Перевірочна робота
«Жири»
І варіант
1. Реакція проведена К.В.Шеєле і М.Е.Шеврьолем з жирами є :
а) реакцією гідролізу б) реакцією естерифікації в) реакцією дегідратації г)реакцією синтезу
2. Реакція синтезу із гліцерину та вищих карбонових кислот , жироподібної речовини була проведена :
а) К.В. Шеєле у 1779 р. б)К.Ж. Жоффруа у 1741р. в)М.Бертло у 1854 р. г)М.Шеврьолем у 1811 р.
3. Вкажіть прізвище вченого , який «солодку олію Шеєлє» назвав гліцерином :
а) М.Бертло б) К.Ж. Жоффруа в) ) К.В. Шеєле г) М.Шеврьоль
4. Молекули жирів складаються із залишків: а)одноатомних спиртів та карбонових кислот;
б)гліцерину та вищих карбонових кислот; в) естерів; г) глюкози.
5. Знайдіть відповідність між назвою і формулою вищої карбонової кислоти :
а) стеаринова 1)С15Н31СООН
б) олеїнова 2) С13Н27СООН
в) пальмітинова 3) С17Н35СООН
г) міристинова 4) С17Н33СООН
6. Вкажіть групу , де вказані виключно насичені кислоти :
а) олеїнова, пальмітинова , линолева б) стеаринова , пальмітинова , арахінова
в) олеїнова , арахінова , стеаринова г) линоленова, пальмітинова, міристинова 7. Жири – це речовини :
а) гідрофільні б) токсичні в) масні г)драглисті осади д)з низькою теплопровідністю. Відповіді: 1(а,г), 2(б,в), 3(в,д), 4(д,а)
8. Розташуйте кислоти у порядку зростання їх ненасиченості :
а) олеїнова б)стеаринова в) линолева г) линоленова
9. Стеаринова кислота використовується для: а) виготовлення клеїв б) виготовлення розчинників, в) виготовлення новорічних свічок, г) виготовлення мила.
10. Мила утворюються із жирів в результаті реакції :
а)етерифікації б)лужного гідролізу в) кислотного гідролізу г) нейтралізації
11. Виберіть реактив , за допомогою якого можна довести ненасичений характер триолеїнату : а)AgNO3 б)Ca(OH)2 в)H2O г)Br2
12. Тваринні жири в основному тверді, так як до складу їх молекул входять залишки : а) нижчих карбонових кислот, б) вищих насичених карбонових кислот, в) вищих ненасичених карбонових кислот, г) насичених одноатомних спиртів.
13. Вкажіть групу вітамінів, які добре розчиняються в жирах: 1. А 2. В 3.С 4.Д 5.F а) 1,4,5 б)2,3,5 в) 2,3,4 г) 1,2,3.
14. Виберіть явище, яке супроводжує дієту з повною відмовою від жирів: а) ожиріння
б)зниження захисних можливостей організму, в) порушення рухливості суглобів, г)зниження згортання крові.
15. Напишіть реакцію лужного гідролізу тристеарату :
16. Поясніть , в чому проявляється відмінність між рослинними та тваринними жирами за агрегатним станом.
17. Чому арктичні організми мають прошарок жиру до 40см? Поясніть.
18. Запишіть формулу трипальмітионату.
19. Виберіть напрямки застосування жирів в народному господарстві: 1. Газозварювання , 2.Миловаріння 3. Харчова промисловість. 4. Виготовлення будматеріалів. 5. Виробництво біодизелю та гліцерину. Відповідь: а) 1,2,3 б) 2,3,4 в) 1,4,5 г) 2,3,5
20. Якими розчинниками слід вибавляти жирові плями: а) водою, б) неполярними розчинниками,
в) розчинами кислот, г) миючими засобами. Відповіді: 1 а,б 2 а,в 3 б,г 4 а.
Перевірочна робота
«Жири» ІІ варіант
1. Реакція, проведена М. Бертло з утворенням жироподібної речовини із гліцерину та вищих карбонових кислот є :
а) реакцією гідролізу б) реакцією естерифікації в) реакцією дегідратації г)реакцією гідратації 2. Як називається реакція лужного гідролізу жирів, проведена М.Шеврьолем :
а) окиснення б)відновлення в)омилення г)естерифікації
3. Вкажіть прізвище вченого , який вперше добув із жирів «солодку олію»:
а) М.Бертло б) К.Ж. Жоффруа в) ) К.В. Шеєлє г) М.Шеврьоль
4. Знайдіть відповідність між назвою і формулою вищої карбонової кислоти :
а) стеаринова 1)С19Н39СООН
б) олеїнова 2) С15Н31СООН
в) пальмітинова 3) С17Н33СООН
г) арахінова 4) С17Н35СООН
5. Вкажіть групу , де вказані виключно ненасичені кислоти :
а) олеїнова, линоленова , линолева б) стеаринова , пальмітинова , арахінова
в) олеїнова , арахінова , стеаринова г) линоленова, пальмітинова, міристинова 6. Жири – це речовини :
а) гідрофільні б) їдкі в) гідрофобні г) тугоплавкі д) легші за воду
Відповіді : 1) а,б 2) б,г 3) в,д 4) в,г
7. Розташуйте кислоти у порядку зростання їх насиченості :
а) линолева б)стеаринова в) линоленова г) олеїнова 8. Вкажіть формулу твердого мила :
а) С17Н35СООNa б)C17H33COOH в)C17H35COOK г)C17H35COOH 9. Вищі карбонові кислоти утворюються із жирів у результаті реакції :
а)етерифікації б)лужного гідролізу в) кислотного гідролізу г) нейтралізації
10. Виберіть реактив , за допомогою якого можна ненасичений триолеїнат ( олію) перетворити в твердий жир ( маргарин) :
а)AgNO3 б)Ca(OH)2 в)H2 г)Br2
11. Напишіть реакцію лужного гідролізу трипальмітионату :
12. В горбах верблюдів запас жиру складає 120 кг. Поясніть для чого верблюд запасає цей жир?
13. Поясніть відмінності у будові твердих та рідких жирів .
14. Запишіть реакцію , яка пояснює як із рослинної олії добути маргарин.
15. Виберіть біологічні функції жирів: 1) будівельна, 2) збереження спадкової інформації,
3)регуляторна, 4) енергетична, 5) транспортна, 6) дихальна, 7) рухова. Відповіді: а) 1,2,3 б) 2,5,6 в) 4,5,7 г) 1,3,4.
16. Запишіть формулу тристеарату.
17. Виберіть напрямки застосування жирів в народному господарстві: 1. Теплоізоляція ,
2.Виготовлення олійних фарб 3. Харчова промисловість. 4. Парфумерія і косметика.
5.Добування насичених одноатомних спиртів. Відповідь: а) 1,2,3 б) 2,3,4 в) 1,4,5 г) 2,3,5
18. Рослинні жири в основному рідкі, так як до складу їх молекул входять залишки : а) нижчих карбонових кислот, б) вищих насичених карбонових кислот, в) вищих ненасичених карбонових кислот, г) насичених одноатомних спиртів.
19. Вкажіть явище, яке супроводжує повну відмову від жирів в раціоні людини: а) ожиріння б)сухість та зморшкуватість шкіри, в) порушення рухливості суглобів, г)зниження згортання крові.
20. Виберіть жиророзчинні вітаміни: а) С б) Д в) F г) А д) В. Відповіді: 1. а,б,в 2.а,б,д
3.д,г,б 4. б,г,в