Контрольна робота "Складне речення з різними видами зв'язку"

Додано: 12 березня
Предмет: Українська мова, 9 клас
10 запитань
Запитання 1

До складної синтаксичної конструкції з сурядним і підрядним зв′язком належить складне речення:

варіанти відповідей

Правду тоді мама сказали, що солов′їв не обов′язково бачити - їх слухати треба.

Пливу пароплавом по Десні, і мені аж моторошно: скоро досвіток, а я ніяк не засну, не спиться.

Остап ішов тепер прудко, мов усю силу свою молодечу вкладав і в ту ходу, і в рухи, а думки одна за одною летіли все наперед.

Купається городина у кріпких хвилях, задрімали соняшники, а цікаві гарбузи вночі шорстко шелестять.

Запитання 2

Складна синтаксична конструкція Стою й тихо складаю хаті присягу:поки житиму в цих стінах і питиму чисту воду з криниці в цьому дворі, доти ці привітні вікна будуть випромінювати світло на вулицю, щоб не було моторошно ходити повз мою садибу відповідає схемі:

варіанти відповідей

[ ]: [ ], ( ), ( )

[ ]: [ , ( ), ], ( )

[ ]: ( ), [, ( ) , ]

[ ]: ( ), [ ], ( )

Запитання 3

Усі типи зв′язку (безсполучниковий, сурядний і підрядний) властиві складній синтаксичній конструкції:

варіанти відповідей

Одного весняного ранку, коли під моїм вікном брунькував фіолетом бузок і на ранніх яблунях розпускався рожево-білий цвіт, я вийшов з хати на подвір′я і став як зачарований, - у саду дзвінко витьохкувала якась незнайома мені пташка.

Дехто і мене пізнає - догадуюсь по несподіваних окриках позаду, і чим я більше наближаюся додому, тим тяжче стає від ваги тих несподіваних тривожних окриків.

Удень я здригався, коли чув за собою тінь від людини, і з огидою слухав ревучі потоки людського життя, що мчали назустріч, як дикі коні.

У п′ятницю, перед самою війною, сон мені приснився: вийшла я з хати, стала на взгір′ї, а внизу наш Дніпро і Кошова поєдналися, розкинулися, як небеса грозові.

Запитання 4

До складної синтаксичної конструкції Отаманський байдак ішов посередині а на ньому з прапорів було нап′ято гасло щоб усі чайки купи трималися щоб передні не відпливали далеко та не кидали задніх бо під час походів траплялося таке лихо що розбурхане море порозкидає козацькі чайки так що потім отаман і не збере всіх (розділові знаки випущено) входить:

варіанти відповідей

5 частин

6 частин

7 частин

8 частин

Запитання 5

До складних речень з різними видами зв′язку належать синтаксичні конструкції:

варіанти відповідей

Мовчать ліси передвесняні;іще соки не рушили від кореня, а земля починає бриніти у п′янкому солоді.

Несамовитий крик моторошно сплівся зі сміхом, і всі опинилися на глибокій бистрині, од берегів далеко.

Одночасно із милими серцю загадками, далекими шматками то притамованих роками картин, то освітлених промінням найдорожчих споминів чую дівочу пісню.

Ось заскрипіли хатні двері, стрельнула дерев′яна засувка на сінешніх, і на порозі стала немолода жінка, з-під її хустки вибивався вічний сніг.

Запитання 6

Неправильно вжито розділові знаки у складних синтаксичних конструкціях:

варіанти відповідей

Під колесами прогримів старий дерев′яний місток, під ним обізвалася луна і кинулась убік, а в очі, в душу почали входити старі верби, серед них була й та, що за все життя не відійде від них.

Далі туман зсовується ліворуч і сивим дідом бреде на долину до ставу, а вечір скрадається на хутір, щоб почути, як, заблукавши у вишняку та гречках, затихає самотня хата.

Над вікном цокав старий запилений маятник, а Пилипкові здавалося ніби десь зовсім близько молотить здоровань молотник і від його ціпа котиться і ляскає йому в скроні.

Сухо, наче лелека, клацнув дерев′яний ключ відскочили надвірні двері і Данило підвівся на лікоть, ще не можучи відокремити сну від дійсності.

Запитання 7

До складної синтаксичної конструкції Якийсь зелений хаос крутився круг мене і хапав бричку за всі колеса а неба тут було так багато що очі тонули в нім як в морі та шукали за що б зачепитися (розділові знаки пропущено) входить:

варіанти відповідей

три частини

чотири частини

п′ять частин

шість частин

Запитання 8

До складної синтаксичної конструкції з підрядним і безсполучниковим зв′язком належить речення:

варіанти відповідей

Соломія не знала, як і коли це сталося, - втома і шум комишу приспали її.

Остап подавсь на розвідки і скоро вернувся:скрізь тихо, спокійно, днина тепла і ясна.

Гості почали прощатись, але тут Тетяна Степанівна згадала, чого вона прийшла.

Кілька разів Остап ускакував у воду мало не по пояс, часто Соломія з розгону натикалася на кущ верболозу, але кожен раз вони давали собі раду.

Запитання 9

Усі типи зв′язку(безсполучниковий, суядний і підрядний) характерні складній синтаксичній конструкції:

варіанти відповідей

Коли світло згасили й обляглись, думки Остапа забились по хаті, ліниві, спутані, темні, як клубок хмар, і лиш інколи щось ясне їх розривало.

Тричі Соломія помітила крізь комиші сірий вовчий хребет, раз лисиця майнула коло неї хвостом, а то здалеку чулося немов кабаняче рохкання.

Вужі й гадюки набралися сьогодні особливої рухливості, бо вже повзли й повзли в тому напрямку, як ішла Соломія, і їй треба було особливо уважати, щоб не наступити на слизьке й холодне гадюче тіло.

Піт краплями стікав по виду, груди важко дихали,і очі блищали, як у звіра, що попавсь у лабети.

Запитання 10

Складна синтаксична конструкція Згадувались Остапові давні заміри, він думав про те, чого йшов сюди, у Туреччину, для чого покинув рідне село й дідуся відповідає схемі:

варіанти відповідей

[ ], ( ), [ ], ( )

[ ], [ ], ( ), ( )

[ ], [ , ( ), ], ( )

[ ], [ ], ( )

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест