Презентація "Територія нашої держави."

Про матеріал

Комп'ютерна презентація до уроку з предмету "Досліджуємо історію і суспільство" ( 5 клас НУШ , Досліджуємо історію і суспільство : підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти

/ І. Д. Васильків, О. Я. Басюк, Г. С. Гінкул, Л. А. Грисюк, І. С. Димій, О. А. Іртищева, М. І. Костікова, І. Л. Паршин, Р. В. Шеремета. — Тернопіль : Астон, 2022. — 228 с. : іл.)

Урок 3.“Територія нашої держави"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “Територія нашої держави” 2022 рік

Номер слайду 2

Згадайте… — з якими країнами межує Україна; — що ще, крім спільної культури, об’єднує групи людей у суспільство; — що спільного між поняттями «країна» і «держава». Як ви розумієте… — значення слів «територія держави», «кордони держави», «столиця»? Чи знаєте ви, що… — Україна — найбільша за площею території європейська держава; — на честь міста, що є столицею України, назвали астероїд «2171 Київ»? «Кожному мила своя сторона». Григорій Сковорода, український поет і мислитель

Номер слайду 3

3.1.Територія України та її адміністративний устрій. Столиця.

Номер слайду 4

3.1.Територія України та її адміністративний устрій. Столиця. Адміністративний поділ України м. Київ м. Севастополь Області (__24__) Автономна Республіка Крим Райони (136) Громади (11216) Міста, селища, села Складіть схему щодо адміністративного устрою нашого міста

Номер слайду 5

Працюємо з картою:

Номер слайду 6

Працюємо з картою: Знайдіть за картою відповіді на питання 1. Через які обласні центри України протікає Дніпро? 2. З якими державами межує Україна?

Номер слайду 7

Працюємо з контурною картою: ПРАВИЛА РОБОТИ З КОНТУРНОЮ КАРТОЮ: Усі написи в контурній карті виконуйте друкованими, дрібними, але виразними літерами чорною ручкою Не скорочуйте та не переносьте назви об’єктів Коли назву об’єкта не можна розмістити на карті, то слід зробити виноску або примітки. Тоді на карті замість назв лише цифри, а в умовних позначеннях цілий перелік географічних назв. Якщо на карту наноситься якийсь об’єкт, то загальне пояснення символу або кольору цього об’єкта обов’язково виноситься в умовні позначення (легенду) Позначайте на контурній карті лише ті об'єкти, які зазначені в завданні Працювати в контурних картах фломастерами і маркерами не рекомендовано

Номер слайду 8

Працюємо з контурною картою: Завдання до виконання в контурній карті: Нанесіть на карту кордони України та кордони сусідніх держав. Підпишіть назви держав-сусідів. Позначте столицю України. Обведіть область, у якій ви живете. Зафарбуйте й підпишіть сусідні області.

Номер слайду 9

3.2. Історичні назви та етнографічні регіони України Територію, на якій формувався та проживав український народ, назвали Україною. Звідки походить ця назва? В давнину нашу державу називали «Русь», «Руська земля». Після занепаду Русі-України на цих теренах постало могутнє Галицько-Волинське князівство. Пізніше українські землі перебували під владою держав-сусідів, тож не було тоді у нас самостійності. Порівняно недовго проіснувала й козацька держава – Військо Запорозьке, відома також як Гетьманщина. Майже сто років тому, за часів Визвольних змагань, постали Українська Народна Республіка, Українська Держава, Західно-Українська Народна Республіка. Згодом більшість території України під назвою «Українська Радянська Соціалістична Республіка» перебувала у складі Радянського Союзу. Лише наприкінці ХХ століття самостійна держава під назвою «Україна» знову з’явилася на карті Європи. За часів свого розквіту Русь-Україна була найбільшою державою Європи.

Номер слайду 10

Історичні назви та етнографічні регіони України Регіон- це територія Етнографічний – відповідно до народу, який населяє цю територію Історико – склалася впродовж років Історико етнографічний регіон –частина територіального розселення етносу( народу), що вирізняється з поміж сусідніх частин притаманними їй ознаками матеріальної та духовної культури. Відмінності : в одязі, побуті, мові, звичаї, обряди.

Номер слайду 11

Історичні назви та етнографічні регіони України Виконайте завдання: Визначте, у якому етнографічному районі живете ви? Які етнічні українські землі знаходяться у складі сусідніх держав? Яких саме?

Номер слайду 12

3.3.Україна на мапі світу

Номер слайду 13

Ми європейська держава і, відповідно, прагнемо європейських цінностей – свободи особистості й поваги до її індивідуальності, рівності усіх перед законом. Це визначається верховенством права, повагою гідності, як власної, так і чужої, непорушністю кордонів, як особистих, так і державних. Гімн Європи «Ода до радості» (автор музики — Людвіг ван Бетховен, український переклад Василя Білоцерківського) Вже Європа об’єдналась І у єдності живе, В розмаїтті згуртувалась І до миру світ зове. Хай завжди в Європі будуть Віра й справедливість лиш, Хай свобода всьому люду Сяє тут найяскравіш! Громадяни, розквітає Хай Європа повсякчас! В небі райдуга єднає Золотом зірок всіх нас.

Номер слайду 14

Підведемо підсумки: Продовжіть речення: Сьогодні я дізнався/дізналася… Мене здивувало …. Для мене стало відкриттям…. Я хотів/хотіла більш детальніше дізнатися про…. Мені було не зрозуміло….

Номер слайду 15

Оцініть свою роботу на уроці: Заповніть листки самооцінювання: Сьогодні на уроці мені вдалося: Сьогодні на уроці я зіштовхнувся з такими труднощами:

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли __? Що __? Хто __? Де __? Звідки ми можемо дізнатися про ___? Чому ___? Як ___? Який результат ___? Запропонуйте свої запитання в класі. Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тархова Ольга Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 вересня 2022
Переглядів
1744
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку