Тема: "Словосполучення".

Про матеріал
Мета: повторити відомості про предмет вивчення синтаксису і пунктуації, поглибити знання про словосполучення, формувати вміння визначати змістовий і граматичний зв’язок у словосполученні, розрізняти непоширені й поширені словосполучення; розвивати логічне мислення, виховувати інтерес до художнього слова.
Перегляд файлу

Тема: Словосполучення.

Мета: повторити відомості про предмет вивчення синтаксису і пунктуації, поглибити знання про словосполучення, формувати вміння визначати змістовий і граматичний зв’язок у словосполученні, розрізняти непоширені й поширені словосполучення; розвивати логічне мислення, виховувати інтерес до художнього слова.

Тип уроку: повторення вивченого.

Обладнання: підручник, орфографічний словник.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ.

ІІІ.МОТИВАЦІЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ, ЗАВДАНЬ УРОКУ.

Ознайомлення із завданнями розділу в підручнику.

Бесіда.

Матеріал для вчителя

Словосполучення — синтаксична одиниця, що утворюється в результаті поєднання двох або більше повнозначних слів засобом підрядного зв’язку (високий дуб, лист до брата, приємний мені, розмовляти пошепки).

Словосполучення складається найменше з двох слів: головного і залежного. Воно ще називається простим (непоширеним). Головне слово визначає вживання залежного слова у тій чи іншій формі. Якщо від головного слова залежить не одне, а більше слів, то таке словосполучення складне (поширене).

Головне і залежне слова пов’язані в словосполученні за змістом і граматично. Граматичний зв’язок у ньому виражається за допомогою залежного слова (шкільним дзвоником) або закінчення і прийменника (іде в бібліотеку). Незмінні слова (прислівники, дієприслівники, неозначена форма дієслова) зв’язуються з головним за змістом (приніс вчасно).

Опрацювання теоретичного матеріалу.Завдання.

Наведіть приклади словосполучень, у яких граматичний зв’язок між головним і залежним словом передається:

А) закінченням і прийменником;

Б) закінченням.

Під час вивчення словосполучення важливе значення має вміння правильно визначати змістовий і граматичний зв’язок слів, відрізняти словосполучення від граматичної основи речення. Варто наголосити учням, що словосполучення є складовою частиною речення і не функціонує самостійно.

ІV.ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО, ТРЕНУВАЛЬНІ ВПРАВИ.

1.Випишіть із поданих речень усі словосполучення та накреслітьїхні схеми.
1. В пахучій хмарі дощової глиці стоїть туман... 2. І сонний гриб в смарагдовій куфайці дощу напився і за день підріс. 3. Малі озерця
блискають незлісно, колише хмара втомлені громи. 4. Співає ліс захриплими басами, веде за повід стежечку худу (Із тв. Л. Костенко).

2. Доберіть і запишіть до поданих словосполучень синонімічні. Визначте засоби граматичного зв'язку. Простежте, чи змінилися ці засоби після зміни словосполучень.
Тарасові слова - слова Тараса.
Твори Франка, мамина ласка, сестрин зошит, бабусина пісня, посмішка дідуся, солом'яна стріха, лимонний пиріг, дерев'яний паркан, вода з джерела, день осені, сад улітку, людина без турбот.

3. Відредагуйте словосполучення.

 Думки співпадають, оточуюче середовище, забезпечувати безпеку, згідно плану, саме цiкаве міроприємство, виступаючі зазначили, вiдпала необхiднiсть, отримати освіту.​

4. Випишіть із речення 6 рiзних за будовою словосполучень, зробіть синтаксичний розбір.

Українці мають усі підстави пишатися тим, щo ïхня Батькiвщина не раз переживала дні сили i слави, мала справді легендарних героїв, мужньо проходила крізь найважчі випробування, коли гинули не сотні й тисячі, а мільйони й дочок і синів.

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

-У чому полягає відмінність між словом і словосполученням?

-Чим іменні словосполучення відрізняються від дієслівних?

-Яка роль словосполучення в мові?

Домашнє завдання.

Скласти висловлювання на тему «Спогади мого дитинства», використовуючи подані словосполучення

Рідний дім, родом із дитинства, батьківська порада, мамина усмішка, життєві дороги, згадувати часто, щира душа.

 

docx
Додано
14 червня 2023
Переглядів
635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку