамурешу в Румунії.

IV зупинка "Загадки"

 

- А зараз пропоную командам позмагатися у відгадуванні загадок.

1. Сам у церкві не буває, а других туди зазиває. ( Дзвін)

2. В лісі вирізана, гладенько витесана,Співає, заливається, як називається? (Сопілка)

3. Маленький, сіренький, по гаях літає, уночі співає. (Соловей)

4. Які ноги заввишки, такий ніс завдовжки. (Лелека)

5. Як дерево називається, що влітку в білий пух одягається? ( Тополя)

6. Воно належить мені, але інші вживають його частіше за мене. (Ім’я)

7. У вінку зеленолистім, у червоному намисті,Видивляється у воду на свою хорошу вроду. (Калина)

8. Проливала дрібні сльози молода дівиця.Полоскала довгі коси у чистій водиці. (Верба)

9. По радіо звучить щоденно патріотична пісня, що возвеличує Вкраїну і прославля навічно.    ( Гімн)

ІІІ.Заключна частина.

Закiнчити наше заннятя  я хочу словами поета  Володимира  Сосюри:

Любiть Україну, як сонце любiть,

Як вiтер, i трави, i води.

В годину щасливу i в радостi мить,

Любiть у годину негоди.

Любiть Україну у снi й наяву,

Вишневу свою Україну.

Красу її, вiчно живу i нову,

І мову її солов’їну.

 

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
26 вересня 2019
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку