,, Дари, передані нам предками у спадок.”Роде наш красний."

Про матеріал
Презентація містить оглядовий матеріал, який можна використати на уроці етики, а також на виховній годині у 5-8 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година у 8 класі на тему ,, Дари, передані нам предками у спадок ” Роде наш красний

Номер слайду 2

Ой роду наш красний, роду наш прекрасний, не цураймося, признаваймося, бо багацько нас є. З української народної пісні Мета : визначити найважливіші символи українського народу, передані в спадок нащадкам; виховувати родинно – національні традиції на основі прадавніх оберегів; зберігати й відновлювати духовні надбання українського народу.

Номер слайду 3

Сім’я – це сім разів Я ( сім + Я ); це мала група людей, тісно пов’язаних родинними стосунками, правилами та обов’язками

Номер слайду 4

Родина — це ті люди, що знаходяться в родинних стосунках по предках, бабусях і дідусях: тітки, дядьки, їхні діти, племінники, двоюрідні сестри, брати і т. д. Вони родичі — близькі і далекі, але це вже родина. Родина йде корінням у давнину, тому треба вивчати свій рід і знати з якого ти роду-племені. Для цього у родинах складають дерево роду.

Номер слайду 5

Родинні свята українців Споконвіку в українських родинах головним вважалося виховання дітей. Слово,, виховання”, вочевидь, походить від ,, ховати”, тобто заховати ( вберегти ) від небезпеки, смерті, хвороби, ,, лихих очей”, поганого впливу. Виховували дітей у сім’ї за допомогою звичаїв, обрядів, традицій. Релігійні свята, хрестини, сватання, вінчання, похорон - усе це в українській родині пов’язано з традиційним обрядовим дійством, зі словами, піснями .

Номер слайду 6

Кожен народ має свої правічні святині, що їх пошановує як найвеличніший дар, переданий у спадок предками. Як-от : хліб на столі, родинне вогнище, дитяча колиска й оселя й святі образи у ній…

Номер слайду 7

Хліб – усьому голова Споконвіку на столі, застеленому вишитим рушником, лежав хліб, а біля нього – сіль, найсвятіші для українців дари Божі. Хліб – символ добробуту, гостинності, радості, щастя, здоров’я та багатства.

Номер слайду 8

В Україні існувало багато видів обрядового хліба, що приурочували до різних дійств та свят. Як-от: верч – весільний обрядовий хліб; жайворонки – обрядове печиво весняних святкових дійств; коровай – обрядовий весільний хліб і символ завершення збирання врожаю. До Великодня теж випікали коровай ( давньослов’янська ,, баба ” ). Особливою стравою українського народу були пиріжки, схожі за формою на серп місяця.

Номер слайду 9

Верч — весільний обрядовий хліб, різновид колача, лежня. Готували його на Поліссі. Слугував здебільшого для обміну між весільними родинами: молодий привозив верч для тещі, а молода — для свекрухи. Форма його була овальною, як і в лежня. Хліб пекли для дівчини тільки один раз в її житті. Якщо весільний хліб уже спекли, а весілля із-за якихось причин не відбулося, цей хліб берегли іноді й кілька років, поки дівчина не виходила заміж. Якщо заміж виходила вдова, весільний хліб не пекли. 

Номер слайду 10

Весільний коровай

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Мій народ якось вигадав Український рушник. Щоб і хата була - красивішою, Щоб і доля була — прихильнішою, Щоб весілля було — та й клечальнішим, Щоб зажинки були величальніші. Стежку Сковороди і Тарасову думу І безмежного поля солону могуть, І колосся любові, і зернятко суму, Рушники українські у вічність несуть.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Рушник на щастя Вишитий рушник - старовинний оберіг дому та родини, незмінний атрибут весілля, хрещення і, насамкінець, похорону. Рушник як оберіг вивішували на покуті, над вікнами та на стінах.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Переяслав – Хмельницький музей рушника було відкрито в травні 1995 р. Експозиція розміщена в пам’ятці архітектури - Трьохсвятительській церкві 1651 р. , перевезеній з с. Пищики Сквирського р-ну Київської обл.

Номер слайду 18

В колекції музею зібрано понад 4 тис. всіх типів рушників Середньої Наддніпрянщини хIх-хх ст. ( для огляду експонується лише 300 ).

Номер слайду 19

Український рушник — це історія українського народу. В їх орнаментах збереглися прадавні магічні знаки. Зображення "дерева життя", "богині-берегині", символів землі, води, світил, які знайшли подальше своєрідне переосмислення і оновлення.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Писанка – символ Всесвіту. Музей ,,Писанка ” у м.Коломиї на Івано – Франківщині - архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї.

Номер слайду 22

Урочисте відкриття музею "Писанка" відбулося 23 вересня 2000 року, під час Х Міжнародного гуцульського фестивалю. Концепцію експозиції музею розробила директор Ярослава Ткачук, а втілили в життя коломийські художники Василь Андрушко та Мирослав Ясінський. Музей увічнює статуя Богородиці роботи місцевого скульптора Романа Захарчука. Унікальність Музею не лише в тому, що його виконано у формі яйця, висота якого становить 14 метрів, діаметр — 10. Приміщення виготовлене повністю з кольорового скла, загальна площа вітражу становить понад 600 квадратних метрів. До речі, воно не має даху! Зовнішнє оздоблення виконано у тривимірному просторі. Зараз музей володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених з переважної більшості областей України (Тернопільської, Львівської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської), а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії. Деякі експонати були виготовлені ще на межі ХІХ-ХХ століть.

Номер слайду 23

В музеї існує традиція - перші особи держави під час відвідин музею отримують подане професійною писанкаркою біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск і писачок, яким залишають свій автограф на поверхні яйця, а далі розписують як писанку.  В експозиції музею є писанки з підписами Президентів України Л. Кучми, В. Ющенка, багатьох видатних політичних діячів України.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

,, Ой вінку, вінку, хрещатий барвінку… ” Хлопчик у вінку з колосків. Художник О.Кульчицька

Номер слайду 30

Весільний вінок

Номер слайду 31

,,Сорочку мати вишила мені …” Вишиванка – символ здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, любові, святості, оберіг.

Номер слайду 32

Жіночі сорочки

Номер слайду 33

Чоловічі сорочки

Номер слайду 34

А-а, люлечки! Шовковії вервечки, Золотії бильця, Срібні колокільця, Мальована колисочко, Засни, мала дитиночко! Колиска – невеличке ліжечко для колисання дитини. Особливе значення мала вишивка, як надійний оберіг: ,,Кладу ниточку на щастя,на здоров’я сину: щоб ріс міцний та красний, як зоря довіку.

Номер слайду 35

Калинова колиска уособлювала безсмертя роду і родоводу.

Номер слайду 36

Покуть – чільне місце в оселі. Найважливіша в кожній оселі є покуть ( божниця ) – престольне місце, яке оберігає родовід від нечистої сили, місце духовного самоочищення людини.

Номер слайду 37

На покуті зберігають домашні предмети найвищої духовної цінності : святі книги, вишитий рушник, свячене зілля, паперові та живі квіти, засушені в пучках васильки, м’яту, барвінок, любисток. Образи теж висіли на стіні над покуттю, там тримали свячену воду, клали клечання ( відрубані гілки з листям,  якими на зелені свята прикрашають хату, двір), пучечок колосків ( дідух ).

Номер слайду 38

Піч – родинного тепла оберіг, символ родинного вогнища, неперервність роду. Ще шість тисяч років тому праукраїнці обожнювали піч.

Номер слайду 39

В печі варили їжу, пекли хліб, сушили збіжжя, спали на ній, лікували застуду. Засватана дівчина, колупаючи піч, виконувала символічний акт: під нігті потрапляла не проста глина, а часточки батьківського домашнього тепла, материнської любові, що їх дівчина хотіла взяти в дім нареченого.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

,, Мамо,- дивлюся у теплі неньчині очі,в яких, здається одсвічується вся блакитизна рідної землі, і запитую: - А що означає ,, Берегиня? ” – ,, Берегиня, любий мій синочку, - відказує вона, - це наша оселя. Усе, що в ній є, що ми нажили, що приберегли од своїх батьків та дідусів, чим збагатилися й освятилися – хатнім пожитком, дітьми, піснею, злагодою чи суперечкою, добрим словом, спогадом у цій хаті, - все це, щоб ти знав, і є Берегиня…” Василь Скуратівський

ppt
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
16 листопада 2020
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку