Білки

Додано: 30 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: 10В Білки
Тест виконано: 336 разів
35 запитань
Запитання 1

Укажіть групу сполук, до яких належать білки:

варіанти відповідей

Мономери

Природні полімери

Амінокислоти

Синтетичні полімери, яких не існує в природі

Запитання 2

Молекули білків складаються із залишків:

варіанти відповідей

Спиртів

Карбонових кислот

α-амінокислот

β-амінокислот

Запитання 3

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти:

варіанти відповідей

2

20

Безліч

3

Запитання 4

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 5

Для білків характерні властивості:

варіанти відповідей

Денатурація

Гідроліз

Кольорові реакції

Все вище назване 

Запитання 6

Денатурація – це:

варіанти відповідей

Оборотний процес зсідання білків

Втрата природних властивостей білка при його розчиненні у  воді



Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що  призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 7

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu (ОН)2 (NaOH і CuSО4):

варіанти відповідей

Утворення червоного осаду

Утворення розчину фіолетового забарвлення

Утворення розчину жовтого кольору

Поява запаху

Запитання 8

Під час практичної роботи учень мав визначити вміст пробірки. Коли до порції розчину з пробірки учень добавив такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розбавленого розчину купрум (ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Під дією концентрованої нітратної кислоти на іншу порцію цього самого розчину утворився осад жовтого кольору. Учень дійшов висновку, що в пробірці був розчин:

варіанти відповідей

білка курячого яйця

етанолу

гліцеролу

виноградного цукру

Запитання 9

Вказати кількість структур білка

варіанти відповідей

одна

дві

три

чотири

Запитання 10

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей

Поява запаху

Утворення розчину синього кольору

Утворення осаду червоного кольору

Утворення забарвлення жовтого кольору

Запитання 11

Укажіть, за допомогою якої реакції можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретова

гідроліз

реакція «срібного дзеркала» 

Запитання 12

Речовина білкової природи, що складається з двох  амінокислотних залишків - це...

варіанти відповідей

дипептид.

кислотний залишок.

залишок амінокислоти.

білок.

Запитання 13

Як називається зв’язок між залишками карбоксильної та аміногрупи.

варіанти відповідей

Амінокислотно-амінний зв'язок.

Пептидний зв'язок.

Карбоксильний зв'язок.

Запитання 14

Первинна структура білків має вигляд:

варіанти відповідей

Глобули

Спіралі

Ланцюжка амінокислотних залишків

Декількох сполучених між собою білкових молекул

Запитання 15

Транспортну функцію (перенесення кисню) виконує…


 

варіанти відповідей

альбумін

імуноглобулін

гемоглобін

Запитання 16

Білки, що прискорюють (каталізують) хімічні реакції – це…

   

    

варіанти відповідей

пігменти

ферменти

гормони 

фітогормони

Запитання 17

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 18

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

варіанти відповідей

1. велика молекулярна маса

2. утворені нуклеїновими кислотами

3. утворюються з амінокислот

4. належать до спиртів

5. при високій температурі - денатурують

6. невелика молекулярна маса

Запитання 19

Використання спирту як дезинфікуючого засобу базується на тому, що спирт

варіанти відповідей

Має різкий запах, що відлякує мікрорганізми

Викликає денатурацію білків мікрорганізмів

Лекго запалюється і спалює білки

Призводить до синтезу білків мікроорганізмів

Запитання 20

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

картопля, мука, риба

Запитання 21

Які амінокислоти називаються «незамінними»

варіанти відповідей

 Такі, що виробляються в організмі.

Такі, що виробляються в організмі або можуть бути отримані з харчовими продуктами

Такі, що не виробляються в організмі і мають бути отримані з харчовими продуктами.

Такі, що містяться тільки в рослинах

Запитання 22

Назвати рівні структурної організації білків:


варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;


первинна, третинна, четвертинна;


первинна, вторинна, третинна, четвертинна;


вторинна, третинна, четвертинна;


Запитання 23

O   H

  ‖      |

– C – N – ця група атомів має назву:

варіанти відповідей

карбоксильна

карбонільна


пептидна


пектинна

Запитання 24

Амінокислоти - це....

варіанти відповідей

органічні сполуки, молекули яких містять аміногрупу -NH2

органічні сполуки, молекули яких одночасно містять дві характеристичні групи: карбоксильну -СООН та аміногрупу -NH2

органічні сполуки, молекули яких містять карбоксильну групу -СООН

органічні сполуки, молекули яких одночасно містять дві характеристичні групи: карбоксильну -СООН та азотну групу

Запитання 25

Четвертинна структура білка - це...

варіанти відповідей

структура, що виникає в результаті взаємодії кількох білкових молекул, субодиниць.

специфічна просторова орієнтація поліпептидного ланцюга.

локальне впорядкування фрагменту поліпептидного ланцюжка, стабілізоване водневими зв'язками і гідрофобними взаємодіями. 

лінійний поліпептидний ланцюг, послідовність амінокислот якого визначає функції білка.

Запитання 26

Де міститься денатурований білок?

варіанти відповідей

Сире м'ясо

Сирі яйця

Смажені яйця

Смажене м'ясо

Сирі овочі

Запитання 27

Явище, при якому білки змінюють свої властивості і втрачають біологічну активність, незважаючи на те, що їх первинна структура зберігається.

варіанти відповідей

денатурація

деструкція

ренатурація

дифузія

Запитання 28

Білки - біополімери, що складаються із:


варіанти відповідей

залишків молекул моносахаридів

однакових фрагментів, що повторюються

залишків молекул амінокислот

певної послідовності нуклеотидів

Запитання 29

Амінокислоти в первинній структурі білків сполучені звязками:


варіанти відповідей

водневими

пептидними

 йонними

Запитання 30

Атоми яких елементів входять до складу амінокислот:


варіанти відповідей

Н

К

N

О

С

Запитання 31

Яка структура білка зображена на малюнку? 

варіанти відповідей

четвертинна

третинна

вторинна

первинна

Запитання 32

Які ви знаєте функції білків?

варіанти відповідей

Гідроліз та Денатурація

побудова і відновлення клітин, що відмирають, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл

Будівельна, каталітична, рухова, транспортна, захисна , енергетична та рецепторна

Запитання 33

За складом білки поділяють на:

варіанти відповідей

 фосфоліпіди


глобуліни

протеїни

протеїди

Запитання 34

У природі переважають амінокислоти, у молекулах яких карбоксильна і аміногрупа приєднані до одного атома Карбону. Такі амінокислоти називають

варіанти відповідей

 α-амінокислоти


γ-амінокислоти


β-амінокислоти

ε-амінокислоти

Запитання 35

Білок входить до складу:

варіанти відповідей

винограду

молока

м"яса

Картоплі

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест