Естери, мило, глюкоза

Додано: 24 березня 2022
Предмет: Хімія
Тест виконано: 42 рази
23 запитання
Запитання 1

Виберіть формули вищих жирних карбонових кислот

варіанти відповідей

С 15Н31СООН

СН3СООН

С 17Н 35СООН

С17Н33СООН

Запитання 2

Представники якого класу органічних речовин використовуються для надання продуктам чи косметиці приємного фруктового чи квіткового запаху ?

варіанти відповідей

феноли

естери

фруктоза

альдегіди

Запитання 3

Як називають речовини, молекули яких складаються із залишків молекул багатоатомного спирту гліцеролу та вищіх карбонових кислот?


варіанти відповідей

карбонові кислоти

мила

жири

вуглеводні

Запитання 4

До якого класу сполук належать жири?


варіанти відповідей

спирти

кислоти

естери

вуглеводні

Запитання 5

Укажіть умови необхідні для утворення жирів


варіанти відповідей

гліцерол; нижчі карбонові кислоти

етанол; вищі карбонові кислоти

вуглеводні; етанол

гліцерол; вищі карбонові кислоти

Запитання 6

Вибрати правильні відповіді

варіанти відповідей

Стеаринова, пальмінтинова кислоти - це насичені вищі карбонові кислоти

олеїнова кислота - ненасичена вища карбонова кислота

мило - це натрієва або калієва сіль вищої жирної карбонової кислоти

Вищи жирні карбонові кислоти - це жири

Запитання 7

Маргарин -це

варіанти відповідей

штучна речовина, добута із тваринних жирів

штучна речовина, добута шляхом гідрування рослинних жирів

штучна речовина, добута омиленням жирів

штучна речовина, добута із гліцеролу і вищих жирних карбонових кислот

Запитання 8

Тверде мило - з хімічної точки зору

варіанти відповідей

сіль вищої жирної карбонової кислоти і Калію

сіль вищої жирної карбонової кислоти і Натрію

сіль вищої жирної карбонової кислоти і Кальцію

вища жирна карбонова кислота

Запитання 9

Як називають у побуті процес окиснення жирів, що веде до неприємного їх смаку?

варіанти відповідей

згорання жиру

згіркнення жиру

омилення жиру

відкладення жиру

Запитання 10

Що використовували для варіння мила в давнину?

варіанти відповідей

крейду

попіл

пісок

глину

Запитання 11

Глюкоза належить до:


варіанти відповідей

моносахаридів;

 дисахаридів;

полісахаридів

Запитання 12

Серед наведених формул сполук, формулі глюкози відповідає:


варіанти відповідей

С6Н1205

С6Н1206

С12Н22О11

С6Н10О5

Запитання 13

До складу молекули глюкози входять функціональні групи:


варіанти відповідей

карбоксильна і гідроксильна

альдегідна і карбоксильна

гідроксильна та карбоксильна

альдегідна і гідроксильна

Запитання 14

Глюкоза належить до класу:


варіанти відповідей

 кислот

альдегідів

альдегідоспиртів

спиртів

Запитання 15

Глюкоза виявляє такі фізичні властивості (оберіть декілька відповідей):


варіанти відповідей

 безбарвна рідина

безбарвна кристалічна речовина

нерозчинна у воді

солодка на смак

добре розчинна у воді

Запитання 16

З допомогою реакції з купрум(ІІ) гідроксидом можна довести, що глюкоза виявляє властивості:

варіанти відповідей

 одноатомних спиртів

карбонових кислот

багатоатомних спиртів

альдегідів

Запитання 17

Характерною ознакою реакції взаємодії глюкози з купрум(ІІ) гідро­ксидом, без нагрівання є:


варіанти відповідей

виділення металу

поява запаху

утворення розчину синього кольору

утворення осаду червоного кольору

Запитання 18

Характерною ознакою якісної реакції на альдегідну групу, так званого «срібного дзеркала» є:

варіанти відповідей

поява запаху

виділення металу

утворення осаду червоного кольору

утворення розчину синього кольору

Запитання 19

Продуктом молочно-кислого бродіння глюкози є:


варіанти відповідей

вода

сахароза

молочна кислота

етанол

Запитання 20

Інша назва глюкози

варіанти відповідей

молочний цукор

грибний цукор

виноградний цукор

солодовий цукор

Запитання 21

Продуктом спиртового бродіння глюкози є:


варіанти відповідей

вода

етанол

фруктоза

сахароза

Запитання 22

Під час фізичних навантажень у м'язах спортсменів утворюється:

варіанти відповідей

глюкоза

крохмаль

молочна кислота

етанол

Запитання 23

Як називається реакція утворення глюкози в рослинах

варіанти відповідей

фотосинтез

полімеризація

омилення

гідроліз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест