Оксигеновмісні органічні речовини
10 клас
1. Естери вищих карбонових кислот та гліцеролу – це:
А) білки;
Б) вуглеводи;
В) мило;
Г) ліпіди.
2. До рослинних жирів належать:
А) баранячий;
Б) кокосовий;
В) яловичий;
Г) вершкове масло.
3. Яка реакція лежить в основі виробництва маргарину?
А) Обміну;
Б) гідролізу;
В) гідрування;
Г) естерифікації.
4. До складу рідких жирів входять залишки:
А) вищих насичених карбонових кислот;
Б) нижчих насичених карбонових кислот;
В) нижчих ненасичених карбонових кислот;
Г) вищих ненасичених карбонових кислот.
5. До полісахаридів належать:
А) глюкоза;
Б) крохмаль;
В) лактоза;
Г) інсулін.
6. Вкажіть продукти гідролізу крохмалю:
А) амінокислоти;
Б) гліцерин та жирні кислоти;
В) декстрини та глюкоза;
Г) фруктоза і глюкоза.
7. Якісною рекцією на крохмаль його взаємодія з:
А) купрум (ІІ) гідроксид;
Б) йод;
В) метилоранж;
Г) лакмус.
8. Вкажіть речовину, яка взаємодіє з етанолом та етановою кислотою:
А) натрій;
Б) натрій гідроксид;
В) натрій карбонат;
Г) натрій хлорид.
9. Вкажіть реактив, за допомогою якого можна довести ненасичений характер триолеїну:
А) аргентум нітрат;
Б) бромна вода;
В) вапняна вода;
Г) натрій гідроксид.
10. Дисахаридом не є:
А) лактоза;
Б) мальтоза;
В) целюлоза;
Г) трегалоза.
11. Вкажіть колір індикатора метиоранжу в розчинах карбонових кислот:
А) рожевий;
Б) фіолетовий;
В) синій;
Г) жовтий.
12. Вкажіть функціональні групи глюкози:
А) аміногрупа;
Б) гідроксогрупа;
В) карбонільна;
Г) нітрогрупа.