Екзамен з дисципліни "Товарознавство харчових продуктів "

Додано: 21 січня 2021
Предмет: Економіка, 11 клас
Тест виконано: 100 разів
20 запитань
Запитання 1

Залежно від характеру властивостей показники якості поділяються на такі групи:

варіанти відповідей

показники надійності;

екологічні показники;

безпеки

всі відповіді вірні

Запитання 2

Визначте широту молочного асортименту, якщо відомо, що весь молочний товар у наявності становить 116 (Шд) найменувань, а за каталогом має бути 268 (Шб).Зробіть висновок.

варіанти відповідей

23,1%

53,2%

43,2%

43%

Запитання 3

Завдання товарознавства:

варіанти відповідей

розвивавати теоретичні положення про товар; 

участь у розробленні вимог до якості товарів;  

надавати послуги

всі відповіді вірні

Запитання 4

Асортимент за широтою охоплення товарів поділяється на :

варіанти відповідей

торговий і промисловий;

розгорнутий і супутній

реальний і прогнозуємий

усі відповіді правильні.

Запитання 5

Категорія якості продукції одного найменування, але відмінна від іншої категорії значеннями показників називається :

варіанти відповідей

сортаментом;

сортом;

товарним сортаментом.

асортиментом

Запитання 6

Органолептична цінність продукту визначається :

варіанти відповідей

зовнішнім виглядом, смаком, ароматом

фізико-хімічними показниками

вмістом в ньому незамінних амінокислот,

вітамінів, мінеральних речовин

Запитання 7

На складі зерноборошняних товарів сумарна кількість усіх видів товарів у наявності становить 100 найменувань вартістю 24 тис. грн. (Si). Через два дні завезли ще 10 видів рисових круп (Аі) на 20 тис. грн. Який відносний показник рисових круп в натуральному виразі. Зробіть висновок.

варіанти відповідей

82%

80%

83%

81%

Запитання 8

Якість кави визначають за :

варіанти відповідей

розмірами і смаком

зовнішніми виглядом зерен, на розрізі, запахом

шириною зерен, ароматом

тільки за смаком

Запитання 9

Залежно від якості і сорту борошна макаронні вироби поділяються на :

варіанти відповідей

А,Б,В ;

перший і другий клас;

перший і другий ґатунок;

А,Б,

Запитання 10

До плодових овочів відносять :

варіанти відповідей

цибулинні, зелені салати

коренеплідні

гарбузові, томатні, зернобобові

капустяні

Запитання 11

До насіннячкових плодів відносять :

варіанти відповідей

манго, папайя

айву, горобину, мушмулу 

ліщина, фундук

яблука і груші

Запитання 12

Фермерське господарство «Полісся» зі­брало врожай бульб на площі 4 га, в тому числі на 2 га площі вирощу­валася картопля сорту «Зарево» (урожайність 180 ц/га) . Розрахувати обсяг продукції, одержаної в результаті переробки сировини на крохмаль, і вихід крохмалю в розрахунку на 1 га площі за кожним сортом. Порівняти оде­ржані показники, якщо відомі попередні результати лабораторних до­сліджень вмісту в бульбоплодах води і крохмалю на час збирання врожаю (сорт «Зарево» — відповідно 73 і 20 %. Зробіть висновок.


варіанти відповідей

СРБ=4850 кг;КС=3400кг;КП=3986,7кг/га

СРБ=4860 кг;КС=3600кг;КП=3976,7кг/га

СРБ=4600 кг;КС=3500кг;КП=3800кг/га

СРБ=5460 кг;КС=3825кг;КП=3767кг/га

Запитання 13

Класифікація штрихкоду:

варіанти відповідей

європейський і американський ;

ієрархічний і фасетний;

послідовний і специфічний.

всі відповіді вірні.

Запитання 14

Борошно має наступні показники: колір білий, смак і запах нормальні, зольність сухої речовини -1,25 %, прохід через сито № 40, клейковина 21 %. Визначте вид і сорт борошна. Зробіть висновок.

варіанти відповідей

перший сорт

вищий сорт

другий сорт

оббивне

Запитання 15

Назвіть методи класифікації товарів :

варіанти відповідей

ієрархічний і фасетний метод;

галузевий і державний;

навчальний і універсальний;

нормований і ненормований

Запитання 16

Скільки існує етапів розвитку товарознавства:


варіанти відповідей

3

2

4

5

Запитання 17

Назвіть цілі стандартизації:

варіанти відповідей

поліпшувати якість продукції, що випускається;

підвищувати конкурентоспроможність товарів вітчизня­ного виробництва і забезпечувати умови для їх експорту на світовий ринок;

розвивати міжнародне співробітництво в усіх сферах людської діяльності;

всі відповіді вірні.

Запитання 18

Види томатних овочів:

варіанти відповідей

перець, томати, огірки;

перець, томати, баклажани;  

баклажани, томати, кабачки;

всі відповіді вірні..

Запитання 19

Оптимальний асортимент

варіанти відповідей

кількісне співвідношення груп, підгруп, видів та різновидів товарів у номенклатурі конкретного суб'єкта ринку

сукупність товарів, які задовольняють реальні потреби з максимально корисним ефектом для споживача і мінімальними вимогами на їх проектування, обробку, виробництво і доведення до споживачів.

набір товарів різних видів і різновидів, об'єднаних за ознаками споживчого призначення, способу виробництва та особливих властивостей.

набір товарних груп, підгруп, які об'єднують за певною споживчою або товарною ознакою, які перебувають у сфері обігу.

Запитання 20

Укажiть, на якi торговельнi сорти подiляється картопляний крохмаль, залежно вiд якостi :

варіанти відповідей

екстра, вищий, перший, другий;

вищий, перший, другий, 

екстра, вищий, перший;

вищий, перший, другий, для технiчної мети;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест