Естери. Жири.

Додано: 3 березня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 984 рази
22 запитання
Запитання 1

Реакція взаємодії естерів із водою з утворенням спирту та кислоти називається

варіанти відповідей

гідролізу

заміщення

окиснення

естерифікації

Запитання 2

Естери гліцерину та вищих карбонових кислот називають

варіанти відповідей

спиртами

альдегідами

жирами

вуглеводами

Запитання 3

Укажіть об′єм водню (н. у.), який витратили на гідрогенізацію 0,01 моль триолеїну

варіанти відповідей

300 мл

336 мл

672 мл

812 мл

Запитання 4

Укажіть послідовність типів хімічних реакцій, які відповідають перетворенням за схемою:

НСООС2Н5→НСООН→НСООСН3

варіанти відповідей

естерифікація, гідрогенізація

гідроліз, естерифікація

дегідрогенізація, гідратація

гідроліз, гідрогенізація

Запитання 5

Триолеїн, на відміну від трипальмітину, вступає в реакцію

варіанти відповідей

гідрогенізації

дегідрогенізації

гідратації

нейтралізації

Запитання 6

Установіть правильну послідовність утворення сполук під час синтезу естеру

варіанти відповідей

С2Н42Н5СІ, С2Н6О, С2Н4О2

С2Н5СІ, С2Н4, С2Н6О, С2Н4О2

С2Н6О, С2Н4, С2Н5СІ, С2Н4О2

С2Н4, С2Н6О, С2Н5СІ, С2Н4О2

Запитання 7

Залишок якої кислоти входить до складу рідких жирів?

варіанти відповідей

стеаринової

пальмітинової

олеїнової

масляної

Запитання 8

Реакція естерифікації відбувається між

варіанти відповідей

карбоновими кислотами та спиртами

альдегідами та карбоновими кислотами

алкенами та водою

металами та карбоновою кислотою

Запитання 9

Під час взаємодії пропанової кислоти та етанолу утворюється

варіанти відповідей

етилпропаноат і водень

метилетаноат і вода

етил етаноат і вода

етилпропаноат і вода

Запитання 10

Естери - похідні вуглеводнів, молекули яких містять естерну групу

варіанти відповідей

− СООН

− СОН

− СОО-Ŕ

− СНО

Запитання 11

Естери -

варіанти відповідей

газоподібні речовини з приємними запахом, безбарвні, малорозчинні у воді

леткі рідини з не приємними запахом, безбарвні, малорозчинні у воді

леткі рідини з приємними запахом, безбарвні, малорозчинні у воді

білі, тверді речовини з приємними запахом, малорозчинні у воді

Запитання 12

Яку властивість естерів застосовують у виробництві парфумів, у харчовій промисловості?

варіанти відповідей

розчинність у воді

наявність запаху

безбарвність

легші за воду

Запитання 13

Який вчений здійснив реакцію розкладу жирів на гліцерол і невідомі на той час сполуки?

варіанти відповідей

Авогадро

Ареніус

Бертло

Шеврель

Запитання 14

Рослинні жири мають залишки молекул .......вищих карбонових кислот

варіанти відповідей

насичених

ненасичених

Запитання 15

Тваринні жири мають залишки молекул .......вищих карбонових кислот


варіанти відповідей

 ненасичених

 насичених

Запитання 16

Під час гідрування рідких жирів, отримуємо харчовий продукт -

варіанти відповідей

масло

маргарин

ефір

сало

Запитання 17

Реакція гідролізу жирів за наявності лугів відбувається з утворенням

варіанти відповідей

маргарину

мила

масла

Запитання 18

Реакція лужного гідролізу називається

варіанти відповідей

сполучення

естерифікації

омиленням

Запитання 19

Жири ...... на повітрі під дією світла і тепла

варіанти відповідей

окиснюються

гідролізують

гідрують

відновлюються

Запитання 20

Склад і будову молекул жирів установлено методами ..... та ....... .

варіанти відповідей

синтезу, спостереження

аналізу, синтезу

експерименту, аналізу

математичних розрахунків

Запитання 21

Назвіть естер С2Н5СООСН3

варіанти відповідей

етилпропаноат

метилпропаноат

метилбутаноат

метилпентаноат

Запитання 22

Обчисліть масу етанової кислоти, що утвориться внаслідок гідролізу пропілетаноату масою 20,4 г, якщо вважати, що естер повністю гідролізував.

варіанти відповідей

112 г

24 г

12 г

375 г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест