Контрольна тестова робота №1. Просте речення. Двоскладне речення

Додано: 24 червня
Предмет: Українська мова, 8 клас
Тест виконано: 150 разів
12 запитань
Запитання 1

1. Простим є речення


А. Сонце блищить, а мороз тріщить.

Б. І шумить діброва, і синіє шлях, і дзвенить дніпрова хвиля у дротах.

В. Високо проросло розкішне дерево вгору, укриваючи холодком холодну землю.

Г. Та пітьма не так уже мучила Соломію, але холод проймав її наскрізь.

варіанти відповідей

1. А

2. Б

3. В

4. Г

Запитання 2

2. Складним є речення


А. Де - не - де над цими безмежними просторами промайне гострокрила чайка.

Б. Коли сонечко пригріє, то й трава зазеленіє.

В. Та була у нього пісня і дзвінкою, і гучною, бо розходилась по світі стоголосою луною.

Г. Молода невитрачена сила хвилею вдарила в груди, розлилась по всіх жилах.

варіанти відповідей

1. Б

2. А

3. Г

4. В

Запитання 3

3. Двоскладним є речення


А. Людей питай, а свій розум май!

Б. Не бажай синові багатства, а бажай розуму!

В. Розумну річ приємно й слухать.

Д. Без діла слабіє сила.

варіанти відповідей

1. В

2. Б

3. А

4. Г

Запитання 4

4. Односкладним є речення


А. Розумний ще з літа думає про зиму.

Б. Гостре словечко коле сердечко.

В. Працю плуга по борозні видно.

Г. Слово - не стріла, а глибше ранить.

варіанти відповідей

1. В

2. Г

3. Б

4. А

Запитання 5

5. Виділене слово є підметом у реченні


А. Книга - морська глибина.

Б. Любить свій край - це для народу жити.

В. Жити - значить боротись.

Г. Десь далеко було видно вогник багаття.

варіанти відповідей

1. А

2. Б

3. В

4. Г

Запитання 6

6. Речення зі складеним дієслівним присудком


А. Густа тінь у воротах повітки здавалась чорною.

Б. День був ясний, теплий, весняний.

В. У тіло почало входити м'яке тепло і напівсон.

Г. Життя здавалося тоді вічно щасливим.

варіанти відповідей

1. Б

2. А

3. В

4. Г

Запитання 7

7. Речення зі складеним іменним присудком


А. На лузі зібралося чимало чорногузів.

Б. Ясне сонце почало підніматись десь далеко з - за лісу.

В. Без виміру минулого ми не можемо знати обсяг майбутнього.

Г. Місяць - козацьке сонце.

варіанти відповідей

1. А

2. Б

3. В

4. Г

Запитання 8

8. Тире між підметом і присудком слід ставити в реченні (розділові знаки пропущено)


А. Ці квіти спогади про світлі дні.

Б. Життя не дим і не омана.

В. Ти наше диво калинове...

Г. Я він і є, бо кажу правду.

варіанти відповідей

1. В

2. Б

3. Г

4. А

Запитання 9

9. Речення з непрямим порядком слів (інверсією)


А. Вітер сумно зітхав у саду.

Б. Ніколи пить ворожі коні не будуть воду у Дністрі.

В. Сорок вісім могутніх струменів злились в один пінистий велетенський водоспад.

Г. Буйний вітер хитає дерева.

варіанти відповідей

1. А

2. В

3. Б

4. Г

Запитання 10

10. Граматичний зв'язок між підметом і присудком порушено в реченні


А. Більшість учасників конференції прибули пізніше.

Б. Василь з Іваном рано - вранці поїхали на косовицю.

В. На галявині росло дванадцять молодих берізок.

Г. ООН ухвалила важливе рішення щодо миротворчого контингенту.


варіанти відповідей

1. Б

2. В

3. А

4. Г

Запитання 11

11. Потребують редагування всі речення, окрім


А. На березі річки стояли припнуті човни, рибалки й дітлахи.

Б. Ми є друзями їли та насолоджувалися ягодами лісової малини.

В. Остап, підійшовши до села, почув гелготання гусей та стріхи хат.

Г. Дрібні краплі дощу билися об шибку й повільно стікали донизу.

варіанти відповідей

1. В

2. Г

3. Б

4. А

Запитання 12

12. Установіть, яким членом речення є кожне зі слів, позначених цифрами (цифра стоїть перед словом, яке вона позначає).


У кого (1)серце мудрістю (2)багате, (3)тому глибини (4)легко (5)всякі перейти.

А. додаток

Б. обставина

В. означення

Г. присудок

Д. підмет

варіанти відповідей

1 - Г, 2 - Д, 3 - А, 4 - Б, 5 - В;

1 - Д, 2 - Г, 3 - А, 4 - В, 5 - Б;

1 - Д, 2 - Г, 3 - А, 4 - Б, 5 - В;

1 - В, 2 - Г, 3 - А, 4 - Б, 5 - Д.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест