Контрольна роброта за ІІ семестр

Додано: 21 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 128 разів
36 запитань
Запитання 1

Запис усередені квадратних дужок у формулі полімеру [-CH2-CH2-]n  є формулою:

варіанти відповідей

полімеру

найпоширенішого фрагмента молекули полімеру

елементарної ланки полімеру

мономеру

Запитання 2

Полімерний матеріал, нагрівання якого супроводжується необоротною хімічною реакцією, називають:

варіанти відповідей

термопластичним

термореактивним

вулканізованим

еластичним

Запитання 3

Виберіть правильні твердження щодо полімерних матеріалів:

варіанти відповідей

більшість пластмас є діелектриками

для виготовлення гуми використовують поліетилен

усі пластмаси не розчиняються в жодному розчиннику

вироби на основі поліетилену використовують для зберігання харчових продуктів

Запитання 4

Вкажіть відповідність між назвою полімеру і його мономером: 

полімери

1 поліетилен

2 поліпропілен

3 каучук

4 капрон

мономери

А пропен

Б етен

В 6-аміногексанова кислота

Г бута-1,3-дієн

варіанти відповідей

1-А, 2-Б, 3-В, 4-Г

1-В, 2-Г, 3-Б, 4-А

1-Б, 2-А, 3-Г, 4-В

1-Г, 2-В, 3-А, 4-Б

Запитання 5

Оберіть термопластичні матеріали:

варіанти відповідей

Капрон

Поліетилен

Нейлон

Органічне скло (поліметилметакрилат)

Лавсан

Полістирен

Запитання 6

Вкажіть термореактивні полімерні матеріали:

варіанти відповідей

поліетилен

фенолформальдегідна смола

полістирен

нейлон

епоксидна смола

Запитання 7

З якою речовиною буде реагувати поліетилен?

варіанти відповідей

з розчином KMnO4

з розчином NaOH

з розчином H2SO4

не буде реагувати ні з однією із запропанованих речовин

Запитання 8

Обчисліть молекулярну масу поліетилену, якщо кожна його молекула містить по 7100 залишків етену.

варіанти відповідей

200000

298800

198800

190000

Запитання 9

Позначте назву кольорової реакції, яка здійснюється дією на білок концентрованою нітратною кислотою з появою жовтого забарвлення:

варіанти відповідей

 Естерифікації

Біуретова

Ксантопротеїнова

Вюрца

Запитання 10

За допомогою біуретової реакції виявляють наявність ... в молекулах білків

варіанти відповідей

пептидних зв'язків

ароматичних амінокислот

залишків амінокислот що містять S

аміногруп

Запитання 11

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок якого утворюються первинна структура білка.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 12

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

ковалентний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 13


Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 14

Денатурація – це втрата білком своєї:

варіанти відповідей

первинної структури;

 вторинної структури; 

третинної структури; 

четвертинної структури.

Запитання 15

До складу амінокислот входять такі групи:

варіанти відповідей

гідроксильна

карбоксильна

карбонільна

аміногрупа

Запитання 16

Для амінокислот характерна наявність двох функціональних груп, проявляють при цьому властивості:

варіанти відповідей

кислотні

лужні

амфотерні

нейтральні

Запитання 17

Як називається зв`язок, що виникає при взаємодії молекул амінокислот між собою:

варіанти відповідей

водневий

пептидний

ковалентний

молекулярний

Запитання 18

Є амінокислоти, здатні синтезуватися в організмі людини і вони мають назву:

варіанти відповідей

незамінні

замінні

ациклічні

ароматичні

Запитання 19

Укажіть групу вуглеводів, до яких відноситься глюкоза. 

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

полісахариди

трисахариди

Запитання 20

Глюкозу можна визначити за допомогою реактиву:

варіанти відповідей

купрум (ІІ) сульфату

купрум (ІІ) гідроксиду

натрій гідроксиду

спиртового розчину йоду

Запитання 21

Укажіть твердження, що стосуються сахарози

варіанти відповідей

 C6H12O6  

C2H4O2 

 C12H22O11

C2H6

моносахарид

дисахарид

полісахарид

Запитання 22

Укажіть назву вуглеводу, що є твердою волокнистою речовиною :

варіанти відповідей

целюлоза

крохмаль

глюкоза

сахароза

Запитання 23

Оберіть фізичні властивості глюкози:

варіанти відповідей

Не розчинна у воді

добре розчинна у воді

біла кристалічна речовина

гігроскопічна

солодка на смак

Запитання 24

 Фізичні властивості крохмалю

варіанти відповідей

солодкий на смак

не розчиняється у холодній воді

не має запаху і смаку

розчиняється у холодній воді

Запитання 25

Молекули білків складаються із залишків...

варіанти відповідей

вищих карбонових кислот

амінокислот

вуглеводнів

Запитання 26

Скільки амінокислот входить до складу білків?

варіанти відповідей

10

20

30

Запитання 27

Виберіть функціональні групи амінокислот.

варіанти відповідей

−0Н; −СООН


−NH2; −СОН


−NH2; −СООН

−NO2; −СОН

Запитання 28

Під час лужного гідролізу жиру утворюється

варіанти відповідей

мило

луг

естер

карбонова кислота

Запитання 29

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 30

Виберіть назву тваринного жиру, який за звичайних умов є рідким

варіанти відповідей

курячий

кокосовий

риб'ячий

баранячий

Запитання 31

Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною

варіанти відповідей

твердого мила

шампуню

рідкого мила

прального порошку

Запитання 32

Солі вищих карбонових кислот з Натрієм або Калієм називають

варіанти відповідей

мило

олія

жир

шампунь

Запитання 33

Серед перелічених варіантів виберіть ознаку, яка буде спільною для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з кальцієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

Запитання 34

Естери використовують

варіанти відповідей

у військовій справі

у парфумерії

для виробництва пластмас

у сільському господарстві

Запитання 35

Естери містяться в

варіанти відповідей

квітах

плодах

ягодах

коріннях

Запитання 36

Вкажіть загальну формулу естерів

варіанти відповідей

R - CO - R

R - O - R

R - COO - R

R - COOH

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест