Забруднення продовольчої сировини й харчових продуктів

Додано: 16 жовтня 2023
Предмет: Екологія, 11 клас
11 запитань
Запитання 1

1.    Що представляють собою нітрати?

варіанти відповідей

солі азотної кислоти

це „селітра”, яка як добриво використовується в сільському господарстві та промисловості

природний продукт кругообігу азоту в біосфері

головна форма неорганічного азоту в ґрунті

Запитання 2

Де містяться нітрати?

варіанти відповідей

в рослинних продуктах

в питній воді

в ґрунті

в повітрі

Запитання 3

Чим небезпечні нітрати для Вашого організму?

варіанти відповідей

нічим

викликають захворювання шлунково- кишкового тракту

викликають захворювання крові

провокують гостре або хронічне отруєння

Запитання 4

Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?

варіанти відповідей

виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість)

різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка), головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах

задишка, порушення координації рухів, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень

судоми, втрата свідомості, коматозний стан

Запитання 5

В якій частині овочів нітратів найбільше?

варіанти відповідей

поблизу кореня

в стеблі

в листі капусти

у м’якоті кавуна

Запитання 6

Що потрібно робити для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля)?

варіанти відповідей

замочування їх в чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години

бланшування і відварювання овочів у великій кількості води без використання відвару

вимочувати овочі в 1% розчині аскорбінової кислоти

солити і квасити овочі

Запитання 7

Як можна уникнути небезпечної дії нітратів?

варіанти відповідей

не вживати ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль

  категорично забороняється давати дітям салати з свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі 6-8 годин

кип’ятити овочі та не споживати відвар

мити фрукти та овочі у проточній воді

Запитання 8

Які чинники впливають на накопичення нітратів у продуктах харчування?

варіанти відповідей

це світло

вологість

температура повітря та ґрунту

наявність елементів живлення (N, Р, К)

Запитання 9

Що таке пестициди?

варіанти відповідей

Це хімікати, які використовуються в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами). 


Органічна сполука, що використовується для рослин і сільськогосподарських продуктів.

Токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення диких тварин.

Це засоби захисту рослин від комах і грибкових захворювань.

Запитання 10

Пестициди поділяють на:

варіанти відповідей

гербіциди, альгіциди, фунгіциди, інсектициди, акарициди, зооциди, овіциди, родентициди

гербіциди, хіміциди, зооцили, антибіотики

гербіциди, антибіотики, фунгіциди, інсектициди

Запитання 11

До чого призводить надмірне потрапляння пестецидів в організм людини?

варіанти відповідей

Викликають утруднення дихання, ураження центральної нервової системи, сильний головний біль, розлади шлунку, підвищення температури та навіть настання коми.

Постійні надходження пестицидів в організм людини, супроводжуються різким зниженням маси тіла, слуху, розвитком катаракти, алергічних реакцій.

Пестициди, потрапляючи в організм людини і накопичуючись там у великих кількостях, приводять до розвитку багатьох хронічних захворювань і гострих отруєнь, а також до збільшення кількості вроджених аномалій розвитку і дитячої смертності.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест