Заочники. Фізіолого-гігієнічне значення нутрієнтів: вуглеводів, вітамінів, мінеральних речових

93 запитання
Запитання 1

До засвоюваних (доступних) вуглеводів належать

варіанти відповідей

моно- та дисахариди

три- та чотирисахариди

полісахариди водоростей

Запитання 2

До незасвоюваних (недоступних) вуглеводів належать:

варіанти відповідей

інулін

три - та чотирисахариди

полісахариди

Запитання 3

Вуглеводи виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляторну, харчову

енергетичну , пластичну,захисну,біорегуляторну,імуннозахисну резервну,

енергетичну , пластичну,захисну,специфічну, резервну, регуляційна,захисна,білокзберігаючу, харчову

Запитання 4

Для запобігання утворення в організмі недоокислених продуктів жирів необхідно забезпечити надходження з їжею:

варіанти відповідей

легкозасвоюваних вуглеводів

полісахаридів

повноцінних білків

Запитання 5

Який вуглевод не потребує інсуліну для засвоєння

варіанти відповідей

фруктоза

лактоза

крохмаль

Запитання 6

Який вуглевод нормалізує життєдіяльність корисної мікрофлори укишечнику

варіанти відповідей

фруктоза

лактоза

крохмаль

Запитання 7

Який вуглевод збільшує глікемічну криву?

варіанти відповідей

фруктоза

глюкоза

крохмаль

Запитання 8

Надлишок доступних вуглеводів призводить до виникнення:

варіанти відповідей

серцево-судинних захворювань

порушення обміну речовин

цукрового діабету

Запитання 9

Надлишок доступних вуглеводів призводить до:

варіанти відповідей

зниження імунного статусу організму

жирової дистрофії печінки

порушення процесів травлення

Запитання 10

Надмірне споживання вуглеводів потребує збільшення споживання для нормалізації вуглеводного обміну:

варіанти відповідей

вітамінів групи В

мінеральних речовин Cu,Mn,Zn

білків

Запитання 11

Які продукти мають низький глікемічний індекс

варіанти відповідей

арахіс

банани

кавуни

Запитання 12

Які продукти мають високий глікемічний індекс

варіанти відповідей

йогурт

вермішель

картопля печена

Запитання 13

Які продукти мають середній глікемічний індекс

варіанти відповідей

молоко

картопля відварна

рис варений

Запитання 14

Надлишок харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

гальмує перистальтику кишечнику

сприяє жовчокам'яної хворобі

Запитання 15

Дефіцит харчових волокон

варіанти відповідей

знижує адсорбцію мінеральних речовин

посилює бродіння у тонкому кишечнику

спричиняє пухлини товстого кишечнику і прямої кишки

Запитання 16

Вуглеводи можуть синтезуватися в організмі із

варіанти відповідей

амінокислот

жирів

білків

Запитання 17

Добова потреба у вуглеводах

варіанти відповідей

100-200г

200-300г

400-500г

Запитання 18

Натуральні замінники цукру - це

варіанти відповідей

стевіозид

сахарин

цикламат

Запитання 19

Вітаміни - це

варіанти відповідей

низькомолекулярні сполуки, що депонуються в організмі

низькомолекулярні сполуки, що не депонуються в організмі


високомолекулярні сполуки, які діють в організмі як ферменти


Запитання 20

Вітаміни:

варіанти відповідей

не мають енергетичних і пластичних властивостей

не синтезуються в організмі і надходять до організму з їжею

діють на обмінні процеси в організмі як каталізатори

Запитання 21

Водорозчинні вітаміни - це


варіанти відповідей

фолацин

філохінон

ергокальциферол

Запитання 22

Жиророзчинні вітаміни - це

варіанти відповідей

токоферол

біотин

біофлавоноїди

Запитання 23

вітаміноподібні сполуки - це

варіанти відповідей

токофероли

біотин

біофлавоноїди

Запитання 24

Захворювання, пов'язане з дефіцитом вітаміну А

варіанти відповідей

цинга

"бері-бері"

"куряча сліпота"

Запитання 25

Джерела вітаміну А

варіанти відповідей

тільки рослинні продукти

продукти тваринного і рослинного походження

тільки тваринні продукти

Запитання 26

Вітаміни групи В

варіанти відповідей

забезпечують функціонування нервової системи

необхідні для росту кісток,впливають на обмін Ca,P

впливають на вуглеводний обмін, підвищують опірність організму до простудних захворювань

Запитання 27

При дефіциту в організмі вітаміну Д необхідно включати до раціону:

варіанти відповідей

плоди шипшини, квашену капусту, чорну смородину

печінку, дріжджі,хліб з борошна грубого помелу, гречану і вівсяну крупу

вершкове масло, яєчний жовток, риб'ячий жир

Запитання 28

Добова потреба людини у вітаміні С становить

варіанти відповідей

50-90мг

1-2 мг

0,002 - 0,04 мг

Запитання 29

Технологічний процес кулінорної обробки продуктів рослинного походження найбільше впливає на вітамін:

варіанти відповідей

С

А

Е

Запитання 30

Мінеральні речовини поділяються на :

варіанти відповідей

макроелементи та мікроелементи

катіони і аніони

макроелементи та біомікроелементи

Запитання 31

Кровотворні елементи - це

варіанти відповідей

Fе, Сu, Со, Ni

Zn,Fе,


Zn,Fе,Mn

Запитання 32

Елементи, які пов'язані із ендемічними захворюваннями - це

варіанти відповідей

F,J

F,Sr

Fe,J

Запитання 33

Елементи, які пов'язані із кісткоутворенням - це

варіанти відповідей

Ca,P

Mn,Sr

Ca,P,Mn,Sr

Запитання 34

Мінеральні речовини, які підтримують кислотно – лужну рівновагу та осмотичний тиск крові - це


варіанти відповідей

Ca, Mg, K, Na,P,S,Cl


Ca, Mg, K, Na,Fe,Cu

Ca, K, Na,Co,Cu,Ni

Запитання 35

Кальцій

варіанти відповідей

розширює судини і знижує артеріальний тиск


 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 36

Калій:

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 37

Натрій

варіанти відповідей

посилює виведення води з організму

затримує воду в організмі

знижує кількість холестерину у крові

Запитання 38

Фосфор

варіанти відповідей

забезпечує генетичну функцію

прискорює загоєння кісткових переломів

має антитоксичну дію

Запитання 39

Хлор

варіанти відповідей

забезпечує солоний смак їжі.


має антихолестеринну дію


посилює вивидення води з організму

Запитання 40

Магній

варіанти відповідей

розширює судинни і знижує артеріальний тиск

 фактор зсідання крові

підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Запитання 41

Кобальт

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 42

Фтор

варіанти відповідей

стимулює утворення гемоглобіну й еритроцитів

нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін

знижує кількість холестерину в крові

Запитання 43

Залізо

варіанти відповідей

прискорює регенерацію крові та підвищує в ній вміст гемоглобіну та еритроцитів

підвищується осмотичний тиск, збільшується кількість вологи у тканинах


нормалізує водний обмін в організмі

Запитання 44

Мідь

варіанти відповідей

підвищує стійкість організму до вірусів і бактерій7

підвищує опірність організму фізичним навантаженням

підтримує осмотичний тиск у клітинах і тканинах

Запитання 45

Йод

варіанти відповідей

забезпечує нормальний психічний розвиток та емоційний статус людини

 погане і тривале загоєння ран

зниження апетиту, неправильні відчуття сприйняття смаку та запаху


Запитання 46

Хімічні речовини, які містяться в організмі у невеликій кількості, але проявляють активність і впливають на біологічні процеси, називаються ...

варіанти відповідей

ферментами

біологічно активними речовинами

стимуляторами

каталізаторами

Запитання 47

Біологічно активні речовини об'єднані в групи:

варіанти відповідей

ферменти,, каталізатори, стабілізатори

інгібітори, гормони, вітаміни

вітаміни, ферменти, гормони,

ліки, вітаміни, ферменти

Запитання 48

Для зору, проти раку, для росту служить (служать) ...

варіанти відповідей

вітаміни групи В

вітаміни групи D

вітамін С

вітамін А

Запитання 49

Запобігають рахіту, зміцнюють скелет і суглоби вітаміни ...

варіанти відповідей

групи D

С, А

групи В

Запитання 50

Біологічно активні речовини виконують різні функції:

варіанти відповідей

транспортну

регулюють роботу нервової системи

енергетичну

покращують кровотворення

прискорюють процеси обміну речовин та енергії

Запитання 51

Тонізують нервову систему, покращують пам'ять, регулюють гормональні процеси, сприяють кровотворенню вітаміни ...

варіанти відповідей

групи В

А, Е

С, Е

групи D

Запитання 52

Вітамін Сонця це ...

варіанти відповідей

вітамін F

вітамін D

вітамін Е

вітамін А

Запитання 53

Які хвороби виникають у людей в зв'язку з нестачею або передозуванням вітамінів?

варіанти відповідей

полівітаміноз

авітаміноз

анемія

гіпервітаміноз

Запитання 54

У природі вітаміни знаходяться:

варіанти відповідей

тільки у рослинах

тільки у тваринах

у рослинах і тваринах

існують тільки синтетичні вітаміни

Запитання 55

Виберіть синтетичні біологічно активні речовини

варіанти відповідей

антибіотики

мінеральні добрива

вакцини

харчові добавки

пестициди

Запитання 56

Вкажіть основні компоненти їжі людини

варіанти відповідей

жири

вітаміни

гормони

білки

вуглеводи

Запитання 57

Вкажіть співвідношення білків, жирів, вуглеводів у щоденному харчуванні людини

варіанти відповідей

2 : 2 : 4

4 : 1 : 1

1 : 4 : 1

1 : 1 : 4

Запитання 58

8. Організм людини складається з води на

варіанти відповідей

повністю

2/3

1/2

Запитання 59

7. Багато вітамінів містяться у

варіанти відповідей

борщі

свіжих овочах

свіжих фруктах

солодощах

Запитання 60

6. Продукти, які є основним джерелом жирів

варіанти відповідей

хліб

олія

сало

фрукти

Запитання 61

4. Забезпечують організм енергією рослинні і тваринні ...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 62

3. Основне джерело енергії для організму

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 63

2. Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Запитання 64

1. Поживні речовини - це

варіанти відповідей

білки

жири

хліб

сало

вуглеводи

вітаміни

мінеральні речовини

вода

Запитання 65

Добова потреба в жирах становить:

варіанти відповідей

100-110 г

200-250 г

300-500 г

10-20 г

Запитання 66

При розщеплення жирів виділяється така кількість енергії:

варіанти відповідей

17,6 кДж

16,7 кДж

38,9 кДж

4 кДж

Запитання 67

В яких продуктах міститься білок?

варіанти відповідей

цукерки 

яйця

олія

мед

Запитання 68

В яких продуктах не має крохмалю?

варіанти відповідей

тваринного походження

рослинного походження

Запитання 69

Обирати їжу слід:

варіанти відповідей

за яскравістю пакета, в якому міститься продукт

насичену штучними барвниками

за якістю

в залежності від ціни

Запитання 70

Йод, залізо, мідь, кальцій, калій, цинк, фосфор, натрій, магній – це:

варіанти відповідей

мінеральні речовини 

вітаміни

жири

вуглеводи

Запитання 71

Чому важливо протягом дня пити воду?

варіанти відповідей

вода – це складова організму людини

вода необхідна для здійснення процесів всередині організму

вода втамовує спрагу

Запитання 72

У чому полягає негативний вплив токсичних речовин на метаболізм?

варіанти відповідей

стримує його швидкість

прискорює його швидкість

змінює його якість

руйнує його взагалі

Запитання 73

Водний баланс це:

варіанти відповідей

співвідношення між надходженням води та її витрачанням

співвідношення між надходженням води та вагою людини

співвідношення між знаходженням води у внутрішніх органах

кількість води, яку вжили за добу.

Запитання 74

Назвіть правильне співвідношення компонентів їжі у раціоні

варіанти відповідей

білки - 25%, жири - 10%, вуглеводи - 65%

білки - 15%, жири - 15%, вуглеводи - 70%

білки - 25%, жири - 25%, вуглеводи - 50%

білки - 17%, жири - 18%, вуглеводи - 65%

Запитання 75

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 76

Що таке основний обмін

варіанти відповідей

кількість енергії спожитої їжі за добу

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності у спокою

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності під час сну

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності при виконанні звичайної роботи

Запитання 77

Раціональне харчування це-

варіанти відповідей

харчування за бажанням (організм знає що потрібно)

коли якість і кількість їжі відповідає потребам

коли в їжі є вітаміни

коли в їжі відсутні жири

Запитання 78

Раціональне харчування передбачає:

варіанти відповідей

енергетичну рівновагу

споживання більшої кількості їжі

збалансоване харчування

споживання меншої кількості їжі

Запитання 79

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом солі та цукру

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

вмістом мінеральних речовин, вітамінів

вмістом білків, жирів, вуглеводів

Запитання 80

В якості солодких страв і десертів краще використовувати

варіанти відповідей

тістечка

фрукти

цукерки

сухофрукти

Запитання 81

Як харчові добавки впливають на людей

варіанти відповідей

негативно впливають на обмін речовин

сприяють появі алергічних реакцій

потенціюють онкопроцеси

позитивно впливають

Запитання 82

Причина виникнення мікотоксикози

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

  Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

 Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 83

ГМО - це:

варіанти відповідей

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів клітинної інженерії;

генетично модифікований організм,фенотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був змінений за допомогою методів генної інженерії;

Запитання 84

Термін «генетично модифіковані продукти» (генетично модифіковані організми) найчастіше застосовується стосовно до ......., які вирощуються для споживання в їжу людьми або тваринами, застосовуючи при цьому найсучасніші методи в молекулярній біології.

варіанти відповідей

мікроорганізмів;

тварин;

рослин;

грибів.

Запитання 85

........ інженерія, може вивести рослину з точними бажаними рисами дуже швидко та точно.

варіанти відповідей

Клітинна..

Молекулярна....

Генетична...

Тканинна..

Запитання 86

Причини,що сприяли створеннюГМО:

варіанти відповідей

розвиток науки генетики;

зростання чисельності населення;

забезпечення населення планети їжею;

випадкова мутація.

Запитання 87

Більшість хвилювань щодо генетично модифікованої їжі стосуються: загрози :   

варіанти відповідей

довкіллю;        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей ;

 впливу на економіку.        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей та впливу на економіку.        

Запитання 88

Загроза для життя людини на думку захисників довкілля:

варіанти відповідей

 алергенність;

невідомий вплив на життя людини;. 

небажана передача гену;

отруйність.

Запитання 89

Певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку продукту харчування - це...

варіанти відповідей

маркування

інформація про склад продукту

термін зберігання

маса продукту

Запитання 90

Через який час з'являються ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

1-4 години

6 годин

24 години

48 годин

Запитання 91

Яка інформація закодована в штрих-коді на упаковці продукту харчування

варіанти відповідей

назва продукту

адреса виробника

дата виготовлення

країна-виробник

Запитання 92

Хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини - це...

варіанти відповідей

харчові отруєння

хімічні отруєння

інфекційні захворювання

неінфекційні захворювання

Запитання 93

Які продукти не можна купувати

варіанти відповідей

продукти мають непривабливий вигляд

продукти не відповідають вашим смакам

на упаковці не зазначено маркування

на упаковці відсутня яскрава рекламна картинка

термін придатності закінчився

термін придатності добігає кінця

упаковка зім"ята або пошкоджена

упаковка вам не подобається

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест