Тема. Що таке мистецтво керувати собою (Дистанційне навчання)

Про матеріал
Дати визначення понять «самооцінка»; з’ясувати , що означає пізнати себе, чому потрібно керувати своїми почуттями й учинками; вчитись володіти собою; характеризувати сильні та слабкі сторони своєї вдачі; обґрунтовувати необхідність подолання негативних рис характеру.
Перегляд файлу

 

Урок для дистанційного навчання

 

 

 

Тема уроку:

F:\Новая папка (2)\Etica-6 (G)\Etika-6\Book\img\23.htm33.jpg

 

                                                                           


Добрий день, шановні учні.

        На попередньому уроці ми говорили про те, що навколишнє середовище, спосіб життя і здоров’я людини пов’язані між собою. Чому здоров'я для кожної людини вважається найціннішим даром?                                           Відповіді на  Ст. 64.

       Відомий російський вчений Ілля Мечников твердив, що людина повинна жити  -  150 років.   У нас в Україні середня тривалість життя:     чоловіків  63 роки

                                                                                                   жінок 65 – 70 років

 

     Чому, які причини?

      Подумавши, дайте відповіді.

      Щоб бути здоровим треба…                                                        Ст.65.

 

 

 

 

 

 

 

     Робимо висновок:  Добре здоров'я – це коли у тебе нічого не болить, на уроках ви уважні, старанні, активні. Чим більше людина розвинена духовно й розумово, тим вона уважніше ставиться до свого здоров'я. 

 То ж переходимо тепер до теми, яку будемо опрацьовувати в онлайн -режимі. Записуємо у зошит тему уроку: Що таке мистецтво керувати собою.

                Питання які ми повинні розглянути на уроці:

дати визначення понять «самооцінка»; з’ясувати , що означає пізнати себе, чому потрібно керувати своїми почуттями й учинками; вчитись володіти собою.

 

Учні на уроці повинні:

- Уважно читати.

- Оцінювати свої вчинки та вчинки однокласників.

- Характеризувати сильні та слабкі сторони своєї вдачі.

- Обґрунтовувати необхідність подолання негативних рис характеру.

- Наводити приклади протидії недобрим та нерозумним вчинкам.

- Висловлювати власне розуміння « мистецтво керувати собою».

- Робити висновки.

 

                                                          Епіграф: «Пізнай, хто ти є і стань ним»

                                                                                                                           ( Сократ) 

                                 

                       Девіз:

З Любов’ю в серці вчіться жить,

                                                                              Умійте людям гріх прощати.

                                                                                               І навіть ворога любіть,

                                                                     За себе вмійте постояти.

           

             Що ж означає пізнати себе?

    «Пізнай, хто ти є і стань ним». Сказав видатний давньогрецький філософ Сократ.

      Що означають його слова?                        

      Відповідь:   Важливість самовдосконалення людини.

      Здатність до самопізнання є найголовнішою ознакою людини .

       У кожного в житті наступає мить, коли він задає питання: «Хто я такий? На що я здатний? Яке моє призначення?». Відповісти на них допомагає  самопізнання.

(У зошиті записуємо визначення «самопізнання»).

Самопізнання це постійний процес духовного росту, інтелектуального розвитку людини. Без нього ми були б нездатні мислити, займатися творчою діяльністю, оцінювати власні дії та дії інших людей з моральної точки зору.

     Чи можна навчитися читати, не прочитавши самому ні одного слова, готувати їсти, без спроби це зробити? Звичайно, ні. Для кожного з нас самопізнання – це можливість самореалізуватися.

   Самопізнання включає самоспостереження і самооцінку. Спостерігаючи за собою та аналізуючи свої дії, ми навчаємося об’єктивно оцінювати свої чесноти та вади. Відомий французький письменник Віктор Гюго писав: «У кожної людини три характери: той, що йому приписують, той, що він сам собі приписує, і, нарешті, той, що є насправді». Далеко не кожна людина знає сильні та слабкі сторони своєї вдачі, справедливо судить як власні вчинки, так і вчинки своїх товаришів. Однак вміння об’єктивно себе оцінювати допомагає правильно вибрати свій життєвийпрофесійний та особистий - шлях, визначити найкращі можливості своїх дій, вчинків, як керувати своїми почуттями.

    Давайте з’ясуємо питання: Чому потрібно керувати своїми почуттями та вчинками.

  • Які почуття у вас виникають при гарному настрої?
  • Як ви бачите все, коли у вас поганий настрій?

 

 

 

 

 

   Емоції часто грають з людиною злий жарт. У поганому настрої все бачиться у темному світлі, і тому ми можемо неправильно оцінити дії інших людей, а також власну поведінку. Те ж саме стосується і випадків, коли ми радіємо і тому стаємо вразливими до чужих лестощів, нас легко у чомусь переконати та обдурити. Але це не означає, що треба уникати прояву емоцій. Навпаки, щира, відкрита людина тільки і може знайти шлях до сердець інших людей, широко бачить світ, вміє творчо мислити. Людина сама керує собою, сама визначає напрямки своїх дій і тому сама відповідає за свої вчинки. Таку людину і слід вважати дорослою, морально зрілою особистістю.

       Є інший бік цього питання. Людина живе серед людей, тому повинна слідкувати за своїми словами та діями, щоб випадково когось не образити або ж – не спричинити якихось інших незручностей. Уявіть, що стоячи у тролейбусі кожний пасажир почне робити що заманеться, на уроках і учні, і вчителя будуть одночасно розмовляти, сміятися, вставати, ходити. На що перетвориться життя у суспільстві, якщо ніхто не буде слідкувати за своїми діями та словами! Саме тому існують моральні норми і норми етикету, завдяки яким регулюються відносини у суспільстві. Саме тому із самого початку життя дитини її починають виховувати батьки, привчаючи до певних норм спілкування та способів самоконтролю. 

 Читаємо на с. 72 підручника К. Ушинського «Поради учням 6- класу».

 Чи погоджуєтеся ви з пунктами цієї програми? Чи хотіли б ви виховати в собі такі звички? Які саме? Чому?  Які б пункти ви додали для себе?

                                                                             Мистецтво керувати собою                                                       

 

                                                         Самовиховання            

                                                     

            Самопізнання                             

 

 

 

 

      Вміти творити саму себе – одна із найнезбагненніших здібностей людини. Проте важливо зайнятись цим вчасно, у дитинстві та юності – коли попереду ще все життя.

.І тоді життєвий шлях буде таким, який ви оберете для себе, яким ви зробите його самі.      Найголовніше – це бажання досягти своєї мети і систематична робота щодо її здійснення.

       Самовиховання - це комплекс зусиль людини, спрямованих на саморозвиток і самовдосконалення. Воно складається із самопізнання (самоспостереження і самоаналіз), вольових  здібностей людини (самоконтроль, цілеспрямованість, наполегливої праці (бажання вчитись і працювати).

   Стати ідеальною людиною неможливо, але ж можливо стати краще, ніж ми є.   Не треба проявляти якихось крайнощів у поведінці, а демонструвати спокійність, бути розумним і зважливим. У кожної людини повинен бути внутрішній контролер, який би протидіяв її недобрим та нерозумним вчинкам. Такий контролерце Характер людини. Французький мислитель Ф.Ларошфуко якось сказав: «Безхарактерність ще далі від чеснот, аніж порок», маючи на увазі, що безхарактерна людина дуже легко піддається негативним впливам, її нескладно зробити знаряддям для недоброго вчинку або ж навіть злочину. Розвинути позитивні риси свого характеру, стати морально стійкою людиною допоможе тільки опанування мистецтва керувати собою.                                                                                   

    У середньовічних японських рицарів  існував принцип: «Спочатку одержи перемогу, а потім бийся» або «Перемагай заздалегідь». Ці слова означають, що перемога над супротивником розпочинається з перемоги над самим собою. Тільки повіривши в себе, розібравшись у собі і навчившись правильно керувати своїми прагненнями, можливо досягти успіху в житті. Все це є складовою самовиховання людини.

 

 

 

            

 

                              

    Що ж означає –  Вміння керувати собою?

   Вміння керувати собою починається з моральної активності людини. Буває так, що ви кажете:

  • «Завтра я почну робити ранкову зарядку, а сьогодні ще трошки посплю».
  • «У мене є ще трохи часу, тому можна пізніше почати готуватися до екзаменів.

       Я зроблю це завтра».

      І таким чином ви відкладаєте і відкладаєте здійснення своїх мрій, бо замість того, щоб зробити якусь складну справу, а потім відпочивати, займаючись улюбленою грою на комп’ютері або читаючи цікаву книжку, ви не можете цілковито віддатися ні тому, що вам подобається, ні тому, що треба робити. І тому в приглядку вчитеся і живете. Поки ви не навчитися керувати своїми бажаннями, - говорити про засвоєння основ мистецтва,  керувати собою буде неможливо.

         Найбільша перемога - це перемога над самим собою.  

  Давайте з вами пограємо.

   Гра: « Чи знаєш ти, що людина може бути…?»

Спокійна, добра, мстива, нестримана, милосердна, вміє пробачити, егоїстична, нервова, уважна, розумна, агресивна, чесна, мудра, жорстка, активна, лінива.

І в. Складіть словесний портрет безконфліктної особистості.

ІІ в. Складіть словесний портрет конфліктної особистості.

 

Робота з підручником ст.. 75 – 76.

Складіть пам’ятку «Як володіти собою».

Домашнє завдання.  Напишіть твір: «Хто я такий». Обговоріть свої риси характеру з батьками. Правильний самоаналіз чи ні визначать вони.

Дякую за урок. Бережіть себе. Будьте здорові!

doc
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Розробки уроків
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
4716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку