Нітрогеновмісні органічні сполуки. Природні і синтетичні органічні сполуки

Додано: 18 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 252 рази
28 запитань
Запитання 1

Амінокислоти, які не можуть утворюватися в організмі людини, а надходять в організм разом з їжею, називаються:

варіанти відповідей

незамінними

замінними

синтезуючими

продуктовими

Запитання 2

Яка структура білка не руйнується при його денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 3

Скільки пептидних зв' язків міститься в молекулі трипептиду?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 4

Четвертинна структура білка - це: 

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 5

Для проведення якісної ксантопротеїнової реакції на білки потрібно мати такий реактив:

варіанти відповідей

амоніак

Купрум (ІІ) сульфат

концентровану нітратну кислоту

натрій гідроксид

Запитання 6

Порядок сполучення залишків амінокислот у білковій молекулі показує структуру:

варіанти відповідей

 первинну

вторинну

 третинну

четвертинну

Запитання 7

Укажіть з якими речовинами можуть взаємодіяти амінокислоти (три відповіді):

варіанти відповідей

 кислоти

луги

вода

 вуглекислий газ

інші амінокислоти

Запитання 8

Під час взаємодії білків з розбавленим розчином купрум(ІІ) сульфату з'являється фіолетове забарвлення. Ця реакція має назву:

 


  

  

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

  оксалатна

біуретова

цистеїнова

Запитання 9

Амінокислоти в первинній структурі білків сполучені звязками:

варіанти відповідей

йонними

пептидними

водневими

Запитання 10

Білки - біополімери, що складаються із:

варіанти відповідей

певної послідовності нуклеотидів

 залишків молекул амінокислот


однакових фрагментів, що повторюються

залишків молекул моносахаридів

Запитання 11

До складу білків входять залишки:

варіанти відповідей

β-амінокислот

α-амінокислот

α,β,γ - амінокислот

γ-амінокислот

Запитання 12

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

послідовність чергування різних амінокислотних ланок

конфігурація, якої набуває в просторі закручений поліпептидний ланцюг

просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний зв'язок

Запитання 13

Денатурація білка - це руйнування

варіанти відповідей

вторинної структури білка

первинної структури білка

третинної структури білка

вторинної та третинної структур білка

четвертинної структури білка

Запитання 14

Для проведення якісної ксантопротеїнової реакції на білки потрібно мати такий реактив:

варіанти відповідей

NH3

CuSO4

HNO3 (конц.)

NaOH

Запитання 15

Атоми яких елементів входять до складу амінокислот:

варіанти відповідей

С

О

N

P

Н

Запитання 16

Аміноетанова кислота має формулу:

варіанти відповідей

CH3COOH

NH2CH2COOH

NH3CH2COOH

Запитання 17

Вкажіть кількість амінокислот, що є мономерами білкових молекул:

варіанти відповідей

20

22

24

26

Запитання 18

Вкажіть загальну формулу амінокислот:

варіанти відповідей

R−OH

R−COH

R−COOH

NH2−R−COOH

Запитання 19

Денатурація білкових молекул відбувається під впливом

варіанти відповідей

сонячного світла

високої температури

спиртів

сильних кислот

лугів

води

Запитання 20

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 21

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 22

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 23

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 24

Завдяки якій властивості білків організм людини засвоює їжу, до складу якої вони входять?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

Запитання 25


Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 26

На які властивості амінокислоти вказує карбоксильна група? 

варіанти відповідей

кислотні

нейтральні

основні

амфотерні

Запитання 27

Амфотерність - це властивість сполуки утворювати солі при взаємодії:

варіанти відповідей

з кислотами

з лугами

з кислотами і лугами

Запитання 28

Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

суміш амінів

вуглекислий газ і вода

суміш амінокислот

аміак та солі амонію

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест