Тема: «Вибір професії – важливий крок у житті»

Про матеріал
Конспект позакласного заняття з професійною орієнтацією для учнів 6-7 класів, які можна використовувати на уроках історії.
Перегляд файлу

Тема: «Вибір професії – важливий крок у житті»

Мета:

  • ознайомити учнів з історію виникнення різних професій та її представниками;
  • розглянути поняття «професія»;
  • проаналізувати класифікацію професій
  • виховувати любов до себе та навколишнього суспільства.

Обладнання: презентаційний матеріал, ТЗН, відеоролик «Професії майбутнього»

Хід уроку

Вступне слово вчителя з елементами бесіди.

Погляньте навколо себе….

  • Що ви бачите навколо?
  • Що нас оточує?

Нас оточує безліч предметів, обєктів. Всі вони створені людиною, людиною певної професії. Сьогодні ми поговоримо з вами про світ професій, а в цьому нам допоможуть історичні постаті.

ІІ. Основна частина

Вправа «Знайомство»

Ми всі між собою знайомі, знаємо імена. Проте давайте сьогодні познайомимося в іншій формі. Ви називаєте ім’я  та професію на першу букву імені. Наприклад, Андрій – агроном.

Завдання виконано.

Робота з віршем

Кожний знає  своє діло,

 Літака веде пілот

Робітник йде на завод,

Школярів учитель вчить

Космонавт в ракеті вчить.

Кожний знає своє діло,

Робить чесно його, вміло. 

Е. Саталкіна

Отже, які професії ви почули у цьому вірші?

Чи є вони важливими для нашого суспільства?

  • На вашу думку, що ж таке професія?

Професія – це сформовані вміння в певній сфері діяльності, за допомогою який людина добре виконує робота. Поняття «професія» виникло в результаті суспільного розподілу праці.

Робота з презентацією

Слайд 2

Це видатний український педагог-гуманіст, кандидат педагогічних наук, директор школи, вчитель, дитячий письменник - Василь Сухомлинський.

       В. О. Сухомлинський з 1948 року й до кінця життя був директором середньої школи в с. Павлиш на Кіровоградщині. Під час своєї роботи створив унікальну систему виховання дітей.

На сторінки історії увійшов як творець педагогічної системи.       Творче надбання  В. О. Сухомлинського складає 48 книг, 500 наукових статей, більше як 1500 оповідань і казок для дітей. На початок ХХІ століття вийшло 65 творів В. О. Сухомлинського тиражем близько 15 млн примірників. Вони перекладені на 59 мов народів світу.
      Найбільш відомі книги В. О. Сухомлинського:"Серце віддаю дітям" (видана на 32 мовах світу, має 55 видань); "Народження громадянина"; "Павлиська середня школа"; "Як виховати справжню людину"; "Сто порад вчителеві"; "Розмова з молодим директором школи"; "Книга про любов" та інші.

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати вчителем? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії вчителя?

Слайд 3

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний та громадський діяч. Він був людиною універсальних талантів та інтересів. Все його життя та творчість були присвячені українському народові. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, і коли в Україні шануватиметься мова, культура та історія народу, тоді й люди будуть щасливі.

Т. Шевченка почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 році в Петербурзі вийшла його перша збірка поезій "Кобзар", у 1845 році - героїчно-романтична поема "Гайдамаки". У 1843-45 роках він написав цикл поезій "Три роки" (центральним твором якого є "Сон"), поему "Кавказ", послання "І мертвим і живим...", поезії "Чигіріні, Чигирині", "Великий льох" , "Вартий у селі Суботове" та ін., під час укладання писав вірші, які згодом об'єднав у цикл "У казематі". прозовими творами Т. Шевченка є повість "Прогулянка із задоволенням і не без моралі" (1856-1858) та щоденникові записи "Журнал". Кілька творів Т. Шевченка цього періоду опубліковано в журналі "Основа" та альманаху "Хата".

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати поетом чи письменником? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії письменника?

Слайд 4

Ектор Хіменес-Браво – найвідоміший кулінар та телеведучий, народився в Колумбії, місті Букараманга, 14 січня 1972 року. Змалку майбутній шеф почав захоплюватися приготуванням їжі, причому не лише процесом термічної обробки їжі, а й художньою стороною в оформленні страв.

З 2009 року Ектор Хіменес-Браво розпочинає активну співпрацю в Україні. Йому запропонували відкривати ресторани для п'ятизіркового готелю InterContinental Kiev, впровадити туди свою концепцію кулінарного мистецтва та неповторний авторський стиль.

2011 став переломним у кар'єрі Хіменес-Браво. Його запрошують стати ведучим кулінарного шоу «Мастершеф» на телеканалі СТБ і він погоджується. З цього моменту Ектор ставати не лише одним із найкращих кухарів світу, а й знаходить титул улюбленого судді кулінарного шоу.

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати шеф-кухарем? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії кухарем?

Слайд 5

Ігор Кондратюк – відомий шоумен, продюсер, телеведучий. Кондратюк прославився завдяки програмі "Караоке на Майдані", творцем якої, власне, він і був. 

За останні роки Кондратюк працював суддею на талант-шоу, спродюсував телесеріал, а також перейшов на "5 канал" вести авторське Late Night Show. 

Був членом журі в проектах «Україна має талант», «Х-фактор» на каналі «СТБ».

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати продюсером? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії продюсера?

Слайд 6

Сергій Дмитрійович Притула — український телеведучий, актор, стендап-комік, автор і співпродюсер народного скетч-шоу «Файна Юкрайна», екс-ведучий ранкового шоу «Підйом» та талант-шоу «Україна сльозам не вірить» на Новому каналі -Притулку шоу», провідний пост-шоу «Пристрасті за ревізором», «Хто зверху?».

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати телеведучим? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії телеведучого?

Слайд 7

Юрій Олексійович Гагарін – радянський льотчик-космонавт, герой Радянського Союзу. Юрій Гагарін є першою людиною у світі, яка здійснила політ у космічний простір.

12 квітня 1961 р. Гагарін перебував на борту космічного корабля «Схід-1», що стартував із космодрому Байконур. Загалом, час польоту першого космонавта становив 108 хвилин. За заслуги перед Батьківщиною Гагарін був нагороджений багатьма нагородами, включаючи найвищу нагороду СРСР - зірку Героя Радянського Союзу.

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати космонавтом? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії космонавта?

Слайд 8

Ілон Рів Маск - канадсько-американський інженер, підприємець, винахідник та інвестор південно-африканського походження; мільярдер. Засновник компаній SpaceX та X.com (остання була об'єднана з Confinity, перейменована на PayPal). Головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор та голова ради директорів Tesla Motors. Входить до ради директорів компанії SolarCity, заснованої його двоюрідними братами. Досягнув значних успіхів у сфері інформаційних технологій, ракетобудування та автомобілебудування.

Бесіда:

  • Хто з вас мріє стати інженером? Чому?
  • Чи може існувати світ без професії інженера?

Слово вчителя

Професій у світі дуже багато близько 40 тисяч,  і без кожної з них світ існувати не може, з кожним роком їх виникає більше і більше, адже суспільство розвивається. Всі вони класифікуються за певними ознаками.

Одна з таких класифікацій була розроблена американським психологом Джоном Холландом, який класифікує за ознаками професійного середовища. Він виділив 6 основних типів орієнтації особистості:

  • Реалістичний
  • Інтелектуальний
  • Соціальний
  • Стандартний
  • Заповзятливий
  • Артистичний.

Існує ще одна психологічна класифікація, запроваджена Єгеном Олександровичем Клімовим. В основу цієї класифікації покладено поділ професій за предметом праці:

  • Людина – техніка
  • Людина – природа
  • Людина – людина
  • Людина – знакова система
  • Людина – художній образ

Прикладом професії «людина — людина» є екскурсовод, лікар, продавець, офіціант тощо. Важливим у роботі професій цього типу є такі якості: потреба у спілкуванні, уміння розбиратися в людських взаєминах, гарна пам'ять, терпіння, сталий настрій у процесі роботи з людьми.

Прикладом професії «людина — знакова система». До даної категорії відносять професії програміста, топографа, бібліографа, економіста, перекладача художньої та наукової літератури тощо.Людина цього напрямку повинна володіти гарним абстрактним мисленням, відтворювальною уявою, мати гарну зосередженість, стійку увагу, посидючість.

Прикладом професії «людина —  художній образ» є професії модельєра, художника, фотографа, наладчика музичних інструментів. З-поміж найважливіших вимог виділяють: наявність здібностей до мистецтва, творча уява, образне мислення, працелюбність, цілеспрямованість.

Прикладом професії «людина — природа» є професії: ветеринарного лікаря, рибознавця, мікробіолога, гідромеліоратора тощо. Даний вид професії передбачає наявність ініціативи та самостійності у вирішенні конкретних задач, творчу уяву.

Остання категорія «людина - техніка» у праці різноманітної техніки. Сюди належать всі професії, пов'язані з обслуговуванням техніки, ЇЇ ремонтом, установкою і налагодженням, виробництвом та збиранням обладнання (водій, механік, слюсар-ремонтник, сталевар тощо).

Вправа «Най…..»

Вам запропоновано характеристичні ознаки професій. Вам потрібно назвати професію, яка її характеризує.

Найсолодша …

Найбагатша …

Найсмішніша …

Найдитячіша…

Найсерйозніша …

Найкомунікативніша…

Учні по черзі називають свої варіанти.

Перегляд відеоролику «Професії майбутнього»

ІІІ. Підсумок

 Узагальнююче слово

Відповідальний крок – це вибір професії. Його треба здійснювати свідомо, враховуючи інтереси громадськості, власні здібності та нахили.

Звичайно , що вибір професій це справа не одного дня. Сьогоднішнє заняття 0 це початок, а вибір залежить лише від вас. При виборі враховуйте виникаючі обставини, що залежитимуть лише від вас. Це дозволить вам надовго зберегли свої життєві сили й досягти великих успіхів у житті та кар’єрі.
Тільки улюблена робота приноситиме щастя й задоволення. Вдалого вибору у вашому житті.

mon

 

docx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку