Білки

Додано: 11 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Білки
Тест виконано: 105 разів
24 запитання
Запитання 1

Назвати рівні структурної організації білків:


варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;


первинна, третинна, четвертинна;


первинна, вторинна, третинна, четвертинна;


вторинна, третинна, четвертинна;


Запитання 2

Вкажіть назви реакцій, які є кольоровими на білки

варіанти відповідей

біуретова

ксантопротеїнова

"срібного дзеркала"

реакція Зініна

Запитання 3

Вкажіть фактори, які впливають на денатурацію білків

варіанти відповідей

дія спиртів

розчинення у воді

опромінення

дія водню

Запитання 4

Укажіть кількість амінокислот, залишки яких беруть участь у побудові білкових молекул:

варіанти відповідей

20;

10.

22; 

100;

Запитання 5

Руйнування просторової структури білка зі збереженням його первинної структури називають...

варіанти відповідей

денатурацією

гідролізом

дисоціацією

деструкція

Запитання 6

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок якого утворюються первинна структура білка.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 7

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

ковалентний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 8

Вірними є твердження:

1. α- амінокислоти беруть участь синтезі білків 

2. Молекула гемоглобіну містить 4 субодиниці, сполучені з йоном феруму.

варіанти відповідей

1

2

1 та 2

Жодного

Запитання 9

Під час взаємодії білків з концентрованою нітратною кислотою з'являється жовте забарвлення. Ця реакція має назву:


варіанти відповідей

ксантопротеїнова;


біуретова;


цистеїнова;


оксалатова;


Запитання 10

Білки, що прискорюють хімічні реакції в організмі - ...

варіанти відповідей

ліпіди

гормони

ферменти

вітаміни

Запитання 11

За допомогою біуретової реакції виявляють наявність ... в молекулах білків

варіанти відповідей

пептидних зв'язків

ароматичних амінокислот

гідроксидних груп

залишків амінокислот що містять S

Запитання 12

Продуктами повного гідролізу білків є...

варіанти відповідей

вуглеводні

аміни

амінокислоти

карбонові кислоти

Запитання 13

Що можна виявити в складі білків за допомогою ксантопротеїнової реакції?

варіанти відповідей

пептидні зв'язки

ароматичні амінокислоти

гідроксильну групу

залишки амінокислот що містять S

Запитання 14

Білок кератин важливий для підтримки структури волосся, нігтів і пір'я птахів. Яку функцію він виконує?

варіанти відповідей

каталітичну

транспортну

структурну

захистну

Запитання 15

Білки фібриногени і тромбіни беруть участь у згортанні крові. Яка функція білків характеризує цей процес?

варіанти відповідей

захисна

транспортна

сигнальна

структурна

Запитання 16

Вкажіть функцію білків, якщо за повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії?

варіанти відповідей

будівельна

енергетична

захисна

каталітична

Запитання 17

Денатурація – це втрата білком своєї:

варіанти відповідей

первинної структури;

 вторинної структури; 

третинної структури; 

четвертинної структури.

Запитання 18

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 19

Вчений, який довів, що білки є поліпептидами.

варіанти відповідей

Д.Уотсон

Ф.Крік

І.Я.Горбачевський

Е.Фішер

Запитання 20

До складу білків входять :

варіанти відповідей

 α-амінокислоти

  β-амінокислоти

γ-амінокислоти

α,β,γ - амінокислоти

Запитання 21


Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 22

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

 1. велика молекулярна маса

  2. утворені нуклеїновими кислотами

  3. утворюються з амінокислот

  4. належать до спиртів

  5. при високій температурі - денатурують

  6. невелика молекулярна маса

варіанти відповідей

1,2,3

1,3,4

1,3,5

2,5,6

Запитання 23

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:


варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

 картопля, мука, риба

Запитання 24

 Молекули білків складаються із однакових амінокислот, але при цьому вони мають різні властивості. Чим це пояснюється:

варіанти відповідей

 1. Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

  2. Різними хімічними елементами, які утворюють ці амінокислоти.

  3. Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка.

Різним порядком амінокислот у молекулі білка.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест