Міні-тест «Амінокислоти. Білки.»
10 клас
1. Амінокислоти не реагують з:
А) етанолом;
Б) хлоридною кислотою;
В) бензеном;
Г) калій гідроксидом.
2. Реакція середовища у розчинах амінокислот є:
А) лужною;
Б) кислою;
В) нейтральною;
Г) залежить від кількості аміно- та карбоксильних груп.
3. Мономерами білків є:
А) гліцерин;
Б) жирні кислоти;
В) амінокислоти;
Г) глюкоза.
4. Яке визначення є неправильним щодо характеристики білків?
А) Білки – біфункціональні полімери;
Б) білки – ферменти;
В) білки – високомолекулярні речовини;
Г) білки – поліпептиди, утворені залишками амінокислот.
5. Продуктами повного гідролізу білків є:
А) глюкоза;
Б) амінокислоти;
В) вуглекислий газ та вода;
Г) дипептиди.
6. Вкажіть звя’зки, якими сполучені залишки амінокислот у молекулах білків:
А) водневі;
Б) йонні;
В) ковалентні полярні;
Г) пептидні.
7. Основні властивості виявляє:
А) метиламін;
Б) аміноетанова кислота;
В) етанол;
Г) метанова кислота.
8. Добова потреба у біках дорослої людини становить:
А) 50 г;
Б) 70 – 80 г;
В) 200 г;
Г) 450 г.
9. Ряд продуктів з найбільшим вмістом білків:
А) риба, творог, виноград, яйця;
Б) яблука, олія, ікра, яйця;
В) горох, творог, риба, м'ясо;
Г) м'ясо, кавун, соя, вершкове масло.
10. Вкажіть продукти згоряння білків:
А) карбон (ІІ) оксид, вода, азот;
Б) карбон (ІV) оксид, вода, азот;
В) карбон (ІІ) оксид, вода, аміак;
Г) вуглець, азот, вода.
11. Вкажіть функціональну групу білків, яка обумовлює основні властивості:
А) аміногрупа;
Б) гідроксигрупа;
В) карбоксильна;
Г) нітрогрупа.
12. Завдяки яким зв’язкам утримується вторинна структура білків?
А) Водневим;
Б) йонним;
В) металічним;
Г) складноестерними містками.