Тематичний буклет "Булінг"

Про матеріал
Розробка тематичного буклету на тему "Булінг (цькування) як негативне явище сьогодення"
Перегляд файлу

Сьогодні проблема насилля в школі постає дуже гостро. І все частіше ми чуємо про його як поняття булінг. Що робити, коли тебе булять? Буклет містить короткий опис цього явища і рекомендації учням.

– це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини (групи дітей).

C:\Users\PC06\Desktop\bulling-main-preview400x400.jpg – це цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування, яке часто поширюється в школах.

Основні ознаки булінгу і так званого мобінгу (менш радикальних образ) це:

  • нерівність сил агресора і жертви;
  • повторюваність насильства;
  • гостра емоційна реакція жертви.

Жертви та булери:

Найчастіше стають ті, хто найбільше виділяється (дивно вдягається, дивно поводиться, неохайний). Також потенційними жертвами можуть стати ті, хто швидко втрачає самоконтроль, легко піддається емоціям.

http://ezograd.narod.ru/article/xiromantiya/hand-fire.gif найчастіше стають ті, хто ростуть без заборон та авторитету батьків, але в той час їм не вистачає уваги і поваги дорослих. У більшості таких дітей – яскраво виражені нарцисові риси характеру. Їм доводиться самостверджуватися за рахунок інших людей, доводити власну правоту.

Булінг в Україні

     За останні кілька місяців близько 67% дітей в Україні віком від 11 до 17 років стикаються з проблемою цькування. І 48 % з них нікому про це не розповідали.

     Іноді це може довести дитину  до негативних думок, і якщо вона не хоче розмовляти з близькими людьми, то краще за все звернутися на всеукраїнську гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги :

0 – 800 – 213 – 103

C:\Users\PC06\Desktop\13891.004.jpg

Що робити???

 

      Дітям не варто намагатися вирішити самотужки, адже з булером не завжди можна порозумітися. Краще звернутися до батьків, вчителів, або старших, яким дитина довіряє. Також варто звернутися до шкільних вчителів, психолога, соціального педагога та звернути їхню увагу на цю проблему. У найкритичнішій ситуації варто залучити поліцейських.

 

Техніка саморегуляції при зіткненні з загрозою булінґу (адаптовано за К.Рігбі )

  

  «П’ять пальчиків» - мнемограма, яка допоможе навіть маленькій дитині пригадати важливі настанови правильної поведінки в ситуації нападу, коли від хвилювання «вилітають з голови» всі поради. Добре працює тому, що власний кулачок нагадує (часто, коли дитина потрапляє в ситуацію булінгу вона гнівається і автоматично стискає кулаки, тут і спрацює інформація, закріплена в попередньому тренуванні за кожним пальчиком).

1 (мізинчик) – ігноруй (думай: «мене це не стосується», не звертай увагу);

2 (підмізинчик) – піди (думай: «мені не подобається це місце, піду в інше», спокійно рушай);

3 (середульший) – розмовляй дружньо (думай: «я керую розмовою, а я добрий», поводь себе як з друзями, що можуть тимчасово помилятися);

4 (вказівний) – говори твердо (думай: «я точно знаю, що правий», насправді сила на твоєму боці, бо ти не один);

5 (великий) – розказуй дорослим (думай: «все це стане відомо», розказати потрібно).   

Щоб мнемограма запам’яталась надовго, потрібно повторювати її (на наступний день, на наступний тиждень, на наступний місяць).

                                                                      

 

C:\Users\PC06\Desktop\KaE5rNvt.png

 

1. Вербальний (словесний) булінг

C:\Users\PC06\Desktop\m47ZdtfbQUDX2Idvud2AxfD6oWOA8DRndeUhAwjW.jpg Що це таке: це словесне знущання або залякування за допомогою образливих слів, яке включає в себе постійні образи, погрози й неповажні коментарі про кого – небудь.

2. Фізичний булінг

C:\Users\PC06\Desktop\215658.jpg Що це таке: фізичне залякування за допомогою агресивного фізичного залякування полягає в багаторазово повторюваних ударах, стусанах підніжках, блокуванні, поштовхах і дотиках небажаним і неналежним чином.

3. Соціальний булінг

C:\Users\PC06\Desktop\immagine_cyberbullismo.jpg Що це таке: соціальне залякування або булінг із застосуванням тактики ізоляції припускає, що когось навмисно не допускають до участі в роботі групи, трапеза за обіднім столом, гра, заняття спортом чи громадська діяльність.

4. Кібербулінг, кіберзалякування

C:\Users\PC06\Desktop\Image00008-2.jpg Що це таке: кіберзалякування або булінг у кіберпросторі полягає у звинуваченні когось з використанням образливих слів, брехні та неправдивих чуток за допомогою електронної пошти, текстових повідомлень і повідомлень у соціальних мережах.

 

D:\НАРАДА БУЛІНГ\Картиники\1_3_1540990363.jpg

 

D:\НАРАДА БУЛІНГ\Картиники\006.jpg

 

Криворізька загальноосвітня школа І – ІІ ступенів №104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

       

 

       Підготувала:

                  соціальний педагог

                      практичний психолог

           Покосенко Євгенія Сергіївна

 

 

 

м. Кривий Ріг

2019 рік

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку