Тема: "Робота з паєтками та бісером". Майстер - клас: "Брошка з паєток своїми руками"

Про матеріал
Цей МК познайомить з історію маленької блискітки. Допоможе зробити брош свїми руками, яка стане цікавою прикрасою жіночого гардиропу. Завдання МК: - розвиток творчої уяви, естетичного смаку і почуття кольору; - привчання до терпіння, акуратності; - розвиток дрібної моторики. Мета - створення прикрас своїми руками.
Перегляд файлу

Станція юних техніків

м.Торецьк

 

 

 

 

 

Майстер – клас: «Брошка з паєток своїми руками»

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2525.JPG

Підготувала керівник гуртка Бикова Н.П.

 

 

 

 

 

 

 

Історія виникнення і використання паєток.

 

istoriya-vozniknoveniya-i-ispolzovaniya-pajetok2Слово «паєтка» французького походження і за старих часів означало «блискітки, золота піщинка». Власне, так вона і виглядає - маленький кольоровий кружечок з металевим блиском (дуже схоже на конфетті) з отвіром в середині, вгорі або внизу, щоб можна було прикріпити його до одягу. Колір і форма паєток можуть бути самими різними, хоча «класичними» вважаються круглі або у формі лусочок.

Більше тисячі років тому красуні-індіанки розшивали свої сарі паєтками, зробленими з металу або навіть спеціально оброблених крилець різних комах. Існує також думка, що вже стародавні люди теж не були байдужі до подібного прикраси, і використовували в якості паєток рибні лусочки. Східні танцівниці прекрасно розуміли, як добре оживляє їх танець достаток крихітних блискучих елементів.

В Європі вони теж припали до душі модницям і стали з'являтися в якості прикраси на сукнях, сумочках, віялах, жакетах, рукавичках і накидках. В європейських музеях зберігаються прекрасні зразки виробів з паєтками, які стосуються 16-17-го століття і пізнішого часу.

В епоху модерну настала нова хвиля захоплення паєтками, вони стали з'являтися навіть на панчохах. Потім естафету підхопили танцівниці кабаре і актриси Голлівуду, а в 80-і роки XX століття паєтки знову повернулися на нарядах знаменитих співачок і співаків.

Так чи інакше, маленькі блискітки, ніколи не виявлялися забутими повністю і, напевно, залишаться з нами назавжди. Змінюється матеріал, винаходяться все нові і нові форми, відтінки і поєднання. Завдяки винаходу пластика і новим технологіям, які дозволяють створювати голографічний ефект, імітувати перламутровий блиск, райдужне сяйво і т.д., дизайнери отримали можливість створювати з паєток справжні витвори мистецтва.

Сподіваюся, вам було цікаво ця подорож в історію маленької блискітки. Буду рада бачити  вас на нашому МК «Брошка з паєток своїми руками».

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\СЕМИНАРЫ - ПРАКТИКУМЫ\Семинар-практику по ДПИ, г. Краматорск 09.11.2018\100_2496.JPG
Інструменти та матеріали: паєтки, бісер, дріт, ножиці, булавка, термо-клей.

 

  1. Виготовлення квіточки починаємо з плетіння плоскої смуги з 10-ти паєток. На шматочок тонкого дроту, довжиною 20 см. нанизуємо паєтку та згибаємо дріт посередині. Закручуємо дріт, повернувши на 180 градусів і закріплюємо паєтку.

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2507.JPG      D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2508.JPG

  1. Просовуємо до першої паєтки другу, укладаємо її так , щоб вона перекрила дріт, і знову закручуємо дріт аналогічним способом. Таким чином нанизуємо всі 10-ть паєток.
  2. Кінці дроту з’єднаємо. Якщо все зроблено правильно, шов видно тільки з виворотного боку.

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2510.JPG     D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2511.JPG

  1. Таким чином плетемо п’ять пелюстків і з’єднаємо їх у квіточку. З бісеру робимо серединку квітки.

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2516.JPG   D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2512.JPG

  1. Виготовляємо листя для нашої броши. На шматок дріту нанизуємо 15-ть зелених паєток, згибаємо посередені та закручуємо. Нанизуємо на дріт необхідну кількість паєток, укладаємо їх так, щоб вони перекрили дріт, і знову закручуємо дріт аналогічним чином.
  • D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2515.JPGD:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2513.JPGПри роботі з об’ємними паєтками їх укладають певною стороною – опуклою або увігнутою. Якщо потрібно зробити увігнуту смугу, паєтки потрібно нанизувати увігнутою стороною до себе. Для створення опуклої смужки – нанизують опуклою стороною до себе.

 

 

 

  1. З’єднаємо окремі частини брошки та приєднуємо булавку за допомогою термо-клею.

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2493.JPGD:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2517.JPG

 

 

 

 

 

 

 

D:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2520.JPGD:\Наташа\Фотки с вязаные с РАБОТОЙ\МК брош из паеток и бисера\100_2521.JPG

        

  1. За бажанням можна прикрасити брошку за допомогою бісеру, стрічок або тасьми.

D:\Наташа\WORD\МК работа с ПАЙЕТКАМИ\фото\100_2556.JPG    D:\Наташа\WORD\МК работа с ПАЙЕТКАМИ\фото\100_2559.JPG

D:\Наташа\WORD\МК работа с ПАЙЕТКАМИ\фото\100_2557.JPG

docx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
784
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку