Презентація до інтегрованого уроку "Роль однорідних членів речення в мовленні", Позакласне читання. Оксана Максимишин "Розмова з Шевченком"

Про матеріал
Презентація до інтегрованого уроку з української мови та літератури "Роль однорідних членів речення в мовленні". Позакласне читання. Оксана Максимишин "Розмова з Шевченком". Завдання уроку - повторити пунктуаційні норми в реченнях з однорідними членами; визначити роль однорідних членів речення в мовленні та художніх текстах; проаналізувати поезію О. Максимишин "Розмова з Шевченком" (http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=483830)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

повторити пунктуаційні норми в реченнях з однорідними членами; визначити роль однорідних членів речення в мовленні та поетичних творах; проаналізувати поезію О. Максимишин “Розмова з Шевченком”

Номер слайду 5

Повторення вивченого про другорядні члени речення https://learningapps.org/watch?v=pd17ih4c523

Номер слайду 6

Пояснити розділові знаки при ОЧР Творчість Тараса Шевченка –яскрава й потужна сторінка в історії української та світової літератури, адже майже всі твори автора – це глибокі роздуми про долю Батьківщини, про сенс людського життя, про загальнолюдські цінності. Геніальність Тараса Шевченка полягає у простоті, природності, народності, афористичності безсмертного поетового слова. Його пророчі рядки, безкомпромісність, непоступливість у принципових доленосних питаннях, небуденний талант у поєднанні з почуттям відповідальності перед минулим, сучасним, майбутнім – це підґрунтя могутнього дару поета.

Номер слайду 7

https://learningapps.org/watch?v=pnxnhjyx223

Номер слайду 8

Доповнити речення однорідними членами Вечір був чудовий, ... . Дерева від вітру шумлять, ... . Біля школи зацвіли айстри, ... . Діти працювали охоче, ... . Перед хатою росли червоні, ... троянди.

Номер слайду 9

підкреслюють найбільш значущі ознаки явища чи дії; надають синтаксичній конструкції стилістичної виразності; дають змогу авторові нагромаджувати певні якості висловлення, художньо забарвлюючи його.

Номер слайду 10

- це стилістична фігура, яка полягає в поступовому нагнітанні засобів художньої виразності задля підвищення чи пониження їхньої емоційно-смислової значущості.

Номер слайду 11

Найшли, налетіли, зом'яли, спалили, побрали З собою в чужину весь тонкоголосий ясир. Пекучий день, лісів солодка млява, смага стежок, сонливиці левад… Скоро ходором заходить щирим злотом кута брама лісу, залісу, узлісся і розтане благовість

Номер слайду 12

висловлення почуття віршована форма яскраві художні засоби (словесні, зорові, слухові, нюхові, дотикові); емоційність

Номер слайду 13

https://learningapps.org/watch?v=pit1q624c23

Номер слайду 14

Оксана Максимишин (1968-2022) - українська журналістка та поетеса, авторка поезій, що стали народними

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тема - відгук на героїчні й трагічні події Революції Гідності (2014 рік) Рід – лірика Жанр – громадянська лірика Ідея – утвердження думки про незламність українського народу навіть у найтяжчі часи

Номер слайду 17

повторити пунктуаційні норми в реченнях з однорідними членами; визначити роль однорідних членів речення в мовленні та поетичних творах; проаналізувати поезію О. Максимишин “Розмова з Шевченком”

Номер слайду 18

Козацтво Дніпро Воля Боротьба Незламність ПЕРЕМОГА

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ppt
Додано
29 червня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку