30 вересня о 18:00Вебінар: Використання нестандартних завдань у навчанні природничих дисциплін

Контрольна робота "Відокремлені члени речення"

Додано: 12 травня
Предмет: Українська мова, 8 клас
Тест виконано: 154 рази
11 запитань
Запитання 1

Відокремленими можуть бути усі члени речення, окрім:

варіанти відповідей

а) додаток, означення;

б) обставина, прикладка;

в) підмет, присудок;

г) додаток, обставина.

Запитання 2

Відокремленими називають члени речення, які:

варіанти відповідей

а) виділяються за змістом та інтонаційно;

б) указують на того , до кого звернено мовлення;

в) передають ставлення мовця до висловленого;

г) належать до одного й того самого слова в реченні й відповідають на однакові питання.

Запитання 3

Укажіть, який відокремлений член є в даному реченні. І сон мене так ніжно обійма, що , окрім сну , не хочеться нічого.

варіанти відповідей

а) відокремлена прикладка;

б) відокремлене означення;

в) відокремлена обставина;

г) відокремлений уточнюючий додаток.

Запитання 4

Укажіть речення , у якому відокремлена обставина виражена дієприслівниковим зворотом.

варіанти відповідей

а) А пісня , наростаючи, пливла над берегом.

б) Жінка йде поволі й трохи зігнувшись.

в) І я зими крутий долаю норов, обличчя підставляючи вітрам.

г) Дівчата зачіпали Миколу, жартуючи, а він усе стояв похнюпившись.

Запитання 5

Укажіть речення з відокремленою прикладкою.

варіанти відповідей

а) Над берегом послався невеликий, густо засвічений білою ромашкою луг.

б) І Оксану, мою зорю, мою добру долю, забрали й повезли в далекі краї.

в) Виснажені атаками й великими втратами, німці не витримали грізного натиску полку.

г) Спить вітер на колінах у беріз, окутаний у молоко туману.

Запитання 6

Укажіть речення з відокремленим додатком.

варіанти відповідей

а) Нікого тут нема, окрім мене й господині.

б) Польова билина, вона не призвичаєна до густої садової тіні.

в)Гей, був у Січі старий козак, на прізвище Чалий.

г) І от тепер, отримавши високу посаду , він раптом забув про свою обіцянку.

Запитання 7

Установіть відповідність між реченням і другорядним членом у ньому. 1.відокремлений уточнюючий а) Спить вітер на колінах у беріз,

член речення окутаний у молоко туману.

2.відокремлений додаток б) Лев упав і довго, лежачи, стогнав.

3.відокремлене означення в) Тут, під кронами білих розпашілих

каштанів, причаїлися наші,повні

щастя літа.

г) Не маю іншого тепла, окрім отчого

краю.

варіанти відповідей

1.а; 2б; 3в.









1в; 2г; 3а.

1г; 2а; 3 б

1г; 2а; 3в.

Запитання 8

Укажіть речення, у якому поширене означення не виділяється комами(розділові знаки пропущено)

варіанти відповідей

а)Осяяний сонцем перед нами розкрився зовсім новий світ.

б) Стоять налиті сонцем дні .

в) В небі чистім і прозорім сонце сяє.

г) А сонце тепле і ласкаве спинило погляд на землі.

Запитання 9

Укажіть речення, у якому є відокремлене означення, виражене дієприкметниковим зворотом.( розділові знаки пропущено)

варіанти відповідей

а) Старий зараз ніякої роботи не визнає окрім пасіки.

б) Мокрий обношений він занепокоєно пішов до верби...

в) А он старе Монастирище колись козацькеє село.

г) В імлистій далині осяяні срібним промінням місячним стояли широкі лани золотого жита та пшениці.

Запитання 10

Знайдіть речення, у яких допущено пунктуаційні помилки( неправильно поставлено або пропущено розділові знаки).

варіанти відповідей

а) Незважаючи на небезпеку мисливці подались у ліс.

б) Було тихо-тихо в мовчазних пахучих полях, залитих місячним сяйвом.

в) Важко уявити собі бодай один день, прожитий без води.

г) Крашанки або писанки готують на Великдень.

Запитання 11

Установіть відповідність між реченнями і другорядним членом у ньому. 1. Відокремлена прикладка 2. Відокремлений додаток 3. Відокремлена обставина. А) Сумно і мовчки тоді похилилася квітка, листям своїм тремтячи в передсмертнім конанні. Б) І пахне раннім сонцем і медком земля, легким серпанком оповита. В) І сон мене так ніжно обійма, що, окрім сну, не хочеться нічого. Г) Іду я, степів перехожий, радію од щастя землі.

варіанти відповідей

1Б; 2Г; 3В.

1В; 2Б; 3А.

1Г; 2В; 3Б.

1Г; 2В; 3А.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест