Ліпіди

Додано: 13 квітня
Предмет: Хімія, 10 клас
63 запитання
Запитання 1

У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?

варіанти відповідей

Перетравлення вуглеводів

Всмоктування вуглеводів

Перетравлення білків

Перетравлення жирів

Всмоктування білків

Запитання 2

У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?

варіанти відповідей

Переважно білків

Відсутність білків

Відсутність жирів

Переважно вуглеводів

Переважно жирів

Запитання 3


Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?

варіанти відповідей

Оксалати

Хлориди

Урати

Фосфати

Холестерол

Запитання 4

Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестеролу в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:

варіанти відповідей

Фосфоліпідів

Жовчних кислот

Тригліцеридів

Хіломікронів

Жирних кислот

Запитання 5

Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту:

варіанти відповідей

Гліколіпідів

Тригліцеридів

Хіломікронів

Фосфоліпідів

Холестеролу

Запитання 6

Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення та всмоктування у кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці?

варіанти відповідей

Поліпептиди, жирні кислоти

2-моноацилгліцерол, жирні кислоти

Моносахариди, жирні кислоти

Ліпопротеїни, жирні кислоти

Амінокислоти, жирні кислоти

Запитання 7

Для перетравлення жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?

варіанти відповідей

Жовч

Панкреатичний сік

Кишковий сік

Слина

Шлуноковий сік

Запитання 8

Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активацію проліпази, всмоктування вищих жирних кислот?

варіанти відповідей

Білірубін

Жовчні кислоти

Холестерол

Вуглеводи

Амінокислоти

Запитання 9

Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:

варіанти відповідей

Фосфоліпідний

Холато-кальцієвий

Де Рітіса

Холато-білірубіновий

Холато-холестероловий

Запитання 10

Арахідонова кислота - незамінний компонент їжі, який необхідний для росту і розвитку організму, так як є джерелом біосинтезу тканинних гормонів. Яких?

варіанти відповідей

холіну

норадреналіну

простагландинів

трийодтироніну

етаноламіну

Запитання 11

У групі дітей, які отримували штучне харчування з низьким вмістом жирів, виник дефіцит поліненасичених жирних кислот. Які процеси в цьому випадку можуть порушуватися?

варіанти відповідей

Біосинтез кето нових тіл

Синтез холестеролу

Окислення ВЖК

Синтез простагландинів і лейкотрієнів

Тканинний ліполіз

Запитання 12

Для стимуляції родової діяльності породіллі лікар призначив простагландин Е2. З якої кислоти синтезується ця сполука?

варіанти відповідей

стеаринової

глутамінової

фосфатидної

арахідонової

пальмітинової

Запитання 13

Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення і всмоктування в кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишечнику?

варіанти відповідей

гліцерол, жк

поліпептиди

моносахаради

амінокислоти

ліпопротеїди

Запитання 14

Липолітичні ферменти шлунково-кишкового тракту каталізують гідроліз ліпідів. Вкажіть хімічний зв'язок, який вони розщеплюють:

варіанти відповідей

пептидний

складноефірний

глікозидний

амідний

водневий

Запитання 15

Рослинні масла є обов'язковим компонентом раціону харчування людини, як єдине джерело вітаміну:

варіанти відповідей

С

В6

В3

F

B1

Запитання 16

Арахідонова кислота як незамінний компонент їжі є попередником синтезу біологічно активних речовин. Вкажіть які сполуки синтезуються з неї?

варіанти відповідей

холін

простагландини

трийодттронин

норадреналін

етаноламін

Запитання 17

Простагландини використовуються в клініці як терапевтичні засоби. Що є субстратом їх синтезу?

варіанти відповідей

арахідонова к-та

глутамінова к-та

пальмітинова к-та

фосфатидна к-та

стеаринова к-та

Запитання 18

Недостатність в організмі лінолевої і ліноленової кислот призводить до пошкоджень шкіри, випадання волосся, сповільненого загоєнню ран, тромбоцитопенії, зниження опірності до інфекційних захворювань. Порушення синтезу яких речовин викликає зазначені симптоми:

варіанти відповідей

інтерлейкінів

кортикостероїдів

катехоламінів

ейкозаноїдів

інтерферону

Запитання 19

Жири є цінним енергетичним матеріалом для організму. Яка тканина не використовує ліпіди для синтезу АТФ?

варіанти відповідей

кісткова т-на

нервова т-на

мʼязова т-на

жирова т-на

сполучна т-на

Запитання 20

Жири - це складні ефіри:

варіанти відповідей

Триатомного спирту гліцерину і ВЖК

Триатомного спирту гліцерину і амінокислот

Двохатомного спирту гліколю і ВЖК

Триатомного спирту гліцерину і гидроксикислот

Триатомного спирту гліцерину і нижчих жирних кислот

Запитання 21

Вкажіть назву поліненасиченої вищої жирної кислоти:

варіанти відповідей

арахідонова

пальмітинова

олеїнова

масляна

валеріанова

Запитання 22

До якого класу ліпідів належить лецитин?

варіанти відповідей

Цереброзид

Фосфоліпід

Сфінголіпід

Ганглеозид

Гліколіпід

Запитання 23

До якого класу ліпідів належить триацилгліцероли?

варіанти відповідей

Ганглеозиди

Прості ліпіди

Цереброзиди

Гліколіпіди

Сфінголіпіди

Запитання 24

Де відбувається утворення ліпопротеїнів?

варіанти відповідей

В плазмі крові, легенях, підшлунковій залозі

У шлунку, гіпофізі, наднирниках

В гепатоцитах, підшлунковій залозі

В слизовій оболонці кишечника, в гепатоцитах, в крові

В нирках, в селезінці

Запитання 25

Де відбувається утворення хіломікронів?

варіанти відповідей

В підшлунковій залозі

В гепатоцитах

В селезінці

В ентероцитах

В плазмі крові

Запитання 26

При жовчнокам'яній хворобі виникла механічна жовтяниця в результаті недостатньої екскреції жовчі в кишечник. Порушення розщеплення яких речовин спостерігається при цьому захворюванні?

варіанти відповідей

Дисахаридів

Нуклеїнових кислот

Полісахаридів

Ліпідів

Білків

Запитання 27

У хворого Н., який страждає на хронічний гепатит, з'явилися ознаки порушення перетравлення жирів (стеаторея). Який механізм її виникнення?

варіанти відповідей

Зниження синтезу ліпази

Недостатність жиророзчинних вітамінів

Зниження синтезу і секреції жовчних кислот

Зниження всмоктування триацилгліцеролів

Зниження синтезу холестеролу

Запитання 28

Недостатність якої групи вітамінів виникає при хронічній недостатності печінки?

варіанти відповідей

Водорозчинних вітамінів

Вітамінів А,С,Е

Жиророзчинних

Вітаміну Н

Вітаміну групи В

Запитання 29

У хворого Л. після тривалого незбалансованого харчування розвинувся стеатоз печінки. Який провідний чинник зумовив його розвиток?

варіанти відповідей

Недостатність секреції ліпотропних гормонів

Підвищене надходження нейтрального жиру

Недостатність ліпотропних факторів

Знижений синтез ЛПНЩ

Знижений синтез глікогену

Запитання 30

Яка добова потреба в жирах?

варіанти відповідей

60-90 г/добу

10-20 г/добу

100-120 г/добу

40-50 г/добу

150-200 г/добу

Запитання 31

Яка добова потреба в рослинних ліпідах?

варіанти відповідей

100-120 г/добу

60-90 г/добу

40-50 г/добу

150-200 г/добу

20-25 г/добу

Запитання 32

До якого класу ферментів відносяться ферменти які приймають участь в процесах травлення ліпідів?

варіанти відповідей

Трансферази

Ліпази

Оксидоредуктази

Лігази

Гідролази

Запитання 33

Який фермент приймає участь в процесах травлення ліпідів?

варіанти відповідей

Пепсин

Сахараза

Ліпаза

Лактаза

Амілаза

Запитання 34

У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?

варіанти відповідей

Всмоктування білків

Перетравлювання білків

Перетравлювання вуглеводів

Всмоктування вуглеводів

Перетравлювання жирів

Запитання 35

У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?

варіанти відповідей

Переважно білків

Відсутність білків

Відсутність жирів

Переважно вуглеводів

Переважно жирів

Запитання 36

Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?

варіанти відповідей

Урати

Оксалати

Холестерин

Фосфати

Хлориди

Запитання 37

Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестерину в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:

варіанти відповідей

Фосфоліпідів

Тригліцеридів

Жирних кислот

Жовчних кислот

Хіломікронів

Запитання 38

Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту?

варіанти відповідей

Холестерину

Тригліцеридів

Хіломікронів

Фосфоліпідів

Гліколіпідів

Запитання 39

Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлювання та всмоктування у кишківнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці?

варіанти відповідей

Поліпептиди, ЖК

2-моноацилгліцерол, ЖК

Амінокислоти, ЖК

Моносахариди, ЖК

Ліпопротеїни, ЖК

Запитання 40

Для перетравлювання жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?

варіанти відповідей

Слина

Кишковий сік

Шлунковий сік

Жовч

Панкреатичний сік

Запитання 41

Ентеральний обмін ліпідів відбувається за наявності ряду умов. Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активування ліпази, всмоктування жирних кислот?

варіанти відповідей

Амінокислоти

Жовчні кислоти

Білірубін

Вуглеводи

Холестерин

Запитання 42

Яким чином можна оцінити активність ліпази?

варіанти відповідей

За здатністю ензима гідролізувати пептидні зв’язки

За кількістю утвореної піровиноградної кислоти

За здатністю інгібувати відновлення нітротетразолію синього в присутності НАДН2

За кількістю жирних кислот, утворених в результаті гідролізу, яку визначають титруванням в присутності фенолфталеїну

За здатністю знебарвлювати метиленову синьку при її відновленні альдегідом

Запитання 43

У хворого – гострий панкреатит. Які препарати повинен призначити лікар, щоб уникнути аутолізу підшлункової залози?

варіанти відповідей

Активатори протеаз

Хімотрипсин

Амілазу

Трипсин

Інгібітори протеаз

Запитання 44

Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:

варіанти відповідей

Холато-холестероловий 

Фосфоліпідний

Холато-білірубіновий

Де Рітіса

Холато-кальцієвий

Запитання 45

Яке значення у травленні та засвоєнні ліпідів мають жовчні кислоти?

варіанти відповідей

Забезпечують виведення жирів з організму

Емульгують жири, прискорюють їх травлення та всмоктування

Забезпечують гідроліз ліпідів

Транспортують моносахариди

Запобігають розщепленню білків

Запитання 46

Порушення процесів травлення ліпідів у кишечнику (гідролізу та всмоктування) супроводжуються розвитком:

варіанти відповідей

Стеатореї

Атеросклерозу

Холелітазу

Гілерхолестеролемії

Стеатозу

Запитання 47

Гідроліз фосфоліпідів (гліцерофосфоліпідів) каталізується:

варіанти відповідей

ТАГліпазою

Фосфоліпазою D

Ліпазою А1

а-амілазою

Фосфоліпазою А2

Запитання 48

У хворого при копрологічному дослідженні встановлено наявність крапель нейтральних жирів в калових масах, кал знебарвлений. Найбільш ймовірною причиною таких патологічних змін може бути порушення:

варіанти відповідей

Секреції соляної кислоти в шлунку

Синтез трипсиногену

Процесів всмоктування в кишечнику

Надходження жовчі в кишечник

Секреції підшлункового соку

Запитання 49

Панкреатична ліпаза є компонентом панкреатичного соку і при наявності жовчних кислот приймає участь у гідролізі жирів. Яким є рН оптимум для дії цього фермента?

варіанти відповідей

0,9-2

7,36-7,4

6,5-7,5

7,5-8

8,5-10

Запитання 50

Добова потреба в ліпідах залежить від умов побуту, клімату та трудової діяльності. Назвіть їх середні величини?

варіанти відповідей

70-190 г

80-150 г

80-170 г

80-100 г

80-200 г

Запитання 51

За добу людині необхідно приблизно поліненасичених жирних кислот?

варіанти відповідей

15-25 г

5-10 г

10-20 г

20-30 г

18-28 г

Запитання 52

Де починається травлення ліпідів?

варіанти відповідей

В лімфі

В ротовій порожнині

В кишківнику

В шлунку

В крові

Запитання 53

Під впливом якого гідролітичного ферменту прискорюється розщеплення емульгованих жирів до гліцерину та жирних кислот?

варіанти відповідей

Трипсин

Пепсин

Ліпаза

Хімотрипсин

Амілаза

Запитання 54

Для максимальної активності ліпази необхідний поліпептид, який надходить до дванадцятипалої кишки з соком підшлункової залози?

варіанти відповідей

Глюкагон

Коліпаза

Інсулін

Ліпокаїн

Глутатіон

Запитання 55

Розщеплення фосфоліпідів відбувається гідролітичним шляхом при участі ферментів фосфоліпаз, які надходять в дванадцятипалу кишку з соком підшлункової залози. Назвіть ці фосфоліпази?

варіанти відповідей

Фосфоліпаза А2

Усі перераховані

Фосфоліпаза С

Фосфоліпаза D

Фосфоліпаза А1

Запитання 56

Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза А1?

варіанти відповідей

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між залишком фосфорної кислоти і залишком аміноспирту.

Каталізує гідролітичний розрив зв’язку між третім атомом вуглецю гліцеролу і залишком фосфорної кислоти

Каталізує розщеплення складноефірного зв’язку між ацилом і першим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і трегім атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і другим атомом вуглецю гліцеролу

Запитання 57

Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза А2?

варіанти відповідей

Каталізує розщеплення складноефірного зв’язку між ацилом і першим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і трегім атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між залишком фосфорної кислоти і залишком аміноспирту

Каталізує гідролітичний розрив зв’язку між третім атомом вуглецю гліцеролу і залишком фосфорної кислоти

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і другим атомом вуглецю гліцеролу

Запитання 58

Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза С?

варіанти відповідей

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і трегім атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує розщеплення складноефірного зв’язку між ацилом і першим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між залишком фосфорної кислоти і залишком аміноспирту

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і другим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідролітичний розрив зв’язку між третім атомом вуглецю гліцеролу і залишком фосфорної кислоти

Запитання 59

Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза Д?

варіанти відповідей

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і трегім атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує розщеплення складноефірного зв’язку між ацилом і першим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідролітичний розрив зв’язку між третім атомом вуглецю гліцеролу і залишком фосфорної кислоти

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між ацилом і другим атомом вуглецю гліцеролу

Каталізує гідроліз складноефірного зв’язку між залишком фосфорної кислоти і залишком аміноспирту

Запитання 60

Внаслідок дії цих чотирьох ферментів (Фосфоліпаза А1, фосфоліпаза А2 фосфоліпаза С, фосфоліпаза D) фосфоліпіди розщеплюються до?

варіанти відповідей

Аміноспирту або його аналогу

ВЖК

Гліцеролу

Усі перераховані

Фосфорної кислоти

Запитання 61

За допомогою якої фосфоліпази частина фосфоліпідів розщеплюються тільки до лізофосфоліпідів і в такому вигляді може надходити до стінки кишківника?

варіанти відповідей

Фосфоліпаза D

Фосфоліпаза А1

Фосфоліпаза А2

Усі перераховані

Фосфоліпаза C

Запитання 62

Складні ефіри холестеролу разщеплюються в тонкому кишківнику гідролітичним шляхом при участі ферменту?

варіанти відповідей

Фосфоліпаза А2

Усі перераховані

Фосфоліпаза С

Холестеролестерази

Фосфоліпаза А1

Запитання 63

Причини порушень всмоктування і виділення жиру?

варіанти відповідей

Зниження або відсутність виділення жовчних кислот, необхідних для емульгування жиру (механічна жовтяниця, біліарний цироз)

Усі перераховані

Розлад зовнішньої секреції підшлункової залози (закупорка протоків підшлункової

залози каменем, пухлиною)

Дефіцит гормонів шлунково-кишкового тракту, які регулюють функцію жовчного міхура, емульгування, розщеплення жирів і їх транспорт через стінку кишківника (холецистокінін, гастрин)

Нестача надходження в дванадцятипалу кишку панкреатичної ліпази (панкреатит, гострий некроз, склероз підшлункової залози)

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест