2 червня о 18:00Вебінар: Оцінювання, само- та взаємооцінювання в умовах дистанційного навчання і не тільки

Тематична робота на тему: "Відновлення незалежності України"

Про матеріал
Тестова робота допоможе перевірити рівень сформованості компетентностей учнів. Цікаві завдання і якісні зображення допоможуть посилити пізнавальний ефект.
Перегляд файлу

Історія України               

Автор:

Вчитель історії

ЗНЗ «Київський спортивний ліцей-інтернат»

Гук Олександр Іванович

 

Система оцінювання: І варіант – питання 1-21 по 0,5 бала, питання 22 – 1,5 бала.

                                      ІІ варіант – питання 1-12 по 0,5 бала, питання 13-15 по 1 балу, питання 16-17 по 1,5 бала.

 

11-й                  Історія України                   Тематичне оцінювання                                         І варіант

Тема: Відновлення незалежності України.

1. Зображений на фото документ, що видавався місцевими радами в Україні, свідчить про:

А. занепад «самвидаву».     Б. розквіт епохи «застою».

В. запровадження політики «гласності».

Г. провал політики «перебудови».

2. Вкажіть, з якого документа наведено уривок. «... Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами... Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави — України».            А) Закон «Про економічну самостійність Української РСР»;       Б) Декларація про державний суверенітет України;                     В) Постанова Верховної Ради Української РСР «Про проведення референдуму в Українській РСР 17 березня 1991 року»;                Г) Акт проголошення незалежності України.

3. На якій з фотографій ідеться про початок політики Перебудови (1985 р.)?

А. Б. В. Г.

4. Верховна Рада УРСР ухвалила Закон «Про економічну самостійність Української РСР» з метою:

А) впровадження в Україні основних засад політики «Перебудови»;

Б) реалізації рішень Всесоюзного референдуму 17 березня 1991 р.;

В) втілення положень Декларації про державний суверенітет України;

Г) подолання наслідків державного перевороту 19-24 серпня 1991 р.

5. Прочитайте уривок і виконайте завдання: « У зараженому радіацією Чорнобилі влаштовували « показ ушні» весілля, фальшиві гулянки, паради. У дні всенародної жалоби було влаштовано першотравневу демонстрацію на Хрещатику в Києві, де оголені діти, нічого не підозрюючи, танцювали перед трибунами, потішаючи тих, котрі знали – зобов’язані були знати! – весь трагізм ситуації, що сталася …». Зазначені вище заходи проводилися партійно-державним керівництвом з метою:

А) приховати факт вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС і реальні масштаби та наслідки катастрофи;

Б) засвідчити непохитність радянської традиції святкування Міжнародного дня солідарності трудящих за будь-яких обстави;

В) продемонструвати світові зростаючу єдність Комуністичної партії Радянського Союзу і народу в умовах надзвичайної ситуації на Чорнобильській АЕС;

Г) переконатися у всенародній підтримці політики « перебудови» та « прискорення», незважаючи на аварію на Чорнобильській АЕС.

6. Демократичний блок  – це:     А) єдиний законодавчий орган державної влади, який має колегіальну будову і обирається на основі рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування;   Б) течія в КПРС і КПУ, що вимагала відмови від монополії єдиної ідеології, від комунізму як мети КПРС і свідчила про ідеологічну кризу в компартійному середовищі; 

В) опозиційні до комуністичної більшості сили у Верховні Раді, яких очолював І.Юхновський;

Г) об’єднання опозиційних організацій для координації сил на виборах до Верховної Ради у березні 1990 року.

7. Визначте правильне твердження.

А) М.Горбачов у передовиці газети «Правда» висловив підтримку позиці Н.Андрєєвої, яку та висловила у статті «Не можу поступатися принципами»;       Б) смерть В.Щербицького стала підставою для проголошення незалежності України;   В) у прийнятому під тиском Комуністичної партії Законі «Про мови» в 1989 р. закріплювався держаний статус російської мови;   Г) поштовхом до формування багатопартійності в СРСР стала ліквідація ст. 6 Конституції СРСР.

8. У газеті «Літературна Україна» (1989 р.) було опубліковано проект програми:

А) опозиційного об’єднання «Демократичний блок»;       Б) екологічного товариства «Зелений світ»;

В) Народного руху України за перебудову;                       Г) Української асоціації незалежної творчої інтелігенції.

9. Назвіть подію, про яку відомий історик Ф.Турченко написав: «Головними причинами такої одностайності були... фактичний розпад очолюваного М. Горбачовим Союзу РСР, певна стабільність… українського товарного ринку, прагнення прокомуністичних сил у владних структурах зберегти свої позиції в Україні…».

А) вибори до Верховної Ради України в березні 1990 р.;     Б) прийняття Верховною Радою України Декларації про державний суверенітет України;      В) прийняття Верховною Радою України Акту проголошення незалежності України;

Г) обрання Л.Кравчука першим Президентом в сучасній історії України.

10. Продовжіть речення, в якому ідеться про особливість соціально-економічного життя в УРСР у період Перебудови. «Переконавшись, що сподівання на поліпшення матеріального та соціального становища не виправдовуються, робітники вдалися до ________».

А) масових звільнень з роботи;     Б) судових позовів з вимогами виплати заборгованості по зарплаті;

В) силового захоплення підприємств, на яких працювали;    Г) страйків з висуванням економічних і політичних вимог.

11. Назвіть політичний процес, який охарактеризовано у наведеному уривку з агітаційного матеріалу: «Тяжкі нам випали роки, Вони не скінчаться ніколи, Якщо програють Чорноволи і переможуть Кравчуки».

А) парламентські вибори 1990 року;                           Б) президентські вибори 1991 року;

В) спроба державного перевороту в СРСР;                Г) референдум про збереження СРСР.

12. Про яку подію йдеться у джерелі?:    « … Наймасовіша в Україні акція періоду «Перебудови», мета якої полягала в тому, щоб не лише відокремити національну історію від радянської, а й протиставити «справжнє», «природне» возз’єднання України 1919 року «штучному» возз’єднанню 1939 року. Так само звернення до історичного досвіду було і засобом протиставлення «справжньої» української державності ( УНР і ЗУНР) «штучній» - радянській».

А) страйк на шахті «Ясинуватська-Глибока» в Макіївці в липні 1989 р.;    Б) «живий ланцюг» у січні 1990 р.;

В) мітинг та голодування студентів в жовтні 1990 р.;                                     Г) мітинг киян у серпні 1990 р.

13. Запровадження багатопартійної системи в УРСР стало можливим завдяки:        А) скасуванню статті Конституції УРСР про керівну роль КПУ в суспільстві;        Б) установчому з’їздові Народного руху України за перебудову;            

В) першим альтернативним виборам до Верховної Ради УРСР;     Г) відновленню діяльності Української Гельсінської спілки.

14. Яке визначення відповідаю поняттю «автокефалія»?    А) православна церква, яка має цілковиту самостійність у розв’язанні організаційних і культурних питань;   Б) перелік основних положень християнського віровчення, що розглядаються як істинні і тому не потребують доказів;  В) суспільно-політична течія, характерною рисою якої є відмова від будь-якої державної влади, а також установлення необмеженої свободи кожної особистості;      Г) сфера духовного життя людей – результат пізнання, твори літератури та мистецтва, норми моралі і права, звичаї, традиції, релігійні погляди тощо.

15. Вкажіть, чим викликана заява Політбюро ЦК КПУ? «26—28 жовтня в Києві відбулися другі Всеукраїнські збори Народного Руху України... Закономірним у політичній еволюції Руху є і те, що його жовто-блакитні знамена дедалі помітніше витісняються зловісними бандерівськими червоно-чорними прапорами. ... Політбюро ЦК Компартії України заявляє: не може бути прощення тим, хто пролив кров безвинних жертв. Марні сподівання новоявлених послідовників Бандери, що люди назвуть вбивць героями...».

А) Прагненням Політбюро ЦК КПУ демократизувати суспільство;

Б) Прагненням Політбюро ЦК КПУ захистити права громадян України;

В) Прагненням Політбюро ЦК КПУ захистити радянську демократію від спроб узурпації влади;

Г) Прагненням Політбюро ЦК КПУ зупинити піднесення національного і визвольного руху в Україні.

16. Які обставини спричинили появу цитованої нижче постанови?: «Розглянувши висновки Тимчасової комісії Президії Верховної Ради України по перевірці діяльності... посадових осіб органів влади, управління, громадських об’єднань... Президія Верховної Ради України постановляє: 1. Відповідно до частини другої статті 7 та керуючись пунктом 6 статті 106 Конституції України, заборонити діяльність Компартії України».

А) Бойкот Компартією України другого туру виборів до Верховної Ради України в 1990 р.;          

Б) Підтримка керівництвом Компартії України спроби державного перевороту 19 – 21 серпня 1991 р. та сприяння його здійсненню в Україні;           

В) Засудження вищим партійним керівництвом республіки Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р.;            

Г) Блокування місцевими партійними органами республіки підготовки до всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 р.

17. Визначте регіони України, де відбулася активізації сепаратистських рухів після проголошення незалежності:       

А) Закарпаття і Галичина;         Б) Галичина і Донбас;         В) Бессарабія і Волинь;             Г) Донбас і Крим.

18. Створення Співдружності Незалежних Держав пов’язане з іменами:

А) Л. Кравчука, С. Шушкевича, Б. Єльцина;       Б) Л. Кучми, Б. Єльцина, О. Лукашенка;

В) М. Горбачова, Б. Єльцина, Н. Назарбаєва;      Г) Л. Кравчука, Н. Назарбаєва, С. Шушкевича.

19. Витяг з якого документа подано нижче? «Українська РСР забезпечує верховенство Конституції та законів Республіки на своїй території. Українська РСР самостійно визначає свій економічний статус і закріплює його в законах... …Українська РСР має право на власні Збройні Сили…» .

А) Декларація про державний суверенітет України;        Б) Акт проголошення незалежності України;

В) Декларація прав національностей України ;                Г) Закон «Про економічну самостійність Української РСР».

20. Вкажіть, якими були справжні наміри партійно-державної більшості Верховної Ради у процесі суверенізації України?      А) Вийти з-під контролю центрального радянського керівництва;     Б) Розбудувати незалежну демократичну Україну;       В) Підписати новий союзний договір;       Г) подолати економічну кризу.

21. Визначте місце і роль в серпневих подіях 1991 р. ( спроба державного перевороту) Голови Верховної Ради України Л.Кравчука:     А) рішуче засудив дії заколотників і закликав українців до негайної боротьби за збереження своїх прав і свобод;      Б) зайняв вичікувальну позицію, закликаючи українців утримуватися від радикальних дій;     В) підтримав позицію ДКНС і закликав всі органи державної влади УРСР всіляко сприяти діям заколотників;      Г) спочатку підтримав позицію заколотників, але невдовзі зайняв сторону законної влади в особі М.Горбачова, уникаючи будь-яких закликів до українського населення.

22. Назвіть цитати, уривки висловлювань і документів, що передували проголошенню незалежності України ( три правильні відповіді).     

А) «… державним гімном України стала музика композитора М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна…»;      

Б) «Роглянувши висновки Тимчасової комісії… Президія верховної Ради України постановляє… заборонити діяльність Компартії України»;     

В) «… вимагаємо відставки Верховної Ради СРСР на чолі з президентом країни М. С. Горбачовим і передати до суду винних у трагічних подіях у Литві й порушенні декларацій про державні суверенітети республік»;    

Г) «У західних областях необхідно запровадити надзвичайний стан. Припинити страйки. Закрити всі партії, крім КПРС, їх газети, припинити та розігнати мітинги. Вам необхідно здійснити надзвичайні заходи, щоб не склалася думка, що ви йдете старим курсом…»;    

Д) «Ми визнаємо Україну в якості незалежної держави, доручаємо від імені канадського уряду оголосити...»;     Е) «Чи згодні ви з тим, що Україна має бути в складі Союзу радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет?»;    

Є) «… волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні».

 

 

 

11-й                  Історія України                   Тематичне оцінювання                                         ІІ варіант

Тема: Відновлення незалежності України.

1. Вкажіть міста, назви яких пропущено в документі. «Кому потрібно було в зараженому радіацією ... влаштовувати «показушні» весілля, фальшиві гулянки, паради? Навіщо у дні всенародної жалоби було влаштовано першотравневу демонстрацію на Хрещатику в ..., де оголені діти, нічого не підозрюючи, танцювали перед трибунами, потішаючи тих, котрі знали зобов'язані були знати! увесь трагізм ситуації?!».

А) Чорнобиль, Гомель;         Б) Гомель, Київ;      В) Харків, Чорнобиль;           Г) Київ, Чорнобиль.

2. Назвіть гасло, яке можна було почути у Радянській Україні в 1985-1986 рр.:

А) «За народний парламент»;    Б) «Хай живе робітничий клас – головна рушійна сила прискорення економічного і соціального розвитку!»;     В) «Повернемо країну народові!»;       Г) «В Союзі жити – по-собачому вити».

3. Визначте одну з основних проблем економічного розвитку України в другій половині 1980-х рр.:

А) зношеність основних виробничих фондів;

Б) перевищення народжуваності населення над смертністю;

В) відсутність політичних сил, які прагнули б до здійснення перетворень в Україні;

Г) відсутність ефективної боротьби з корупцією на державних підприємствах.

4. Про яку подію йдеться у джерелі?:

« … Наймасовіша в Україні акція періоду «Перебудови», мета якої полягала в тому, щоб не лише відокремити національну історію від радянської, а й протиставити «справжнє», «природне» возз’єднання України 1919 року «штучному» возз’єднанню 1939 року. Так само звернення до історичного досвіду було і засобом протиставлення «справжньої» української державності ( УНР і ЗУНР) «штучній» - радянській».

А) страйк на шахті «Ясинуватська-Глибока» в Макіївці в липні 1989 р.;

Б) «живий ланцюг» у січні 1990 р.;

В) мітинг та голодування студентів в жовтні 1990 р.;

Г) мітинг киян у серпні 1990 р.

5. Вибори до Верховної Ради УРСР, «... які вперше за радянських часів були альтернативними (на 450 мандатів у Верховну Раду УРСР претендувало майже 3 тис. кандидатів)», відбулися в:

А) квітні 1985 р.;    Б) вересні 1989 р.;          В) березні 1990 р.;         Г) грудні 1991 p.

6. Політикою гласності, започаткованою партійно-державним керівництвом СРСР у період «перебудови», передбачалось:

А) поступовий перехід влади на всіх рівнях від партійного апарату до рад народних депутатів;

Б) впровадження нової політичної системи на основі панування закону, дотримання прав людини;

В) пом’якшення цензури, можливість говорити правду, критикувати органи влади, отримувати правдиву інформацію;

Г) скорочення бюрократичного апарату, зміцнення місцевого самоврядування та децентралізація влади.

7. Які наслідки для України мав заколот ГКЧП (ДКНС) у Москві?

А усунення В. Щербицького від влади в УРСР

Б негайний вихід КПУ зі складу КПРС

В підписання УРСР нового союзного договору

Г проголошення незалежності України

8. Коли Акт проголошення незалежності України здобув загальнонародне схвалення?

А. 24 серпня 1991 р.     Б. 1 грудня 1991 р.      В. 6 грудня 1991 р.      Г. 12 лютого 1992 р.

9. Чим зумовлена поява цитованого документа? «Верховна Рада України постановляє:

1. Підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території республіки, Верховній Раді України.

2. Утворити Міністерство оборони України.

3. Урядові України приступити до створення Збройних Сил України, республіканської гвардії та підрозділу охорони Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Національного банку України».

А. реалізацією курсу на вступ України до НАТО.                  Б. проголошенням незалежності України.

В. втіленням політики ядерного роззброєння України.          Г. ухваленням Конституції України.

10. Верховна Рада України у серпні 1991 р. підпорядковувала собі всі військові формування на території республіки, оскільки:    А. була на той час єдиним легітимним вищим органом влади.

Б. існувала небезпека встановлення військової диктатури.    В. утвердилася парламентська форма правління.

Г. існувала необхідність переозброєння військових формувань.

11. Яке питання було винесено на Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 р.?

А. «Чи вважаєте Ви необхідним збереження СРСР як оновленої федерації рівноправних суверенних республік?».

Б. «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

В. «Чи вважаєте Ви необхідним заборонити Комуністичну партію Радянського Союзу?».

Г. «Чи підтверджуєте Ви Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав?».

12. Що спричинило до проведення перших масових заходів і створення неформальних об’єднань в роки «Перебудови»?    А) ліберальна політика українського партійного керівництва;

Б) зародження і поширення сепаратистського руху;

В) діяльність іноземних неурядових організацій;

Г) активізація національного руху в Україні.

13. Установіть правильну послідовність появи історичних джерел.

А. Закон України «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки».

Б. «Революція на граніті».

В. Декларація про державний суверенітет.

Г. доповідь «Про культ особи і його наслідки».

14. Установіть відповідність між датами і подіями, про які ідеться в уривках з історичних джерел.


А. 8-10 вересня 1989 р.

Б. 16 липня 1990 р.

В. 24 серпня 1991 р.

Г. 8 грудня 1991 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. «Ми, Республіка Білорусь, Російська Федерація (РРФСР), Україна… констатуємо, що Союз РСР як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування».

2. «Верховна Рада Української РСР, виражаючи волю народу України… маючи на меті утвердити суверенітет і  самоврядування  народу України, проголошує: державний суверенітет України…».

3. «Чи згодні ви з тим, що Україна має бути в складі Союзу радянських суверенних держав на засадах Декларації про державний суверенітет?».

4. «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною… Верховна Рада УРСР урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави – України».

5. «Найпершою метою… стало здобуття незалежності України… Гасло Народного Руху України: «Державність, демократія, реформи!».


15. Встановіть відповідність між термінами і поняттями та їх визначеннями:


А) дефіцит;

Б) емісія;

В) інфляція;

Г) кооперація;

Д) бартер.

 

 

1. прямий безгрошовий обмін товарами або послугами, який зменшує витрати на податки та інші господарські операції;

2. зростання цін, спричинене надмірним збільшенням кількості грошей, що обертаються в країні;

3. форма організації економічної діяльності людей і організацій, для спільного досягнення загальних цілей або задоволення потреб;

4. випуск в обіг нових грошових знаків, які необхідні для обслуговування процесу обміну товарами та послугами в економіці.


16. Які події відбулися в житті УРСР за часів Перебудови?(три правильні відповіді)

А. ухвалення Верховною Радою УРСР постанови про відновлення автономії Криму;

Б. проведення установчої конференції Товариства української мови імені Т.Шевченка;

В. спроба антиконституційного перевороту в СРСР (ДКНС);

Г. прийняття Верховною Радою Конституції України;

Д. проведення у Києві футбольного турніру XXII Літніх Олімпійських ігор;

Е. організація Української групи сприяння виконанню Гельсінкських угод на чолі з М.Руденко;

Є. директива колегії міністерства освіти УРСР про «Удосконалення вивчення російської мови в загальноосвітніх закладах республіки».

17. Якими були наслідки проведення політичних реформ в СРСР за часів «Перебудови»? (три правильні відповіді)

А. поширення самогоноваріння, алкоголізму і токсикоманії.

Б. зміцнення політичної монополії КПРС.

В. створення передумов для розвалу СРСР.

Г. відродження національної свідомості.

Д. зміцнення радянської системи правління.

Е. формування багатопартійності.

Є. політична апатія населення.

 

 

Відповіді:

І варіант

1-Г, 2-Г, 3-А, 4-В, 5-А, 6-Г, 7-Г, 8-В, 9-В, 10-Г, 11-Б, 12-Б, 13-А, 14-А, 15-Г, 16-Б, 17-Г, 18-А, 19-А, 20-А, 21-Б, 22-В, Г, Е.

ІІ варіант

1-А, 2-Б, 3-А, 4-Б, 5-В, 6-В, 7-Г, 8-Б, 9-Б, 10-А, 11-Б, 12-Г, 13. Г, В, Б, А, 14. А-5, Б-2, В-4, Г-1, 15. Б-4, В-2, Г-3, Д-1, 16. А, Б, В, 17. В, Г, Е.

 

 

 

doc
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
8453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку