Амінокислоти, білки, 10 клас

Додано: 26 квітня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 528 разів
28 запитань
Запитання 1

Загальна формула амінокислот:

варіанти відповідей

NH2 - CH(R) - COOH

CH3COOH

NH2 - CH2 - CH3

CH3COH

Запитання 2

Формула аміноетанової кислоти:

варіанти відповідей

СH3 - COOH

NH2 - C2H5

NH2 - CH2 - COOH

C3H8O3

Запитання 3

Вкажіть ознаки, що характеризують амінокислот:

варіанти відповідей

належать до класу альдегідів

проявляють амфотерні властивості

мають аміногрупу

належать до класу нітрогеновмісних сполук

газоподібні речовини

мають карбоксильну групу

Запитання 4

Незамінними амінокислотами є ті, які:

варіанти відповідей

синтезуються організмами

не синтезуються організмами

добувають у вигляді синтетичних добавок

здатні взаємодіяти між собою

Запитання 5

Якщо у складі амінокислот кількість карбоксильних груп більша, ніж аміногруп, то індикатори у їх присутності проявляють:

варіанти відповідей

кислу реакцію

лужну реакцію

нейтральну реакцію

Запитання 6

Дайте назву речовині:

CH3 - CH2 - CH2 - CH(CH3) - CH(NH2) - CH2 - COOH

варіанти відповідей

3 - аміно - 4 - метилгептанова кислота

4 - аміно - 3 - метилгептанова кислота

3 - амінооктанова кислота

4 - метилгептанова кислота

Запитання 7

Вставити пропущену речовину в ланцюжку:

C2H5OH ---- CH3COH ---- ? ---- ClCH2COOH ---- NH2CH2COOH

варіанти відповідей

Cl2

CH3COOH

HCl

NH2 - CH3

Запитання 8

Калій гідроксид повністю нейтралізував 2 - амінопропанову кислоту кількістю речовини 0,5 моль. Обчислити масу використаного калій гідроксиду та масу солі, що утворилася. Розв'язок задачі надіслати

варіанти відповідей

56 г; 127 г

28 г; 127 г

28 г; 63,5 г

56 г; 63,5 г

Запитання 9

Скільки є структурних організацій білка?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 10

За рахунок виникнення яких зв'язків утворюється вторинна структура білка?

варіанти відповідей

ковалентних

металевих

водневих

йонних

Запитання 11

Процес варіння або смаження курячого яйця називається:

варіанти відповідей

гідратацією

гідруванням

піролізом

денатурацією

Запитання 12

В результаті ксантопротеїнової проби на білок спостерігаємо:

варіанти відповідей

жовте забарвлення

зелене забарвлення

червоне забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 13

В результаті біуретової проби на білок спостерігаємо:

варіанти відповідей

жовте забарвлення

зелене забарвлення

червоне забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 14

У природі переважають амінокислоти, у молекулах яких карбоксильна і аміногрупа приєднані до одного атома Карбону. Такі амінокислоти називають

варіанти відповідей

α-амінокислоти

β-амінокислоти

γ-амінокислоти

ε-амінокислоти

Запитання 15

Фізичні властивості амінокислот

варіанти відповідей

білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солоні на смак

безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді й погано - в органічних розчинниках, деякі солодкі на смак

безбарвні кристалічні речовини з температурою плавлення 146⁰, солодкі на смак

аморфний порошок, нерозчинний у воді при звичайних умовах, без смаку

Запитання 16

За складом білки поділяють на:

варіанти відповідей

фосфоліпіди

протеїни

глобуліни

протеїди

Запитання 17

Характеристичними групами амінокислот є

варіанти відповідей

карбоксильна група

аміногрупа

гідроксильна група

характеристичних груп немає

Запитання 18

Вкажіть фізичні властивості амінокислот

варіанти відповідей

більшість розчиняється у воді

тверді кристалічні

рідини

солодкі на смак

з низькими температурами кипіння

Запитання 19

Зв'язок між амінокислотами в молекулах білків називається

варіанти відповідей

пептидним зв'язком

водневим зв'язком

ковалентним неполярним зв'язком

іонним зв'язком

Запитання 20

Укажіть всі правильні твердження

варіанти відповідей

Білки-це природні полімери

При нагріванні відбувається денатурація білків

Білки утворюються з альфа-амінокислот

Молекули білків стійкі до дії сильних кислот

Молекулярну масу білкових молекул не можна визначити

Запитання 21

В організмі білки виконують функції:

варіанти відповідей

транспортну

будівельну

терморегуляції

каталітичну

Запитання 22

Відносна молекулярна маса аланіну та масова частка Карбону в цій кислоті дорівнюють відповідно. Розв'язок задачі надіслати.

варіанти відповідей

89 і 13,5 %

88 і 40,45%

89 і 40,45%

87 і 13,5%

Запитання 23

Денатурація - це


варіанти відповідей

оборотний процес зсідання білка

втрата природних якостей білка під час його розчинення у воді

руйнування складної структури білка, що призводить до втрати ним біологічної активності

розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Запитання 24

Укажіть формулу дипептиду





 

варіанти відповідей

NH2 -CH2 -CO -NH - CH2 - COOH

SH - CH2  - CH - NH2 -COOH

 NH2 - CH2 - CH2 -CH2 - CH2-CH-NH2 - COOH

HO - (CH2)3 -NH2

Запитання 25

Укажіть назву амінокислоти, яка утвориться під час гідролізу трипептиду, формула якого 

                     O   H            O  H

                     II     I              II   I

NH2 - CH2 - C - N - CH2 - C - N - CH2 - COOH

 





варіанти відповідей

α - аланін

аміномасляна кислота

 гліцин

 β- аланін

Запитання 26

Укажіть правильні твердження щодо практичного значення білків:

1 ) основний компонент їжі людини та тварин;   

2) використовують для добування пластмас (поліуретанів) і штучних каучуків;

3) білкові препарати використовують для лікування та профілактики деяких захворювань;

4) використовують для отримання гербіцидів;

5) використовують для отримання  барвників;

6) використовують у тваринництві та птахівництві для збільшення харчової цінності кормів їх збагачують штучними білками

 

 

варіанти відповідей

1,3,6

1,2,4

1,5,6

1,4,5

Запитання 27

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

ланцюг амінокислот

спіраль

глобула

Запитання 28

Складіть рівняння реакції взаємодії амінокислот в такій послідовності: аланін- гліцин- аланін. У відповіді вкажіть кількість утворених пептидних зв'язків. Фото рівнянь надішліть.

варіанти відповідей

3

2

1

4

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест