Білки (10кл.)

Додано: 6 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Білки
Тест виконано: 366 разів
21 запитання
Запитання 1

Укажіть групу сполук, до яких належать білки:

варіанти відповідей

Мономери;

Природні полімери; 

Амінокислоти;

Синтетичні полімери, яких не існує в природі.

Запитання 2

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu (ОН)2

 (NaOH і CuSО4):

 

варіанти відповідей
Запитання 3

 Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей
Запитання 4

Вкажіть, для якої структури білка характерна певна послідовність α-амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі:

варіанти відповідей
Запитання 5

Для якої структури білка характерний ланцюг, що згортається в клубок, підтримується дисульфідними містками –S-S- , водневими, гідрофобними та йонними взаємодіями.

варіанти відповідей
Запитання 6

Вкажіть, яка реакція відбувається при варінні, жаренні м’яса, риби, яєць?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

гідрування

ренатурація

Запитання 7

Вкажіть, який білок виконує в організмі регуляторну функцію?

варіанти відповідей

актин

ферменти

колаген

гормони

Запитання 8

Вкажіть хімічні чинники, що викликають денатурацію білків?

варіанти відповідей

ультрафіолетове, рентгенівське, радіоактивне опромінення

отрути рослинного і тваринного  походження

солі важких металів

високі t

Запитання 9

Гідроліз білків – це:

   

 

варіанти відповідей

Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти під дією кислот або ферментів;

Процес розчинення білків у воді;

Розщеплення білків під дією мікроорганізмів до Н2S, NH3 , тощо;

Процес зсідання білків.

Запитання 10

Вкажіть характеристики такого білка, як мальтаза:

варіанти відповідей

Виконує будівельну функцію;

Створюють запас поживних речовин;

Виконує каталітичну функцію;

Прискорюють хімічні реакції в організмі.

Запитання 11

Під час розпаду одного граму білка виділяється

варіанти відповідей

37 кДж енергії

17 кДж енергії

107 кДж енергії

57 кДж енергії

Запитання 12

Вкажіть реакції, характерні для білків

варіанти відповідей

взаємодія з кислотами

взаємодія з лугами

поліконденсація

гідроліз

Запитання 13

До складу білків входять:

варіанти відповідей

30 β-амінокислот

20 α-амінокислот

необмежена кількість амінокислот

невелика кількість амінокислот

Запитання 14

Виявити білки можна за допомогою;

варіанти відповідей

реакції "срібного дзеркала"

йоду

ксантопротеінової реакції

індикатора

біуретової реакції

гідролізу

індикатору

Запитання 15

Мономерами білків є:

варіанти відповідей

амінокислоти

залишкі глюкози

нуклеотиди

залишкі рибози

Запитання 16

Первинна структура білка запеспечується зв'язком:

варіанти відповідей

слабким водневим

слабким пептидним

міцним пептидним

йонним і дисульфідним

Запитання 17

Амфотерні властивості білків обумовлені наявністю таких груп:

варіанти відповідей

-COOH і -OH

-OH і -COH

-NH2 і -OH

-COOH і -NH2

Запитання 18

Виберіть твердження,що характерізують білки:

варіанти відповідей

піддаються гідролізу

утворюються в результаті фотосинтезу

полімери

мають складну просторову будову

складаються з залишків глюкози

специфічні для кожного виду организмів

Запитання 19

Білки в організмах не виконують функції

варіанти відповідей

рухова, захисна

збереження спадкової інформації

енергетична, транспортна

запасаюча, теплоізоляційна

Запитання 20

Виберіть правильні твердження:

варіанти відповідей

властивості білків залежать від їх будови

протеїни складаються лише з амінокислот

заміна однієї амінокислоти призводить до зміни будови і властивостей білка

при денатурації білок продовєжує виконувати свої функції

Запитання 21

Оберіть продукти багаті на білок:

варіанти відповідей

виноград

горіхи

бобові

яблука

риба

м'ясо

морква

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест