3. Функції язика:
|
а) бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, формуванні членороздільних звуків мови; |
б) завдяки смаковим рецепторам відбувається розрізнення кислого, солоного, солодкого, гіркого; |
|
в) бере участь у визначенні якості їжі; |
г) виділяє слину. |
4. |
Зуби слугують для: |
|
а) хімічної обробки їжі;б) захоплення, відкушування,
пережовування їжі;
в) обмеження внутрішнього вмісту ротовоїг) фіксації ясен.
порожнини;
а) 1 - коронки, 2 - шийки, 3 - кореня;б) 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - шийки;
в) 1 - кореня, 2 - зовнішньої поверхні, 3 -г) 1 - кореня, 2 - коронки, 3 - відростка. шийки;
Розгляньте малюнок і виберіть складники зуба:
а) 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - дентин, 7 -б) 4 - емаль, 5 - пульпа, 6 - цемент, 7 -
дентин;
в) 4 - пульпа, 5 - емаль,6 - дентин, 7 -г) 4 - емаль, 5 - дентин, 6 - пульпа, 7 -
цемент; |
цемент; |
б) 3;
г) 6, 7, 8.
Розвиток якої хвороби зубів показано на малюнку? :
б) запалення ясен;
г) тонзиліту.
9. Слину виробляють три пари великих слинних залоз:
а) привушні; б) привиличні;
в) під'язикові; г) підщелепні;
10. До складу слини входять:
а) вода;б) ферменти;
в) аспірин;г) муцин.
11. Правильними твердженнями є: |
|
а) язик - це рухливий м'язовий орган, утворений посмугованою скелетною м'язовою тканиною; |
б) зуби ростуть двічі: спочатку в людини з'являється 25 молочних, а потім 28-32 постійних зуби; |
в) за добу всі слинні залози виділяють у ротову порожнину 0,5 - 2 л слини; |
г) травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють білки до амінокислот; |
д) муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування |
е) лікаря, який лікує зуби, називають дантистом. |
харчової грудки;
12. Знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота:
а) лізоцим;б) піднебіння;
в) пульпа;г) амілаза.
1. а б в г (4 балів) |
2. б (1 балів) |
3. а б в (3 балів) |
4. б (1 балів) |
5. б (1 балів) |
6. г (1 балів) |
7. г (1 балів) |
8. в (1 балів) |
9. а в г (3 балів) |
10. а б г (3 балів) |
11. а в д е (4 балів) |
12. а (1 балів) |