Теорія центральних місць В. Крісталлера

Про матеріал

Незважаючи на відому абстрактність побудов В. Крісталлера і А. Літа, їх роботи відіграли велику роль у розвитку теоретичних і методологічних основ сучасної географії. Як зазначає Ю. Г. Саушкін, головна заслуга цих авторів полягає в спробі відкрити закон взаємного просторового розміщення населених пунктів і, пізнавши об'єктивний закон, застосувати його на знову освоюваних територіях. Цим вони відкрили шлях до дослідження територіальних систем населення і невиробничої сфери і сприяли широкому застосуванню математичних методів в економічній і соціальній географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія центральних місць В. Крісталлера

Номер слайду 2

Вальтер Кристаллер народився 21 квітня 1893 року у місті Бернек в родині євангельського пастора і письменника Ердманом Готріха Кристаллера.Ідеї ​​Кристаллера справили величезний вплив на розвиток економічної географії в Великобританії і США, зокрема, на роботи Уолтера Айзарда і інших представників цього виду школи просторового аналізу. У ФРН відповідно до теорії центральних місць була проведена реформа низового адміністративно-територіального поділу. У 1950 році Вальтер Кристаллер заснував разом з Полом Гауссом і Емілем Мейненом. Немецкую асоціацію прикладної географії (DVAG)

Номер слайду 3

Теорія центральних місць В. Крісталлера. Вальтер Крісталлер 1893 – 1969 німецький географ, автор теорії центраьних місць1.ІСНУЄ ОПТИМАЛЬНА КАРКАСНО-МЕРЕЖНА СТРУКТУРА НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ, ЯКА ЗАБЕЗПЕЧУЄ ДОСТУП ДО ОБ'ЄКТІВ СФЕРИ ПОСЛУГ, МАКСИМАЛЬНО БИСТРЕ ПЕРЕМІЩЕННЯ МІЖ МІСТАМИ І ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ2. СИСТЕМА НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ МАЄ певну ієрархію, ЧИСЛО РІВНІВ якої прямо пропорційна СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ.

Номер слайду 4

Вальтер Крісталлер був людиною, яка дотримувався порівняно помірних соціал-демократичних поглядів, внаслідок чого після приходу в 1933 році в Німеччини Адольфа Гітлера переїхав до Франції, але не знайшовши там коштів до існуванню був змушений у тому ж році повернутися назад до Німеччини. У підсумку в 1940 році Вальтер Крісталлер вступає в націонал-соціалістичну робочу партію Німеччини і стає співробітником відділу СС, яке розробляло плани територіального перебудови захоплених територій в Європі, в тому числі і на території СРСР. Після поразки Німеччини у Другій Світовій війні в1945 році Вальтер Крісталллер вступає в комуністичну партію. Але після її заборони Вальтер Крісталлер вступив в соціал-демократичну партію, фактично повернувшись до тих поглядів, коли він розробляв свою теорію центральних місць.

Номер слайду 5

Теорія центральних місць В. Крісталлера. РЕШІТКА КРІСТАЛЛЕРАСИСТЕМА ЦЕНТРАЛЬНИХ МІСЦЬ («РЕШІТКА Крісталлера») МАЄ ФОРМУ БДЖОЛИНИХ СОТ. ЦЕНТРИ ДЕЯКИХ ОСЕРЕДКІВ є вузлами шестикутна решітка БІЛЬШЕ ВИСОКОГО ПОРЯДКУ, ЦЕНТРИ ЇЇ ОСЕРЕДКІВ - вузлами ГРАТИ ЩЕ БІЛЬШЕ ВИСОКОГО ПОРЯДКУ І Т. Д. ВПЛОТЬ ДО найнижчимого рівня З ЄДИНИМ ЦЕНТРОМ

Номер слайду 6

Теорія В. Крісталлера опублікована в праці «Центральні місця в південній Німеччині» (1993). Центральними місцями називає економічні центри, які обслуговують товарами і послугами не тільки себе, але і населення своєї округи. Зони обслуговування і збуту згодом оформляється в правильні шестикутники, і заповнюють всю територію без просвіту, завдяки цьому мінімізується середня відстань для збуту продукції.

Номер слайду 7

Найбільш простий виклад теорії центральних місць Крісталлера запропоновано у книзі Тоіна і Ньбі "Методи географічних досліджень". Основний постулат теорії центральних місць полягає в тому, що розміщення економічної діяльності головним чином, визначається умовами попиту і пропозиції. Однак реальне географічний простір украй неоднорідний, і такі фактори як рельєф, населення, транспорт відіграють найважливішу роль, але для того, щоб перевірити вплив тільки попиту і пропозиції необхідно спростити інші фактори і зробити припущення "при інших рівних умовах". Для теорії центральних місць це спрощення полягає в тому, що район розглядається як однорідна рівнина з однаково родючими грунтами, однорідне розподіленим населенням, для якого характерні однакові потреби і переваги. Передбачається також транспортна доступність у всіх напрямках. Таким чином, теорія центральних місць Крісталлера заснована на ідеалізованої території, т.зв. ізотропної поверхні. На такій території витрати постачання поселення будуть залежати тільки від відстані між місцем виробництва товару і цим поселенням. Зі збільшенням витрат попит на більшість товарів зменшується, і тому очевидно, що зі зростанням відстані попит на будь-який товар у будь-якому районі буде зменшуватися до тих пір, поки не буде досягнута точка, де не відповідні товари і послуги не знайдеться жоден споживач.

Номер слайду 8

Зона збуту будь-якого товару буде мати форму круга і місце виробництва цього товару розташується в центрі зони збуту, тобто стане "центральним місцем", а всі поселення, які забезпечуються з цього центру, будуть "залежними" місцями. У підсумку за наявності безлічі міст вся територія виявиться розділеної на сфери впливу. Реальний розмір зони збуту товару повністю визначається ціною товару в центральному місці і відстанню, на якому транспортні витрати ще терпимі порівняно з ціною товару в порівнянні з ціною такого ж товару з іншого центрального місця.

Номер слайду 9

За принцип побудови моделі розміщення центральних місць Крісталлером був прийнятий "поведінковий" принцип - мінімум часу, сил і засобів для досягнення населенням менших населених пунктів свого центрального місця. Рішення задачі на мінімум призвело до побудови ортогональної (шестигранною) моделі: по кутах шестикутника знаходяться менші населені пункти, а в середині - більший місто, що виконує функції центрального місця.

Номер слайду 10

В. Кристаллер встановлює три можливих варіанти визначення розмірів k.1. Орієнтація на збут. Якщо джерело постачання товарами або надання послуг, що виробляються в центральних місцях, повинен знаходитися на мінімальній відстані від залежних місць, то доцільна ієрархія k = 3, так як в цьому випадку максимизируется число центральних місць і зв'язки існують тільки з двома з найближчих пунктів (третій - сам центр), що призведе до симетричної гніздовий ієрархії.2. Орієнтація на транспорт. При великих транспортних витратах доцільна ієрархія k = 4, так як найбільше число центральних місць буде розташовано на одній трасі, що сполучає більш великі міста, що забезпечує найнижчі витрати на спорудження й експлуатацію доріг. При цьому зв'язку будуть встановлені тільки за трьома з шести залежних місць, що дасть іншу схему гніздування.3. Адміністративна орієнтація. Для здійснення чіткого адміністративного контролю, як вважає В. Кристаллер, доцільна ієрархія, заснована на k = 7, при якій центральне місце пов'язане з усіма шістьма найближчими залежними місцями.

Номер слайду 11

У результаті проведеного дослідження В. Кристаллер виявив ряд просторових закономірностей.1. Група тотожних центральних місць має шестикутні доповнюють райони (тобто території, які обслуговуються центральними місцями), а самі центральні місця утворюють правильну трикутну грати. Це забезпечує оптимальне переміщення споживачів товарів і послуг, оптимізацію ринкової, транспортної інфраструктур та адміністративного устрою.2. Ідеальне розміщення населених пунктів може існувати тільки на абстрактній території - однорідної рівнині з однаковою щільністю і купівельною спроможністю населення, рівномірним розміщенням ресурсів, однаковим транспортним сполученням. При цьому передбачається також, що купівля та надання центральних товарів і послуг здійснюється тільки в найближчому центральному місці і не одне з центральних місць не отримує додаткового прибутку.

Номер слайду 12

Робота В. Крісталлера піддавалася численної критики, пов'язаної з тим, що ніде на Землі не існує ідеальної гексагональної (шестикутної) решітки. Однак його побудови мають велике значення для зіставлення реальних і абстрактних моделей розміщення населених пунктів, що дозволяє прогнозувати майбутні зміни системи розселення. Вони необхідні також для вирішення практичних завдань географії невиробничої сфери.

Номер слайду 13

Отже, Вальтер розробив теорію центральних місць, відповідно до якої існує оптимальна каркасно-мережева структура населених пунктів, яка забезпечує доступ до об'єктів сфери послуг, максимально швидке переміщення між містами та ефективне управління територією. Система населених пунктів володіє певною ієрархією, число рівнів якої прямо пропорційно соціально-економічному розвитку території. З ростом рівня ієрархії населений пункт надає все більший набір послуг все більшій кількості нижчестоящих поселень. Система центральних місць (сітка Кристаллера) має форму диких бджолиних сот (суміжних шестикутних осередків). Центри деяких осередків є вузлами шестикутної решітки більш високого порядку, центри її осередків - вузлами решітки ще більш високого порядку і т. Д. Аж до найнижчого рівня з єдиним центром

Номер слайду 14

Презентацію підготували студенти 157 групи: Гарасимів Владислав,Деременда Марія. Дякуємо за увагу!

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
17 березня 2018
Переглядів
4554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку