29 червня о 18:00Вебінар: Практика вдумливого читання: поради для роботи в початковій школі (і не тільки)

Особливості відмінювання іменників ІІ відміни

Додано: 29 березня
Предмет: Українська мова, 10 клас
Тест виконано: 198 разів
12 запитань
Запитання 1

1. Усі іменники є власними назвами в рядку

варіанти відповідей

А. Чернівці, Карпати, Еверест, українці.

Б. Дністер, Дніпро, Підгірці, Афродіта.


В. Мурчик, Рябчик, село, Луцьк.

Г. "Таврія", "Климко", озеро, заповіт.

Запитання 2

4. Лише форму множини мають усі іменники рядка

варіанти відповідей

А. двері, сходи, ночви, недоїдки;

Б. граблі, сани, ковзани, сонце;

В. ваги, вила, окуляри, Тбілісі;

Г. Чернівці, народ, Чоботи, Карпати..

Запитання 3

2. Усі іменники є загальними назвами в рядку

варіанти відповідей

А. гора, пагорб, Покуття, русалка;

Б. "Барбарис", барбарис, "Білочка", білочка;

В. ріка, озеро, море, водойма;

Г. Любов, радість, прикрість, веселощі.

Запитання 4

3. До одного роду належать обидва іменники рядка

варіанти відповідей

А. Київ, Сибір

Б. рукопис, магістраль

В. ательє, маестро

Г. тюль, путь

Запитання 5

5. Виділений у реченні "Бджоли вимагають уміння з ними обходитись" іменник ужитий у:

варіанти відповідей

А. називному відмінку множини

Б. знахідному відмінку однини

В. місцевому відмінку однини

Г. родовому відмінку однини

Запитання 6

6. У родовому відмінку однини закінчення -а ( -я) мають усі іменники чоловічого роду рядка

варіанти відповідей

А. фонтан, Париж, табун, квітень;

Б. квартал, волейбол, діамант, Крим;

В. сад, вазон, Львів, займенник;

Г. граніт,долар, іменник, автомобіль.

Запитання 7

7. У родовому відмінку однини закінчення -у ( -ю) мають усі іменники чоловічого роду рядка

варіанти відповідей

А. апарат, організм, гриб, спосіб;

Б. трактор, реалізм, нуль, епізод;

В. ясен,метр, лозунг, ситець;

Г. дощ, біль, сюжет, шовк.

Запитання 8

8. Правильно утворено всі форми кличного відмінка іменників у рядку

варіанти відповідей

А.товаришу, синку, Грицю, бабусю;

Б. матусе, сім'є, Маріє, мріє;

В. душо, тітонько, Ілле, кручо;

Г. Ганно Іванівна, книжко, земле, Соломію.

Запитання 9

9. Установіть відповідність між іменниками та родами , до яких вони належать.

1. чоловічий

2. жіночий

3. середній

4. спільний


А. Народ, ліс, звір, дятел.

Б. яйце, яблуко, ремесло, слово.

В. замазура, роззява, підлиза, нездара.

Г. совість, липа, горобина, лють.

варіанти відповідей

1 - А, 2 - В, 3 - Г, 4 - Б;

1 - В, 2 - А, 3 - Г, 4 - Б;

1 - А, 2 - Г, 3 - Б, 4 - В;

1 - Г, 2 - Б, 3 - В, 4 - А.

Запитання 10

10. Установити відповідність між іменниками першої відміни та їх групами.

1. Микола, лопата, дорога, непосида

2. Клуня, нація, земля, суддя

3. Миша, межа, листоноша, проща


А. Тверда група.

Б. М'яка група.

В. Мішана група.

варіанти відповідей

1 - А, 2 - В, 3 - Б;

1 - А, 2 - Б, 3 - В;

1 - В, 2 - Б, 3 - А.

Запитання 11

11. Укажіть рядок, в якому словосполучення потребує редагування.

варіанти відповідей

А. Розгорнути підручники.

Б. Найкраща квітка.

В. Триматися в стороні.

Г. Примхлива погода.

Запитання 12

12. Укажіть рядок, в якому виділені слова записано правильно.


Повітр..я, рослини, води - усі вславляют.. блакит.. .


Пр..йми, матусю, слова подяки від д..тини за нашу мову, за мову У(у)країни.


То н..вже ти ще досі не/зна..ш, що любов, мож.. гори зв..рнут..?

варіанти відповідей

А. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, незнаєш, може, звернуть;

Б. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, україни, невже, не знаєш, може, звернуть;

В. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, не знаїш, може, звернуть;

Г. повітря, вславляють, блакить, прийми, дитини, України, невже, не знаєш, може, звернуть.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест