18 травня о 18:00Вебінар: Інтерактивний урок математики: алгоритми та приклади створення дидактичних матеріалів

Урок на тему "Харчові добавки. Е-числа"

Про матеріал
Можна використовувати і як матеріали на урок і як позакласний захід. містить багато цікавої інформації, дослідів.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ТА НАУКИ

КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ

 

КИЇВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ ЛІЦЕЙ

 

 

 

Методична розробка

для проведення позакласного заходу 

«Харчові добавки. Е-числа»

Харчові добавки Е: список найшкідливіших "єшок" від блогу Comfy

Підготувала: викладач географії

Сіняговська Мирослава Василівна                       

                                                

Київ 2021

 Правила техніки безпеки під час роботи в хімічному кабінеті

 

 

1. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ! Проводити досліди, що не зазначені в роботі, та самостійно зливати і змішувати реактиви

2.Брати речовини у кількості, що вказані викладачем або згідно до інструкції.

3. Визначаючи речовини за запахом, направляйте обережно до себе газ або пару рукою, не робіть глибокого вдиху.

4. Будьте максимально обережними під час виконання будь-яких практичних робіт. Пам'ятайте, що неохайність, неуважність, недостатня обізнаність із властивостями речовин, з якими проводяться робота, можуть спричинити нещасний випадок.

5. Виконуйте тільки ті хімічні досліди, які узгоджено з викладачем, під його наглядом або наглядом лаборанта.

6. Уважно читайте етикетку на посудині з речовиною, яку берете для досліду.

7. Реактиви для дослідів беріть лише в тих кількостях, які зазначені в інструкції.

8. Не заглядайте в пробірку, в яку наливається будь-яка рідина (особливо їдка), бо непомітні бризки можуть потрапити в очі.

9. На робочих місцях завжди повинно бути чисто, треба намагатися не розливати і не розсипати реактиви.

10. У разі нещасного випадку негайно звертайтеся до викладача!

 

 

 

Провела інструктаж з техніки безпеки у кабінеті №308 (хімії) при проведенні майстерні з хімії                                  викладач Сіняговська Мирослава Василівна

 


Мета майстерні: освітня - створити умови для професійного самовдосконалення викладача, при якому набувається досвід підготовки до дослідно-експериментального середовища учня; передача свого досвіду шляхом прямого і коментованого показу послідовності дій, методів, прийомів педагогічної діяльності; акцентувати увагу на застосуванні продуктів із харчовими добавками та з’ясувати позитивний чи негативний їх вплив на життєдіяльність людського організму;  

розвиваюча – розвивати індивідуальний стиль педагогічної діяльності у процесі дослідно-експериментальної роботи; сприяти розвитку самостійного аналітичного мислення слухачів-експертів; проаналізувати негативні зміни людського організму під впливом Е – чисел; показати важливість хімії, як науки, у вирішенні актуальних проблем життєдіяльності організму;

виховна виховувати у слухачів увагу, культуру професійного спілкування.

Метод проведення:

словеснийтеоретичні основи про харчові добавки, їх класифікація, значення, вплив;

візуальнийознайомлення зі змістом етикеток до харчових продуктів; показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму;

практичний – виконання лабораторно-дослідних робіт.

Обладнання: мультимедійний проектор, комп’ютер, відео матеріал, роздатковий матеріал, схеми, таблиці, колби, штатив з пробірками, біоматеріал.

Структура заходу

1. Організаційний етап (2 хв.)

    - привітання

    - вступне слово викладача, зазначаючи тему та мету.

2. Основна частина (40 хв.)

2. 1. Теоретичні основи. (9 хв.)

2. 2. Ознайомлення зі змістом етикеток харчових продуктів, враховуючи вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму.(13 хв.)

2. 3. Показ лабораторно-дослідних робіт. (15 хв.)

Слухачі одночасно грають дві ролі: учнів експериментальної групи та експертів.

2. 4. Показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму.

                                                                                                                     (3 хв.)

3. Афішування виконаних робіт (3 хв.)

     - заключне слово викладача;       - аналіз заходу (виконують слухачі).


Хід заняття

1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП (2 хв.)

Доброго дня, шановне панство! Я рада Вас вітати в своєму кабінеті хімії, і сподіваюсь, що ми сьогодні плідно попрацюємо. Сьогодні ми з Вами зіткнемося з термінами актуальними, злободенними  ХХІстоліття в усьому світі. Якщо не щодня, то дуже часто у свій харчовий раціон включаємо такі продукти харчування: картоплю фрі, смажені пиріжки, сосиски, ковбасу, курку-гриль, сендвічі, крабові палички, тортики, тістечка, цукерки, йогурти, соки, газовані напої – все це таке смачне! А нескінченні застуди, нервові розлади, алергія, виразки шлунково-кишкового тракту, імпотенція, безпліддя, інфаркти, інсульти, онкологія – цей перелік є результатом вживання вашого смачного.

Що ж ми їмо насправді? Дуже часто, коли подивишся на склад якогось продукту харчування, то там можна побачити інгредієнти, про які практично нічого не відомо. Позначаються вони так: Е ххх, де замість ххх - стоїть якась цифра. Тому вирішила про них дізнатись. Результат мене вразив, а в деякій мірі навіть шокував.

Оголошення теми, мети заходу.

Тема: «Харчові добавки, Е-числа, їх вплив на розвиток та процеси життєдіяльності людини»

Мета: освітня - створити умови для професійного самовдосконалення викладача, при якому набувається досвід підготовки до дослідно-експериментального середовища учня;  акцентувати увагу на застосуванні продуктів із харчовими добавками та з’ясувати позитивний чи негативний їх вплив на життєдіяльність людського організму;  

розвиваюча – розвивати індивідуальний стиль педагогічної діяльності у процесі дослідно-експериментальної роботи.

 

2. ОСНОВНА ЧАСТИНА (40 хв.)

2. 1. Теоретичні основи (9 хв.)

Для продавця хороший покупець – це не уважний покупець, який дозволяє себе вводити в оману. Знижки, бонуси, спеціальні ціни, акції – все це діє на покупця, як на кота валеріана. Завжди хочеться купити дешевше та якісне. На ринку відбувається постійна гра, в якій продавець повинен продати товар, навіть зіпсований, а покупець повинен розгадати цей обман. Мета покупця – отримати прибуток, а покупця − задовольнити свої потреби, позитивно впливаючи на здоров'я. Програє у цій грі той, хто гірше підготовлений. Покупець повинен бути уважним, або, як зараз говорять, продвинутим. Прийшовши до магазину, він повинен зробити вибір: купувати цей продукт чи ні. В наш час набула поширення фальсифікація харчових продуктів, тобто їх підроблення за допомогою харчових добавок, які замінюють продукт вищого ґатунку більш низьким. Це спричиняє обман споживачів шляхом значних відхилень параметрів харчового продукту (маси, об'єму, довжини) від допустимих нормативів.

Харчові добавки — це група природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або до готових продуктів.

Харчові добавки використовуються з метою:

- збереження поживних властивостей харчових продуктів (щоб вони не попсувалися, не черствіли, не окислювалися, не пліснявіли, зберігали структуру, не змінили колір і консистенцію);

- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;

- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;

- полегшення технологічної обробки продовольчої сировини;

- здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою "Е" (від слова Європа або від англ. — їстівний). Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код (у Європі з попередньою літерою "Е"). Коди використовуються у поєднанні з назвами функціональних класів.

Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують.

Класи харчових добавок: 

Е 100 - Е 182 - барвники (підсилюють чи відновлюють колір продукту);

Е 200 - Е 299 – консерванти (підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти);

Е 300 - Е 399 - антиокислювачі (за дією схожі на кoнсерванти - зменшують окислення, наприклад, згіркнення жирів, захищають від зміни кольору, продовжуючи тим самим термін зберігання);

Е 400 - Е 499 - стабілізатори (зберігають задану консистенцію продукту, загущувачі, підвищують в'язкість);

Е 500 - Е 599 - емульгатори (за дією схожі на стабілізатори, створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії); 

Е 600 - Е 699 - підсилювачі смаку та аромату; 

Е 700 - Е 799 - запасний діапазон позначень;

Е 900 - Е 999 – антифламенги або піногасники (запобігають утворенню піни чи знижують її рівень, наприклад, при розливанні соків); 

Е1000… − глазуруючі, ферментативні речовини, посилювачі смаку й аромату, модифіковані крохмалі, які виступають як згущувачі, емульгатори, стабілізатори  (підсолоджувачі соків, кондитерських виробів, домішки, що перешкоджають утворенню грудок у цукрі, солі, борошні, крохмалі).


Таблиця 1. ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ДОЗВОЛЕНІ ДО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ 

Iндекс

Е

Харчова добавка

Походження добавки

Галузь застосування

Максимально допустима концентрація

мг/кг(мг/л)

Е 100

Куркуміни

Curcumins

натуральні червоні барвники

Кондитерські вироби

Маргарин

Не нормується

Е 101

Рибофлавін

Riboflavin

натуральні жовті барвники

Кондитерські вироби

Маргарин 

Не нормується 

E 102

Тартразін

Tartrazine

штучний жовтий барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

30

50

 

50

E 104

Хіноліновий жовтий

Quineline yellow

штучний жовтий барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

50

300

 

100

Е 110

Жовтий „сонячний захід” спеціальний жовтий

FCF Sunset yellow FCF

штучний жовтий барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

50

50

 

100

 

Е 120

Карміни

Carmines

штучні червоні  барвники

Безалкогольні ароматизовані напої

Кондитерські вироби. Морозиво. Оздоблення та поливи (покриття). Гумка жувальна

Бульйони та супи (концентрати). Крабові палички

Їстівні оболонки сирів та ковбас

за технологічної необхідності

Е 122

Азорубін

Ayorubine

штучний червоний барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби

Вина виноградні натуральні з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

50

50

 

100

  

Е 124

Понсо 4R

Ponceau 4R   Кашиніль

штучний червоний барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

50

50

 

100

 

 

Е 129

Спеціальний червоний AG

Allura red AG

штучний червоний барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

Їстівних глазурях –

50 (100)

100

 

100

 

 150

Е 131

Синій патентований

Patent blue

штучний синій барвник

Безалкогольні напої, кондитерські вироби –

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%), Жувальна гумка –

50 (100)

 100

 50

Е 132

Індигокармін

Indigotine

штучний синій барвник

Безалкогольні напої –

Кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

30

50

 

100

 

100

Е 133

Діамантовий синій

Brilliant blue FCF

штучний синій барвник

Безалкогольні напої –

Кондитерські вироби –

Вина виноградні натуральні тільки з добавленням рослинних або ароматичних екстрактів–

Спиртні напої (включаючи напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

25

25

 

50

 

 100

Е 140

Хлорофіли

Chlorophylls

натуральний зелений барвник

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 141

Мідні комплекси хлорофілів

Натуральний зелений барвник

 

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 142

Зелений S

Green S

штучний зелений барвник

Безалкогольні ароматизовані напої –

Кондитерські вироби –

Спиртні напої, включаючи ті, що містять менше 15% алкоголю, ароматизовані вина, напої на основі вина та винні коктейлі, фруктові вина ігристі та витримані, сидр, крім продукції до якої не дозволяється додавати жодних барвників

100

200

  

200

E 150a

Цукровий колер Iпростий

Caramel I-plain

натуральний коричневий

карамель-барвник

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 150b

Цукровий колер II

Сaramel II – Caustic  sulfite

натуральний

коричневий - карамель, отримана

за лужно-сульфітною технологією

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 150с

Цукровий  колер

натуральний коричневий-

карамель, отримана за аміачною технологією

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 150d

Цукровий  колер

натуральний коричневий-

карамель, отримана за аміачною технологією

 За технологічною необхідністю

Не нормується 

E 152

Вугілля Сarbon

black (hydrocarbon)

натуральний чорний барвник

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 153

Вугілля рослинне

Vegetable carbon

натуральний чорний барвник

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 160а

Каротини

Carotenes

бета-каротин

барвники органічні оранжеві

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 160b

Экстракти аннато

Annato extracts

натуральнi оранжеві барвники

Маргарин, вершкове масло, сири,

кондитерські вироби

1600

E 160с

Масло, екстракт паприки, капсофуксин, капсантен,

Paprika oleoresins

натуральнi оранжеві каротиноїди-барвники

За технологічною необхідністю

Не нормується

E160e

Каротинол

 

натуральнi оранжеві каротиноїди-барвники

У безалкогольних напоях –

Кондитерські вироби –

Спиртні  напої (також напої із вмістом алкоголю менш 15 об.%),

100

200

 200

E 162

Червоний буряковий бетанін

натуральний червоний барвник

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 163

Антоціани-

екстракт з шкірочки винограду

Енобарвник-

екстракт із чорної смородини

натуральнi червонi та сині

барвники

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 164

Шафран

Saffron

натуральний жовтий каротиноїд

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 170

Карбонат кальцію

Calcium carbonates

CaCO3

біла добавка, що перешкоджає  злежуванню, грудкоутворенню, стабілізатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 171

Титану двоокис

білий пігмент

У необхідних за технологією кількостях

 

Е 172

Оксиди та гідрооксиди заліза

червоний, жовтий та чорний пігменти

Маслини

За технологічною  необхідністю

E 175

Харчовий барвник – золото

барвник

У лікеро-горілчаних виробах

в необхідних за технологією кількостях

E 181

Метилвіолет,Фуксин

барвник

Маркування м'яса, сирів

Не нормується

-

Родамін С

барвник

Маркування яєць

Не нормується

E 200

Сорбінова

кислота

Sorbic acid

 

консервант

Вина

Безалкогольні напої

Маргарин, майонез

Плодово-ягідні соки,

ікра зерниста лососевих риб, молоко згущене,

сир плавлений

300

500

800

1000

1000

1000

E 201

Сорбат натрію

Sodium sorbate

консервант

Вина

Безалкогольні напої

Маргарин, майонез

Плодово-ягідні соки,

ікра зерниста лососевих риб, молоко згущене,

сир плавлений

300

500

800

1000

1000

1000

Е 202

Сорбат калію

Potassium sorbate

консервант

у перерахунку на собінову кислоту

Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів менше 60% –

Емульсіях жирів (виключаючи масло) з вмістом жирів 60% і більше –

 

2000

 

1000

E 210

Бензойна кислота

Benzoic acid

С6Н5СООН

консервант

Повидло, мармелад, меланж для конд. виробів, плодово-ягідні н/п фабрикати, б/алкогольні напої, маргарин

Ікра рибна делікатесна і пробійна, пресерви рибні

700

 1000

1000-2000

E 211

Бензоат натрію

Sodium Benzoate

С6Н5СООNa

консервант

Повидло, мармелад, меланж для конд. виробів, плодово-ягідні н/п фабрикати, б/алкогольні напої, маргарин

Ікра рибна делікатесна і пробійна, пресерви рибні

 

700

 1000

1000-2000

E 220

 

 

 

E 222

 

 

E 223

 

 

Е 224

 

Сірки двоокис

Sulphur dioxide

(загальний)

SO2

Натрію гідросульфіт

Sodium hydrogen sulphite

NaHSO3

Натрію метабісульфіт

Sodium metabisulphite

Na2S2O5

Калію  метабісульфіт

Potassium metabisulfite

K2S2O5

консервант, антиоксидант

стабілізатор консистенції

 

 

консервант,антиоксидант,

стабілізатор консистенції

 

консервант, розпушувач

 

 

 

консервант, розпушувач

Сік виноградний десульфітований

Мармелад, пастила, зефір, повидло, джем

Картопля (обробка очищеної проти потемніння) 

Соки фруктові для вигот. напоїв, фрукти глазовані, ізюм, крохмаль

Картопляна крупка

Сидр

Вино виноградне сухе

Вино напівсолодке

Вино плодовоягідне

Картопля сушена

Капуста сушена

Плодово-ягідне пюре

Фрукти сушені, що підлягають термообробці

Напівфабрикати з ягід: полуниця, малина, вишня

інші ягоди і фрукти

6

20

20 

150

150

200

300

400

380

400

600

1000

1000

2000

1500

E 234

Нізін-Nisin

C143H230N42O37S7

консервант антибіотичної природи

Овочеві консерви (зелений горох, томати, кольорова капуста)

Витриманий та плавлений сир

 

100

200

 

E 235

Пімаріцин

C33H47NO13

консервант антибіо-тичної природи

Сичужні сири, фунгіцидна обробка порверхні сирів

0,4% водним розч-м, 2мг/дм3

-

Лактоцид

консервант

Цукруючий матеріал у виробництві спирту

100мг/л бражки, залишки в готових на-півфабрикатах не при-пускаються

-

Перекис водню

консервант

Напівфабрикати-заготовки для консервної промисловості з моркви, цибулі

За технологічної необхідністю

E 239

Гексаметилентетрамін (уротропін)

Hexamethylenetetramin

С6H12N4

консервант

Ікра лососевих риб

1000

E 250

Натрію нітрит

Sodium nitrite

NaNO2

консервант, фіксатор кольору

Вироби з свинини варені, копчено-варені, копчено-запечені консерви м’ясні, ковбаса с/к

Вироби з свинини сирокопчені, вироби з яловичини і баранини, сосиски, сардальки, м”ясні  хлібці, ковбаси варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, зельці, консерви м”ясні фаршеві

Солонина з яловичини та баранини

не більше 30мг/кг

не більше

50 мг/кг 

не більше 200мг/кг

Е 251

Натрію нітрат

Sodium nitrate

NaNO3

консервант, фіксатор кольору

Сири, бринза

не більше 300мг/1г молока, що обробляється

Е 252

Калію нитрат

Potashium nitrate

KNO3

консервант, фіксатор кольору

Сири, бринза

не більше 300мг/1г молока, що обробляється

Е 260

Оцтова кислота

Acetic acid, CH3COOH

консервант,

регулятор кислотності

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 262

Ацетат натрію

Sodium acetate

консервант, регулятор кислотності

М’ясні та ковбасні вироби

За технологічною  необхідністю

E 263

   Кальціюацетат

Calcium acetate

(CH3COO)2Ca

консервант, регулятор кислотності

стабілізатор

За технологічної необхідності

Не нормується

E 270

Молочна кислота

Lactic acid

CH3CH(OH)COOH

регулятор кислотності

За технологічної необхідності

Не нормується

Е 285

Натрію тетраборат

Sodium tetraborate

консервант

Ікра осетрових

6000

E 290

Вуглецю двоокис

Carbon dioxide

СО2

газ для насичення напоїв

Газовані безалкогольні напої, мінеральні води, вина шипучі

Не нормується

E 296

Яблучна кислота

Malic acid

НОСНСООН

½

СН3СООН

регулятор кислотності

За технологічної необхідності

Не нормується

E 300

Аскорбінова кислота

Ascorbic acid

С6Н8О6

антиоксидант

За технологічною необхідністю

Не нормується.

E 301

Натрію аскорбат

С6Н7О6Na

антиоксидант

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 304

Аскорбіл пальмінат

Ascorbyl palminate

антиоксидант

Молоко  згущене та сухе

Олії та жирні тваринні чи рослинні неемульговані (крім соняшникової та оливкової олії)

Хліб, виготовлений виключно з пшеничного борошна, води, дріжджів, солі

Емульсії безалкогольних напоїв

за технологічною  необхідністю

Е 305

Аскорбіл стеарат

Ascorbyl stearat

антиоксидант

E 306

Концентрат суміші токоферолів

Mixed tocopherols concentrate

антиоксидант

Молоко  згущене та сухе –

Олії та жирні тваринні чи рослинні неемульговані (крім соняшникової та оливкової олії)

Хліб, виготовлений виключно з пшеничного борошна, води, дріжджів, солі

Емульсії безалкогольних напоїв 

за технологічною  необхідністю 

E 307

Альфа-токоферол

Alpha-tocopherol

антиоксидант

Емульсії безалкогольних напоїв  

за технологічною  необхідністю 

E 308

Гамма-токоферол

Gamma-tocopherol

антиоксидант

Емульсії безалкогольних напоїв  

за технологічною  необхідністю 

Е 316

Ізоаскорбінат натрію

антиоксидант

М’ясні та ковбасні вироби

Не нормується

E 322

Лєцитіни

Lecithines

антиоксиданти,

емульгатори

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 325

Лактат натрію

Sodium lactate

(solution)

СН3СН(ОН)СООNa

регулятор кислотності,

поліпшувач борошна та хліба

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 326

Лактат калію

Potassium

lactate

(solution)

CH3CH(OH)COOK

регулятор кислотності,

поліпшувач борошна та хліба

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 327

Лактат кальцію

регулятор кислотності,

поліпшувач борошна та хліба

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 330

Лимонна кислота

Сitric acid

С6Н8О7

регулятор кислотності,

антиоксидант, комплексоутворювач

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 331

Цитрати натрію

Sodium citrates

NaH2C6H5O7

регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор, комплексоутворювач

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 332

Цитрати калію

Potassium citrates

KH2C6H5O7

регулятор кислотності,стабілізатор

комплексоутворювач

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 338

  Ортофосфорна      кислотаH3PO4

регулятор кислотності

Кондитерські вироби, безалкогольні напої

Опара для хлібу 

600

500 

E 339

 Фосфати натрію

Sodium phosphates

  NaH2PO4×H2O

регулятор кислотності,

текстуратор, емульгатор

Сир 

 

М’ясні вироби

Молоко згущене

400 в перерахунку на молоко 

5000

2500

E 340

Фосфати калію

Potassium phosphates

водоутримуючий агент, копплексоутворювач

У сухому молоці –

Стерилізованих, пастеризованих вершках –

Збитих вершках та аналогах рослинних жирів –

2500

5000

5000

E 341

Фосфати кальцію

Calcium Phosphates

Ca(HPO4)2 × H2O

CaHPO4 × 2H2O

Ca(PO4)2

регулятор кислотності,стабілізатор

розпушувач твердіння, добавки, що перешкоджають злежуванню та грудкуванню, водоутримуючі агенти

Для поліпшення життєдіяльності дріжджів при приготуванні пивного сусла

0,1-0,15% до маси зернопродукту

E 342

Фосфати амонію

Ammonium phosphates

NH4H2PO4

регулятори кислотності, поліпшувачі борошна та хліба

Хліб

200 мг/кг борошна

E 351

Малат калію

Potassium malate

HOCHCOOK

½

CH2COOK

регулятор кислотності

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 400 - 405

Альгінати

Alginic

загущувач, стабілізатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 406

Агар

Agar

загущувач, стабілізатор

желюючий агент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 407

Карагенан

загущувач, стабілізатор,

желюючий агент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 410

Камедь рожкового дерева

загущувач, стабілізатор

желюючий агент

 За технологічною необхідністю

Не нормується 

E 412

Гуарова камедь

Guar gum

загущувач, стабілізатор,емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 413

Трагакант

Tragacanth gum

загущувач, стабілізатор,емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 414

Гуміарабік

Gum arabic

загущувач,стабілізатор емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 415

Ксантанова камедь

 

загущувач,стабілізатор емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 416

Карайї камедь

Karaya gum

загущувач,стабілізатор,емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 417

Тари камедь

Tara gum

загущувач, стабілізатор,емульгатор

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 418

Геланова камедь

Gellan gum

загущувач, стабілізатор желюючий агент

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 420

Сорбіт та сорбітовий сироп

Sorbitol and Sorbitol syrup

текстуратор,емульгатор,підсолод-жувач, вологоутримуючий агент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 421

Маніт

Mannitol

перешкоджає злипанню та грудкоутворенню, емульгатор, підсолоджувач

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 422

Гліцерин

Glycerol

загущувач,

вологоутримуючий  агент

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 431

Поліоксиетилен (40) стеарат

Polyoxyethylene (40) stearate

емульгатор

Освітлені виноматеріалів

Не нормується

E 440

Пектини

Pectins

емульгатори

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Желатин

Gelatine

емульгатор, стабілізатор желюючий агент

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 444

Ізобутират ацетат сахарози

Sucrose acetate isobutyrate

емульгатор, стабілізатор

Безалкогольні напої

300

Е 445

Гліцеринові ефіри деревної смоли

Glycerol ester of wood rosin

емульгатор

Безалкогольні ароматизовані напої з осадом

Алкогольні напої з осадом

200 мг/л

200  мг/л

E 450

Пірофосфати

Diphosphates

Na2H2P2O7 × 6H2O

Na3HP2O7

емульгатор, стабілізатор розпушувач,регулятор кислотності, комплексоутворювач, вологоутримуючий агент

Картопляна крупка

 

Сири плавлені

М’ясні вироби

1500

 

 

9000

4000

E 451

Фосфати

Na5P3O10

K5P3O10

регулятор кислотності,текстуратор

Сири плавлені

 

М’ясні вироби

9000

 

4000

E 460

Целюлоза

загущувач, стабілізатор,емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 470

Жирних кислот солі амонію, кальцію, натрію, магнію, алюмінію

(A1, Ca, Na, Mg, K, NH4)

стабілізатор, емульгатор, добавка, що перешкоджає злипанню та грудкоутворенн

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 471

Моно- та дигліцериди жирних кислот

Mono- and Diglycerides of fatty acids

стабілізатор, емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 472

Ефіри гліцерину, оцтової,молочної, лимонної

  жирних кислот

стабілізатори, емульгатори, комплексоутворювачі

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 473

Ефіри сахарози і жирних кислот

Sucrose esters of fatty acids

емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 475

Ефіри полігліцеридів та жирних кислот

Polyglycerol esters of fatty acid

емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 481

Лактилати натрію

Sodium lactilates

емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 492

Сорбітан тристеарат

Sorbitan tristearat

емульгатор

Емульсії жирів

Кондвироби з какао, шоколадні

10000

10000

Е 500

Карбонат натрію

Sodium carbonates

Гідрокарбонат натрію

NaHCO3

регулятор кислотності, розпушувач добавка,  що перешкоджає

злежуванню та грудкуванню

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 501

Карбонат каліюK2CO3

   Гідрокарбонат калію

KHCO3

регулятор кислотності,розпушувач

перешкоджає злежуванню та грудкуванню

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 503

Карбонат амонію

NH4HCO3

регулятор кислотності, розпушувач

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 509

Хлорид кальціюCaCl2

агент твердіння

Картопляна крупка, картопляне пюре сухе, бринза, сири, зелений горошок консервований

Не нормується 

E 510

Хлорид амонію

Ammonium chloride

поліпшувач борошна та хліба

Солезамінники для дієтичного харчування

Не нормується

Е 511

Хлорид магнію

Magnesium chloride

агент твердіння

Солезамінники для дієтичного харчування 

Не нормується 

E 513

Сірчана  кислота

Sulphuric acid

регулятор кислотності

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 516

Сульфати кальцію

Calcium sulphate

CaSO4

поліпшувачі борошна та хліба,

комплексоутворювачі, агент твердіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 524

Гідроксид натрію

Sodium hydroxide

NaOH

регулятор кислотності

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 525

Гідроксид калію

KOH

регулятор кислотності

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 526

Гідроксид кальцію

Calcium

hydroxide

Ca(OH)2

регулятор кислотності,

агент твердіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 527

Гідроксид амонію

Ammonium

hydroxide

регулятор кислотності,

агент твердіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 530

Оксид магнію

Magnesium oxide

перешкоджає

злежуванню та грудкуванню

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 536

Фороціанід калію

Potassium jerrgyanide

перешкоджає

злежуванню та грудкуванню

В солі кухонній

не вище 10 мг/кг  (0,002%)  на безводний калій фероціанід

E 558

Бентоніт

Bentonite

перешкоджає

злежуванню та грудкуванню

Оброблення виноматеріалів, соків

Не нормується

Е 559

   Алюмосилікат

перешкоджає

злежуванню, грудкуванню

Обробка виноматеріалів і продовоягідних соків

Не нормується

Е 570

  Жирні кислоти

   (олеїнова к-та)

Fatty acid

емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 575

Глюконо-

дельта-лактон, С6Н10О6

регулятор кислотності,розпушувач

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 579

Глюконат заліза

Ferrous gluconate

стабілізатор кольору

Маслини

150 мг/кг

в перерахунку на залізо

E 585

Лактат заліза

Ferrous lactate

стабілізатор кольору

Маслини

150 мг/кг в перерахунку на залізо

Е 621

Глутамат натрію

NaC5H8NO4× H2O

підсилювач смаку та аромату

Концентрати для перших і других страв

Солезамінники для дієтичного харчування

продукти харчування (готові до споживання)

5000

5000

10000

Е 627

Динатрію – 5-гуанілат

Disodium – 5 -guanilate

підсилювач смаку та аромату

Пряно-ароматичні суміші

За  технологічною  необхідністю

Е 627b

Карбамід

Carbamide

підсилювач смаку та аромату

Пряно-ароматичні суміші 

За  технологічною необхідністю 

Е 631

5-Інозінат натрію 2-заміщений

Disodium 5-inosinate

підсилювач смаку та аромату

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 636

Мальтол

Maltol

підсилювач смаку та аромату

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

E 637

Етилмальтол

Ethyl maltol

підсилювач  смаку та аромату

 За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 641

Ванілін Vanillin

ароматизатор натурально-ідентичний

Кондитерські вироби, борошняні кондитерські вироби, хлібо-булочні вироби з здобного тіста концентрати і напівфабрикати сухі, морозиво; безалкогольні напої, лікеро-горілчані вироби

Не нормується

 

-

Етил ванілін (арованілон)

ароматизатор штучний

Е 901

Віск бджолиний та жовтий

агент глянцування

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 902

Віск свічний

агент глянцування

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 903

Віск карнаубський

агент глянцування

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 905а

Вазелінова олія харчова

агент глянцування, попередження  плісневіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 905b

Вазелін

агент глянцування

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 905 с

Парафін

агент глянцування

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 908

Віск рисових висівок

агент глянцування, попередження  плісневіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 909

Спермацетовий віск

агент  глянцування,антиплісневіння

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 920

L-цистеїн та його

натріева, калієва солі

поліпшувач борошна та хліба

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 927b

Карбамід

Carbamide

поліпшувач борошна та хліба

У жувальній гумці

30000

E 930

Перекис кальцію

Calcium peroxide

поліпшувач борошна та хліба

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 938

Аргон (Argon)

консервуючий газ

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 939

Гелій

Helium

консервуючий газ

За технологічною необхідністю 

Не нормується 

Е 941

Азот

Nitrogen

Газове середовище для упаковки та зберігання, холодоагент

За технологічною необхідністю  

Не нормується  

E 950

Ацесульфам

підсолоджувач

У безалкогольних напоях, десертах

Морозиво

Консерви плодово-овочеві

Джеми, желе, мармелад

Кондвиробах

Делікатесні булочні виробі

Слабоалкогольні напої

Жувальні гумка

Соуси, гірчиця

Десерти, йогурти, кефіри з наповнювачами

350

800

350

1000

500

1000

350

2000

350

350

E 951

Аспартам, C14H18N2O5

підсолоджувач

Безалкогольні напої

600

Е 952

Цикламова кислота та її натрієва, калієва,кальцієва солі

підсолоджувач

Підсолоджувач до столу

Десерти, йогурти, кефіри з наповнювачами

У безалкогольних напоях

в суміші із сахарином Ц:С=10:1

1000 мг/кг.

Е 953

Ізомальт

Izomaly

підсолоджувач, перешкоджає

злежуванню та грудкуванню, наповнювач, глазуруючий агент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 954

Сахарин (натрієва, калієва, кальцієва солі)

C7H4NNaO3S×2H2O

підсолоджувач

Безалкогольні напої

80

Е 965

Мальтітол

підсолоджувач

За технологічною необхідністю

Не нормується 

E 967

Ксиліт

Xylitol

підсолоджувач,вологоутримуючий агент, стабілізатор, емульгатор

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Отизон(аналог ацесульфаму К)

підсолоджувач

Безалкогольні напої

250

-

Сахарол

підсолоджувач

Безалкогольні напої, десерти, консерви плодоовочеві, джеми, желе, мармелади, кондвироби, делікатесні булочні вироби

Не нормується

Е 999

Екстракт квілайї

піноутворювач

Халва

2% до карамелевої маси

E 1100

Амілази

Amylases

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 1101

Протеази

Proteases

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 1102

Глюкозо-оксидаза

Glucose oxidase

антиоксидант, фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 1103

Інвертази

Invertases

стабілізатор, фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

E 1104

Ліпази

Lipases

посилювач смаку та аромату, фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

Е 1105

Лізоцим

Lysozyme

консервант

За технологічною необхідністю 

Не нормується

-

Каталази

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Целюлази

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Пектинази

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Бета-галак-тозидази

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

-

Глюкоамілази

фермент

За технологічною необхідністю

Не нормується

 

МОДИФІКОВАНІ КРОХМАЛІ

 

 

 

Е 1400

Декстрин харчовий і його похідні

агент глянцування

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

E 1404

Оксидований крохмаль

Oxidised Starch

загущувач,емульгатор,стабілізатор

За технологічною необхідністю

 в необ-х за технологією к-х

E 1410

Монокрохмалю фосфат

Monostarch Phosphate

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях 

E 1412

Дикрохмалю Фосфат

Distarch Phosphate

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях 

E 1413

Фосфатований крохмалю фосфат

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях 

E 1414

Ацетильованого крохмалю

Фосфат

Acetylated Distarch Phosphate

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

E 1420

Крохмаль ацетильований

Acetylated Starch

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

Е 1422

Ацетильованого крохмалю адипат

Acetylated distarch adipate

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

Е 1440

Гідроксипропілен-крохмаль

Hydroxy propyl starch

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

Е 1442

Гідроксипропілен-крохмалю фосфат

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

Е 1450

Крохмалю натрійоктеніл сукцинат

загущувач,емульгатор, стабілізатор

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

Е1510

Спирт етиловий

розчинник

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

E 1518

Триацетин

Triacetin

вологоутримуючий агент

 

в необхідних за технологією кількостях

E 1520

Пропіленгліколь

 

вологоутримуючий,пом’якшуючий

За технологічною необхідністю

в необхідних за технологією кількостях

 


Таблиця 2. Вплив деяких харчових добавок (Е ххх) на організм людини

Заборонені в Україні (через токсичність)

Ракоутворюючі

(злоякісні пухлини)

Небезпечні

Підозрілі

Алергени

Шкідливі для шкіри

Захворюва-ння шлунково-кишкового тракту

Хвороба печінки,

нирок

Порушення обм.речовин, звикання, агресивність, ↑ апетиту

Розлади артеріального тиску

250, 251

103, 105 111, 121 125, 126 130, 152

102, 103, 105

110, 121, 125

126, 130, 131

142, 152, 153

102, 110

120, 123, 124 127

104, 122 141, 150

171, 173 180

102, 110

124, 131

152

151

110, 154

171, 172

173

-

↑рівня холестерину у крові

320,321,322

216, 217

240

210, 211, 212 213, 214-217 230, 239, 240 249, 252, 280 281-283

228, 233 239, 242 250, 270

230, 241

252

230, 231

232, 239

230, 231

232, 238

239

221-226, 239

-

239

Астма

102

-

330, 447

400-405

477

310-331

-

320-322, 338

-343,407,450 451, 461-466

320, 321

322

-

Погіршення зору

621, 951

-

620, 621, 625

636, 637,

620, 621 625, 636 637

-

620, 621

625, 636

637

-

621, 630-635

 

-

621

-

952

951, 954

1501

-

907, 951

951,1105

-

-

-

-


Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).

Донедавна харчові добавки природного походження вважалися нешкідливими для людини і їм при використанні у виробництві харчових продуктів віддавали перевагу перед синтетичними або аналогами природних речовин. З токсикологічної точки зору, харчові добавки, навіть природного походження, не можна вважати абсолютно нешкідливими для здоров'я людей, адже більшість токсичних речовин — природного походження. Наприклад, E330  лимонна кислота — харчова добавка природного походженняє, є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.

Разом з тим, харчові добавки синтетичного походження й тепер вважають найбільш небезпечними, оскільки це — ксенобіотики, з якими організм людини протягом свого еволюційного розвитку не зустрічався і, отже, в його організмі відсутні ферменти, які в змозі перетворити їх на нетоксичні метаболіти.

В 1994 році, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, було дозволено використання 194 препаратів, в 2000 році — вже 221.

У США використовують близько 2000 харчових добавок, в країнах ЄС досягає 1200, в Росії — 415, в Німеччині — 350, в Україні — 221. Крім того, в країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин.

Всі харчові добавки, які використовують українські виробники, є імпортними, які пройшли всі токсичні дослідження, і в Україні їх вже не повторюють.

2.2. Ознайомлення зі змістом етикеток харчових продуктів, враховуючи вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму (13 хв.)

З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання.

А) Аналіз етикеток. Давайте разом з Вами проаналізуємо декілька етикеток харчових продуктів. (Кожний учень обирає по 3 етикетки та виявляє ті харчові добавки, які зустрічаються частіше, визначте клас харчової добавки).

Б) Аналіз таблиці 2. Вплив деяких харчових добавок (Е ххх) на організм людини.

Виступ Лікаря.    Доброго дня, Шановне панство!

Звати мене Ізольда Сігізмундівна. Я лікар обласної лікарні міста Києва.

Я завітала до вас (щоб повідомити) більш детальніше розповісти вам про вплив харчових добавок на життєдіяльність людського організму, з яким я зустрічаюсь кожного дня лікуючи від наслідків їх вживання.

Найбільше зустрічаються порушення діяльності шлунково-кишкового тракту. При вживанні барвників Е102 (тартразін); Е110; Е154; консервантів 221-226, 239 (уротропін), антиокислювачів, підсолоджувачів, загусників разом із продуктами харчування (їх доза). Їх навіть мінімальна кількість потрапляння в організм людини щоденно на протязі півроку викликає гастрит, ентероколіт, виразку шлунка, 12-ти малої кишки, кишківника, злоякісні пухлини, ожиріння, цукрового діабету, викликають у деяких людей  закрепи, що утворуднюють процес дефікації калових мас та, як наслідок − геморой, при зволіканні якого може розвинутися рак прямої кишки, або ж навпаки − постійна діарея, наслідком якої навіть корисні поживні речовини не затримуються в організмі і людина буде ослаблена, постійно стомлена, запаморочення, зниження працездатності та імунітету.

Деякі консерванти, а саме: Е239 (уротропін), та підсилювачі смаку Е621 (глутамат натрію) викликають залежність, постійне відчуття апетиту, агресивність, роздратованість, погіршення пам'яті, як наслідок порушення функціонування ЦНС людського організму.

Особливо, на сьогоднішній день, харчові добавки впливають на дитячий організм. Батьки їм купують цукерки, тістечка, драже, газовані напої, соки, які мають всю гаму кольорів.

А це синтетичні барвники, які викликають у кожної другої дитини алергії, бронхіальні астми, змін у розвитку організму. Ми, лікарі, бачимо на власні очі, як батьки свідомо купуючи такі продукти харчування поступово вбивають свою дитину.

Згідно статистики, кожна 10 дитина має в своєму дитячому організмі злоякісні пухлини. Цю страшну хворобу батьки виявляють вже на пізніх стадіях тому, ми повинні враховувати, що при вживанні продуктів, як містять харчові добавки, загрожуємо не тільки власному здоров'ю, а й нашим можливим дітям.

 

Виступ Журналіста.   

Сучасні проблеми фальсифікації харчових продуктів

Правові засади встановлює Закон України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" №44 (371) від 5 листопада 2002 року. Він також регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками) і споживачами під час розробки, виробництва, ввезення харчових продуктів на митну територію України, їх закупівлю, використання, споживання та утилізацію.

Згідно із Законом, основними засадами державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини є:

- збереження і зміцнення здоров'я людини та визнання її прав на належну якість і безпеку харчових продуктів і харчової сировини;

- створення гарантій безпеки для здоров'я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів та продовольчої сировини;

- державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, які забезпечують збереження навколишнього природного середовища, ввезенням в Україну, а також наданням послуг у сфері громадського харчування;

- встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, сировини, якості та безпеки для здоров'я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, відповідно стандартам та нормам.

Виробник виробляє контрольний якісний продукт спеціально для Держспоживстандарту, дослідивши, вони видають по даному продукту сертифікат.

В той час, коли конвеєр виробника виготовляє те, що він схоче. Та навіть, якщо виробник чесно дотримується норм харчових добавок та зазначить їх на упаковці - це не зробить продукт корисним, адже майже половина нашої їжі містить барвники, емульгатори, консерванти. Скільки ми їх з’їдаємо встановити складно. Виробники не забов’язані позначити їх вміст у продукті.

Тому, робіть висновки!

 

Додаток. В наш час проблема харчової експертизи знаходиться в центрі уваги міжнародної програми розробки стандартів харчових продуктів. Головним її органом є комісія "Кодекс Аліментаріус". Серед членів цієї комісії 117 країн. Крім комісії "Кодекс Аліментаріус", міжнародні стандарти розробляє ЄС, а також Міжнародна організація стандартів (ISO). В Україні питаннями контролю якості та безпеки харчових продуктів займається Державний комітет стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт) та Міністерство охорони здоров'я. В країні створені центри та лабораторії якості харчових продуктів та продовольчої сировини.

Асортиментна (видова) експертиза − встановлення відповідності найменування харчових продуктів його асортиментній характеристиці.

Якісна (кваліметрична) експертиза − встановлення відповідності харчового продукту вимогам якості, передбачених нормативною документацією, дозволяє виявити наявність допустимих і недопустимих дефектів, а також відповідність досліджуваної проби харчових продуктів товарному сорту та іншим градаціям якості, вказаним на маркуванні та (або) в супровідних документах.

В Україні маркування, яке ідентифікує конкретну товарну партію, використовується лише для продукції консервної промисловості.

За даними Комітету охорони прав споживачів, в Україні близько 80% харчової продукції фальсифіковано за одним або кількома показниками.

Види фальсифікації — асортиментна (видова), якісна, кількісна, кошторисна, інформаційна.

Найпоширенішою в наш час є асортиментна фальсифікація, тобто підробка, яка здійснюється шляхом повної або часткової заміни харчового продукту його замінником іншого виду або найменування із збереженням подібності однієї або кількох його характерних ознак.

На сучасному етапі розвитку харчової експертизи для сенсорної оцінки якості харчових продуктів необхідні автоматичні прилади та біосенсори для аналізу вмісту різних харчових речовин, які впливають на сенсорну якість харчової продукції. Розроблені біосенсори для аналізу вмісту етанолу в харчових продуктах (Велика Британія), автоматичний прилад із напівпровідниковими датчиками для оцінки консервованих продуктів (Італія), біосенсор для визначення вмісту глюкози в харчових продуктах (США).

У Великій Британії та Франції, з метою визначення аромату харчових продуктів, створені так звані "електронні носи". Багаточисельні досліди, виконані впродовж кількох десятків років, привели до розробки об'єктивного методу оцінки забарвлення харчових продуктів із допомогою спектрофотометра. Цей метод дозволяє визначати відхилення від регламентованої кольорової гами багатьох забарвлених харчових продуктів, включаючи пакувальні матеріали.

ГМО. Останнім часом інтенсивно розвивається один із сучасних напрямів біотехнології — створення трансгенних продуктів харчування. Постійно зростає кількість нових трансгенних сільськогосподарських культур (буряки, картопля, соя, рис та інші). В країнах ЄС останнім часом прийняте законодавство, яке регулює виробництво, маркетинг і маркування цих продуктів, зокрема генетично модифікованої сої, кукурудзи та продуктів на їхній основі. Європейське законодавство вимагає при маркуванні вказувати на присутність генетично модифікованих продуктів. Згідно із Постановою Ради ЕС за №1139/98 вміст нових інгредієнтів у харчових продуктах не повинен перевищувати нормативу (вміст модифікованого білка — не більше 2%). Проблема експертизи генетично модифікованих продуктів залишається поки що не вирішеною.

2.3. Показ лабораторно-дослідних робіт (15 хв.)

(слухачі одночасно грають дві ролі: учнів експериментальної групи та експертів).

Підраховано, що середній житель Європи щорічно із їжею з'їдає більш як 2,5 кг різних хімічних речовин, які надають харчовим продуктам свіжого вигляду, приємного запаху і продовжують строки їх зберігання. Отже, збільшення використання харчових добавок, в тому числі синтетичного походження, стало нормою, загальноприйнятою тенденцією розвитку харчової промисловості в усьому світі.

Дослід №1. Виявлення консервантів і барвників. (сік)

Соки, які вважають корисними також містять консерванти. Склад соку: вода, ароматизатори, барвники, консерванти. Виробники інколи не пишуть, що їхній напій містить консерванти (без консервантів).

Узяли 2 склянки. В одну налили апельсиновий фреш, зроблений власноруч, в іншу – помаранчевий сік, придбаний у магазині. Обидві склянки лишили в однакових температурах і світлових умовах. За 3 дні фреш, який ми приготували самі – зіпсувався, а сік від відомого виробника – ні. Ще через тиждень наш напій запліснявів, а магазинний, який був у перший день – залишився незмінним. Це означає, що запобігти природному розмноженню бактерії і грибків міг тільки консервант.

Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без консервантів та барвників. Замість магазинного соку пийте фреші, зроблені власноручно.

Дослід №2. Виявлення ароматизаторів (арахіс).

Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без ароматизаторів. Замість горішків в упаковках (мяких, жестяних) купуйте на вагу та смажте власноручно, підсолюючи за смаком.

Дослід №3. Виявлення консервантів (червона ікра).

Консерванти використовуються для подовження терміну придатності харчів.

Сіль, цукор, оцет, лимона кислота – природні консерванти і є  безпечними консервантами. Виробники червоної ікри консервують її небезпечним синтетичним консервантом, який називається уротропін Е239, який у всьому світі заборонений, окрім Росії.

До складу уротропіну входить: аміак та формальдегід. Формальдегід – це концероген, отрута, токсин.

Якщо консервувати ікру просто сіллю (це можливо), то її можна продавати на протязі декількох місяців, тому добавляють отруту – уротропін, який консервує білки червоної ікри, вони твердіють і зберігаються протягом багатьох місяців. Червону ікру вважають надзвичайно поживним продуктом, але разом  з ікрою ми з’їдаємо небезпечну отруту.

Вплив уротропіну: печінка, нирки, селезінка, підшлункова залоза, шкіра, ЦНС.

Беремо 2 стакани із столовою водою (100 мл), у кожен добавляємо по 2г червоної ікри. Якщо вода одразу змінить своє забарвлення на помаранчевий колір – наявність консерванту уротропіну.

Дослід №4. Виявлення стабілізаторів та емульгаторів.(майонез)

Майонез магазинний – це гідрогенізовані рослинні жири + стабілізатори + консерванти.

Майонез домашній – 2 яєчні жовтки+1ч.л.гірчиці+1ч.л.олії+молоко або вода+сіль,перець. Такий майонез має термін зберігання – 1 доба, тому що він не має консервантів, емульгаторів, які забезпечують утворення однорідної маси і не відбувається розшарування олії та води(молока).

Якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я, спробуйте обійтися без стабілізаторів та емульгаторів, замінюючи домашньою сметанкою або майонезом власного приготування.

Дослід №5. Виявлення ароматизаторів. (червона риба, рідкий дим).

Риба – це найнебезпечніший продукт для неуважного покупця. Замість того, щоб ліквідувати зіпсовану рибу(сьомга, форель, скумбрія), її засолюють і коптять «рідким димом»(намазують рибу, надаючи їй аромату копченості, та залишають при кімнатній температурі, щоб завітрилась). «Рідкий дим» - це харчова добавка, яка слугує ароматизатором. Він придає зіпсованій рибі тонкий аромат вогнища і копченості. Таку рибу можна відрізнити на дотик, вона м’якіша і розшаровується, але виглядає смачно.

Дослід №6. Виявлення підсолоджувачів (цукрозамінник – аспартам, буряковий цукор у кубиках)

Е951 (ас партам, сахарин) – найуживаніший посилювач смаку, він у 200 разів солодший за натуральний цукор і використовують його у виробництві практично всіх солодощів (від морозива до лимонаду). Ця харчова добавка дозволена в Україні, але лікарі наголошують, що його давно слід заборонити при виготовленні продуктів для дітей. Е951 – не містить вуглеводів, тривале його використання може викликати головний біль, погіршення зору, дзвін у вухах, алергію, депресію, безсоння і навіть рак мозку.

   80мг/добу – безпечна добова доза для людини. В 1 пляшці 300грам безалкогольного газованого напою міститься 50мг – Е951, а для дитини і цієї кількості достатньо, щоб викликати перші прояви погіршення зору.

   Коли Е951 починає розкладатись у нашому організмі утворюються – формальдегід, який здатний прийняти участь в утворенні пухлин у головному мозку (рак).

Дегустація чаю, в одну склянку добавляємо цукрозамінник, а в іншу – натуральний (природний) цукор. Визначити за смаком, у якому стакані наявний синтетичний цукор(аспартам).

Дослід №7. Виявлення консервантів та посилювачів смаку. (м'ясо, ковбаса)

Любов до ковбаси – це почуття на генетичному рівні (копчена, варена, з часником, перцем, сиром, салом) – джерело повноцінного натурального білка, яке містить всі незамінні амінокислоти, які організм людини утворювати не може.

Якщо ковбасу, робили б з натурального м’яса, то вона була б не доступна для основного населення – це по-перше, а по-друге – де м’яса взяти у достатній кількості та високої якості, коли корова або свиня на просторах України стають раритетами.

У сучасному виробництві ковбас м’яса може не буде зовсім. Замінник м’яса – соєвий білок, який змішується  з водою + нітрит натрію +консерванти = каша, яку підсолюють, перчать, підфарбовують. Це призводить до пригніченню розумової діяльності, втрата довгострокової пам’яті, алергії, безпліддя чоловіків.

Соєвий білок здатний вбирати воду та розбухати, тому у м’ясо кладуть також – шкіру і кістки.

Соєвий білок – кондитерські вироби, молоко, морозиво, сосиски, ковбаса, кавові сурогати – це не повний список соєвих підробок, які чи не щодня потрапляють у наш холодильник.

Нітрит натрію Е250 додають до ковбаси, щоб не була сірою.

Тому лікарі попереджають, ковбасу слід вживати як делікатес, лише час від часу. У такому разі людській організм зможе протистояти руйнівній дії консервантів. Але краще зовсім замінити ковбасу натуральним м'ясом та обійтися без консервантів, якщо ви справді дбаєте про своє здоров’я.

Не вірте, якщо на упаковці написано без консервантів, а термін придатності продукту сягає року. Безпечна лише та їжа, строк придатності якої найменший.

 

Посилювач смаку Е621 (глутамат натрію) – білий порошок на вигляд як цукор, покращує смак ковбаси, дуже дешевий, порядку 5грн/кг, тому кладуть його скрізь без всякої міри, навіть в сири. Це надає смаку і запаху, стимулює смакові рецептори.

Е621 – викликав звикання (психічне і фізичне) до такої їжі та сильний апетит.

При надмірному споживанні протягом 6 місяців викликає: сліпоту, гастрит, язву,  викликає у людині агресивність, порушує обмін речовин і становить сильну загрозу для печінки. 

1г/добу – безпечна доза для людина, тому виробникам дозволено використовувати 10грам/1кг продукту.

Якщо ви з’їли 200грам чіпсів – до вашого організму потрапило 2грами добавки – це вже удвічі більше за добуову норму.

Отже ретельно обирайте харчі, особливо для дітей !!!

Дослід №8. Виявлення посилювачів смаку. (заварна кава, кава 3 в 1, згущене молоко, домашнє молоко)

Для здешевлення виробництва до згущеного молока замість свіжого молока: Е 171 діоксид титану – барвник, як білило. Якби у згущеному молоці було натуральне молоко, то його вибілювати не потрібно, яке має колір білий з кремовим відтінком;

  • пальмовий жир (атеросклероз);
  • соєве молоко або мука (сірий порошок),
  • цукрозамінник.

От і поміркуйте за що ми сплачуємо? Навіщо продукти з барвниками та консервантами дозволяють продавати. Чому ми майже щодня маємо споживати не корисну  їжу.

 

2.4. Показ відео ролику, акцентуючи увагу на вживання продуктів із харчовими добавками та їх вплив на життєдіяльність людського організму. 

                                                                                                                             (3хв)

 

3. Афішування виконаних робіт (3 хв.)

А) Заключне слово викладача. Постійне нарощування виробництва харчових добавок та поширення їх використання населенням, їхня токсичність, негативний вплив на обмін речовин, наявність віддалених ефектів свідчать про необхідність зменшення їх використання. Вагомими аргументами є:

- відсутність вчасних лабораторних досліджень для визначення класів харчових добавок: синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, антиоксиданти, що значно утруднює здійснення ефективного контролю за їх застосуванням з боку санепідслужби;

- багато дитячих продуктів та продуктів, які постійно споживають діти, містять барвники, консерванти, ароматизатори (жувальні гумки, кондитерські вироби, безалкогольні напої тощо);

- значна кількість харчових добавок, особливо синтетичного походження, є сторонніми речовинами, для яких в організмі людини відсутня ефективна система детоксикації;

- широке використання харчових добавок у країнах Європи та США сприяє проникненню їх разом з імпортними продуктами на ринок України. Тому зустрічаються випадки вживання харчових добавок, не дозволених для використання в Україні, мають місце харчові отруєння серед населення, цілий ряд захворювань людського організму. Все це свідчить про недосконалість вітчизняного законодавства.

Б) Аналіз заходу (виконують слухачі).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

  1. Белінська Т.В. Про розвиток пізнавального интересу на уроках-змаганнях / / Хімія в школі. 2003. № 3. С. 43.
  2. Васюк В.В. «Откушайте …» или малые секреты о пищевых добавках/ Владимир Васюк, Лилия Ломсадзе. – Минск; Звезды Гор, 2009. – 60с.
  3. Ворожейкіна О.М. 100 цікавих ідей для проведення уроку. – Х.: Вид. група «Основа», 2011. -287с.
  4. Новые педагогические и информационные технологии в системе образования: Учеб. пособие для студ. пед. вузов и системы повыш. квалиф. пед. кадров/ Е.С.Полат, М.Ю.Бухаркина; Под ред. Е.С.Полат. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – 272с.
  5. 2. Самоукіна Н.В. Організаційно-навчальні ігри в освіті. - М.: Народна освіта, 1996.
  6. 3. Штремплер Г.І., Пічугіна Г.А. Дидактичні ігри під час навчання хімії. -М.: Дрофа, 2003 р .
  7. Шевчук С.С. Науково-методична діяльність педагога професійної школи: Методичний посібник. – Донецьк, ІПО ІПП УМО. – 2012. – 116с.
  8. Бінарні уроки та зв'язок із іншими предметами під час викладання хімії/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2008. - 109 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.5 (65)).
  9. Відкриті та нестандартні уроки хімії у 11 класі/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. -192 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.З (39)).
  10. Дехтяренко С. Г. Профільна школа: тематичне оцінювання рівня навчальних досягнень учнів х хімії. 11 клас (Посіб для вчителів хімії. - Запоріжжя: TOB «ЛІПС» ЛТД, 2007. - 80 с.
  11. Хімія: Дит. енцикл./ Авт.- упоряд. Л. О. Савіна; худож.: О. В. Кардашук, О. М. Войтенко. - К.: Школа, 2002. - 368 с. - (Я пізнаю світ).
  12. Інтернет – ресурси.

1

 

doc
Додано
22 березня
Переглядів
72
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку