Нітрогеновмісні органічні сполуки

Додано: 12 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 515 разів
37 запитань
Запитання 1

Виберіть назву функціональної групи -NH2

варіанти відповідей

аміногрупа

гідроксильна група

карбоксильна група

пептидна група

Запитання 2

Яким амінам відповідає загальна формула

варіанти відповідей

первинним

вторинним

третинним

четвертинним

Запитання 3

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-пропан-2-амін

2-метил-бутан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 4

Виберіть назву хімічної сполуки із якою метиламін НЕ РЕАГУЄ

варіанти відповідей

вода

хлоридна кислота

кисень

бромна вода

Запитання 5

Серед перелічених варіантів виберіть формулу аніліну

варіанти відповідей

NH3

CH3-NH2

C5H5-NH2

NH2-CH2-COOH

Запитання 6

Виберіть назву сполуки із якою анілін буде реагувати

варіанти відповідей

бромна вода

вуглекислий газ

азот

натрій гідроксид

Запитання 7

Анілін використовують як основу при виробництві

варіанти відповідей

скла

барвників

поліетилену

пластмаси

Запитання 8

Виберіть загальну напівструктурну формулу амінокислот

варіанти відповідей

NH2-(CH2)n-COOH

CnH2n+1-COOH

CnH2n+1-OH

Запитання 9

Виберіть правильне твердження, що стосується амінокислот

варіанти відповідей

Амінокислоти є надзвичайно отруйними речовинами

Амінокислоти реагують між собою

Якісною реакцією на амінокислоти є їх взаємодія з бромною водою. В результаті випадає жовтувато-білий осад.

Інша назва амінокислот - білки

Запитання 10

Структурною одиницею білків є

варіанти відповідей

α-амінокислоти

аміни

спирти

вуглеводи

Запитання 11

Вторинна структура білкових молекул це

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 12

Яка структура білкових молекул є просторовою конфігурацією, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 13

Що відбувається з білком під час смаження яєчні?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

пептизація

кольорові реакції

Запитання 14

Розташуйте у порядку ускладнення (від найпростішого до найскладнішого) рівні структурної організації білків.

А) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок;

Б) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

В) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

Г) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною).

варіанти відповідей

Б-Г-А-В

Г-В-А-Б

А-В-Б-Г

В-А-Г-Б

Запитання 15

Напишіть рівняння реакції горіння метанаміну. Урівняйте коефіцієнти. Виберіть коефіцієнт, який стоїть перед молекулою азоту

варіанти відповідей

2

4

8

15

Запитання 16

Аміни - це органічні нітрогенвмісні сполуки, які є похідними

варіанти відповідей

амоніаку

азоту

вуглекислого газу

води

Запитання 17

Через їх специфічні властивості аміни ще називають

варіанти відповідей

органічними основами

органічними кислотами

органічними оксидами

органічними солями

Запитання 18

Серед перелічених варіантів виберіть назву представника ароматичних амінів

варіанти відповідей

анілін

гліцин

метанамін

азот

Запитання 19

Виберіть формулу сполуки, з якою анілін буде реагувати

варіанти відповідей

HCl

NaOH

KOH

СО

Запитання 20

Серед перелічених варіантів виберіть формулу аміноетанової кислоти

варіанти відповідей

CH3-COOH

CH3-NH2

C6H5-NH2

NH2-CH2-COOH

Запитання 21

Амінокислоти є структурною одиницею

варіанти відповідей

амінів

спиртів

білків

нуклеїнових кислот

Запитання 22

Яким зв'язком з'єднуються структурні ланки в білковій молекулі?

варіанти відповідей

карбоксильним

водневим

пептидним

ковалентним

Запитання 23

Четвертинна структура білкових молекул це

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 24

Послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

варіанти відповідей

первинна структура білкових молекул

вторинна структура білкових молекул

третинна структура білкових молекул

четвертинна структура білкових молекул

Запитання 25

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-пропан-2-амін

2-метил-бутан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 26

Виберіть назву сполуки C2H5-NH2

варіанти відповідей

метанамін

етанамін

диметанамін

етиламін

Запитання 27

Однією із якісних реакцій на анілін є його взаємодія із бромною водою. Якого кольору в даній реакції випадає осад?

варіанти відповідей

червоний

зелений

синій

жовтувато-білий

Запитання 28

Серед перелічених варіантів виберіть формулу амінокислоти

варіанти відповідей

NH3

CH3-NH2

C6H5-NH2

2-CH2-COOH

Запитання 29

Виберіть назву сполуки із якою амінокислоти НЕ вступають в реакцію

варіанти відповідей

натрій гідроксид

калій гідроксид

хлоридна кислота

вода

Запитання 30

Виберіть клас органічних сполук, які є природними полімерами

варіанти відповідей

спирти

амінокислоти

білки

аміни

Запитання 31

Третинна структура білкових молекул

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 32

Яка із структур білкових макромолекул зберігається під час їх денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 33

Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

суміш амінокислот

суміш амінів

вуглекислий газ і вода

азот

Запитання 34

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-бутан-2-амін

2-метил-пропан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 35

Під час горіння амінів крім вуглекислого газу і води утворюється

варіанти відповідей

азот

озон

водень

чадний газ

Запитання 36

Виберіть функціональні групи амінокислот

варіанти відповідей

-OH

-COOH

-NH2

-CHO

Запитання 37

Виберіть НЕПРАВИЛЬНЕ твердження

варіанти відповідей

амінокислоти реагують між собою

для амінокислот, які входять до складу білків, найчастіше використовують тривіальні (історичні) назви. Наприклад, аланін, гліцин тощо.

пептиди - продукти взаємодії амінокислот між собою

якісною реакцією на амінокислоти є їх взаємодія з бромною водою. В результаті випадає осад жовтувато-білого кольору.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест