ДАТА ГРУПА ПРІЗВИЩЕ, ІМЯ
Варіант 1
ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
І рівень
1. Білки – це:
а) складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші елементи;
б) складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень;
в) органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.
2. Мальтоза міститься:
а) є продуктом розщеплення лактози;
б) в продуктах у малій кількості
в) в молоці та молочних продуктах.
3. Добова потреба для дорослої людини в жирах становить:
а) 80-100 г;
б) 70-90г;
в) 90-150г.
ІІ рівень
4. Підкресліть однією рискою кількість білків тваринного походження в раціоні дорослих, двома – рослинного:
а) 50-60 % від загальної добової потреби;
б) 40-50 % від загальної добової потреби;
в) 60-70 % від загальної добової потреби.
5. Допишіть речення.
В організмі жири перебувають у вигляді . Жир відкладається як підшкірний шар у черевній порожнині, сальнику, біля нирок у вигляді Жири за ступенем плавлення поділяють на:
6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.
Глюкоза Фруктоза Галактоза Крохмаль Глікоген Лактоза
МОНОСАХАРИДИ
Клітковина Сахароза Мальтоза Пектинові речовини
ІІІ рівень
7. Установіть відповідність між харчовими речовинами та відсотком їх присутності в їжі людини.
№ |
Харчові речовини |
№ з/п |
Кількість в їжі людини |
|
Білки |
1. |
55% |
|
Жири |
2. |
30% |
|
Вуглеводи |
3. |
15% |
8. Знайдіть у наведеному тексті помилки та закресліть їх.
Надлишок вуглеводів у раціоні харчування призводить до перетворення на жир, який відкладається як резервний; до зниження травної, захисної та синтетичної функцій корисної кишкової мікрофлори.
9. Вкажіть знаком «+» джерело вітамінів.
Джерело вітамінів
|
Назва вітамінів |
||||||||||||
С |
В |
В |
В |
В |
В |
В |
РР |
Р |
А |
Д |
К |
Е |
|
Борошно |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Печінка |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Молоко |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Фрукти |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Дріжджі |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Насіння |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Овочі |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Яйця |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Боби |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Чорна смородина |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Апельсин |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Капуста |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Масло |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Нирки |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ікра |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Рибячий жир |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Морква |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Шпинат |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Абрикоси |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Кропива |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Червоний перець |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Мікрофлора кишок |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Звичайна їжа |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ІУ рівень
10. Наведіть приклади позитивної і негативної дії ферментів на якість продуктів.
11. Яка роль смакових та ароматичних речовин у харчуванні людини?
12. Які речовини ми відносимо до збудливих, у чому полягає негативна їх дія?
Оцінка
ДАТА ГРУПА ПРІЗВИЩЕ, ІМЯ
Варіант 2
ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
І рівень
1. Жири – це:
а) складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші елементи;
б) складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень.
в) органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.
2. Амінокислоти є:
а) замінні; б) незамінні; в) замінні і незамінні.
3. Добова потреба для дорослої людини в вуглеводах становить:
а) 400-500 г; б) 250-300г; в) 200-250г.
ІІ рівень
4. Підкресліть однією рискою кількість жирів тваринного походження в раціоні дорослих, двома – рослинного:
а) 60 % від загальної добової потреби; б) 30 % від загальної добової потреби;
в) 70 % від загальної добової потреби.
5. Допишіть речення.
Вуглеводи є основним джерелом . У харчових продуктах вуглеводи містяться у вигляді і цукрів, які в свою чергу розщеплюються до . В печінці з глюкози утворюється . В організмі вуглеводів %, тому вони надходять разом з . Якщо їжа містить недостатньо вуглеводів, то під час великих фізичних навантажень для утворення енергії використовується . При надлишку вуглеводів у їжі жировий запас , що призводить до маси тіла.
6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.
Глюкоза Фруктоза Галактоза Крохмаль Глікоген
ДИСАХАРИДИ
Клітковина Лактоза Сахароза Мальтоза Пектинові речовини
ІІІ рівень
7.Установіть відповідність між продуктом харчування і вмістом води в ньому.
№ |
Продукт харчування |
№ з/п |
Вміст води |
|
Овочі та фрукти |
1. |
65-85% |
|
М'ясо |
2. |
30-87% |
|
Риба |
3. |
58-74% |
|
Молоко |
4. |
12-17% |
|
Крупи, макаронні вироби, сушені плоди й овочі |
5. |
62-84% |
|
Цукор |
6. |
0,14-0,4% |
8. Знайдіть у наведеному тексті помилки та закресліть їх. Правильне напишіть зверху.
Вітаміни – це неорганічні сполуки різної біологічної структури, що регулюють процеси обміну речовин . Вони не надходять з продуктами харчування, а синтезуються організмом людини. Відсутність вітамінів у їжі спричинює захворювання – гіпервітаміноз. Недостатнє споживання вітамінів викликає авітаміноз, а надлишкове – гіповітаміноз. Залежно від розчинності вітаміни поділяють на розчинні і нерозчинні.
Значення мікроелементу для організму Назва мікроелементу |
натрій |
калій |
магній |
сірка |
кальцій |
фосфор |
хлор |
залізо |
фтор |
йод |
цинк |
мідь |
кобальт |
необхідний для побудови кісток, зубів, для нормальної діяльності серця та нервової системи, солі бере участь у згортанні крові, впливає на ріст і підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
входить до складу кісток, впливає на функції ЦНС, бере участь в обміні білків і жирів |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
відіграє важливу роль у кровотворенні |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
регулює водний обмін в організмі, сприяє зв'язку води з тканинами організму |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
бере участь у регулюванні осмотичного тиску в тканинах і в утворенні соляної кислоти у шлунку |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
входить до складу деяких амінокислот, вітаміну В, гормону інсуліну |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
відіграє важливу роль у вуглеводневому та фосфорному обмінах, стимулює пересталь-тику кишковика, знижує кількість холесте-рину в крові, позитивно впливає на нервову, м'язову та серцеву діяльність |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
бере участь у регуляції функції щитовидної залози |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Вкажіть знаком «+» відповідне значення мікроелементу для організму людини.
ІУ рівень
10. Яку роль відіграють ферменти при бродінні тіста.
11. Назвіть незамінні амінокислоти.
12. Які речовини ми відносимо до збудливих, у чому полягає позитивна їх дія?
Оцінка
ДАТА ГРУПА ПРІЗВИЩЕ, ІМЯ
Варіант 3
ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
І рівень
1. Вуглеводи – це:
а) складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші елементи.
б) це складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень.
в) це органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.
2. Вода у продуктах може перебувати:
а) у вільному і зв’язному стані; б) у твердому і газоподібному стані.
3. Добова потреба для дорослої людини в білках становить:
а) 80-100 г; б) 70-90г; в) 90-150г.
ІІ рівень
4. Підкресліть однією рискою мікроелементи, двома - мікроелементи.
Натрій, калій, магній, кальцій, фосфор, хлор, заліза, фтор, йод, цинк, марганець, кобальт, золото, радій, ртуть.
5. Допишіть речення.
Замінні амінокислоти утворюватися в організмі з , що надходять з їжею. Незамінні амінокислоти організм синтезувати і мусить одержувати їх готовими разом з . Незамінні амінокислоти містяться переважно в продуктах походження, замінні — в продуктах походження. Основною функцією білка їжі є . постачання організму певною кількістю , який міститься у амінокислотах.
6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.
Глюкоза Фруктоза Галактоза Крохмаль Глікоген
ПОЛІСАХАРИДИ
Клітковина Лактоза Сахароза Мальтоза Пектинові речовини
ІІІ рівень
7. Установіть відповідність між діяльність ферментів і температурою.
№ |
Діяльність ферментів |
№ з/п |
Температура |
|
Сповільнення діяльності ферментів |
1. |
70-800С |
|
Руйнування ферментів |
2. |
40-600С |
|
Ферменти найактивніші |
3. |
00С |
В разі недостатку жиру в раціоні харчування відкладається велика кількість запасного жиру, різко активізуються процеси окислення жирних кислот і в організмі накопичуються кетонові тіла. У результаті порушуються функції печінки, серця, розвивається атеросклероз. затримується ріст і розвиток дітей, у дорослих виникає захворювання печінки, порушується діяльність щитовидної та статевих залоз. В разі надлишку білка в раціоні харчування може спостерігатися розлад центральної нервової системи, ослаблення імунітету до різних захворювань. Крім цього у тварин спостерігається сповільнення процесу росту, скорочення тривалості життя, порушення функцій нирок, очей.
9. Вкажіть знаком «+» відповідне значення вітаміну для організму людини.
Симптом недостатку вітаміну |
Назва вітаміну |
||||||||||||
С |
В1 |
В2 |
В |
В |
В |
В |
РР |
Р |
А |
Д |
К |
Е |
|
Розлад нервової системи, функціональні порушення серцевої діяльності |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Слабкість, сонливість, набрякання та кровотеча ясен випадання зубів (цинга), набрякання суглобів, зниження протидії інфекціям |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Тріщини в куточках рота, порушення в ро-боті органів зору |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Недокрів’я (анемія) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Виражений авітаміноз майже не зустрічається, однак під час променевої хвороби, у разі введення в організм сильних антибіотиків супроводжується блюванням |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Виражений авітаміноз не зустрічається, однак відносна вітамінна недостатність може бути під час деяких захворювань |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Виражений авітаміноз, або подагра, характеризується розладами травного каналу, НС, а також порушенням пігментації шкіри |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ламкість капілярів, схильність до кровотеч |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Виражений авітаміноз може бути тільки в ранньому дитячому віці (рахіт); для нього характерне порушення обвапнення кісток, що може призвести до деформацій скелету. Можуть бути зміни в нервовій та інших системах |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Гіповітаміноз майже не зустрічається. Його проявом може бути загроза спонтанного аборту |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ІУ рівень
10. Назвіть продукти, в яких міститься білок. Поясніть, як проявляється наявність білку у продуктах харчування.
11. Яку роль відіграють ферменти при квашенні овочів.
12. До чого може призвести надмірне вживання солі?
Оцінка