Тема уроку: Харчові розлади та їх запобігання.
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
III.Мотивація навчальної діяльності
Як бачимо, захворювань травної системи є багато. Для того щоб прожити довге життя в повному здоров'ї, потрібно знати все про гігієну травлення, харчові отруєння та інші захворювання.
IV.Семінар
На уроці ми розглянемо інформацію про хвороби шлунково-кишкового тракту, яку ви готували з додаткової літератури. Під час виступів учнів занотовуйте основну інформацію у свої зошити.
1.Харчові отруєння (сальмонельоз, ботулізм)
Медична довідка (виступ учня)
Сальмонельоз спричинює бактерія сальмонела. Ця бактерія найчастіше уражає яйця та птицю. Викликає в людини гострий ентерит. Сальмонела проникає в кров та спричиняє гарячку, абсцеси.
Ботулізм — гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії — паличка ботулізму. Отруєння спостерігається після вживання м'ясних продуктів, овочевих і рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої риби та інших продуктів, інфікованих збудником ботулізму. Ці бактерії виробляють сильну отруту (токсини). Споживання 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини.
2. Інфекційні захворювання (дизентерія, холера, черевний тиф, вірусний гепатит)
Медична довідка
До лікаря звернувся хворий на поганий апетит. Лікар призначив аналіз шлункового соку. В лабораторії роблять аналіз його складу. Досліджують шлунок за допомогою гастроскопа. Стінки шлунку можна фотографувати. Мініатюрний фотоапарат має срібну камеру, об'єктив якої не більший за голівку шпильки, але має добру роздільну здатність і широкий кут зору. Можна отримати й кольорові фотографії.
Досліджують шлунок і рентгенівськими променями. Хворий випиває натще склянку рідкої баритової каші — сірчанокислий барій. На екрані рентгенівського апарату видно, як проходить баритова суміш по стравоходу. Поступає в шлунок і рівномірно заповнює його. У місцях, де баритова суміш не заповнює всі складки шлунку, видно тінь. Лікар передбачає в такому випадку зміни стінок шлунку. Наступного дня проводяться такі ж обстеження кишечника.
Куріння спричиняє збільшення слиновиділення й пожовтіння зубів, токсикоз організму, запалення стінок шлунку. Алкоголь може бути причиною раку підшлункової залози. Симптоми цього захворювання такі: ниючий біль у верхній ділянці живота, який віддає в спину. До інших симптомів належить втрата апетиту, зменшення маси тіла та жовтяниця. Рак може поширюватися з головки підшлункової залози до дванадцятипалої кишки. А також через системний кровообіг до печінки і легень.
Алкоголь та нікотин можуть призвести до виразок, хронічного запалення кишок, подразнень товстої кишки та жовчнокам'яної хвороби (розповіді учнів про названі захворювання).
Обговорення доповідей з одночасним заповненням таблиці
Причини виникнення й симптоми |
Заходи профілактики |
|
Харчові отруєння |
Виникають унаслідок потрапляння до організму з їжею отруйних продуктів біологічної або небіологічної природи. Ознаки: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення |
Уживання в їжу тільки якісних продуктів |
Сальмонельоз |
Виникає внаслідок потрапляння до організму бактерій з роду сальмонел від хворих або здорових (бактеріоносії) людей або тварин. Ознаки: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення |
Уживання в їжу тільки якісних продуктів, не забруднених бактеріями (м’яса, молока, яєць) |
Ботулізм |
Виникає внаслідок потрапляння до організму токсину, який виробляють палички ботулізму. Бактерії інфікують м’ясні, овочеві й рибні консерви, солону й копчену рибу, ковбасу. Ознаки: біль у животі, головний біль, запамо- рочення, блювота, запори, порушення зору, мови, ковтання й дихання |
Уживання в їжу тільки якісних продуктів і тільки відповідно до терміну придатності. Дотримання правил зберігання й кулінарної обробки продуктів |
Дизентерія |
Виникає внаслідок потрапляння до організму дизентерійної палички (бак- терійна дизентерія) або амеби (амебна дизентерія) через молоко, воду або предмети, з якими контактував хворий. Ознаки: слабкість, нездужання, нудота, іноді блювота, пронос, підвищення температури |
Дотримання правил особистої гігієни, миття або правильна кулінарна обробка продуктів |
Холера |
Виникає внаслідок потрапляння до орга- нізму холерного вібріона через молоко, воду, продукти або предмети, з якими контактував хворий. Ознаки: сильний пронос, блювота, можливі судоми |
Дотримання правил особистої гігієни, миття або правильна кулінарна обробка продуктів |
Глистові захворювання |
Виникають унаслідок потрапляння до організму паразитичних черв’яків (глистів). Залежно від виду гельмінта розвивається ураження того або іншого органа з відповідними симптомами. Загальними ознаками є втрата ваги, за- гальне нездужання, дратівливість |
Дотримання правил особистої гігієни, вживання в їжу тільки якісних продуктів |
3. Профілактика захворювання органів травлення
Сформулюємо правила профілактики захворювання органів травлення.
V.Закріплення знань.
VI.Домашнє завдання
Це повинен знати кожен!!! Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин. Викликавши «швидку допомогу», необхідно: • промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім, подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів; • промити кишечник — за допомогою клізми ввести через задній прохід близько 1 л теплої води. Воду вводять повільно й залишають потерпілого лежати на боці 5–20 хв. |
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:
— не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання;
— зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
— не купувати продукти харчування на стихійних базарах або з рук у приватних осіб;
— не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
— не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
— при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;
— не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;
— перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
— обов’язково мити руки після відвідування туалету.
Небактеріальні харчові отруєння
Отруєння небактеріальної природи виникають унаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою (наприклад отруйних грибів та ягід), та продуктів, які містять хімічні речовини (нітрати, пестициди тощо). Необхідно насамперед зупинитися на отруйних грибах, тому що захворювання, викликані ними, посідають важливе місце серед небактеріальних харчових отруєнь. З усіх отруйних грибів найбільш небезпечною, безсумнівно, є бліда поганка, до складу якої входять сильнодіючі токсичні речовини — аманітогемолізін і аманітотоксин. Про тяжкі наслідки, пов’язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50 % і більше. Клінічна картина цього отруєння зазвичай має холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10–12 год, у потерпілих відзначаються гострі болі в животі, часте випорожнення, неприборкана блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, коматозний стан. Найбільше часті отруєння блідою поганкою спостерігаються серед дітей, чому сприяє та обставина, що вона є смертельно небезпечним двійником таких їстівних грибів, як печериці й сироїжки. До небактеріальних отруєнь можна віднести й нітратну метгемоглобінемію, пов’язану з тривалим споживанням ковбас і питної криничної води, що містить багато нітратів. Установлено, що дана інтоксикація має суттєве значення не тільки для здоров’я грудних дітей, але й для дорослих, особливо тих, хто страждає на захворювання легень, коронарну недостатність і анемію. Доведено, що навіть при порівняно низьких рівнях метгемоглобіну відзначається інактивація оксигемоглобіну та зниження доставки кисню до тканин. Небезпека збільшується ще тим, що підвищений зміст нітратів виявляється й у цілому ряді рослинних продуктів, у тому числі в картоплі, моркві, ріпі, редисі, кольоровій капусті, салаті і т. ін. Це пояснюється інтенсивним застосуванням азотних і азотистих добрив.
Вплив алкоголю та нікотину на травлення
Багато людей віддають перевагу безпосередньому задоволенню від уживання алкогольних напоїв і тютюнопаління, а не зниженню ризику захворювання нехай навіть важкою хворобою в майбутньому.
Уживання алкогольних напоїв призводить до розладу апетиту. Спочатку він вибірково знижується, а потім повністю зникає. Хворі на хронічний алкоголізм, як правило, худнуть. У них з’являються ознаки передчасного в’янення, старіння.
Вплив алкоголю на слизову оболонку шлунка та її залозистий апарат виявляється в порушеннях секреторної, ферментативної й рухової діяльності шлунка, а також органічних змінах слизової оболонки, частіше у вигляді гіпертрофічного катару. У людей, які постійно вживають спиртні напої, обов’язково розвивається гастрит. Розвиток гастриту обумовлений не тільки безпосереднім впливом спиртних напоїв на слизову оболонку, але й порушенням центральної регуляції функцій шлунка. Алкоголь є дуже частою причиною панкреатитів.
Під впливом токсичної дії нікотину в курців спостерігаються розлади травлення в різних відділах травної системи. Відзначено, що тютюновий дим послаблює нюх і сприйняття смакових відчуттів, збільшує слиновиділення, розпушує ясна, сприяє кровотечі та утворенню виразок на слизовій оболонці порожнини рота. Крім того, він впливає на емаль зубів і здатний руйнувати дентин. Секреція слинних залоз під впливом нікотину спочатку підвищується, а потім пригнічується.
Крім розладу травлення в порожнині рота, під дією нікотину порушується травлення в шлунку. Згідно зі статистичними даними, у курців частіше зустрічається виразкова хвороба шлунка, хронічний гастрит. При нікотинізмі у хворих часто спостерігається зниження кислотності шлункового соку.