Тематичний день.Урок-презентація "Подорож Антарктидою"

Про матеріал
Тематичний день у 4 – А класі на тему "Подорож Антарктидою" включає п'ять уроків:природознавство, математика, основи здоров’я, літературне читання, трудове навчання. До цих уроків створені відповідні презентації. Всі уроки було об`єднано навколо вказаної теми з метою створення педагогічних умов для забезпечення позитивно-емоційного ставлення молодших школярів у процесі пізнання навколишнього світу.
Перегляд файлу

Ранкова  зустріч

до тематичного дня «Подорож Антарктидою»

Мета: розширювати пізнавальні інтереси дітей;  розвивати у дітей інтерес до природничо-наукових знань; збагачувати словниковий запас; учити відповідати на запитання, робити умовиводи; виховувати естетичне сприйняття природи, дружні взаємини.

 

1. Вітання

 «Ми – одна сім’я».

(Вчитель читає . Слова супроводжуються певними рухами).

В цьому класі друзі всі:                     (три хлопки)

Я і ти, і ми, і ви.                                   (три хлопки)

Добрий день, тому, хто зліва.           (поворот наліво)

Добрий день, тому, хто справа.        (поворот направо)

Ми – одна сім’я.                                  (розвести руки в сторони, показати на всіх)

В цьому класі друзі всі:                     (три притопи ногами)

Я і ти, і ми, і ви.                                   (три притопи ногами)

Посміхнись, тому, хто зліва.             (посміхнутися сусідові зліва)

Посміхнись, тому, хто справа.          (посміхнутися сусідові справа)

Ми – одна сім’я.                                   (розвести руки в сторони, показати на всіх)

 

2. Обмін інформацією

Сьогодні: 8 лютого 2019 року

Погода:

Свої іменини святкують: Федір, Давид, Павло,  Марія, Аркадій та  Іван, Йосип, Петро, Семен

Народний календар: У народному календарі 8 лютого - Напівхлібниці.

*З Напівхлібницією пов'язували перелом зими, тому казали: «Який день, така й весна».

*Якщо сніг гне гілля, врожай буде рясний.

*Сніг йде, мов крупа, - чекай на тиждень морозу.

*Шлях Чумацький  яскравий - на мороз.

Цей день в історії:

1106 — великий князь Київський Володимир Мономах склав «Повчання» — перший дидактично-художній твір княжої Русі

1921 —  засновано заповідник «Асканія-Нова».

1969 — відбувся перший політ найбільшого у світі пасажирського літака Boeing 747

В цей день народилися:

1828 – народився Жуль ВЕРН, французький письменник – фантаст

1834 – народився Дмитро МЕНДЕЛЄЄВ, хімік, відкрив періодичний закон хімічних елементів

 

 

3. Групове заняття

- Ми з вами вивчили вже 5 материків. Вам відомі вже особливості кожного з них.

-Давайте спробуємо, використовуючи  картки, описати кожен вивчений материк.

(Діти отримують картки з інформацією про материки.

Обєднуються в групи відповідно особливостям кожного материка)

- Африка –  найжаркіший

- Австралія - найменший

- Південна Америка - найконтрастніший

- Євразія – найбільший

- Північна Америка – найрізноманітніший

 

4. Щоденні новини

- Сьогодні ми вирушаємо у подорож до останнього незвіданого материка. Подорож зможе дати відповіді на загадки, які ставить цей материк, і доторкнутися до таємниць, які він  оберігає. 

(Ознайомлення з планом роботи на уроках у вигляді малюнків)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИРОДОЗНАВСТВО

Тема. Антарктида – найхолодніший материк

Мета: ознайомити учнів із особливостями природи материка Антарктида,  дати уявлення про відкриття, подорожі та сучасні дослідження на материку; вчити працювати з картою, додатковою літературою; розвивати просторову уяву; виховувати пізнавальний інтерес.

Обладнання:  фізична карта півкуль і Антарктиди, атлас, мультимедійна презентація,  лепбуки для індивідуальної роботи, картки для роботи в групах, підручник з природознавства для 4 класу, фотоілюстрації , відеоматеріали

Хід уроку

І. Організація класу

IІ.  Повідомлення теми і мети уроку

        - Наш урок сьогодні ми присвятимо найвіддаленішому та найхолоднішому материку на Землі. У вас на столах лежать леп буки, які ви будете заповнювати самостійно протягом уроку. Кожен з вас буде створювати свій власний леп бук на тему «Антарктида». Вам треба буде вибрати та записати найголовніше або найцікавіше, на свій розсуд.  Отже починаємо працювати.

III. Вивчення нової теми

1. Розповідь вчителя про відкриття материка

Презентація

«Королева холоду», «безлюдний континент», «царство завірюх і вітрів»,

«світовий холодильник», «край землі»... так називають цей унікальний материк, що не схожий на жоден континент  світу.  Це – велетенська льодова пустеля.

          Антарктида – незвичайний материк за своїм розташуванням. ЇЇ називають «материком на краю світу». Вона майже цілком розташована за Південним полярним колом у полярних широтах. Майже в центрі материка розміщений Південний полюс, тому всі береги Антарктиди «дивляться» на північ. Вони омиваються водами Тихого, Атлантичного та Індійського океанів ... або водами Південного океану. Прибрежні океанічні води та прилеглі острови разом з Антарктидою об’єднуються під спільною назвою Антарктика.    

           Походження назви материка повязане... з небом. Арктос – так називали стародавні греки сузіря Великої Ведмедиці. А район земної поверхні довкола Північного полюса, що лежить під цим сузірям, дістав назву Арктика. А протилежний Арктиці район довкола Південного полюса Землі називають Антарктикою (анти означає навпроти). Звідси й назва Антарктида – навпроти Арктики.

          Яскраві й трагічні сторінки вивчення Антарктиди. До пошуків невідомого материка чимало зусиль доклав відомий англійський мореплавець Джеймс Кук. Під час навколосвітньої подорожі в 1772 – 1775 рр. вітрильники Кука зайшли дуже далеко на південь, перетнувши Південне полярне коло, але натрапивши на велику нездоланну кригу, повернули назад. Після безрезультатних спроб відшукати легендарний материк Кук вирішив, що відкрити його неможливо. «Ця країна приречена на вічний холод і похована під потужним шаром криги і снігу, що ніколи не тануть. Кожен корабель, що зайде у гавань, ризикує залишитися там назавжди...» - так говорив Джеймс Кук.

Але зробити це таки вдалося через 45 років російським мореплавцям Михайлу Лазарєву та Фадею Беллінсгаузену. На шлюпах «Восток» і «Мирний» експедиція вміло пройшла через кригу до невідомої «білої плями». Моряки йшли невідомими морськими просторами, лід намерзав на оснастці суден, сніг засипав палубу. Проте мореплавці мужньо просувалися далі на південь на парусних кораблях. Вони близько підійшли до берегів материка, зробили опис берегів, визначили межі материка, нанесли на карту кілька островів, миси, затоки. Так 16 січня 1820 року було відкрито Антарктиду – важкодоступний материк, що останнім знайшов своє місце на карті.

Після відкриття Антарктиди російською експедицією зацікавленість до дослідження південної землі зросла ще більше.

 Потім до важкодоступного Південного полюсу у 1841 році вирушив англійський військовий моряк  і полярний дослідник Д. Росс. Пливучи вздовж берегів Антарктиди англійська антарктична експедиція відкрила діючий вулкан Еребус і згаслий – Террор. Ім’ям Росса названо льодовик і море в Антарктиці.

У 1903 – 1905 рр. південний материк намагалася підкорити французька експедиція під керівництвом Ж. Шарко. У суворих умовах виникла загроза загибелі експедиції. Тоді, на допомогу прийшов  у 1905 році, аргентинський капітан І. Галіндез, який очолив пошуки французької експедиції. Так в Антарктиді зявився острів Галіндез, названий на честь аргентинського капітана. Нині на цьому острові знаходиться українська антарктична станція «Академік Вернадський».

Наприкінці 1911 року до Антарктиди, майже одночасно, вирушили норвежець Руаль Амундсен та англієць Роберт Скотт.

За два місяці «залізний Руаль» з чотирма товаришами на нартах, запряжених собаками, здолав безмежну антарктичну пустелю і 14 грудня 1911 року досягнув Південного полюса.

Жорстокі морози, шалені вітри, небезпечні тріщини – провалля в кризі не зупинили англійця Роберта Скотта. Втративши коней та спорядження  18 січня 1912 року він досяг Південного полюсу, але там уже майорів норвезький прапор. У пригніченому стані англійська експедиція вирушила назад. Мандрівники падали від голоду та виснаження і вмирали один за одним Р. Скотт загинув останнім.

У допоміжному загоні англійської антарктичної експедиції Скотта був і українець Антон Омельченко. На честь першого українця, що побував на Південному полюсі, названа одна з бухт в Антарктиді.

2. Робота в групах

Метод «Ажурна пилка»

- Для того ,щоб вивчити материк Антарктида, попрацюємо в групах. Кожній групі буде дано певне завдання. Спираючись на матеріал підручника чи додаткової інформації ви повинні будете дослідити матеріал.

1група.  Кліматичні умови материка.

      Антарктида розміщена в холодному тепловому поясі. Взимку, коли настає полярна ніч, енергія Сонця не потрапляє на материк. Там лютують морози. У центральних районах материка температура повітря опускається понад -70 °С, а на узбережжі сягає до —35 °С. Там тепліше.

     Улітку, коли настає полярний день, на материк сонячного тепла надходить більше, ніж одержує спекотна Африка. Проте майже 9/10 сонячної енергії білосніжна крижана поверхня Антарктиди відбиває назад у космічний простір. У центральних районах материка температура повітря опускається до —30 °С. На узбережжі материка влітку — близько 0 °С.

     В Антарктиді панує ясна вітряна погода, опадів випадає дуже мало, лише у вигляді снігу. З материка дмуть постійні сухі вітри, які проганяють хмари й ще більше вихолоджують крижану поверхню материка. На узбережжі дмуть найсильніші ураганні вітри на планеті. Вони супроводжуються снігопадами.

 

2.Група. Форми земної поверхні материка Антарктида.

        Поверхня материка вкрита потужним льодовиковим покривом. Він нагадує купол, трохи піднятий у центрі. Середня товщина льодового покриву до 2 км, у центральній підвищеній частині вона перевищує 4 км. Із-за потужного льодового покриву Антарктида є найвищим материком Землі.

       Під льодовиковим покривом розташовані гори й рівнини. Через материк тягнуться високі Трансантарктичні гори. Найвища вершина гір — гора Вінсон її висота сягає понад 5 км. Розгляньте її зображення (на малюнку).

      В Антарктиді продовжується гороутворення, про що свідчить наявність діючого вулкану Еребус.

      Льодовики Антарктиди безперервно рухаються від центру до країв материка. Там вони поступово сповзають в океан. На узбережжі край льодовика відколюється і утворюється айсберг.

      Поблизу узбережжя зустрічаються антарктичні оази — це невеликі ділянки суходолу, вільні від льоду. Вони нагадують кам’янисті пустелі, серед яких іноді розташовані невеликі озера.

 

3група. Водойми Антарктиди

Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає постійних річок.

Влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть потоки талої води. Так виникають антарктичні річки. Деякі з них потрапляють в льодові тріщини і прокладають собі шлях під кригою. Існують антарктичні річки протягом 1-2 місяців до настання осінніх морозів, коли танення снігів припиняється.

Річка Онікс – найбільша з таких річок. Тече лише влітку до оз. Ванда.

В оазах і на узбережжях Антарктиди є невеликі прісні і солоні озера.

4група. Населення материка

На політичній карті світу не позначено жодної країни на Антарктиді, тому що материк не належить жодній державі. Шостий материк Землі — це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. В Антарктиді немає постійного населення. На приблизно 40 наукових станціях працюють вчені з різних країн світу. Біля станцій виникли постійні населенні пункти — наукові містечка. З 1996 р. в Антарктиді працюють українські вчені на науковій станції «Академік Вернадський».

Хвилинка релаксації

(під музичний супровід, звуки вітру)

 

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

1. Прийом «Бліцопитування»

- У якому тепловому поясі розташована Антарктида?

- Які форми земної поверхні тут переважають? Чи можемо ми одразу відповісти на це питання? Чому? (Земля схована під товщею льоду, тому однозначно сказати не можна одразу)

- Чи є постійні річки на материку Антарктида?

- На олімпійському прапорі зображено п’ять кольорових переплетених кілець, за кількістю континентів. Який континент і чому не представлений у символіці олімпійського прапора?

 

2.Екологічна хвилинка. Перегляд відео «Льодовики Антарктиди невпинно сповзають до океану» )

 - Скажіть, а що буде, якщо раптом весь антарктичний лід розтане? (Припущення учнів.)

Довідка. Це буде катастрофа. Рівень Світового океану підніметься на 60 м і затопить прибережні території. Антарктида рятує нашу планету від перегріву, а якщо льоди розтануть, настане потепління планети, відбудуться зміни в природі.

- Яке майбутнє чекає на Антарктиду?

- Чи можемо ми врятувати Антарктиду? Що кожен  з нас може зробити?

 V. Підсумок уроку

Продовжити речення.

«На уроці я дізнався…»

«Мені найбільше сподобалось на уроці…»

VІ. Домашнє завдання

Закінчити свій леп бук  на тему «Антарктида»

 

 

МАТЕМАТИКА

Тема. Ділення на одноцифрове число, коли в записі частки є нулі

Мета: ознайомити учнів із діленням багатоцифрових чисел на одноцифрові у випадку, коли частка містить нуль всередині; формувати обчислювальні навички; закріпити вміння розв'язувати ускладнені задачі на зведення до одиниці; розвивати логічне мислення, увагу, пам'ять; виховувати пізнавальний інтерес

Хід уроку

 

I. Організація класу

II. Актуалізація та корекція опорних знань учнів

1. Каліграфічна хвилинка з завданням

- Продовжуємо подорож Антарктидою. Записати числа, прослухавши цікаві факти

*Найвища коли-небудь зареєстрована температура в Антарктиді склала 14 °C.

*Швидкість вітру в деяких місцях Антарктиди може досягати 320 км /год.

*53 мільйони років тому на берегах Антарктики росли пальми.

 2000 році від Антарктиди відколовся найбільший величезний айсберг площею 11000 квадратних кілометрів. Більше, ніж Ямайка!

*Аж до 1820 року про існування Антарктиди ніхто не підозрював. Дослідники були впевнені, що це не континент, а всього лише група островів.

 14, 320, 53000000, 2000, 11000, 1820

- Назвіть найменше число, найбільше.

- Яке число зайве?

- Чотирицифрове число запишіть у вигляді суми розрядних доданків.

- Назвіть попереднє і наступне до даного числа.

2. Усні обчислення

а)Практична робота дітей по обчисленню відстані від Києва  до крайньої точки Антарктиди на карті .

б) Складання і розв’язування задачі на рух

- За який час можна подолати відстань до крайньої точки Антарктиди на літаку?

в) Розв’язування задачі

Висота надводної частини айсберга 30м. Це п’ята частина всього айсберга.

- Яка висота всього айсберга?

- Яка висота підводної частини?

- На скільки метрів підводна частина айсберга більша від його надводної частини?

III. Повідомлення теми та мети уроку

- На уроці учні ділитимуть багатоцифрові числа, коли в частці в середині є нулі, розв’язуватимуть задачі, обчислюватимуть вирази.

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Ознайомлення з новим випадком ділення (за № 683).

- У виразі 28 204 : 6 перше неповне ділене 28 дес. тис., у частці – 5 цифр. 28 поділити на 6, буде 4, остача 4. Залишилося десятків тисяч менше за 6. Цифру дібрали правильно. Друге неповне ділене 42 од. тис. 42 поділити на 6, буде 7. Усі одиниці тисяч поділилися. Утворимо неповне ділене із сотень. У діленому сотень немає, тому їх не буде і в частці. На місці сотень частки пишемо 0. (Пояснити можна так: 90 сот. поділити на 0, буде 0. Пишемо на місці сотень частки 0. Утворимо неповне ділене з десятків. 2 дес. не можна поділити на 6, щоб були десятки. На місці десятків пишемо 0. 24 од. поділити на 6, буде 4. Усі одиниці поділилися. Частка 47 004).

2.  Розв’язання з коментуванням (№682).

V. Повторення та узагальнення вивченого матеріалу

1. Самостійна робота за № 681.

2. Фронтальна робота

 Розвязання задачі двома способами

Два баклани за 4 дні зїли 4кг 240г риби, порівну кожний. Скільки риби  зїсть один баклан за 6 днів?

VI. Підсумок уроку

 Оцінювання учнями своєї роботи на уроці

 Виявлення труднощів у виконанні завдань

VII. Домашнє завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСНОВИ ЗДОРОВЯ

Тема. Вихід з непередбачених ситуацій поза межами домівки, школи

Мета:  визначити, які небезпечні ситуації можуть статися поза домівкою чи школою, дати зрозуміти учням, до яких наслідків може призвести неуважність та неслухняність, на основі різних ситуацій дати елементарні знання про правила поводження під час прогулянки; розвивати абстрактне і логічне  мислення,  пам'ять, увагу,пізнавальний інтерес; виховувати почуття поваги до ближнього, працювати над збереженням здоров'я кожної особистості.

Обладнання:  картки  для роботи в групах, презентація.

 

Хід уроку

 

  І. Організаційний момент

Продзвенів уже дзвінок,

Починається урок.

Він пізнавальний і цікавий.

 

ІІ. Повідомлення теми, завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності

- Щодня, виходячи з дому, ви достеменно не знаєте, що може статися і в якій ситуації ви можете опинитися. Добре, якщо день сповнений приємних сюрпризів. А якщо ні? Як тоді поводитися, щоб зберегти життя і здоровя, щоб не зіпсувати речей, щоб не завдати шкоди оточуючим?

- Сьогодні на уроці ми розглянемо, які небезпеки можуть чатувати на вас, коли ви перебуваєте поза межами домівки або школи

ІІІ. Опрацювання нового матеріалу

 1. Робота над правилами "п'яти не"

*Читання правил

*Обговорення правил

2.  Робота в групах

Визначення місць свого мікрорайону, які потребують підвищеної уваги.

3. Обговорення правил безпечної поведінки

- Перед виходом з дому сплануй свій маршрут. Подумки уяви найбезпечніший шлях до місця призначення.

- Повідом батьків, куди ти збираєшся йти і коли повернешся.

- Не затримуйся дорогою зі школи додому. Не гуляй до настання темряви.

- Збираючись на прогулянку, не надівай коштовності й не бери дорогі речі, що можуть стати причиною нападу на тебе.

- Уникай коротких шляхів, що проходять через двори, пустирі, погано освітлені вулиці. Йди людними місцями.

- Ніколи не сідай до незнайомців у машину і не погоджуйся на пропозицію підїхати.

- Якщо здалося, що тебе хтось переслідує, то не соромся перевірити свої підозри.

- У випадку нападу кричи, кусайся, дряпайся, іншими діями відбивайся від нападників. Привертай увагу людей.

- Якщо в тебе відбирають якусь річ, то краще віддай, адже жодна річ не варта твого здоровя і життя.

- Про будь – яку небезпечну ситуацію, що трапилася з тобою, треба обов’язково розповісти дорослим – батькам або вчителю.

 

Фізкультхвилинка

 

  Руханка (виконати рухливі вправи)

Вчитель називає дію. Якщо вона безпечна, діти говорять «Безпечно!», підстрибують, плескаючи над головою в долоні. Якщо небезпечна, діти присідають і говорять «Небезпечно!».

 - Гуляти з друзями у дворі.

- Перейти гуляти в інший двір, не сказавши батькам.

- Гуляти, коли стемніло.

- Гуляти на дитячому майданчику.

- Розказати незнайомцеві свою адресу.

- Сісти в машину сусідів.

- Провести незнайомця туди, куди він попросить.

- Гуляти на спортивному майданчику.

- Гуляти безлюдною вулицею.

- Втікати від наполегливого незнайомця.

 

 4. Робота в групах

Розігрування ситуацій.

Обговорення правил безпечної поведінки

Ситуація 1

Вова дуже поспішав на тренування з футболу. Коли він збирався переходити дорогу, поруч зупинився гарний автомобіль. Водій, якого хлопчик не знав, запропонував його підвезти. Вова зрадів такій нагоді.

Яке правило знадобиться в такій ситуації?

 

Ситуація 2

Дві подружки так загралися, що й не помітили настання темряви. Повертаючись додому, на них чекала неприємна зустріч з хуліганами.

Що порадите дівчаткам?

 

Ситуація 3

Оксанка - велика модниця. Вона завжди одягає на прогулянку багато прикрас. Ще й телефон новенький не забуває прихопити. І похизуватися любить. От і потрапила одного разу до рук злодіїв.

Яке правило забула дівчинка?

 

 

 

 

Ситуація 6

Дві маленькі сестрички поверталися додому. Біля під'їзду вони побачили неприємного на вигляд незнайомця, який слідував за ними. Дівчатка одразу згадали мамині слова і залишились надворі.

Чому навчила їх мама?

 

5. Додаткова інформація

Непередбачувана ситуація «Ми в Антарктиді»

     Це випробування – не з легких. Оскільки, крім холоду, штормів та сильного вітру – свою роль відіграє повна ізоляція.

     Існує декілька правил, які повинен дотримуватись кожен. По-перше, не можна гуляти наодинці, тільки з колегою, при цьому мати запасні акумулятори, продукти. По-друге, заборонено смітити. Навіть найменший темний предмет на снігу під впливом сонця пропалить метрову яму. І найголовніше правило – берегти природу. Полярникам заборонено підходити і торкатися пінгвінів чи ставати на рідкісний лишайник.

 

ІV. Підсумок. Рефлексія

- Яку корисну справу зробили?

- Які труднощі виникали?

- Дякую вам, діти, за урок. Ви були активні, кмітливі, виховані, давали гарні повні відповіді, сумлінно виконували завдання. Сподіваюсь, на все життя запам'ятали наші правила і будете ними користуватись

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯ

Тема. Урок позакласного читання «Пізнавай себе і світ»

Мета: поширювати читацький кругозір шляхом ознайомлення з науково – популярними творами для позакласного читання, формувати в учнів допитливість, спостережливість, бажання здобувати нові знання; вдосконалювати вміння читати уважно і вдумливо; розвивати творчу уяву, спостережливість, логічне мислення, увагу, культуру зв‘язного мовлення, пам’ять; виховувати взаєморозуміння та взаємоповагу, бережливе ставлення до природи.

Обладнання: картки для роботи в групах, презентація

Хід уроку

І. Організація класу

Продзвенів уже дзвінок,

Починаємо урок!

Знання  двері для вас відчинили

І запрошують  вчитися вас.

Бо знання – це велика сила!

Тож навчайтеся! В добрий час!

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

1.Слово вчителя

    - Чи багато людей можуть похвалитися тим, що добре знають себе? А може й не треба себе знати?

    - Разом ми - учні 4-А класу, учні  НВК №3, але кожен із нас - маленька часточка колективу, особистість, яка хоче, щоб до її думки прислухались, поважали, рахувалися з нею.

    - Так от, вчені довели, що на всій Землі, де проживає понад 6 мільярдів осіб, немає жодної пари людей, які були б точною копією один одного. Уявляєте? Серед більше як 6 млрд. населення кожен із нас – єдиний у своїй неповторності на всій Земній кулі. А давайте зараз ми з’ясуємо, наскільки ми з вами схожі чи різні. Адже ви ровесники, навчаєтесь в одному класі, можливо, й бажання та захоплення у вас однакові.

    - Отож почнемо:

- Сплесніть у долоні ті, хто любить співати.

- Тихенько тупніть ногою ті, у кого сірі очі.

- Підніміть вгору праву руку ті, хто любить морозиво.

- А тепер хай нявкне той, хто вважає себе веселим.

- Візьміться за голову руками ті,  хто інколи порушує дисципліну.

 - Підніміть вгору праву руку ті, хто прийшов на урок з гарним настроєм.

    - Ну то що, однакові ми з вами чи різні? Деякі бажання та захоплення у нас збігаються, але все ж таки ми різні. Кожна людина відрізняється від іншої своїм характером, звичками, мріями і бажаннями, навіть зовнішнім виглядом, і багато чим іншим.

   - Кожен із нас – це маленький Всесвіт.

 

      - Наш клас – це   єдиний колектив. І хоча ми всі різні, у нас є спільна мета: пізнати світ, рости і товаришувати, добре навчатися, бути щасливими. Успіх, задоволення, щастя не приходять самі собою, вони залежать від нас. Жодна людина не приходить у світ досконалою. Все її життя – постійний розвиток, пізнання, формування власного „Я”.

 

ІІІ. Повідомлення теми уроку

  • Сьогодні на уроці пізнаємо цікавий світ Антарктиди. Гість нашого уроку – пінгвін – символ Антарктиди.

 

IV. Робота над темою уроку

  1. Опрацювання вірша Мирослава Вересюка «Пінгвін»

      (Різні види читання)

Ось відомий всім пінгвін,

Житель Антарктиди він.

По снігу глибокім ходить,

І в мороз дітей виводить.

А ще плаває, пірнає,

Під водою мов літає.

А на суші, хоч старався,

В небо так і не піднявся.

Бо хоча і крила має,

Але зовсім не літає!

 

2. Робота в групах

    Опрацювання науково – популярних текстів про пінгвінів з дитячих енциклопедій.

    Повідомлення дітей

3. Показ лялькової вистави за «Казкою про пінгвіна, який хотів літати»

 Олени Кукуєвицької

 

У зоопарку  жив пінгвін. Над пінгвіном насміхався папуга.

 - Ха – Ха! Що ж ти за птиця така, що літати не вмієш? Чому в тебе немає пір'я, і крила такі смішні?, - приставав він до пінгвіна. 
Спробував пінгвін злетіти – нічого в нього не вийшло.

- Може, ти і не птах зовсім, а якийcя звір?», - дивувався папуга.
Так стало сумно нашому пінгвінові! Він подумав:

 - Невже ми, пінгвіни, гірші за інших птахів? А може, хтось навчить мене літати?»
І вирішив наш новий друг піти до сусідів по зоопарку. А раптом хтось зможе йому допомогти? По дорозі він зустрів  мавпу.

- Може, ти мені поясниш, чому пінгвіни не літають?

- Звідки ж мені знати?, - сказала мавпа.
Ось побачив пінгвін бегемота. Бегемот сказав:

- Пробач, малюк, але там, звідки я родом, пінгвінів взагалі не буває. Ти єдиний з пінгвінів, з ким я знайомий.
Потім підійшов пінгвін до панди:

- Будь добра, ти мені скажи, чому я птах, а літати не вмію?

 Панда сказала:

  • Ось що я пораджу тобі, друже: запитай краще про це лева. Він мудрий, цар звірів, все-таки. Значить, знайде, чим тебе втішити.

    Подякувавши  панді, наш пінгвін попрямував до лева. Лев вислухав його сумну розповідь і каже:
  • Друг мій, шукаєш ти відповідь не в тому місці. Пояснення зможеш знайти у таких же птахів, як сам.
     

    Пінгвін поспішив в гості до інших птахів. І ось він помітив  страуса у вольєрі.

  • Ну, здрастуй, пінгвіне, сусіду», - привітав його страус. Я чув про твої переживання – папуги  вже розповіли. Але ти такий не один. Ось ми, страуси, теж не літаємо, хоча і птиці. Тільки це зовсім не соромно. Так задумано природою, що всі ми різні. І птахи теж бувають різними, але у кожного з нас є свій талант. Ось, наприклад, ви, пінгвіни, добре плаваєте. Ми, страуси, швидко бігаємо. Шпаки гарно співають, а павичі славляться зовнішньою красою. І неважливо, чи є у тебе пір'я, якого розміру дзьоб або крила, маленький ти чи великий. Головне, вірити в себе і не соромитися бути самим собою.
    Після такої розповіді наш пінгвін більше ніколи не соромився, що не вміє літати.

 

4. Обговорення змісту казки в загальному колі

    - Чого ця казка нас вчить?

 

V. Підсумок уроку

   1. Обговорення питань у загальному колі

- Що нового дізналися на уроці?

- Що було найбільш цікавим?

 

 

 

ТРУДОВЕ НАВЧАННЯ

Тема. Вироби з тканини та хутра. Аплікація «Пінгвіни на крижині»

Мета: продовжити ознайомлення учнів з інструментами і пристосуваннями, необхідними під час роботи з тканиною та хутром, прийомами безпечної роботи із ними; вчити виготовляти аплікацію з тканини, хутра, а також правильної організації робочого місця під час роботи з цими матеріалами; розвивати творчу уяву, фантазію, охайність; виховувати мотивацію до навчальної діяльності, пізнавальний інтерес.

Обладнання: презентація, плакати з правилами безпечної роботи з ножицями і клеєм,зразки виробів, шаблони.

Хід уроку

 

I. Організація класу

1. Привітання

2. Перевірка готовності до уроку

3. Упорядкування робочих місць

II. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу

1. Повідомлення теми та мети уроку

– Сьогодні ми виготовляємо аплікацію з тканини та хутра.  Створимо композицію «Пінгвіни» за допомогою різних видів тканини та хутра.

2. Розповіді учнів про цікаві факти з життя пінгвінів

3. Демонстрування та аналіз зразка

1) Інструктаж учителя

- Покладіть перед собою зразки тканини, хутра, що ви принесли на урок.

- Оберіть колір тканини для майбутньої аплікації.

- На виворітний бік тканини  прикладіть шаблони.

- Обведіть крейдою та виріжте по контуру.

- Доберіть  фон із тканини.

- Викладіть шаблони деталей, олівцем позначте місце їх наклеювання.

- Змастіть тканину з виворітного боку клеєм та наклейте аплікацію на основу.

- По черзі наклейте елементи.

- Доповніть виріб деталями (очі, ніс, животик, лапки).

- Готову аплікацію покладіть під прес до повного висихання.

 

2) Повторення правил безпеки під час роботи.

 

ІІІ. Практична робота учнів

 

IV. Виставка робіт учнів

 

V. Підсумок уроку

– Чи сподобався вам урок?

– Як можна оформити цю роботу?

-  Що ще можна додати до композицій?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Брезгун Олена Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Солопа Наталія Олексіївна
    Чудово! Щиро дякую за вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
4495
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку