Тема: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції”

Про матеріал
Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції” Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції” Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції” Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції” Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції” Презентація на тему: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Освіта, наука, виховання та сімейне життя в Давній Греції”

Номер слайду 2

Освіта та виховання. До 7 років під опікою матері або годувальників;З 7 років передавали під опіку раба-вихователя – педагога. Приватна чи державна школа;З 16 років – період атлетичних вправ;З 18 років (вік ефебів) – 2 річна військова служба.

Номер слайду 3

Шкільні науки. Читання та писання;Музика;Фізичне виховання. З 12 років (граматика, риторика – мистецтво красномовства, діалектика – мистецтво правильного розмірковування) З 12 років – освіта була платною

Номер слайду 4

Шлюб і сімейне життя. Традиція моногамії(одна дружина);В Спарті існувала традиція викрадення нареченої (з попередньої згоди);Після шлюбу жінка втрачала самостійність;Спартанські жінки керували своїми чоловіками, були господинями в домі.

Номер слайду 5

Філософія

Номер слайду 6

Геракліт Ефеський (540-480рр. до н.е.) Єдиний відомий твір — «Про природу». Автор відомих виразів: «Усе плине, усе змінюється» та «Не можна двічі ввійти в одну і ту саму річку».

Номер слайду 7

Демокріт (460-370рр. до н.е.) Вважав, що світ складається з маленьких частинок – атомів. Найвідоміша праця – “Великий світоустрій”

Номер слайду 8

Сократ (469-399рр.до н.е.) Сам письмових праць не залишив, але його ідеї дійшли до нашого часу завдяки послідовникам, зокрема Платон, його найвидатніший учень, написав працю  «Апології Сократа». Найвідоміші вислови: “Істина народжується в суперечці”; “Я знаю, що я нічого не знаю”

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Платон (427-347рр. до н.е.)засновник філософської школи відомої як Академія Платона. Платон вважав, що світ створено за ідеальним задумом божественного розуму і його не можна пізнати до кінця. Світ складався з: світ речей, що постійно змінюється, світ ідей (ейдосів);— вічний та незмінний і, в проміжку між ними — математичні об'єкти.найвідоміші твори Платона побудовані в стилі діалогів ( наприклад “Діалоги з софістами” та ін).

Номер слайду 11

Арістотель (384-322рр. до н.е)давньогрецький науковець-енциклопедист, філософ і логік, засновник класичної (формальної) логіки. Заснував свою філософську школу неподалік Афін – Лікей (біля храма Аполлона Лікейського), звідси сучасне слово ліцей.автор багатьох праць з етики, риторики, логіки, метафізики та природничого напрямку. Найвідоміші висловлювання: “Платон мені друг, але істина дорожча”

Номер слайду 12

Діоген Сінопський (який жив в бочці) (404-322рр. до н.е.) – філософ-кінік

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Піфагор(570-490рр. до н.е) – видатний філософ та матиматик

Номер слайду 15

Гіппократ (460-370рр. до н.е.) – видатний лікар, “батько медицини”

Номер слайду 16

Геродот(484-425рр. до н.е.) – “батько історії”, давньогрецький історик, автор. Автор «Історії» в дев'яти книгах, присвячених опису греко-перських воєн. Мала карта світу за Геродотом

Номер слайду 17

Фукідід (460-395рр. до н.е.) давньогрецький історик, автор основ історичної критики. Автор незавершеної «Історії Пелопоннеської війни»

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Параграф №33 читати, виконати онлайн тест.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Жишко Петро Георгійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
10417
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку