Терапевтична казка для роботи з страхами: "Про Маленьку Ластівочку, яка боялася літати".

Про матеріал
Терапевтична казка для роботи з страхами. Мета: За допомогою казки, у доступній для дитини формі , пояснити, що боятися - це не соромно; що страхи можуть бути для нас не лише шкідливими, а й корисними; показати на прикладі головного персонажу, як можна подолати свій страх. Для кого: Дана казка не несе емоційного навантаження, тому її можна використовувати як в індивідуальній, так і в груповій роботі з дітьми будь –якого віку. Хто може використовувати: Психологи, соціальні педагоги, класні керівники, батьки.
Перегляд файлу

 

Терапевтична казка для роботи з страхами.

Мета: За допомогою казки, у доступній для дитини формі , пояснити, що боятися -  це не соромно; що страхи можуть бути для нас не лише шкідливими, а й корисними; показати на прикладі головного персонажу, як можна подолати свій страх.

Для кого: Дана казка не несе емоційного навантаження, тому її  можна використовувати як в індивідуальній, так і в груповій роботі з дітьми будь –якого віку.

Хто може використовувати: Психологи, соціальні педагоги, класні керівники, батьки.

Про Маленьку Ластівочку, яка боялася літати.

Жила собі на світі Маленька Ластівочка, яка дуже боялася літати. Одного разу Бабуся –Ластівка запитала: «Чому ти не літаєш, адже всі ластівочки літають?». «Я боюся літати, боюся висоти!» -  відповіла Маленька Ластівочка. Їй стало так гірко, що захотілося плакати, бо вона дуже хотіла літати разом зі своїми подругами у небі і грати з ними різні пташині ігри.

  •      Не засмучуйся, Маленька Ластівочка! Боятися – це нормально!
  • Хіба? – здивувалася Маленька Ластівочка.
  • Сідай біля мене, я розкажу тобі все про страхи!

       І Бабуся Ластівка почала свою розповідь: «Відчувати страх – це нормально! Усі чогось бояться, і дорослі і діти. Навіть Герої можуть боятися! Тому, що Герой, це не той, хто нічого не боїться! Герой, це той, хто може перебороти свій страх! Страх може бути нам корисним і рятувати нас від небезпечної поведінки! От уяви, якби у нас, ластівок , не було страху перед котами, степними орлами та іншими хижаками, що б тоді сталося?»

  •      Мабуть, тоді ми були б необережними і потрапили б до пазурів хижаків!
  •        Точно! Ти все правильно зрозуміла!  Тобто, є страхи, які нам корисні, бо вони кажуть нам бути обережними і уважними, забороняють нам наближатися до небезпеки.

Але є і такі страхи, які хочуть нам нашкодити. Вони кажуть нам про небезпеку, якої насправді немає. Ці страхи живуть у нашій голові. Часто вони можуть  з’являтися, через те, що ми слухаємо страшні історії. Ці страхи самі дуже всього бояться і нам заважають робити речі, які нам можуть бути цікавими, корисними і приємними.

  • О! Це про мій страх! Він мені не дозволяє гратися з іншими ластівочками в небі!

- Тобі страх не дозволяє літати, комусь не дозволяє плавати, комусь виступати на сцені, когось лякає грозою , когось темрявою. Сам він нікуди не піде, але не засмучуйся, я знаю що з ним зробити, як його перемогти. По-перше, всі страхи дуже не люблять, коли про них розповідають, від цього вони стають слабкими. По-друге, їм дуже не подобається, коли їх малюють, або ліплять. По-третє, потрібно викликати страх на поєдинок, і показати, що ти сильніша за нього!

  •      Не складно намалювати свій страх, і розповісти не складно! – сказала Маленька Ластівочка.
  •      Чудово! Зроби перший крок! Розкажи про свій страх.
  •      Коли я хочу летіти, я думаю про висоту і мені стає страшно. Страх охоплює все моє тіло і думки, і тоді я не можу махати крильцями.
  •      Молодець! Ти зробила перший крок! А зараз намалюй свій страх!

Маленька Ластівочка намалювала паличкою на піску свій страх! Страх був страшезним з довгими лаписьками!

  • Тепер подумай, що ти хочеш домалювати страху, щоб він став не страшним, а смішним? – сказала бабуся. Ластівочка замислилась.
  •      Можна я домалюю йому усмішку, довгі вії, бантик на голові і квіточку в лапі?- запитала  вона у бабусі.
  •      Звісно! Ти молодець, гарно придумала! Малюй!

Ластівочка домалювала і розсміялася зі свого страху. Він вже був їй зовсім не страшний, бо мав справді кумедний вигляд.             

  •      Молодець! Це твій другий крок до перемоги. Відчуваєш, страх став не таким сильним, як раніше? Бачу тепер ти готова зустрітися зі своїм страхом!
  •      Бабусю, я не впевнена! – розгубилася Ластівочка.
  •      Не бійся, я буду поруч! – голос бабусі прозвучав спокійно і впевнено і це заспокоїло Маленьку Ластівочку, вона відчула , що готова спробувати.

 

Маленька Ластівочка злетіла над землею! Бабуся похвалила її, вона була поряд. Та піднявшись трохи вище Ластівочка занервувала.

- Бабусю мені стає страшно! Страх, ніби, сів мені на шию!

- Я бачу, що він сам боїться висоти, тому хоче, щоб ти повернулася на землю. Ти маєш його налякати, піднімися трохи вище.

Ластівочка довірилася бабусі, зробила над собою зусилля і піднялася трохи вище над землею.

  •      Ти молодець! Я бачу, що страх дуже наляканий. Він почав сповзати з шиї, але вхопився за спинку. Піднімися ще трохи вище!

Ластівочка прислухалася до поради і злетіла ще трохи вище .

  •      Молодець, Ластівочко! Бачу Страх уже ослаб і не може триматися. Він вже падав зі спинки та встиг ухопитися за твого хвостика! Він уже тремтить від страху! Ледь тримається! Злітай ще вище!

Ластівочка дуже надихнулася бабусиними словами. Вона стрімко піднялася високо в небо і вже сама відчула , що страх відчепився від неї і полетів до низу, бо їй стало так легко і вільно, що вона задихала на повні груди і тільки тут помітила на якій  висоті вона опинилася. Та їй вже було не страшно. Навпаки, вона була в захваті від тієї краси, яка відкривалася їй  згори. А тут ще й подруги-ластівочки підлетіли і позвали її гратися! Це були неймовірні відчуття!

Увечері , налітавшись та награвшись, Ластівочка почувалася дуже щасливою. Вона пишалася собою і була дуже вдячна Бабусі. 

  •      Дякую тобі, Бабусю, що допомогла побороти мій страх!  Розкажи, будь ласка, як він  падав з висоти на землю.
  •      Та не було ніякого страху, Ластівочко!
  •      Як не було?! - здивувалася маленька Ластівочка.
  •     Страх жив лише у твоїй уяві, в твоїй голові. Ти переборола його, коли переборола себе!

 

Обговорення:

Дітки, чи сподобалася вам казочка про Маленьку Ластівочку? Кожен автор пише казочку , щоб ми чогось навчилися, щось зрозуміли корисне для себе. Скажіть, що ви сьогодні навчилися, що зрозуміли, що дізналися з казки корисного для себе особисто? Чи зрозуміли, як ви можете подолати свої страхи? (Приймаємо відповіді) Чудово! Давайте перевіримо чи були ви уважними.

 

Запитання до казочки:

Що страх забороняв робити Маленькій Ластівочці?

Які три кроки потрібно зробити щоб подолати свій страх?

 Який крок дався Ластівочці найважче?

 Хто допоміг Ластівочці подолати страх?

 Що відчувала Ластівочка, коли їй вдалося це зробити?

Де жив страх Ластівочки?

 

Які страхи можуть нам бути корисними? Подумайте, що могло б статися, якби люди, які не вміють пливати, не відчували страху перед глибиною? Що було б, якби усі люди не мали страху перед висотою?

Які ви знаєте нереальні страхи(зомбі, привиди, духи, монстри)? Чи вони нам корисні?

Чи можуть відчувати страх справжні Герої?

Продовжіть речення «Герой, це не той, хто нічого не боїться, а той, … , (хто може перебороти свій страх)». Молодці, ви все правильно зрозуміли! Я бажаю вам подолати свої страхи і відчути себе справжніми героями.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 червня 2023
Переглядів
3401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку