Тест на тему "СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМ ОБСТАВИННИМ МІСЦЯ""

Про матеріал
Урок засвоєння нових знань. Діти знайомляться із складнопідрядним реченням з підрядним місця, формують вміння впізнавати такі речення, визначати в них граматичні основи, частини головну й підрядну; розвивають пунктуаційну грамотність, увагу, мислення, навички аналізу, порівняння, добору аргументів на підтвердження самостійно висунутих тез, розвивають мовлення, удосконалюють навички роботи з інтерактивною дошкою; виховувати любов до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядне реченняз підрядним обставинним місця

Номер слайду 2

Знайди помилку у твердженні – Складнопідрядне речення – це речення, яке складається з декількох незалежних. – Підрядне речення з'єднується з головним за допомогою сполучників підрядності. – У складнопідрядному реченні питання ставиться від головного до залежного. – Є два види підрядних речень – означальні й порівняльні . – Підрядні речення завжди стоять після головного.

Номер слайду 3

Завдання. Серед поданих варіантів назвіть сполучники підрядності: а) а, але, щоб, проте, зате, однак; б) що, і, проте, мовби, тому що; в) щоб, як, якби, хоч, мов, коли. Гра "Третій зайвий" 1. Тільки серце моє крила туга німа, не втішала зимова природа. Стара розповіла, що в їхньому селі на Різдво любили співати народні пісні. Через глибокі сніги добираються на околицю, де самотою примостилась під двома старими тополями дідова хата.

Номер слайду 4

Завдання. І. Визначити, якій зі схем відповідає подане речення?Скоро з холодної неволі на світ появилось багато стебел усіляких квіток, на яких позоставалось чимало насіння.а) [ ] , ( на яких…) .б) [ ] , [ на яких… ].в) [ , (яких… ) ].ІІ. Лінгвістичний конструктор. Скласти складнопідрядні речення, додавши до поданих головних частин підрядні. Записати їх, підкреслити члени речення, накреслити схеми, визначити вид підрядного зв’язку. Коли зима не настала в грудні і січні, то … [ Коли …] , ( то…) . Якщо снігур під вікном сповіщає про себе, то … [Якщо…] , ( то…) .

Номер слайду 5

СКЛАДНОПІДРЯДНІ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ МІСЦЯСкладнопідрядним реченням з підрядним місця називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині. У складнопідрядних реченнях з підрядними місця підрядна частина пояснює головну частину в цілому, відповідає на питання де? куди? звідки? і приєднується сполучними словами де, куди, звідки. У головній частині цим словам можуть відповідати вказівні слова тут, там, туди, звідти, скрізь, всюди, кудись тощо. НАПРИКЛАД: Там сутеніли гори, де зав’язався світ. Зверніть увагу!У складнопідрядних реченнях з підрядними місця сполучні слова де, куди, звідки є прислівниками і виконують синтаксичну роль обставини.

Номер слайду 6

Підрядна частина місця може стояти: Після головної частини речення: Ми підемо з тобою туди, де зима намалювала казку. Перед головною частиною: Де зима малосніжна, там літо буде посушливе. Всередині головної частини: А там, де чути синички вбогий свист, зими тріпоче лист.

Номер слайду 7

Наприклад: Десь, кажуть, є гора, де не співають птиці.яка? [ … ], ( де … ). До головної частини за допомогою сполучних слів ДЕ, ЗВІДКИ, КОЛИ можуть приєднуватися підрядні означальні.

Номер слайду 8

Орфографічна хвилинка. Самостійна робота. (з елементом самоперевірки)Запишіть подані прислівники разом, окремо або через дефіс. Рано/вранці, колись/то, день/у/день, по/латині, все/одно, до/побачення, раз/у/раз, на/совість, в/гору, тільки/но, в/решті/решт, без/сумніву, до/речі, що/ночі, казна/де, що/днини, по/батьківськи, уві/сні, у/стократ.

Номер слайду 9

Рано-вранці, колись-то, день у день, по-латині, все одно, до побачення, раз у раз, на совість, вгору, тільки-но,врешті-решт, без сумніву, до речі, щоночі, казна-де, щоднини, по-батьківськи, уві сні, у стократ.

Номер слайду 10

Поміркуй! У кожному реченні вкажи головну й підрядну частини, постав до підрядної частини питання,намалюй схему. Де корабель наш проплив,дорога там довга й широка біліє, як мармур, як сніг.

Номер слайду 11

Робота в групах1 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними часу2 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними місця3 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними з‘ясувальним4 ГРУПАЗнайти СПР з підрядними означальним

Номер слайду 12

Домашнє завдання вивчити § 22, с.111-117. Методичний прийом «Вибери завдання сам» високий рівень: За тематичними словами село, заметені хати, кутя, колядки написати твір-розповідь про українське Різдво, використовуючи в тексті складнопідрядні речення з підрядними місця.  достатній рівень: З повісті Г. Квітки-Основ'яненка «Маруся» випишіть 10 складнопідрядних речень з підряним місця . середній рівень: Вправа 196 (письмово)  

Номер слайду 13

pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку