Тема:Мікеланджело- один з титанів Відродження ,передвісник барокко. Капела Медічі у Флоренції.

Про матеріал
Мета уроку 1) Розкрити характерні особливості мистецтва доби Ренесансу; ознайомити учнів із зразками скульптурного мистецтва одного з трьох титанів епохи; формувати в учнів світоглядні орієнтації та компетенції; 2) розвивати навички дослідницької діяльності, вміння презентувати повідомлення, робити мистецтвознавчий коментар; 3) виховувати ціннісне ставлення до скульптури епохи Ренесансу
Перегляд файлу

Урок №13

Тема:Мікеланджело- один з титанів Відродження ,передвісник барокко.

Капела Медічі у Флоренції.

Мета:

  1.  Розкрити характерні особливості мистецтва доби  Ренесансу; ознайомити учнів із зразками  скульптурного мистецтва одного з трьох титанів епохи; формувати в учнів світоглядні орієнтації та компетенції;
  2. розвивати навички дослідницької діяльності, вміння презентувати повідомлення, робити мистецтвознавчий коментар;
  3. виховувати ціннісне ставлення до скульптури епохи Ренесансу

Очікувані результати 
• називати характерні риси скульптурного  мистецтва епохи середніх віків та епохи Відродження,              порівнюючи              їх; 
•аналізувати найвизначніші пам’ятки культури; 
• висловлювати судження щодо відображення цінностей у творчості митців Середньовіччя і Відродження 

Хід уроку

1 Організаційний момент.

Привітання.Перевірка готовності до уроку.

Створення формули успіху.(використовуючи математичні знаки )

2 Актуалізація опорних знань

Які існують види скульптур?(кругла та площинна)

Скульптура Фідія у переліку семи чудес світу. (Статуя Зевса Олімпійського)

-Назвіть стилі епохи Середньовіччя

Майстри якого стилю вважали своїм обов’язком втілити в камені складний пристрій всесвіту.(Романський)

В якому середньовічному стилі з’являється тривимірна,різноманітна за формою пластика,портретна індивідуальність.(готика)

Головним мотивом розвитку скульптури цього стилю є орієнтація на античні зразки і милування людською особистістю(Відродження).

3 Мотивація навчання

З ім’ям якого митця пов’язують розквіт скуль-птури італійського Відродження? (Мікеланджело

3. Етап засвоєння нових знань

Творчість Мікеланджело Буонарроті(1475—1568) –   видатного  архітектора, скульптора, художника, інженера, поета –  була кульмінацією Високого Відродження в Італії. Примітно те, що головним досягненням Мікеланджело Буонаротті є новаторство. Саме через дії врозріз канонам він прославився у віках. Людина у творах Мікеланджело зображена у вирішальні хвилини життя, у моменти, коли визначається її доля і коли особиста доблесть піднімає її діяння на рівень подвигу. Цьому великому майстрові вдалося знайти те, що змушує найсильніше відчути биття серця людини, її плоть і кров, зрозуміти її почуття й переживання. Його статуя «Давид» стала еталоном Високого Ренесансу, а «П'єта» – кращим втіленням тіла мертвої людини в скульптурному виконанні.

Перегляд відео «Мікеланджело :від середньовіччя до Відродження"

Що означає «П’єта» — назва знаменитої скульптури   Мікеланджело?(Оплакування Христа)

Єдиним твором, на якому є автограф автора,– скульптура Мікеланджело «П'єта». Назва її походить від італійського слова, яке означає «скорбота, жалість». Головним сюжетом цієї сцени є оплакування Богородицею загиблого сина, Ісуса Христа. Мертве тіло сина Ісуса тримає на руках Діва Марія. За зовнішньою стриманістю молодої матері вгадується вся глибина горя. Навіть важкий композиційний мотив групи сидяча Богоматір тримає свого сина на колінах, здається природним.

Перегляд відео Мікеланджело «П’єта»

Що вразило в скульптурі «П’єта»?

Одна з найзнаменитіших робіт – «Мойсей» Мікеланджело. Скульптор зобразив вождя єврейського народу в момент повернення після бесіди з Богом. Фігура дуже динамічна і наповнена внутрішньою енергією. Ми бачимо духовного вождя народу, сповненого непохитної волі.  «Мойсей», скульптура Мікеланджело, не залишає байдужим нікого. Потужний вольовий натиск заворожує, а іноді і лякає глядачів.Перегляд відео «МоКартинки по запросу моисей микеланджелоКартинки по запросу пьета микеланджело фотойсей»

  Мікеланджело був ще й чудовим архітектором. Він завершив будівництво найбільшого у світі собору Святого Петра у Римі. Мікеланджело переробив початковий план собору. За його проектом було зведено прекрасний купол, рівного якому немає донині.

    Розпис Сікстинської каплиці став шедевром світового мистецтва. Біблійні персонажі в його змалюванні набувають надзвичайної емоційної виразності. Одним із величних архітектурних творінь  Мікеланджело є Собор Святого Петра в Римі. Він увесь насичений динамікою, що утверджує потяг людського духу до перетворення.

Перегляд відео Потолок Секстинськой капели.

    Мікеланджело Буонарроті у свої неперевершені роботи вносив мужність, красу і силу людини. Своїм мистецтвом, стверджуючи свободу і людську красу, він довів свою щиру любов до людей.

Серед видатних творів Мікеланджело Буонаротті,одного з титанів Відродження, —скорботна композиція усипальниці родини Медічі у флорентійській церкві Сан-Лоренцо. Статуя Лоренцо Медічі розташована в ніші на стіні,  у глибокій задумі. Перед ним застиглі алегоричн іфігури «Ра-

нок» і «Вечір». Навпроти (симетрично) — статуя Джуліано Медічі, біля нігякого лежать алегоричні фігури«День» і «Ніч». Чотири горизонтальні фігури ніби спадають із кришок саркофагів, символізуючи плинністьчасу. Погляди обох герцогів спрямовані на Мадонну, статуя якої розташована в центрі композиції на третій стіні (вона об’єднує скульптурні групи двох герцогів). Епоха Відродження не знала ще такого гармонійного синтезу архітектури й скульптури.Ясність і врівноваженість, до чого прагнули митці Ренесансу, сповнені напруженістю і драматизмом.

Перегляд відео Капелла Медічі.

Закріплення та систематизація закріплених знань

На дошці 3 аркуша.Кастрюля «Я обміркую»,рюкзак «Візьму на замітку»,кошик «Думаю ,що використаю…»

Підсумок уроку.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
3.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Деденок Крістіна
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
3398
Оцінка розробки
3.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку