Тематичний вечір « День гідності та свободи» для учнів 5-11 класів

Про матеріал

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення свята ; пояснити поняття

« гідність» та «свобода» ; формуватирозуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщиніта стати на захист державних інтересів країни.

Перегляд файлу

Тематичний вечір

« День гідності та свободи»

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення свята ; пояснити поняття

« гідність» та «свобода» ; формувати  розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині  та стати на захист державних інтересів країни.

Хід заходу

  • Три роки назад тисячі людей вийшли на головну площу країни з вимогою відставки уряду та Президента. Так почалася революція…Революція Гідності, котра переросла в священну війну за нашу свободу!

Пісня «Бачу колір сонця» (О. Білозір)

Інсценізація «Події на майдані»

Для чого люди вийшли на Майдан?

Що їхні сонні душі розбудило?

Розвіявся густий-густий туман,

Що прикривав всю правду так грайливо…

 

Для чого мерзнем, нащо стоїмо?

Бо хочем Україну ми підняти!

ЇЇ «Європою» ми гордо назвемо,

Бо вона гідна статус такий мати.

 

У всіх містах великих і малих,

У всіх куточках неньки України

Всі люди, всі    від юних до старих 

Пророчать позитивні й стрімкі зміни.

 

Тож не сидіть тихенько в стороні,

Не будьте ви до цих подій байдужі!

Бо знайте, ви сьогодні не одні!

А разом ми нестримні й справді дужі!

(Знову грає приспів з пісні «Бачу колір сонця», учасники підспівують, продовжують грати інсценізацію)

 Ведучий

Сьогодні у  нашій державі свято –« ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ».
13 листопада 2014 року Президент України Петро Олексійович Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи

Обирай Свободу рідному народу!

Обирай Свободу і добро ідей!

Обирай Свободу Заходу і Сходу,

Обирай Свободу для усіх людей!

 

Ведучий
Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція Гідності.

Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

Ведучий: Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості.

Ведуча: Шукаючи Європу, ми знайшли Україну.

Головний символ Революції Гідності – прапор України.  А єдиний духовний помічник – національний Гімн України.

(Учні виносять великий прапор України)

Учень: (Даміан)

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа - частинка твого «Я».

Красою правди у святім двобої

 Понад Майданом сонця лик сія...

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співаєм  гордо наш Державний Гімн.

(Звучить Державний Гімн України)


Ведучий: Революція гідності – це новий термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу.

Ведучий : Сьогодні ми пройдемо з вами етапами  Єврореволюції, згадаємо основні події тих днів. Під час боротьби українського народу проти режиму формувалося громадянське суспільство, вражаючи світ, а серце Європи билося на Майдані . Чому? Отже,  «Революція гідності : як це було?»

Ведучий. Під вечір 21 листопада, незадовго після оприлюднення рішення уряду про призупинення процесу підготування підписання Угоди асоціації України з ЄС, люди стали самоорганізовуватися через соціальні мережі. Перша акція розпочалася у Києві на Майдані Незалежності близько 22:00 години. Під кінець доби учасників мітингу нараховувалось близько 1500 осіб.

(Відео – Новини – всього хвилинку)
 

На Майдан прийшли журналісти, громадські активісти, опозиційні політичні лідери. Стали з'являтися міліція та посилені загони Беркуту. Частина активістів пішла під Адміністрацію Президента України, після чого повернулась на Майдан Незалежності. Люди вирішили лишатися на ніч.

 

Цього дня суд прийняв рішення заборонити встановлення наметів, кіосків, навісів під час проведення акцій на Майдані Незалежності, вулиці Хрещатик та Європейській площі до 7 січня 2014 року.

Цього ж дня з'явилась інформація про те, що небайдужі люди вийшли на «євромайдани» також у Донецьку, Івано-Франківську, Луцьку, Харкові, Хмельницькому та Ужгороді.

 

Ведуча. Люди вийшли на мирну акцію протесту проти рішення уряду. Вони не планували ніяких збройних сутичок. Вони просто відстоювали свої права.

(Слайд  «Побоїще»)

 

Ведучий. У ніч проти 30 листопада   українська влада силами «Беркуту» влаштувала силовий розгін Євромайдану в Києві. Внаслідок розгону було травмовано десятки протестувальників.  Частина людей, що втікла від Беркуту, заховалась у Михайлівському золотоверхому монастирі на Михайлівській площі.

Ведуча. І тобі вже люди в більшій кількості  вийшли на Майдани по всій Україні не просто відстоювати своє право на Євроінтеграцію,  а право на життя в країні, де поважають честь і гідність кожного громадянина, де немає насильства, де кожна людина має захищені права.

(Відео майдану під пісню «Не спи моя рідна земля»)
 

Ведучий.  І вони не спали.  Вийшли і повстали. Як по іншому зазвучали слова «Слава Україні! Героям Слава!», «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» … І що Майдан Незалежності – це, справді,  неймовірне місце, це СВОБОДА, це та потужна точка енергії українців, де  її Герої встигли відчути все: і радість, і безвихідь, і горе, і біль, і гордість, і повагу, і гідність.

 

Саме після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану, мирні протести  переросли у масові зібрання – щотижневі віче для підтвердження своїх поглядів, громадського спротиву – та постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель понад 100 людей – Героїв Небесної Сотні…     

        

Інсценізація бою на барикаді

Під тривожну музику розгойдуються підвішені шини.

Київ. Майдан. Барикада. Куля влучає у повстанця. Він падає, кричить від несподіванки і болю.

Голоси. ... Груди! Вiдкрийте йому груди... Швидше... Швидше...

Голоси. Там рана вiд кулi. Глибока. Кров витiкає.

 Каска злетiла, волосся розсипалося. Хлопцi нахилились над ним, пробують зупинити кров. На сцені поступово гасне світло.

Голос пораненого. ...Менi не болить... Я – живий... Не болить...

Шепоче. Мамо... Я – живий… Я хочу жити… жити…

Сцена темна. Прожектор висвічує Ангела, одягненого в  білий одяг. Ангел підходить до розгойданих шин, зупиняє їх і виходить на авансцену.

Ангел. Не плачте, мамо. Ваш син у Небеснiй сотнi. Йому вже не болять рани. Вiн прийде, коли Ви спатимете, i розкаже, як любить Вас. Не плачте, тату. Дайте поплакати Українi. Вже не тече кров iз ран Вашого сина. Не пече йому у грудях бiльше. Вже у сотнi своїй небеснiй стоїть на вартi. Праворуч  вiд Бога. А ліворуч –  його побратими. Андрiйки, Васильки, Iванки, Назари, Устими –  усі тi, хто нинi названний Небесною сотнею. Вони були звичайними хлопцями, а стали Героями, бо в мить останню вiддали нам найдорожче, що мали,  – життя своє. За нас вiддали. Аби ми жили. Долюбили за них, дiтей їхнiх доколихали, пiсень за них доспiвали. Не плачте, мамо. Дозвольте поплакати свiтовi.

 

(На сцену виходить дівчина в українському одязі, в руках у неї червона калина. Звучить мелодія пісні «Пливе кача…») Єва Максименко

Дівчина. А сотню вже зустріли небеса..

 Летіли легко, хоч Майдан ридав..

І з кровю перемішана сльоза....

А батько сина ще не відпускав..

 

 

Й заплакав Бог, побачивши загін —

Спереду - сотник ,молодий, вродливий,

І юний хлопчик в касці голубій ,

І вчитель літній--сивий-сивий..

 

І рани їхні вже не їм болять..

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла..

 

Вед1.
Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013  року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна сотня та воїни, які загинули і гинуть у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави. Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.
(Хвилина мовчання)

 

Українці, прошу вас,не дайте зламати

Свою гідність і честь, не дайте топтати

Своє прагнення жити достойно в державі

В пам'ять тих, хто загинув... Вічна їм слава!

Виконується пісня «Мамо не плач» (Тіана Роз)

 

 

Ведучий:

Україна - багата держава. У ній  живе волелюбний народ, який прагне до гідного життя та свободи.

  • Що ж таке  свобода, гідність? Як ви розумієте ці поняття?
  • Що ж таке  свобода? (Відповіді дітей).

(Визначення понять за словником)

Свобода -1. Відсутність політичного й економічного гноблення, утиску й обмежень у суспільно-політичному житті якого-небудь класу або всього суспільства; воля.

2. Життя без залежності від кого-небудь, можливість поводитися на свій розсуд.

- Що ж таке  гідність?

Гідність -  1. Сукупність рис, що характеризують позитивні моральні якості.

2. Усвідомлення людиною своєї громадської ваги, громадського обов'язку.

 

Пісня «Нас бьют, мы летаем»

Ведуча: Не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на Незалежність.

Ведучий: Саме сьогодні, в цей час, ми маємо, як ніколи, проявити свою любов до рідної України. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою.

Ведуча: Наші земляки, яких сьогодні мобілізовано до лав українського війська з честю відвойовують та захищають кордони нашої держави, борються за її цілісність та єдність. Єднаймося ж, браття - українці!

Ведучий: Давайте зараз всі візьмемося за руки, і повіримо в нашу неньку-Україну, бо саме в єдності наша сила.

Виконується фрагмент пісні «Єднаймося, браття українці, 2 куплет»

 

Ведучий: Ще не загоїлися рани майдану. Небесна сотня поповнилася новими ангелами. А вже душі загиблих у зоні АТО зірками спалахували на небі. Україна продовжує оплакувати своїх героїв. І лише матері чекають додому своїх синів, не вірять у їх загибель і божеволіють від болю.

Ведучий: Після Майдану і до цих пір на території нашої держави немає спокою, розпочалися і продовжуються військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів, серед яких і наші земляки. Це – Тихолоз Андрій , Коза Денис Євгенович, Завалко

Право покласти квіти до дошки памяті надається учням нашої школи.

(Поки виходять з квітами, звучить мелодія Скорика)

Вірш, Глушак Максим

Кліп «Герої не вмирають»

До зали заходять діти, тримаючи у руках запалені лампадки.

Ведучий. Низький уклін матерям і батькам, що виховали таких синів і дочок! Слава Україні!

 

Ведуча: Дуже боляче, що так склалося, але ми свято віримо, що все це закінчиться і після пережитого ми станемо міцнішими і побудуємо справді сильну Українську державу.

Ведучий: І в пам'ять про всенародних героїв ми не маємо морального права здаватися, не маємо морального права не боротися, адже нам сам Бог велів захищати свою Батьківщину.

Ведуча: Ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя».

Подумайте, і дайте відповідь, продовживши речення «Для мене Україна це ….»

(Вислови дітей)

Ведучий : Україна як мати благословляє своїх дітей на праведний шлях і захищає їх оберегами. Одним з серед них є рушник . Діти, давайте зараз разом створимо такий оберіг для України, який буде захищати її від негод та зігріватиме теплотою наших сердечок.
(Діти роблять оберіг. Грає пісня «Оберіг» )
 

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу

Володарка земель і вод -

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

Стражденна чаєчко-небого,

Єдині два твої крила.

Виходим, нене, у дорогу,

Аби ти вільною була.

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель, не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на світі в нас одна.

 

Пісня «Заспіваймо пісню за Україну»

docx
Додано
25 квітня 2018
Переглядів
7588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку