Даний бліц-тест на тему "Білки" можна використати на етапі "Актуалізація опорних знань" при вивченні наступної теми або на етапі "Узагальнення та відтворення інформації" при вивченні теми "Білки". Матеріал входить до складу посібника "Методичний комплекс вправ для 9 класу". Розробка є результатом співпраці вчителів біології Сокальського району в динамічній творчій групі.
Автор: Батіг Олена Іванівна - учитель вищої категорії, старший вчитель Поторицької ЗШ І-ІІІ ст. Сокальського раону Львівської області, методист Сокальського районного кабінету.
Бліц-тест по темі «Білки» (Біологія, 9 клас)
І Варіант
А біополімери Б мономери В біологічно активні речовини
А моносахариди Б амінокислоти В нуклеотиди
А водневого Б пептидного В дисульфідного
А 17,6 КДж Б 38,9 КДж В 56,8 КДж
А зворотній перехід молекул біополімеру з денатурованого стану в нативний;
Б процес спонтанного утворення вторинної та третинної структури білка після закінчення процесу трансляції;
В руйнування четвертинної та третинної структури білка
А глобули, з’єднані пептидним зв’язками;
Б взаємодія кількох білкових молекул;
В просторова конфігурація, утворена дисульфід ними зв’язками та гідрофобними взаємодіями.
А альбумін Б міоглобін В кератин Г актин.
А гідроксильна група, Б аміногрупа, В карбоксильна група
А альбуміни і глобуліни Б актин і міозин В антитіла і фібриноген
А пепсину Б трипсину В каталази Г міозину Д родопсину.
ІІ Варіант
А міоглобін Б гемоглобін В альбумін
А денатурація Б ренатурація В деструкція.
А водневого Б пептидного В дисульфідного
А 10 Б 20 В 50
А зворотній перехід молекул біополімеру з денатурованого стану в нативний;
Б процес спонтанного утворення вторинної та третинної структури білка після закінчення процесу трансляції;
В руйнування четвертинної та третинної структури білка
А глобули, з’єднані пептидним зв’язками;
Б взаємодія кількох білкових молекул;
В просторова конфігурація, утворена дисульфід ними зв’язками та гідрофобними взаємодіями.
А альбумін Б міоглобін В кератин Г актин.
А альбуміни і глобуліни Б актин і міозин В антитіла і фібриноген
А кератин Б альбумін В гемоглобін Г колаген Д міозин
А Частина молекули амінокислоти, 1. Замінна амінокислота
що надає їй лужні властивості 2. Незамінна амінокислота
Б Частина молекули амінокислоти, 3. Карбоксильна група
що надає їй кислотні властивості 4. Амінокислоти
В Не синтезуються в організмах 5. Радикал
тварин і рослин
Г Фрагмент амінокислот, яким вони
відрізняються одна від одної