10В Білки

Додано: 21 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 374 рази
26 запитань
Запитання 1

Укажіть групу сполук, до яких належать білки:

варіанти відповідей

Мономери

Природні полімери

Амінокислоти

Синтетичні полімери, яких не існує в природі

Запитання 2

Молекули білків складаються із залишків:

варіанти відповідей

Спиртів

Карбонових кислот

α-амінокислот

β-амінокислот

Запитання 3

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти:

варіанти відповідей

2

20

Безліч

3

Запитання 4

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 5

Для білків характерні властивості:

варіанти відповідей

Денатурація

Гідроліз

Кольорові реакції

Все вище назване 

Запитання 6

Денатурація – це:

варіанти відповідей

Оборотний процес зсідання білків

Втрата природних властивостей білка при його розчиненні у  воді



Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що  призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 7

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu (ОН)2 (NaOH і CuSО4):

варіанти відповідей

Утворення червоного осаду

Утворення розчину фіолетового забарвлення

Утворення розчину жовтого кольору

Поява запаху

Запитання 8

Під час практичної роботи учень мав визначити вміст пробірки. Коли до порції розчину з пробірки учень добавив такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розбавленого розчину купрум (ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Під дією концентрованої нітратної кислоти на іншу порцію цього самого розчину утворився осад жовтого кольору. Учень дійшов висновку, що в пробірці був розчин:

варіанти відповідей

білка курячого яйця

етанолу

гліцеролу

виноградного цукру

Запитання 9

Вказати кількість структур білка

варіанти відповідей

одна

дві

три

чотири

Запитання 10

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей

Поява запаху

Утворення розчину синього кольору

Утворення осаду червоного кольору

Утворення забарвлення жовтого кольору

Запитання 11

Укажіть, за допомогою якої реакції можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретова

гідроліз

реакція «срібного дзеркала» 

Запитання 12

Речовина білкової природи, що складається з двох  амінокислотних залишків - це...

варіанти відповідей

дипептид.

кислотний залишок.

залишок амінокислоти.

білок.

Запитання 13

Як називається зв’язок між залишками карбоксильної та аміногрупи.

варіанти відповідей

Амінокислотно-амінний зв'язок.

Пептидний зв'язок.

Карбоксильний зв'язок.

Запитання 14

Первинна структура білків має вигляд:

варіанти відповідей

Глобули

Спіралі

Ланцюжка амінокислотних залишків

Декількох сполучених між собою білкових молекул

Запитання 15

Задача. Обчисліть кількість речовини аміноетанової кислоти, що прореагувала з утворенням дипептиду і води масою 90 г.

варіанти відповідей

0,5 моль

3 моль

6 моль

10 моль

Запитання 16

Біуретова реакція - це якісна реакція на:

варіанти відповідей

аміногрупу

гідроксильну групу

пептидну групу

карбонільну групу

Запитання 17

Позначте назву кольорової реакції, яка здійснюється дією на білок концентрованою нітратною кислотою з появою жовтого забарвлення:

варіанти відповідей

Естерифікації

Ксантопротеїнова

Біуретова

Вюрца

Запитання 18

Транспортну функцію (перенесення кисню) виконує…


 

варіанти відповідей

альбумін

імуноглобулін

гемоглобін

Запитання 19

Іон якого металу надає гемоглобіну крові червоного кольору? 

   

    

варіанти відповідей

Cu

Fe

Mg

Zn

Запитання 20

Білки, що прискорюють (каталізують) хімічні реакції – це…

   

    

варіанти відповідей

пігменти

ферменти

гормони 

фітогормони

Запитання 21

На якому рівні організації знаходиться данна молекула білку :

варіанти відповідей

первинна;

вторинна;

третинна;

четвертинна;

Запитання 22

Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

амінокислоти

гліцерин і жирні кислоти


глюкоза і фруктоза 

глюкоза

Запитання 23

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 24

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

варіанти відповідей

1. велика молекулярна маса

2. утворені нуклеїновими кислотами

3. утворюються з амінокислот

4. належать до спиртів

5. при високій температурі - денатурують

6. невелика молекулярна маса

Запитання 25

Використання спирту як дезинфікуючого засобу базується на тому, що спирт

варіанти відповідей

Має різкий запах, що відлякує мікрорганізми

Викликає денатурацію білків мікрорганізмів

Лекго запалюється і спалює білки

Призводить до синтезу білків мікроорганізмів

Запитання 26

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

картопля, мука, риба

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест