Тема:" Словесні ігри"

Про матеріал
З дітьми старшого дошкільного віку та молодших школярів корисно грати в т.зв. словесні ігри. Словесні ігри розвивають у дітей мову та мислення, фантазію і уяву. Для словесних ігор не потрібен якийсь реквізит. Грати в словесні ігри можна по дорозі в школу або дитячий сад, в черзі або під час поїздки в транспорті. У цій статті ми наводимо приклади найбільш відомих і популярних словесних ігор для дітей.
Перегляд файлу


З дітьми старшого дошкільного віку та молодших школярів корисно грати в т.зв. словесні ігри. Словесні ігри розвивають у дітей мову  та мислення, фантазію і уяву. Для словесних ігор не потрібен якийсь реквізит. Грати в словесні ігри можна по дорозі в школу або дитячий сад, в черзі або під час поїздки в транспорті. У цій статті ми наводимо приклади найбільш відомих і популярних словесних ігор для дітей.

 

1. "Протилежності"

 

Ви називаєте слово, завдання дитини - назвати у відповідь слово, протилежне за значенням. Приклади: холодний - гарячий, добрий - злий, високий - низький, день - ніч і т.д.

 

2. "Яким буває?"

 

У цій словесній грі треба по черзі підбирати визначення до вибраного слова. Наприклад, який буває собака (домашній, злий, породистий, кусючий і т.д.) Хто більше зможе придумати визначень -виграв.

 

3. "Що буває?"

 

Ця словесна гра протилежна  попередній. У ній треба називати, що може мати дане визначення. Наприклад, що може бути теплим: теплий одяг, тепла погода, теплий чай і т.д.

 

4. "Нові слова"

 

У даній словесній грі учасники повинні придумувати нові слова, поєднуючи вже існуючі. При цьому треба не просто придумати нове слово, але і пояснити його значення.


5. "Буріме"

У цій популярній словесної гри треба складати вірші на заздалегідь заданій  римі. Наприклад, спробуйте разом з дитиною скласти віршик з римою корона - ворона. У нас вийшов ось такий вірш: Птах важлива ворона, До особи була б їй корона. Перш ніж пропонувати дитині пограти в "Буріме", треба пояснити їй, що таке рима і навчити  знаходити пари римованих слів.

6. "На одну букву"

Словесна гра, в якій треба придумувати смішні, безглузді пропозиції,  слова в яких починаються на одну букву. Приклади: Заєць дзвенів золотим дзвінком. Кішка купила кілограм цукерок.

 7. "Я знаю"

У цю словесну гру зазвичай грають з м'ячем. Можна стукати ним об підлогу або асфальт і вимовляти: "Я знаю п'ять назв квітів: троянда, ромашка, волошка, тюльпан, медунка". Називати можна що завгодно: міста, жіночі або чоловічі імена, породи собак і т.д.

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
1 березня 2023
Переглядів
956
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку