МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ТА НАУКИ
КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ
КИЇВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЛІЦЕЙ
Методична розробка
для проведення позакласного заходу
«Харчові добавки. Е-числа»
Підготувала: викладач географії
Сіняговська Мирослава Василівна
Київ 2021
Правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті
1. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ! Проводити досліди, що не зазначені в роботі, та самостійно зливати і змішувати реактиви
2.Брати речовини у кількості, що вказані викладачем або згідно до інструкції.
3. Визначаючи речовини за запахом, направляйте обережно до себе газ або пару рукою, не робіть глибокого вдиху.
4. Будьте максимально обережними під час виконання будь-яких практичних робіт. Пам'ятайте, що неохайність, неуважність, недостатня обізнаність із властивостями речовин, з якими проводяться робота, можуть спричинити нещасний випадок.
5. Виконуйте тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з викладачем, під його наглядом або наглядом лаборанта.
6. Уважно читайте етикетку на посудині з речовиною, яку берете для досліду.
7. Реактиви для дослідів беріть лише в тих кількостях, які зазначені в інструкції.
8. Не заглядайте в пробірку, в яку наливається будь-яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити в очі.
9. На робочих місцях завжди повинно бути чисто, треба намагатися не розливати і не розсипати реактиви.
10. У разі нещасного випадку негайно звертайтеся до викладача!
Провела інструктаж з техніки безпеки у кабінеті №308 (хімії) при проведенні майстерні з хімії викладач Сіняговська Мирослава Василівна
Мета майстерні: освітня - створити умови для професійного самовдосконалення викладача, при якому набувається досвід підготовки до дослідно-експериментального середовища учня; передача свого досвіду шляхом прямого і коментованого показу послідовності дій, методів, прийомів педагогічної діяльності; акцентувати увагу на застосуванні продуктів із харчовими добавками та з’ясувати позитивний чи негативний їх вплив на життєдіяльність людського організму;
розвиваюча – розвивати індивідуальний стиль педагогічної діяльності у процесі дослідно-експериментальної роботи; сприяти розвитку самостійного аналітичного мислення слухачів-експертів; проаналізувати негативні зміни людського організму під впливом Е – чисел; показати важливість хімії, як науки, у вирішенні актуальних проблем життєдіяльності організму;
виховна – виховувати у слухачів увагу, культуру професійного спілкування.
Метод проведення:
словесний – теоретичні основи про харчові добавки, їх класифікація, значення, вплив;
візуальний – ознайомлення зі змістом етикеток до харчових продуктів; показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму;
практичний – виконання лабораторно-дослідних робіт.
Обладнання: мультимедійний проектор, комп’ютер, відео матеріал, роздатковий матеріал, схеми, таблиці, колби, штатив з пробірками, біоматеріал.
Структура заходу
1. Організаційний етап (2 хв.)
- привітання
- вступне слово викладача, зазначаючи тему та мету.
2. Основна частина (40 хв.)
2. 1. Теоретичні основи. (9 хв.)
2. 2. Ознайомлення зі змістом етикеток харчових продуктів, враховуючи вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму.(13 хв.)
2. 3. Показ лабораторно-дослідних робіт. (15 хв.)
Слухачі одночасно грають дві ролі: учнів експериментальної групи та експертів.
2. 4. Показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму.
(3 хв.)
3. Афішування виконаних робіт (3 хв.)
- заключне слово викладача; - аналіз заходу (виконують слухачі).
Хід заняття
1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП (2 хв.)
Доброго дня, шановне панство! Я рада Вас вітати в своєму кабінеті хімії, і сподіваюсь, що ми сьогодні плідно попрацюємо. Сьогодні ми з Вами зіткнемося з термінами актуальними, злободенними ХХІстоліття в усьому світі. Якщо не щодня, то дуже часто у свій харчовий раціон включаємо такі продукти харчування: картоплю фрі, смажені пиріжки, сосиски, ковбасу, курку-гриль, сендвічі, крабові палички, тортики, тістечка, цукерки, йогурти, соки, газовані напої – все це таке смачне! А нескінченні застуди, нервові розлади, алергія, виразки шлунково-кишкового тракту, імпотенція, безпліддя, інфаркти, інсульти, онкологія – цей перелік є результатом вживання вашого смачного.
Що ж ми їмо насправді? Дуже часто, коли подивишся на склад якогось продукту харчування, то там можна побачити інгредієнти, про які практично нічого не відомо. Позначаються вони так: Е ххх, де замість ххх - стоїть якась цифра. Тому вирішила про них дізнатись. Результат мене вразив, а в деякій мірі навіть шокував.
Оголошення теми, мети заходу.
Тема: «Харчові добавки, Е-числа, їх вплив на розвиток та процеси життєдіяльності людини»
Мета: освітня - створити умови для професійного самовдосконалення викладача, при якому набувається досвід підготовки до дослідно-експериментального середовища учня; акцентувати увагу на застосуванні продуктів із харчовими добавками та з’ясувати позитивний чи негативний їх вплив на життєдіяльність людського організму;
розвиваюча – розвивати індивідуальний стиль педагогічної діяльності у процесі дослідно-експериментальної роботи.
2. ОСНОВНА ЧАСТИНА (40 хв.)
2. 1. Теоретичні основи (9 хв.)
Для продавця хороший покупець – це не уважний покупець, який дозволяє себе вводити в оману. Знижки, бонуси, спеціальні ціни, акції – все це діє на покупця, як на кота валеріана. Завжди хочеться купити дешевше та якісне. На ринку відбувається постійна гра, в якій продавець повинен продати товар, навіть зіпсований, а покупець повинен розгадати цей обман. Мета покупця – отримати прибуток, а покупця − задовольнити свої потреби, позитивно впливаючи на здоров'я. Програє у цій грі той, хто гірше підготовлений. Покупець повинен бути уважним, або, як зараз говорять, продвинутим. Прийшовши до магазину, він повинен зробити вибір: купувати цей продукт чи ні. В наш час набула поширення фальсифікація харчових продуктів, тобто їх підроблення за допомогою харчових добавок, які замінюють продукт вищого ґатунку більш низьким. Це спричиняє обман споживачів шляхом значних відхилень параметрів харчового продукту (маси, об'єму, довжини) від допустимих нормативів.
Харчові добавки — це група природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або до готових продуктів.
Харчові добавки використовуються з метою:
- збереження поживних властивостей харчових продуктів (щоб вони не попсувалися, не черствіли, не окислювалися, не пліснявіли, зберігали структуру, не змінили колір і консистенцію);
- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;
- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;
- полегшення технологічної обробки продовольчої сировини;
- здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою "Е" (від слова Європа або від англ. — їстівний). Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код (у Європі з попередньою літерою "Е"). Коди використовуються у поєднанні з назвами функціональних класів.
Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують.
Класи харчових добавок:
Е 100 - Е 182 - барвники (підсилюють чи відновлюють колір продукту);
Е 200 - Е 299 – консерванти (підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти);
Е 300 - Е 399 - антиокислювачі (за дією схожі на кoнсерванти - зменшують окислення, наприклад, згіркнення жирів, захищають від зміни кольору, продовжуючи тим самим термін зберігання);
Е 400 - Е 499 - стабілізатори (зберігають задану консистенцію продукту, загущувачі, підвищують в'язкість);
Е 500 - Е 599 - емульгатори (за дією схожі на стабілізатори, створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії);
Е 600 - Е 699 - підсилювачі смаку та аромату;
Е 700 - Е 799 - запасний діапазон позначень;
Е 900 - Е 999 – антифламенги або піногасники (запобігають утворенню піни чи знижують її рівень, наприклад, при розливанні соків);
Е1000… − глазуруючі, ферментативні речовини, посилювачі смаку й аромату, модифіковані крохмалі, які виступають як згущувачі, емульгатори, стабілізатори (підсолоджувачі соків, кондитерських виробів, домішки, що перешкоджають утворенню грудок у цукрі, солі, борошні, крохмалі).
Е |
Харчова добавка |
Походження добавки |
Галузь застосування |
Максимально допустима концентрація мг/кг(мг/л) |
Е 100 |
Куркуміни Curcumins |
натуральні червоні барвники |
Кондитерські вироби Маргарин |
Не нормується |
Е 101 |
Рибофлавін Riboflavin |
натуральні жовті барвники |
Кондитерські вироби Маргарин |
Не нормується |
E 102 |
Тартразін Tartrazine |
штучний жовтий барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
30 50
50 |
E 104 |
Хіноліновий жовтий Quineline yellow |
штучний жовтий барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
50 300
100 |
Е 110 |
Жовтий „сонячний захід” спеціальний жовтий FCF Sunset yellow FCF |
штучний жовтий барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
50 50
100
|
Е 120 |
Карміни Carmines |
штучні червоні барвники |
Безалкогольні ароматизовані напої Кондитерські вироби. Морозиво. Оздоблення та поливи (покриття). Гумка жувальна Бульйони та супи (концентрати). Крабові палички Їстівні оболонки сирів та ковбас |
за технологічної необхідності |
Е 122 |
Азорубін Ayorubine |
штучний червоний барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби Вина виноградні натуральні з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
50 50
100
|
Е 124 |
Понсо 4R Ponceau 4R Кашиніль |
штучний червоний барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
50 50
100
|
Е 129 |
Спеціальний червоний AG Allura red AG |
штучний червоний барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), Їстівних глазурях – |
50 (100) 100
100
150 |
Е 131 |
Синій патентований Patent blue |
штучний синій барвник |
Безалкогольні напої, кондитерські вироби – Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), Жувальна гумка – |
50 (100) 100 50 |
Е 132 |
Індигокармін Indigotine |
штучний синій барвник |
Безалкогольні напої – Кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
30 50
100
100 |
Е 133 |
Діамантовий синій Brilliant blue FCF |
штучний синій барвник |
Безалкогольні напої – Кондитерські вироби – Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів– Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
25 25
50
100 |
Е 140 |
Хлорофіли Chlorophylls |
натуральний зелений барвник |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 141 |
Мідні комплекси хлорофілів |
Натуральний зелений барвник
|
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 142 |
Зелений S Green S |
штучний зелений барвник |
Безалкогольні ароматизовані напої – Кондитерські вироби – Спиртні напої, включаючи ті, що містять менше 15% алкоголю, ароматизовані вина, напої на основі вина та винні коктейлі, фруктові вина ігристі та витримані, сидр, крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників |
100 200
200 |
E 150a |
Цукровий колер Iпростий Caramel I-plain |
натуральний коричневий карамель-барвник |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 150b |
Цукровий колер II Сaramel II – Caustic sulfite |
натуральний коричневий - карамель, отримана за лужно-сульфітною технологією |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 150с |
Цукровий колер |
натуральний коричневий- карамель, отримана за аміачною технологією |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 150d |
Цукровий колер |
натуральний коричневий- карамель, отримана за аміачною технологією |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 152 |
Вугілля Сarbon black (hydrocarbon) |
натуральний чорний барвник |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 153 |
Вугілля рослинне Vegetable carbon |
натуральний чорний барвник |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 160а |
Каротини Carotenes бета-каротин |
барвники органічні оранжеві |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 160b |
Экстракти аннато Annato extracts |
натуральнi оранжеві барвники |
Маргарин, вершкове масло, сири, кондитерські вироби |
1600 |
E 160с |
Масло, екстракт паприки, капсофуксин, капсантен, Paprika oleoresins |
натуральнi оранжеві каротиноїди-барвники |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E160e |
Каротинол
|
натуральнi оранжеві каротиноїди-барвники |
У безалкогольних напоях – Кондитерські вироби – Спиртні напої (також напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), |
100 200 200 |
E 162 |
Червоний буряковий бетанін |
натуральний червоний барвник |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 163 |
Антоціани- екстракт з шкірочки винограду Енобарвник- екстракт із чорної смородини |
натуральнi червонi та сині барвники |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 164 |
Шафран Saffron |
натуральний жовтий каротиноїд |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 170 |
Карбонат кальцію Calcium carbonates CaCO3 |
біла добавка, що перешкоджає злежуванню, грудкоутворенню, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 171 |
Титану двоокис |
білий пігмент |
У необхідних за технологією кількостях |
|
Е 172 |
Оксиди та гідрооксиди заліза |
червоний, жовтий та чорний пігменти |
Маслини |
За технологічною необхідністю |
E 175 |
Харчовий барвник – золото |
барвник |
У лікеро-горілчаних виробах |
в необхідних за технологією кількостях |
E 181 |
Метилвіолет,Фуксин |
барвник |
Маркування м'яса, сирів |
Не нормується |
- |
Родамін С |
барвник |
Маркування яєць |
Не нормується |
E 200 |
Сорбінова кислота Sorbic acid
|
консервант |
Вина Безалкогольні напої Маргарин, майонез Плодово-ягідні соки, ікра зерниста лососевих риб, молоко згущене, сир плавлений |
300 500 800 1000 1000 1000 |
E 201 |
Сорбат натрію Sodium sorbate |
консервант |
Вина Безалкогольні напої Маргарин, майонез Плодово-ягідні соки, ікра зерниста лососевих риб, молоко згущене, сир плавлений |
300 500 800 1000 1000 1000 |
Е 202 |
Сорбат калію Potassium sorbate |
консервант |
у перерахунку на собінову кислоту Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів менше 60% – Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів 60% і більше – |
2000
1000 |
E 210 |
Бензойна кислота Benzoic acid С6Н5СООН |
консервант |
Повидло, мармелад, меланж для конд. виробів, плодово-ягідні н/п фабрикати, б/алкогольні напої, маргарин Ікра рибна делікатесна і пробійна, пресерви рибні |
700 1000 1000-2000 |
Бензоат натрію Sodium Benzoate С6Н5СООNa |
консервант |
Повидло, мармелад, меланж для конд. виробів, плодово-ягідні н/п фабрикати, б/алкогольні напої, маргарин Ікра рибна делікатесна і пробійна, пресерви рибні
|
700 1000 1000-2000 |
|
E 220
E 222
Е 224
|
Сірки двоокис Sulphur dioxide (загальний) SO2 Натрію гідросульфіт Sodium hydrogen sulphite NaHSO3 Натрію метабісульфіт Sodium metabisulphite Na2S2O5 Калію метабісульфіт Potassium metabisulfite K2S2O5 |
консервант, антиоксидант стабілізатор консистенції
консервант,антиоксидант, стабілізатор консистенції
консервант, розпушувач
консервант, розпушувач |
Сік виноградний десульфітований Мармелад, пастила, зефір, повидло, джем Картопля (обробка очищеної проти потемніння) Соки фруктові для вигот. напоїв, фрукти глазовані, ізюм, крохмаль Картопляна крупка Сидр Вино виноградне сухе Вино напівсолодке Вино плодовоягідне Картопля сушена Капуста сушена Плодово-ягідне пюре Фрукти сушені, що підлягають термообробці Напівфабрикати з ягід: полуниця, малина, вишня інші ягоди і фрукти |
6 20 20 150 150 200 300 400 380 400 600 1000 1000 2000 1500 |
E 234 |
Нізін-Nisin C143H230N42O37S7 |
консервант антибіотичної природи |
Овочеві консерви (зелений горох, томати, кольорова капуста) Витриманий та плавлений сир
|
100 200
|
E 235 |
Пімаріцин C33H47NO13 |
консервант антибіо-тичної природи |
Сичужні сири, фунгіцидна обробка порверхні сирів |
0,4% водним розч-м, 2мг/дм3 |
- |
Лактоцид |
консервант |
Цукруючий матеріал у виробництві спирту |
100мг/л бражки, залишки в готових на-півфабрикатах не при-пускаються |
- |
Перекис водню |
консервант |
Напівфабрикати-заготовки для консервної промисловості з моркви, цибулі |
За технологічної необхідністю |
E 239 |
Гексаметилентетрамін (уротропін) Hexamethylenetetramin С6H12N4 |
консервант |
Ікра лососевих риб |
1000 |
E 250 |
Натрію нітрит Sodium nitrite NaNO2 |
консервант, фіксатор кольору |
Вироби з свинини варені, копчено-варені, копчено-запечені консерви м’ясні, ковбаса с/к Вироби з свинини сирокопчені, вироби з яловичини і баранини, сосиски, сардальки, м”ясні хлібці, ковбаси варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, зельці, консерви м”ясні фаршеві Солонина з яловичини та баранини |
не більше 30мг/кг не більше 50 мг/кг не більше 200мг/кг |
Е 251 |
Натрію нітрат Sodium nitrate NaNO3 |
консервант, фіксатор кольору |
Сири, бринза |
не більше 300мг/1г молока, що обробляється |
Е 252 |
Калію нитрат Potashium nitrate KNO3 |
консервант, фіксатор кольору |
Сири, бринза |
не більше 300мг/1г молока, що обробляється |
Е 260 |
Оцтова кислота Acetic acid, CH3COOH |
консервант, регулятор кислотності |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 262 |
Ацетат натрію Sodium acetate |
консервант, регулятор кислотності |
М’ясні та ковбасні вироби |
За технологічною необхідністю |
E 263 |
Кальціюацетат Calcium acetate (CH3COO)2Ca |
консервант, регулятор кислотності стабілізатор |
За технологічної необхідності |
Не нормується |
E 270 |
Молочна кислота Lactic acid CH3CH(OH)COOH |
регулятор кислотності |
За технологічної необхідності |
Не нормується |
Е 285 |
Натрію тетраборат Sodium tetraborate |
консервант |
Ікра осетрових |
6000 |
E 290 |
Вуглецю двоокис Carbon dioxide СО2 |
газ для насичення напоїв |
Газовані безалкогольні напої, мінеральні води, вина шипучі |
Не нормується |
E 296 |
Яблучна кислота Malic acid НОСНСООН ½ СН3СООН |
регулятор кислотності |
За технологічної необхідності |
Не нормується |
E 300 |
Аскорбінова кислота Ascorbic acid С6Н8О6 |
антиоксидант |
За технологічною необхідністю |
Не нормується. |
E 301 |
Натрію аскорбат С6Н7О6Na |
антиоксидант |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 304 |
Аскорбіл пальмінат Ascorbyl palminate |
антиоксидант |
Молоко згущене та сухе Олії та жирні тваринні чи рослинні неемульговані (крім соняшникової та оливкової олії) Хліб, виготовлений виключно з пшеничного борошна, води, дріжджів, солі Емульсії безалкогольних напоїв |
за технологічною необхідністю |
Е 305 |
Аскорбіл стеарат Ascorbyl stearat |
антиоксидант |
||
E 306 |
Концентрат суміші токоферолів Mixed tocopherols concentrate |
антиоксидант |
Молоко згущене та сухе – Олії та жирні тваринні чи рослинні неемульговані (крім соняшникової та оливкової олії) Хліб, виготовлений виключно з пшеничного борошна, води, дріжджів, солі Емульсії безалкогольних напоїв |
за технологічною необхідністю |
E 307 |
Альфа-токоферол Alpha-tocopherol |
антиоксидант |
Емульсії безалкогольних напоїв |
за технологічною необхідністю |
E 308 |
Гамма-токоферол Gamma-tocopherol |
антиоксидант |
Емульсії безалкогольних напоїв |
за технологічною необхідністю |
Е 316 |
Ізоаскорбінат натрію |
антиоксидант |
М’ясні та ковбасні вироби |
Не нормується |
E 322 |
Лєцитіни Lecithines |
антиоксиданти, емульгатори |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 325 |
Лактат натрію Sodium lactate (solution) СН3СН(ОН)СООNa |
регулятор кислотності, поліпшувач борошна та хліба |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 326 |
Лактат калію Potassium lactate (solution) CH3CH(OH)COOK |
регулятор кислотності, поліпшувач борошна та хліба |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 327 |
Лактат кальцію |
регулятор кислотності, поліпшувач борошна та хліба |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 330 |
Лимонна кислота Сitric acid С6Н8О7 |
регулятор кислотності, антиоксидант, комплексоутворювач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 331 |
Цитрати натрію Sodium citrates NaH2C6H5O7 |
регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор, комплексоутворювач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 332 |
Цитрати калію Potassium citrates KH2C6H5O7 |
регулятор кислотності,стабілізатор комплексоутворювач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 338 |
Ортофосфорна кислотаH3PO4 |
регулятор кислотності |
Кондитерські вироби, безалкогольні напої Опара для хлібу |
600 500 |
E 339 |
Фосфати натрію Sodium phosphates NaH2PO4×H2O |
регулятор кислотності, текстуратор, емульгатор |
Сир
М’ясні вироби Молоко згущене |
400 в перерахунку на молоко 5000 2500 |
E 340 |
Фосфати калію Potassium phosphates |
водоутримуючий агент, копплексоутворювач |
У сухому молоці – Стерилізованих, пастеризованих вершках – Збитих вершках та аналогах рослинних жирів – |
2500 5000 5000 |
E 341 |
Фосфати кальцію Calcium Phosphates Ca(HPO4)2 × H2O CaHPO4 × 2H2O Ca(PO4)2 |
регулятор кислотності,стабілізатор розпушувач твердіння, добавки, що перешкоджають злежуванню та грудкуванню, водоутримуючі агенти |
Для поліпшення життєдіяльності дріжджів при приготуванні пивного сусла |
0,1-0,15% до маси зернопродукту |
E 342 |
Фосфати амонію Ammonium phosphates NH4H2PO4 |
регулятори кислотності, поліпшувачі борошна та хліба |
Хліб |
200 мг/кг борошна |
E 351 |
Малат калію Potassium malate HOCHCOOK ½ CH2COOK |
регулятор кислотності |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 400 - 405 |
Альгінати Alginic |
загущувач, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 406 |
Агар Agar |
загущувач, стабілізатор желюючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 407 |
Карагенан |
загущувач, стабілізатор, желюючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 410 |
Камедь рожкового дерева |
загущувач, стабілізатор желюючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 412 |
Гуарова камедь Guar gum |
загущувач, стабілізатор,емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 413 |
Трагакант Tragacanth gum |
загущувач, стабілізатор,емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 414 |
Гуміарабік Gum arabic |
загущувач,стабілізатор емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 415 |
Ксантанова камедь
|
загущувач,стабілізатор емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 416 |
Карайї камедь Karaya gum |
загущувач,стабілізатор,емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 417 |
Тари камедь Tara gum |
загущувач, стабілізатор,емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 418 |
Геланова камедь Gellan gum |
загущувач, стабілізатор желюючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 420 |
Сорбіт та сорбітовий сироп Sorbitol and Sorbitol syrup |
текстуратор,емульгатор,підсолод-жувач, вологоутримуючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 421 |
Маніт Mannitol |
перешкоджає злипанню та грудкоутворенню, емульгатор, підсолоджувач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 422 |
Гліцерин Glycerol |
загущувач, вологоутримуючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 431 |
Поліоксиетилен (40) стеарат Polyoxyethylene (40) stearate |
емульгатор |
Освітлені виноматеріалів |
Не нормується |
E 440 |
Пектини Pectins |
емульгатори |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Желатин Gelatine |
емульгатор, стабілізатор желюючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 444 |
Ізобутират ацетат сахарози Sucrose acetate isobutyrate |
емульгатор, стабілізатор |
Безалкогольні напої |
300 |
Е 445 |
Гліцеринові ефіри деревної смоли Glycerol ester of wood rosin |
емульгатор |
Безалкогольні ароматизовані напої з осадом Алкогольні напої з осадом |
200 мг/л 200 мг/л |
E 450 |
Пірофосфати Diphosphates Na2H2P2O7 × 6H2O Na3HP2O7 |
емульгатор, стабілізатор розпушувач,регулятор кислотності, комплексоутворювач, вологоутримуючий агент |
Картопляна крупка Сири плавлені М’ясні вироби |
1500
9000 4000 |
E 451 |
Фосфати Na5P3O10 K5P3O10 |
регулятор кислотності,текстуратор |
Сири плавлені
М’ясні вироби |
9000
4000 |
E 460 |
Целюлоза |
загущувач, стабілізатор,емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 470 |
Жирних кислот солі амонію, кальцію, натрію, магнію, алюмінію (A1, Ca, Na, Mg, K, NH4) |
стабілізатор, емульгатор, добавка, що перешкоджає злипанню та грудкоутворенн |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 471 |
Моно- та дигліцериди жирних кислот Mono- and Diglycerides of fatty acids |
стабілізатор, емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 472 |
Ефіри гліцерину, оцтової,молочної, лимонної жирних кислот |
стабілізатори, емульгатори, комплексоутворювачі |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 473 |
Ефіри сахарози і жирних кислот Sucrose esters of fatty acids |
емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 475 |
Ефіри полігліцеридів та жирних кислот Polyglycerol esters of fatty acid |
емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 481 |
Лактилати натрію Sodium lactilates |
емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 492 |
Сорбітан тристеарат Sorbitan tristearat |
емульгатор |
Емульсії жирів Кондвироби з какао, шоколадні |
10000 10000 |
Е 500 |
Карбонат натрію Sodium carbonates Гідрокарбонат натрію NaHCO3 |
регулятор кислотності, розпушувач добавка, що перешкоджає злежуванню та грудкуванню |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 501 |
Карбонат каліюK2CO3 Гідрокарбонат калію KHCO3 |
регулятор кислотності,розпушувач перешкоджає злежуванню та грудкуванню |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 503 |
Карбонат амонію NH4HCO3 |
регулятор кислотності, розпушувач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 509 |
Хлорид кальціюCaCl2 |
агент твердіння |
Картопляна крупка, картопляне пюре сухе, бринза, сири, зелений горошок консервований |
Не нормується |
E 510 |
Хлорид амонію Ammonium chloride |
поліпшувач борошна та хліба |
Солезамінники для дієтичного харчування |
Не нормується |
Е 511 |
Хлорид магнію Magnesium chloride |
агент твердіння |
Солезамінники для дієтичного харчування |
Не нормується |
E 513 |
Сірчана кислота Sulphuric acid |
регулятор кислотності |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 516 |
Сульфати кальцію Calcium sulphate CaSO4 |
поліпшувачі борошна та хліба, комплексоутворювачі, агент твердіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 524 |
Гідроксид натрію Sodium hydroxide NaOH |
регулятор кислотності |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 525 |
Гідроксид калію KOH |
регулятор кислотності |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 526 |
Гідроксид кальцію Calcium hydroxide Ca(OH)2 |
регулятор кислотності, агент твердіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 527 |
Гідроксид амонію Ammonium hydroxide |
регулятор кислотності, агент твердіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 530 |
Оксид магнію Magnesium oxide |
перешкоджає злежуванню та грудкуванню |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 536 |
Фороціанід калію Potassium jerrgyanide |
перешкоджає злежуванню та грудкуванню |
В солі кухонній |
не вище 10 мг/кг (0,002%) на безводний калій фероціанід |
E 558 |
Бентоніт Bentonite |
перешкоджає злежуванню та грудкуванню |
Оброблення виноматеріалів, соків |
Не нормується |
Е 559 |
Алюмосилікат |
перешкоджає злежуванню, грудкуванню |
Обробка виноматеріалів і продовоягідних соків |
Не нормується |
Е 570 |
Жирні кислоти (олеїнова к-та) Fatty acid |
емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 575 |
Глюконо- дельта-лактон, С6Н10О6 |
регулятор кислотності,розпушувач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 579 |
Глюконат заліза Ferrous gluconate |
стабілізатор кольору |
Маслини |
150 мг/кг в перерахунку на залізо |
E 585 |
Лактат заліза Ferrous lactate |
стабілізатор кольору |
Маслини |
150 мг/кг в перерахунку на залізо |
Глутамат натрію NaC5H8NO4× H2O |
підсилювач смаку та аромату |
Концентрати для перших і других страв Солезамінники для дієтичного харчування продукти харчування (готові до споживання) |
5000 5000 10000 |
|
Е 627 |
Динатрію – 5-гуанілат Disodium – 5 -guanilate |
підсилювач смаку та аромату |
Пряно-ароматичні суміші |
За технологічною необхідністю |
Е 627b |
Карбамід Carbamide |
підсилювач смаку та аромату |
Пряно-ароматичні суміші |
За технологічною необхідністю |
Е 631 |
5-Інозінат натрію 2-заміщений Disodium 5-inosinate |
підсилювач смаку та аромату |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 636 |
Мальтол Maltol |
підсилювач смаку та аромату |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 637 |
Етилмальтол Ethyl maltol |
підсилювач смаку та аромату |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 641 |
Ванілін Vanillin |
ароматизатор натурально-ідентичний |
Кондитерські вироби, борошняні кондитерські вироби, хлібо-булочні вироби з здобного тіста концентрати і напівфабрикати сухі, морозиво; безалкогольні напої, лікеро-горілчані вироби |
Не нормується
|
- |
Етил ванілін (арованілон) |
ароматизатор штучний |
||
Е 901 |
Віск бджолиний та жовтий |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 902 |
Віск свічний |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 903 |
Віск карнаубський |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 905а |
Вазелінова олія харчова |
агент глянцування, попередження плісневіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 905b |
Вазелін |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 905 с |
Парафін |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 908 |
Віск рисових висівок |
агент глянцування, попередження плісневіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 909 |
Спермацетовий віск |
агент глянцування,антиплісневіння |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 920 |
L-цистеїн та його натріева, калієва солі |
поліпшувач борошна та хліба |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 927b |
Карбамід Carbamide |
поліпшувач борошна та хліба |
У жувальній гумці |
30000 |
E 930 |
Перекис кальцію Calcium peroxide |
поліпшувач борошна та хліба |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 938 |
Аргон (Argon) |
консервуючий газ |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 939 |
Гелій Helium |
консервуючий газ |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 941 |
Азот Nitrogen |
Газове середовище для упаковки та зберігання, холодоагент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 950 |
Ацесульфам |
підсолоджувач |
У безалкогольних напоях, десертах Морозиво Консерви плодово-овочеві Джеми, желе, мармелад Кондвиробах Делікатесні булочні виробі Слабоалкогольні напої Жувальні гумка Соуси, гірчиця Десерти, йогурти, кефіри з наповнювачами |
350 800 350 1000 500 1000 350 2000 350 350 |
E 951 |
Аспартам, C14H18N2O5 |
підсолоджувач |
Безалкогольні напої |
600 |
Е 952 |
Цикламова кислота та її натрієва, калієва,кальцієва солі |
підсолоджувач |
Підсолоджувач до столу Десерти, йогурти, кефіри з наповнювачами У безалкогольних напоях |
в суміші із сахарином Ц:С=10:1 1000 мг/кг. |
Е 953 |
Ізомальт Izomaly |
підсолоджувач, перешкоджає злежуванню та грудкуванню, наповнювач, глазуруючий агент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 954 |
Сахарин (натрієва, калієва, кальцієва солі) C7H4NNaO3S×2H2O |
підсолоджувач |
Безалкогольні напої |
80 |
Е 965 |
Мальтітол |
підсолоджувач |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 967 |
Ксиліт Xylitol |
підсолоджувач,вологоутримуючий агент, стабілізатор, емульгатор |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Отизон(аналог ацесульфаму К) |
підсолоджувач |
Безалкогольні напої |
250 |
- |
Сахарол |
підсолоджувач |
Безалкогольні напої, десерти, консерви плодоовочеві, джеми, желе, мармелади, кондвироби, делікатесні булочні вироби |
Не нормується |
Е 999 |
Екстракт квілайї |
піноутворювач |
Халва |
2% до карамелевої маси |
E 1100 |
Амілази Amylases |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 1101 |
Протеази Proteases |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 1102 |
Глюкозо-оксидаза Glucose oxidase |
антиоксидант, фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 1103 |
Інвертази Invertases |
стабілізатор, фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
E 1104 |
Ліпази Lipases |
посилювач смаку та аромату, фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
Е 1105 |
Лізоцим Lysozyme |
консервант |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Каталази |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Целюлази |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Пектинази |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Бета-галак-тозидази |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
- |
Глюкоамілази |
фермент |
За технологічною необхідністю |
Не нормується |
|
МОДИФІКОВАНІ КРОХМАЛІ |
|
|
|
Е 1400 |
Декстрин харчовий і його похідні |
агент глянцування |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1404 |
Оксидований крохмаль Oxidised Starch |
загущувач,емульгатор,стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необ-х за технологією к-х |
E 1410 |
Монокрохмалю фосфат Monostarch Phosphate |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1412 |
Дикрохмалю Фосфат Distarch Phosphate |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1413 |
Фосфатований крохмалю фосфат |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1414 |
Ацетильованого крохмалю Фосфат Acetylated Distarch Phosphate |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1420 |
Крохмаль ацетильований Acetylated Starch |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Е 1422 |
Ацетильованого крохмалю адипат Acetylated distarch adipate |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Е 1440 |
Гідроксипропілен-крохмаль Hydroxy propyl starch |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Е 1442 |
Гідроксипропілен-крохмалю фосфат |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Е 1450 |
Крохмалю натрійоктеніл сукцинат |
загущувач,емульгатор, стабілізатор |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Е1510 |
Спирт етиловий |
розчинник |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
E 1518 |
Триацетин Triacetin |
вологоутримуючий агент |
|
в необхідних за технологією кількостях |
E 1520 |
Пропіленгліколь
|
вологоутримуючий,пом’якшуючий |
За технологічною необхідністю |
в необхідних за технологією кількостях |
Таблиця 2. Вплив деяких харчових добавок (Е ххх) на організм людини
Заборонені в Україні (через токсичність) |
Ракоутворюючі (злоякісні пухлини) |
Небезпечні |
Підозрілі |
Алергени |
Шкідливі для шкіри |
Захворюва-ння шлунково-кишкового тракту |
Хвороба печінки, нирок |
Порушення обм.речовин, звикання, агресивність, ↑ апетиту |
Розлади артеріального тиску 250, 251 |
103, 105 111, 121 125, 126 130, 152 |
102, 103, 105 110, 121, 125 126, 130, 131 142, 152, 153 |
102, 110 120, 123, 124 127 |
104, 122 141, 150 171, 173 180 |
102, 110 124, 131 152 |
151 |
110, 154 |
171, 172 173 |
- |
↑рівня холестерину у крові 320,321,322 |
216, 217 240 |
210, 211, 212 213, 214-217 230, 239, 240 249, 252, 280 281-283 |
228, 233 239, 242 250, 270 |
230, 241 252 |
230, 231 232, 239 |
230, 231 232, 238 239 |
221-226, 239 |
- |
239 |
Астма 102 |
- |
330, 447 |
400-405 |
477 |
310-331 |
- |
320-322, 338 -343,407,450 451, 461-466 |
320, 321 322 |
- |
Погіршення зору 621, 951 |
- |
620, 621, 625 636, 637, |
620, 621 625, 636 637 |
- |
620, 621 625, 636 637 |
- |
621, 630-635
|
- |
621 |
- |
952 |
951, 954 |
1501 |
- |
907, 951 |
951,1105 |
- |
- |
- |
- |
Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Донедавна харчові добавки природного походження вважалися нешкідливими для людини і їм при використанні у виробництві харчових продуктів віддавали перевагу перед синтетичними або аналогами природних речовин. З токсикологічної точки зору, харчові добавки, навіть природного походження, не можна вважати абсолютно нешкідливими для здоров'я людей, адже більшість токсичних речовин — природного походження. Наприклад, E330 — лимонна кислота — харчова добавка природного походженняє, є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
Разом з тим, харчові добавки синтетичного походження й тепер вважають найбільш небезпечними, оскільки це — ксенобіотики, з якими організм людини протягом свого еволюційного розвитку не зустрічався і, отже, в його організмі відсутні ферменти, які в змозі перетворити їх на нетоксичні метаболіти.
В 1994 році, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, було дозволено використання 194 препаратів, в 2000 році — вже 221.
У США використовують близько 2000 харчових добавок, в країнах ЄС досягає 1200, в Росії — 415, в Німеччині — 350, в Україні — 221. Крім того, в країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин.
Всі харчові добавки, які використовують українські виробники, є імпортними, які пройшли всі токсичні дослідження, і в Україні їх вже не повторюють.
2.2. Ознайомлення зі змістом етикеток харчових продуктів, враховуючи вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму (13 хв.)
З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання.
А) Аналіз етикеток. Давайте разом з Вами проаналізуємо декілька етикеток харчових продуктів. (Кожний учень обирає по 3 етикетки та виявляє ті харчові добавки, які зустрічаються частіше, визначте клас харчової добавки).
Б) Аналіз таблиці 2. Вплив деяких харчових добавок (Е ххх) на організм людини.
Виступ Лікаря. Доброго дня, Шановне панство!
Звати мене Ізольда Сігізмундівна. Я лікар обласної лікарні міста Києва.
Я завітала до вас (щоб повідомити) більш детальніше розповісти вам про вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму, з яким я зустрічаюсь кожного дня лікуючи від наслідків їх вживання.
Найбільше зустрічаються порушення діяльності шлунково-кишкового тракту. При вживанні барвників Е102 (тартразін); Е110; Е154; консервантів 221-226, 239 (уротропін), антиокислювачів, підсолоджувачів, загусників разом із продуктами харчування (їх доза). Їх навіть мінімальна кількість потрапляння в організм людини щоденно на протязі півроку викликає гастрит, ентероколіт, виразку шлунка, 12-ти малої кишки, кишківника, злоякісні пухлини, ожиріння, цукрового діабету, викликають у деяких людей закрепи, що утворуднюють процес дефікації калових мас та, як наслідок − геморой, при зволіканні якого може розвинутися рак прямої кишки, або ж навпаки − постійна діарея, наслідком якої навіть корисні поживні речовини не затримуються в організмі і людина буде ослаблена, постійно стомлена, запаморочення, зниження працездатності та імунітету.
Деякі консерванти, а саме: Е239 (уротропін), та підсилювачі смаку Е621 (глутамат натрію) викликають залежність, постійне відчуття апетиту, агресивність, роздратованість, погіршення пам'яті, як наслідок порушення функціонування ЦНС людського організму.
Особливо, на сьогоднішній день, харчові добавки впливають на дитячий організм. Батьки їм купують цукерки, тістечка, драже, газовані напої, соки, які мають всю гаму кольорів.
А це синтетичні барвники, які викликають у кожної другої дитини алергії, бронхіальні астми, змін у розвитку організму. Ми, лікарі, бачимо на власні очі, як батьки свідомо купуючи такі продукти харчування поступово вбивають свою дитину.
Згідно статистики, кожна 10 дитина має в своєму дитячому організмі злоякісні пухлини. Цю страшну хворобу батьки виявляють вже на пізніх стадіях тому, ми повинні враховувати, що при вживанні продуктів, як містять харчові добавки, загрожуємо не тільки власному здоров'ю, а й нашим можливим дітям.
Правові засади встановлює Закон України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" №44 (371) від 5 листопада 2002 року. Він також регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками) і споживачами під час розробки, виробництва, ввезення харчових продуктів на митну територію України, їх закупівлю, використання, споживання та утилізацію.
Згідно із Законом, основними засадами державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини є:
- збереження і зміцнення здоров'я людини та визнання її прав на належну якість і безпеку харчових продуктів і харчової сировини;
- створення гарантій безпеки для здоров'я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів та продовольчої сировини;
- державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, які забезпечують збереження навколишнього природного середовища, ввезенням в Україну, а також наданням послуг у сфері громадського харчування;
- встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, сировини, якості та безпеки для здоров'я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, відповідно стандартам та нормам.
Виробник виробляє контрольний якісний продукт спеціально для Держспоживстандарту, дослідивши, вони видають по даному продукту сертифікат.
В той час, коли конвеєр виробника виготовляє те, що він схоче. Та навіть, якщо виробник чесно дотримується норм харчових добавок та зазначить їх на упаковці - це не зробить продукт корисним, адже майже половина нашої їжі містить барвники, емульгатори, консерванти. Скільки ми їх з’їдаємо встановити складно. Виробники не забов’язані позначити їх вміст у продукті.
Тому, робіть висновки!
Додаток. В наш час проблема харчової експертизи знаходиться в центрі уваги міжнародної програми розробки стандартів харчових продуктів. Головним її органом є комісія "Кодекс Аліментаріус". Серед членів цієї комісії 117 країн. Крім комісії "Кодекс Аліментаріус", міжнародні стандарти розробляє ЄС, а також Міжнародна організація стандартів (ISO). В Україні питаннями контролю якості та безпеки харчових продуктів займається Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт) та Міністерство охорони здоров'я. В країні створені центри та лабораторії якості харчових продуктів та продовольчої сировини.
Асортиментна (видова) експертиза − встановлення відповідності найменування харчових продуктів його асортиментній характеристиці.
Якісна (кваліметрична) експертиза − встановлення відповідності харчового продукту вимогам якості, передбачених нормативною документацією, дозволяє виявити наявність допустимих і недопустимих дефектів, а також відповідність досліджуваної проби харчових продуктів товарному сорту та іншим градаціям якості, вказаним на маркуванні та (або) в супровідних документах.
В Україні маркування, яке ідентифікує конкретну товарну партію, використовується лише для продукції консервної промисловості.
За даними Комітету охорони прав споживачів, в Україні близько 80% харчової продукції фальсифіковано за одним або кількома показниками.
Види фальсифікації — асортиментна (видова), якісна, кількісна, кошторисна, інформаційна.
Найпоширенішою в наш час є асортиментна фальсифікація, тобто підробка, яка здійснюється шляхом повної або часткової заміни харчового продукту його замінником іншого виду або найменування із збереженням подібності однієї або кількох його характерних ознак.
На сучасному етапі розвитку харчової експертизи для сенсорної оцінки якості харчових продуктів необхідні автоматичні прилади та біосенсори для аналізу вмісту різних харчових речовин, які впливають на сенсорну якість харчової продукції. Розроблені біосенсори для аналізу вмісту етанолу в харчових продуктах (Велика Британія), автоматичний прилад із напівпровідниковими датчиками для оцінки консервованих продуктів (Італія), біосенсор для визначення вмісту глюкози в харчових продуктах (США).
У Великій Британії та Франції, з метою визначення аромату харчових продуктів, створені так звані "електронні носи". Багаточисельні досліди, виконані впродовж кількох десятків років, привели до розробки об'єктивного методу оцінки забарвлення харчових продуктів із допомогою спектрофотометра. Цей метод дозволяє визначати відхилення від регламентованої кольорової гами багатьох забарвлених харчових продуктів, включаючи пакувальні матеріали.
ГМО. Останнім часом інтенсивно розвивається один із сучасних напрямів біотехнології — створення трансгенних продуктів харчування. Постійно зростає кількість нових трансгенних сільськогосподарських культур (буряки, картопля, соя, рис та інші). В країнах ЄС останнім часом прийняте законодавство, яке регулює виробництво, маркетинг і маркування цих продуктів, зокрема генетично модифікованої сої, кукурудзи та продуктів на їхній основі. Європейське законодавство вимагає при маркуванні вказувати на присутність генетично модифікованих продуктів. Згідно із Постановою Ради ЕС за №1139/98 вміст нових інгредієнтів у харчових продуктах не повинен перевищувати нормативу (вміст модифікованого білка — не більше 2%). Проблема експертизи генетично модифікованих продуктів залишається поки що не вирішеною.
2.3. Показ лабораторно-дослідних робіт (15 хв.)
(слухачі одночасно грають дві ролі: учнів експериментальної групи та експертів).
Підраховано, що середній житель Європи щорічно із їжею з'їдає більш як 2,5 кг різних хімічних речовин, які надають харчовим продуктам свіжого вигляду, приємного запаху і продовжують строки їх зберігання. Отже, збільшення використання харчових добавок, в тому числі синтетичного походження, стало нормою, загальноприйнятою тенденцією розвитку харчової промисловості в усьому світі.
Дослід №1. Виявлення консервантів і барвників. (сік)
Соки, які вважають корисними також містять консерванти. Склад соку: вода, ароматизатори, барвники, консерванти. Виробники інколи не пишуть, що їхній напій містить консерванти (без консервантів).
Узяли 2 склянки. В одну налили апельсиновий фреш, зроблений власноруч, в іншу – помаранчевий сік, придбаний у магазині. Обидві склянки лишили в однакових температурах і світлових умовах. За 3 дні фреш, який ми приготували самі – зіпсувався, а сік від відомого виробника – ні. Ще через тиждень наш напій запліснявів, а магазинний, який був у перший день – залишився незмінним. Це означає, що запобігти природному розмноженню бактерії і грибків міг тільки консервант.
Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без консервантів та барвників. Замість магазинного соку пийте фреші, зроблені власноручно.
Дослід №2. Виявлення ароматизаторів (арахіс).
Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без ароматизаторів. Замість горішків в упаковках (мяких, жестяних) купуйте на вагу та смажте власноручно, підсолюючи за смаком.
Дослід №3. Виявлення консервантів (червона ікра).
Консерванти використовуються для подовження терміну придатності харчів.
Сіль, цукор, оцет, лимона кислота – природні консерванти і є безпечними консервантами. Виробники червоної ікри консервують її небезпечним синтетичним консервантом, який називається уротропін Е239, який у всьому світі заборонений, окрім Росії.
До складу уротропіну входить: аміак та формальдегід. Формальдегід – це концероген, отрута, токсин.
Якщо консервувати ікру просто сіллю (це можливо), то її можна продавати на протязі декількох місяців, тому добавляють отруту – уротропін, який консервує білки червоної ікри, вони твердіють і зберігаються протягом багатьох місяців. Червону ікру вважають надзвичайно поживним продуктом, але разом з ікрою ми з’їдаємо небезпечну отруту.
Вплив уротропіну: печінка, нирки, селезінка, підшлункова залоза, шкіра, ЦНС.
Беремо 2 стакани із столовою водою (100 мл), у кожен добавляємо по 2г червоної ікри. Якщо вода одразу змінить своє забарвлення на помаранчевий колір – наявність консерванту уротропіну.
Дослід №4. Виявлення стабілізаторів та емульгаторів.(майонез)
Майонез магазинний – це гідрогенізовані рослинні жири + стабілізатори + консерванти.
Майонез домашній – 2 яєчні жовтки+1ч.л.гірчиці+1ч.л.олії+молоко або вода+сіль,перець. Такий майонез має термін зберігання – 1 доба, тому що він не має консервантів, емульгаторів, які забезпечують утворення однорідної маси і не відбувається розшарування олії та води(молока).
Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без стабілізаторів та емульгаторів, замінюючи домашньою сметанкою або майонезом власного приготування.
Дослід №5. Виявлення ароматизаторів. (червона риба, рідкий дим).
Риба – це найнебезпечніший продукт для неуважного покупця. Замість того, щоб ліквідувати зіпсовану рибу(сьомга, форель, скумбрія), її засолюють і коптять «рідким димом»(намазують рибу, надаючи їй аромату копченості, та залишають при кімнатній температурі, щоб завітрилась). «Рідкий дим» - це харчова добавка, яка слугує ароматизатором. Він придає зіпсованій рибі тонкий аромат вогнища і копченості. Таку рибу можна відрізнити на дотик, вона м’якіша і розшаровується, але виглядає смачно.
Дослід №6. Виявлення підсолоджувачів (цукрозамінник – аспартам, буряковий цукор у кубиках)
Е951 (ас партам, сахарин) – найуживаніший посилювач смаку, він у 200 разів солодший за натуральний цукор і використовують його у виробництві практично всіх солодощів (від морозива до лимонаду). Ця харчова добавка дозволена в Україні, але лікарі наголошують, що його давно слід заборонити при виготовленні продуктів для дітей. Е951 – не містить вуглеводів, тривале його використання може викликати головний біль, погіршення зору, дзвін у вухах, алергію, депресію, безсоння і навіть рак мозку.
80мг/добу – безпечна добова доза для людини. В 1 пляшці 300грам безалкогольного газованого напою міститься 50мг – Е951, а для дитини і цієї кількості достатньо, щоб викликати перші прояви погіршення зору.
Коли Е951 починає розкладатись у нашому організмі утворюються – формальдегід, який здатний прийняти участь в утворенні пухлин у головному мозку (рак).
Дегустація чаю, в одну склянку добавляємо цукрозамінник, а в іншу – натуральний (природний) цукор. Визначити за смаком, у якому стакані наявний синтетичний цукор(аспартам).
Дослід №7. Виявлення консервантів та посилювачів смаку. (м'ясо, ковбаса)
Любов до ковбаси – це почуття на генетичному рівні (копчена, варена, з часником, перцем, сиром, салом) – джерело повноцінного натурального білка, яке містить всі незамінні амінокислоти, які організм людини утворювати не може.
Якщо ковбасу, робили б з натурального м’яса, то вона була б не доступна для основного населення – це по-перше, а по-друге – де м’яса взяти у достатній кількості та високої якості, коли корова або свиня на просторах України стають раритетами.
У сучасному виробництві ковбас м’яса може не буде зовсім. Замінник м’яса – соєвий білок, який змішується з водою + нітрит натрію +консерванти = каша, яку підсолюють, перчать, підфарбовують. Це призводить до пригніченню розумової діяльності, втрата довгострокової пам’яті, алергії, безпліддя чоловіків.
Соєвий білок здатний вбирати воду та розбухати, тому у м’ясо кладуть також – шкіру і кістки.
Соєвий білок – кондитерські вироби, молоко, морозиво, сосиски, ковбаса, кавові сурогати – це не повний список соєвих підробок, які чи не щодня потрапляють у наш холодильник.
Нітрит натрію Е250 додають до ковбаси, щоб не була сірою.
Тому лікарі попереджають, ковбасу слід вживати як делікатес, лише час від часу. У такому разі людській організм зможе протистояти руйнівній дії консервантів. Але краще зовсім замінити ковбасу натуральним м'ясом та обійтися без консервантів, якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я.
Не вірте, якщо на упаковці написано без консервантів, а термін придатності продукту сягає року. Безпечна лише та їжа, строк придатності якої найменший.
Посилювач смаку Е621 (глутамат натрію) – білий порошок на вигляд як цукор, покращує смак ковбаси, дуже дешевий, порядку 5грн/кг, тому кладуть його скрізь без всякої міри, навіть в сири. Це надає смаку і запаху, стимулює смакові рецептори.
Е621 – викликав звикання (психічне і фізичне) до такої їжі та сильний апетит.
При надмірному споживанні протягом 6 місяців викликає: сліпоту, гастрит, язву, викликає у людині агресивність, порушує обмін речовин і становить сильну загрозу для печінки.
1г/добу – безпечна доза для людина, тому виробникам дозволено використовувати 10грам/1кг продукту.
Якщо ви з’їли 200грам чіпсів – до вашого організму потрапило 2грами добавки – це вже удвічі більше за добуову норму.
Отже ретельно обирайте харчі, особливо для дітей !!!
Дослід №8. Виявлення посилювачів смаку. (заварна кава, кава 3 в 1, згущене молоко, домашнє молоко)
Для здешевлення виробництва до згущеного молока замість свіжого молока: Е 171 діоксид титану – барвник, як білило. Якби у згущеному молоці було натуральне молоко, то його вибілювати не потрібно, яке має колір білий з кремовим відтінком;
От і поміркуйте за що ми сплачуємо? Навіщо продукти з барвниками та консервантами дозволяють продавати. Чому ми майже щодня маємо споживати не корисну їжу.
2.4. Показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму.
(3хв)
3. Афішування виконаних робіт (3 хв.)
А) Заключне слово викладача. Постійне нарощування виробництва харчових добавок та поширення їх використання населенням, їхня токсичність, негативний вплив на обмін речовин, наявність віддалених ефектів свідчать про необхідність зменшення їх використання. Вагомими аргументами є:
- відсутність вчасних лабораторних досліджень для визначення класів харчових добавок: синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, антиоксиданти, що значно утруднює здійснення ефективного контролю за їх застосуванням з боку санепідслужби;
- багато дитячих продуктів та продуктів, які постійно споживають діти, містять барвники, консерванти, ароматизатори (жувальні гумки, кондитерські вироби, безалкогольні напої тощо);
- значна кількість харчових добавок, особливо синтетичного походження, є сторонніми речовинами, для яких в організмі людини відсутня ефективна система детоксикації;
- широке використання харчових добавок у країнах Європи та США сприяє проникненню їх разом з імпортними продуктами на ринок України. Тому зустрічаються випадки вживання харчових добавок, не дозволених для використання в Україні, мають місце харчові отруєння серед населення, цілий ряд захворювань людського організму. Все це свідчить про недосконалість вітчизняного законодавства.
Б) Аналіз заходу (виконують слухачі).
ЛІТЕРАТУРА
1