Тест .Травлення. Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини

Про матеріал
Узагальнення з тем: ".Травлення. Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини." Різнорівневі завдання
Перегляд файлу

Тема .Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення

І варіант

Виберіть одну правильну відповідь(0.5 б)
1. Укажіть відділ травної системи, у якому починає розщеплюватися крохмаль:
) ротова порожнина; б) шлунок; в) дванадцятипала кишка; г) товста кишка.
2. Укажіть речовини, які розщеплюються під дією ферментів слини: а) білки; б) жири; в ) вуглеводи; г) сіль.
3. Укажіть відділ травної системи, що містить ворсинки: а) стравохід; б) шлунок;
в) тонкий кишечник; г) товстий кишечник.
4. Укажіть складову зуба, що виконує функцію його живлення: а) дентин; б) цемент;
) емаль; г) пульпа.
5. Укажіть орган, у якому виробляється жовч: а) шлунок; б) дванадцятипала кишка;
) жовчний міхур; г) печінка.
6. Виберіть речовину, що входить до складу слини і сприяє загоєнню ран у ротовій
орожнині: а) амілаза; б) мальтаза; в) лізоцим; г) муцин.
7. Назвіть орган травної системи, у який пережовану, змочену та частково розщепле
у їжу проштовхує язик: а) глотка; б) стравохід; в) шлунок; г) дванадцятипала кишка.
8. Укажіть середовище, у якому діють ферменти шлункового соку: а) слабколужне;
) кисле; в) нейтральне; г) лужне.
9. Укажіть захворювання травної системи, спричинене вірусною інфекцією: а) ботулізм;б) хвороба Боткіна; в) холера; г) дизентерія.
10 Установіть правильну послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової порожнини: а) пряма кишка з анальним отвором;
б) глотка; в) ротова порожнина; г) тонкий кишечник; д) стравохід; е) шлунок;
є) товстий кишечник.(1,5 б)
11 Запишіть хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження.  Небезпека отруєння грибами. Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть
найефективніші засоби профілактики.  (2 б)

12. Поміркуйте Припустимо, що ви вранці на сніданок з’їли кашу з котлетою. У яких відділах травної системи і під впливом яких речовин відбудеться травлення її компонентів?(3 б)

 

 

Тема . Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення

ІІ варіант

Виберіть одну правильну відповідь(0,5 б)

1. Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген:а) у підшкірній жировій клітковині; б) у сальнику; в) у клітинах печінки; г) у кістках.                                                                                                                           2. Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини: а) фотосинтез і дихання; б) асиміляція та дисиміляція;в) дихання та виділення; г) дисиміляція та дихання.                                                                                                                                             3. Укажіть хімічний елемент, потрібний насамперед для синтезу гормонів щитоподібної залози: а) Ферум; б) Йод; в) Натрій; г) Калій.                                                                                                                         4. Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну: а) Ферум;б) Йод; в) Натрій; г)Кальцій.                                                                                                                                                                      5. Укажіть джерело Флуору: а) бобові; б) питна вода; в) кухонна сіль; г) фрукти.                                                                                                                                            6Укажіть продукт харчування, у якому переважають жири: а) оливки; б) персик;в)рис; г) картопля.                                                                                                              7. Укажіть продукт, який має найбільший вміст білка: а) картопля; б) морква; в) яблуко; г) риба.                                                                                                                             

 

 

8. Виберіть ряд харчових продуктів з найбільшим умістом вітаміну С: а) морква,печінка, шипшина; б) яєчний білок, лимон, рис; в) чорна смородина, лимон, шипшина;г) аґрус, риба, масло.                                                                                                                                                                                      9. Виберіть ознаку, характерну для видільної функції травної системи: а) утворення ферментів, травних соків (шлункового, кишкового), слини, жовчі; б) виведення з організму деяких продуктів обміну речовин; в) просування їжі травним трактом; г) всмоктування білків, жирів, вуглеводів.                                                                                           10 Установіть правильну послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової порожнини: а) пряма кишка з анальним отвором; б) глотка; в) ротова порожнина; г) тонкий кишечник; д) стравохід; е) шлунок;
є) товстий кишечник.                                                                                                                         11 Записати найпоширеніші хвороби травної системи.. Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. .Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть найефективніші засоби профілактики. (2 б)                                                                                                                    

     12 ПОМІРКУЙТЕ. Чому нервові перенапруження та стреси негативно впливають на роботу травної системи? Відповідь обґрунтуйте.(3 б)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема . Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення

Виберіть одну правильну відповідь(0,5 б)
1. Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатись глікоген:
а) у підшкірній жировій клітковині; б) у сальнику; в) у клітинах печінки; г) у кістках.
2. Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини: а) фотосинтез і дихання; б) асиміляція та дисиміляція;
в) дихання та виділення; г) дисиміляція та дихання.

3. Укажіть хімічний елемент, потрібний насамперед для синтезу гормонів щитоподібної залози: а) Ферум; б) Йод; в) Натрій; г) Калій.
4. Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну: а) Ферум;
б) Йод; в) Натрій; г) Кальцій.
3. Укажіть джерело Флуору: а) бобові; б) питна вода; в) кухонна сіль; г) фрукти.

Укажіть продукт харчування, у якому переважають жири: а) оливки; б) персик;
в) рис; г) картопля.
5. Укажіть продукт, який має найбільший вміст білка: а) картопля; б) морква; в) яблуко; г) риба.
6. Виберіть ряд харчових продуктів з найбільшим умістом вітаміну С: а) морква,
печінка, шипшина; б) яєчний білок, лимон, рис; в) чорна смородина, лимон, шипшина;
г) аґрус, риба, масло.
7. Позначте функцію травної системи, яка полягає в механічній обробці їжі:
а) рухова; б) секреторна; в) видільна; г) всмоктувальна.
8. Позначте функцію травної системи, що полягає в утворенні й виділенні слини: а) рухова; б) секреторна; в) розщеплення; г) всмоктувальна.
9. Виберіть ознаку, характерну для видільної функції травної системи: а) утворення ферментів, травних соків (шлункового, кишкового), слини, жовчі; б) виведення з організму деяких продуктів обміну речовин; в) просування їжі травним
трактом; г) всмоктування білків, жирів, вуглеводів.
10 Установіть правильну послідовність органів, які утворюють травний канал, починаючи з ротової порожнини: а) пряма кишка з анальним отвором;(1,5 б)

11 Записати найпоширеніші хвороби травної системи.. Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. .Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть найефективніші засоби профілактики. (2 б)

 12 ПОМІРКУЙТЕ. Чому нервові перенапруження та стреси негативно впливають
на роботу травної системи? Відповідь обґрунтуйте.(3 б)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
21 березня 2019
Переглядів
5378
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку