Білки

Додано: 12 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 211 разів
21 запитання
Запитання 1

Як називається зв`язок, що виникає при взаємодії молекул амінокислот між собою:

варіанти відповідей

водневий

пептидний

ковалентний

молекулярний

Запитання 2

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

 Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 3

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки

варіанти відповідей

 риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові рослини

картопля, борошно, риба

Запитання 4

Для білків характерні властивості:

варіанти відповідей

Денатурація

Кольорові реакції

Гідроліз

Ренатурація

Запитання 5

Позначте назву кольорової реакції, яка здійснюється дією на білок концентрованою нітратною кислотою з появою жовтого забарвлення:

варіанти відповідей

 Естерифікації

Біуретова

Ксантопротеїнова

Вюрца

Запитання 6

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

варіанти відповідей

велика молекулярна маса

утворені нуклеїновими кислотами

належать до спиртів

утворюються з амінокислот

при високій температурі - денатурує

виконує будівельну функцію в організмі

Запитання 7

За допомогою біуретової реакції виявляють наявність ... в молекулах білків

варіанти відповідей

пептидних зв'язків

ароматичних амінокислот

залишків амінокислот що містять S

аміногруп

Запитання 8

Назвати рівні структурної організації білків:


варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;


первинна, третинна, четвертинна;


первинна, вторинна, третинна, четвертинна;


вторинна, третинна, четвертинна;


Запитання 9

Вкажіть назви реакцій, які є кольоровими на білки

варіанти відповідей

біуретова

ксантопротеїнова

"срібного дзеркала"

реакція Зініна

Запитання 10

Вкажіть фактори, які впливають на денатурацію білків

варіанти відповідей

дія спиртів

розчинення у воді

опромінення

дія водню

Запитання 11

Укажіть кількість амінокислот, залишки яких беруть участь у побудові білкових молекул:

варіанти відповідей

20;

10.

22; 

100;

Запитання 12

Руйнування просторової структури білка зі збереженням його первинної структури називають...

варіанти відповідей

денатурацією

гідролізом

дисоціацією

деструкція

Запитання 13

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок якого утворюються первинна структура білка.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 14

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

ковалентний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 15

Продуктами повного гідролізу білків є...

варіанти відповідей

вуглеводні

аміни

амінокислоти

карбонові кислоти

Запитання 16

Що можна виявити в складі білків за допомогою ксантопротеїнової реакції?

варіанти відповідей

пептидні зв'язки

ароматичні амінокислоти

гідроксильну групу

залишки амінокислот що містять S

Запитання 17

Денатурація – це втрата білком своєї:

варіанти відповідей

первинної структури;

 вторинної структури; 

третинної структури; 

четвертинної структури.

Запитання 18

До складу білків входять :

варіанти відповідей

 α-амінокислоти

  β-амінокислоти

γ-амінокислоти

α,β,γ - амінокислоти

Запитання 19


Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 20

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

 1. велика молекулярна маса

  2. утворені нуклеїновими кислотами

  3. утворюються з амінокислот

  4. належать до спиртів

  5. при високій температурі - денатурують

  6. невелика молекулярна маса

варіанти відповідей

1,2,3

1,3,4

1,3,5

2,5,6

Запитання 21

 Молекули білків складаються із однакових амінокислот, але при цьому вони мають різні властивості. Чим це пояснюється:

варіанти відповідей

 1. Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

  2. Різними хімічними елементами, які утворюють ці амінокислоти.

  3. Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка.

Різним порядком амінокислот у молекулі білка.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест