У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?
У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?
Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?
Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестеролу в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:
Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту:
Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення та всмоктування у кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці?
Для перетравлення жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?
Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активацію проліпази, всмоктування вищих жирних кислот?
Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:
Арахідонова кислота - незамінний компонент їжі, який необхідний для росту і розвитку організму, так як є джерелом біосинтезу тканинних гормонів. Яких?
У групі дітей, які отримували штучне харчування з низьким вмістом жирів, виник дефіцит поліненасичених жирних кислот. Які процеси в цьому випадку можуть порушуватися?
Для стимуляції родової діяльності породіллі лікар призначив простагландин Е2. З якої кислоти синтезується ця сполука?
Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлення і всмоктування в кишечнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишечнику?
Липолітичні ферменти шлунково-кишкового тракту каталізують гідроліз ліпідів. Вкажіть хімічний зв'язок, який вони розщеплюють:
Рослинні масла є обов'язковим компонентом раціону харчування людини, як єдине джерело вітаміну:
Арахідонова кислота як незамінний компонент їжі є попередником синтезу біологічно активних речовин. Вкажіть які сполуки синтезуються з неї?
Простагландини використовуються в клініці як терапевтичні засоби. Що є субстратом їх синтезу?
Недостатність в організмі лінолевої і ліноленової кислот призводить до пошкоджень шкіри, випадання волосся, сповільненого загоєнню ран, тромбоцитопенії, зниження опірності до інфекційних захворювань. Порушення синтезу яких речовин викликає зазначені симптоми:
Жири є цінним енергетичним матеріалом для організму. Яка тканина не використовує ліпіди для синтезу АТФ?
Жири - це складні ефіри:
Вкажіть назву поліненасиченої вищої жирної кислоти:
До якого класу ліпідів належить лецитин?
До якого класу ліпідів належить триацилгліцероли?
Де відбувається утворення ліпопротеїнів?
Де відбувається утворення хіломікронів?
При жовчнокам'яній хворобі виникла механічна жовтяниця в результаті недостатньої екскреції жовчі в кишечник. Порушення розщеплення яких речовин спостерігається при цьому захворюванні?
У хворого Н., який страждає на хронічний гепатит, з'явилися ознаки порушення перетравлення жирів (стеаторея). Який механізм її виникнення?
Недостатність якої групи вітамінів виникає при хронічній недостатності печінки?
У хворого Л. після тривалого незбалансованого харчування розвинувся стеатоз печінки. Який провідний чинник зумовив його розвиток?
Яка добова потреба в жирах?
Яка добова потреба в рослинних ліпідах?
До якого класу ферментів відносяться ферменти які приймають участь в процесах травлення ліпідів?
Який фермент приймає участь в процесах травлення ліпідів?
У хворого камінь загального жовчного протоку зупинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається?
У жінки 35 р. обтурація жовчовивідних шляхів. Вживання якої їжі у неї викликає стеаторею?
Скарги та об’єктивні дані дозволяють припустити наявність у хворого запального процесу в жовчному міхурі, порушення колоїдних властивостей жовчі, ймовірність утворення жовчних каменів. Що може головним чином спричинити їх утворення?
Хворий після споживання жирної їжі відчуває нудоту, млявість; з часом з’являються ознаки стеатореї. Вміст холестерину в крові – 9,2 ммоль/л, реакція сечі на жовчні кислоти – позитивна. Причиною такого стану є нестача:
Внаслідок тривалого споживання жирної їжі у хворого розвинулась аліментарна гіперліпемія, яка здебільшого може бути наслідком підвищення вмісту?
Після надходження жирів в організм відбувається їх перетравлювання та всмоктування у кишківнику. Які продукти гідролізу жирів всмоктуються в кишці?
Для перетравлювання жирної їжі необхідний один з травних секретів. Який з перерахованих секретів бере участь в емульгуванні жирів?
Ентеральний обмін ліпідів відбувається за наявності ряду умов. Яка з перелічених речовин забезпечує емульгування жирів, активування ліпази, всмоктування жирних кислот?
Яким чином можна оцінити активність ліпази?
У хворого – гострий панкреатит. Які препарати повинен призначити лікар, щоб уникнути аутолізу підшлункової залози?
Який індекс, що характеризує співвідношення різних компонентів в складі жовчі, є вирішальним для визначення ступеня її літогенності:
Яке значення у травленні та засвоєнні ліпідів мають жовчні кислоти?
Порушення процесів травлення ліпідів у кишечнику (гідролізу та всмоктування) супроводжуються розвитком:
Гідроліз фосфоліпідів (гліцерофосфоліпідів) каталізується:
У хворого при копрологічному дослідженні встановлено наявність крапель нейтральних жирів в калових масах, кал знебарвлений. Найбільш ймовірною причиною таких патологічних змін може бути порушення:
Панкреатична ліпаза є компонентом панкреатичного соку і при наявності жовчних кислот приймає участь у гідролізі жирів. Яким є рН оптимум для дії цього фермента?
Добова потреба в ліпідах залежить від умов побуту, клімату та трудової діяльності. Назвіть їх середні величини?
За добу людині необхідно приблизно поліненасичених жирних кислот?
Де починається травлення ліпідів?
Під впливом якого гідролітичного ферменту прискорюється розщеплення емульгованих жирів до гліцерину та жирних кислот?
Для максимальної активності ліпази необхідний поліпептид, який надходить до дванадцятипалої кишки з соком підшлункової залози?
Розщеплення фосфоліпідів відбувається гідролітичним шляхом при участі ферментів фосфоліпаз, які надходять в дванадцятипалу кишку з соком підшлункової залози. Назвіть ці фосфоліпази?
Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза А1?
Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза А2?
Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза С?
Розщеплення якого тип зв’язку каталізує фосфоліпаза Д?
Внаслідок дії цих чотирьох ферментів (Фосфоліпаза А1, фосфоліпаза А2 фосфоліпаза С, фосфоліпаза D) фосфоліпіди розщеплюються до?
За допомогою якої фосфоліпази частина фосфоліпідів розщеплюються тільки до лізофосфоліпідів і в такому вигляді може надходити до стінки кишківника?
Складні ефіри холестеролу разщеплюються в тонкому кишківнику гідролітичним шляхом при участі ферменту?
Причини порушень всмоктування і виділення жиру?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома