Полісахариди. Крохмаль і целюлоза.

1. Тест складений для учнів 10 кл, які вивчають хімію на рівні стандарту відповідно Програми з хімії для 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту (затверджена наказом МОН України від 23.10.2017 № 1407).

 

2. Тест можна використовувати на уроці при

-  закріпленні нового матеріалу,

- перевірці Д/З,

- підготовці до ЗНО.

 

3. Загальна кількість завдань – 27.

4. На виконання роботи відведено 25 - 45 хв.

 

5. Робота містить завдання з вибором однієї  правильної відповіді. 

6. Завдання має основу та чотири варіанти відповіді, з яких:

-  один правильний ( завдання № 1-27).

 

7.Максимальна кількість балів, що можна набрати, правильно виконавши всі завдання тестової роботи – 71.

 

8. Тест розроблений за матеріалами підручників та посібників, що входять до «Переліку програм, підручників та навчальних посібників, рекомендованих МОН України для використання у ЗНЗ»


Додано: 3 квітня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 458 разів
27 запитань
Запитання 1

Укажіть правильні твердження щодо спільних характеристик крохмалю й целюлози:

1) розчиняються у воді; 2) зараховують до полісахаридів;

3) діють на розчин йоду;

4) їх макромолекули мають однаковий якісний склад;

5) унаслідок нагрівання з розбавленими неорганічними кислотами відбувається гідроліз;

6) розчиняються в амоніачному розчині купрум (ІІ) гідроксиду

.


варіанти відповідей

1,2,6

2,3,6

2,4,5

1,5,6

Запитання 2

Розмістіть речовини за зростанням кількості гідроксильних груп у їх молекулах:

1) гліцерол; 2) сахароза; 3) етанол; 4) крохмаль






варіанти відповідей

3,1,2,4

3,1,4,2

4,3,2,1

4,2,3,1

Запитання 3

Дано зразки речовин сахарози, крохмалю, глюкози, фруктози та целюлози. Крохмаль можна визначити за допомогою розчину






варіанти відповідей

купрум (ІІ) сульфату

йоду

сульфатної кислоти

калій гідроксиду

Запитання 4

Укажіть рівняння реакції, що відбувається під час спалювання деревини





варіанти відповідей

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

 (C6H10O5)n + 6nO2 → 6nCO2 + 5nH2O

  nC6H12O6  →[С6Н10О5]n + nH2O

6Н10О5)n + Н2О → 2С2Н5ОН + 2СО2

Запитання 5

Укажіть тип реакції, рівняння якої

6Н7О2(ОН)3]n + nCH3COOН → [С6Н5О2(ОН)2 -O - СО -CН3]n + nH2O





варіанти відповідей

гідроліз

полімеризація

естерифікація

гідрогенізація

Запитання 6

Укажіть назву вуглеводу, який використовують для отримання піроксиліну





 


варіанти відповідей

сахароза

фруктоза

клітковина

крохмаль

Запитання 7

Укажіть назву кінцевого продукту реакції гідролізу крохмалю та його відносну молекулярну масу






варіанти відповідей

сахароза, 342

глюкоза, 120

глюкоза, 180

фруктоза, 180

Запитання 8

Розставте речовини в порядку зростання молярних мас:

1) крохмаль; 2) глюкоза; 3) целюлоза; 4) сахароза





 

варіанти відповідей

2,4,1,3

1,2,3,4

2,3,1,4

1,4,2,3

Запитання 9

Зазначте назву групи речовин, до яких відносяться крохмаль та целюлоза:


 

варіанти відповідей

моносахариди;

дисахариди

полісахариди

поліпептиди

Запитання 10

Вкажіть назву мономеру целюлози:

 

варіанти відповідей

α- глюкоза

сахароза

β-глюкоза

фруктоза

Запитання 11

Виберіть речовину, з якої утворюється клейстер


 

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

крохмаль

целюлоза

Запитання 12

Вкажіть речовину, з якої виробляють натуральні волокна:


 

варіанти відповідей

крохмаль

сахароза

глюкоза

целюлоза

Запитання 13

Зазначте речовину, яку переробляють на вибухівку:

 

варіанти відповідей

глюкоза

целюлоза

крохмаль

сахароза

Запитання 14

Під час нагрівання без доступу повітря целюлоза розкладається з утворенням:

1) деревного вугілля, 2) вуглекислого газу та води

3) води  та метанолу 4) α- глюкоза та β-глюкоза;

 5)  оцтової кислоти  6) складних ефірів 7) ацетону 

    

варіанти відповідей

 2,4,6,7  

 1,3,5,7

 2,3,5,6

  1,3,4,5

Запитання 15

Вкажіть речовину, яка утворює при неповному гідролізі декстрини:


 

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

глюкоза

целюлоза

Запитання 16

Що спостерігаємо при нагріванні та при подальшому охолоджені суміші розчинів йоду та крохмалю?





варіанти відповідей

з'являється темно-синє забарвлення

при нагріванні колір з'являється , а при охолодженні зникає  знову

темно-синє забарвлення зникає

 при нагріванні колір зникає, а при охолодженні з'являється знову

Запитання 17

Iз переліку тверджень вибрати ті, що стосуються целюлози:

1). Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак.

2). Білий аморфний порошок,не розчинний у воді.

3). Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу.

4). У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці.

5). Утворює оболонки рослинних клітин.

6). Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру.

7). Молекули мають лише лінійну структуру.

             

 

варіанти відповідей

1,2,4  

 3,5,7  

3, 4, 6 

  4, 5,7

Запитання 18

Із переліку тверджень вибрати ті, що стосуються крохмалю:

1). Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак.

2). Білий аморфний порошок, без смаку та запаху, не розчинний у воді.

3). Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу.

4). У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці.

5). Утворює оболонки рослинних клітин.

6). Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру.

7). Молекули мають лише лінійну структуру.

         

варіанти відповідей

1,3,5 

  5,6,7

   2,4,6   

  3,4,5

Запитання 19

Крохмаль - це  суміш двох полісахаридів





 


варіанти відповідей

амілози та клітковини

амілози та амілопектину

α- глюкози та β-глюкози

сахарози та мальтози

Запитання 20

 Чому формулу целюлози записують у такому вигляді: [C6H7O2(OH)3]n.





варіанти відповідей

 на елементарну ланку полімеру  (С6Н10О5)n  припадають три карбоксильні групи

 в кожному залишку молекули глюкози міститься три ОН- групи

 целюлоза — багатоатомний спирт, на елементарну ланку полімеру  (С6Н10О5 )n  припадають три гідроксильні групи.

на елементарну ланку полімеру  (С6Н10О5 )n  припадають три карбонільні групи

Запитання 21

 Вкажіть продукти реакції, які утворяться при взаємодії [C6H7O2(OH)3]n + 2nНNО3 →






варіанти відповідей

6Н7О2(ONO2)3]n + 3nН2О 

3N2 +9CO + 3 CO2 + 7H2O + Q

6Н7О2(ОН) (ONO2)2]n+ 2nН2О

6Н7О2(ОН)2 (ONO2)]n+ nН2О

Запитання 22

Під час вибуху тринітратцелюлоза розкладається  на

С6Н7О2(ONO2)






варіанти відповідей

6Н7О2(ONO2)3]n + 3nН2О 

3N2 +9CO + 3CO2+ 7H2O + Q

6Н7О2(ОН) (ONO2)2]n+ 2nН2О

6Н7О2(ОН)2 (ONO2)]n+ nН2О

Запитання 23

 Яка речовина є цінним продуктом для виготовлення негорючої кіно- та рентгенівської плівки й ацетатного шовку






варіанти відповідей

триацетилцелюлоза [С6Н7О2(ОCOCН3)3]n

диацетатцелюлоза [C6H7O2(OH) (OCOCH3)2]n

моноацетилцелюлоза [C6H7O2(OH)2 (OCOCH3)]n

тринітратцелюлоза[С6Н7О2(ONO2)3]n

Запитання 24

Укажіть рівняння реакції, що відбувається під час ферментативного гідролізу крохмалю





варіанти відповідей

C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O

 (C6H10O5)n + 6nO2→ 6nCO2 + 5nH2O

  nC6H12O6  →[С6Н10О5]n + nH2O

6Н10О5)n + Н2О → 2С2Н5ОН + 2СО2

Запитання 25

 Із переліку тверджень вибрати ті, що стосуються  глікогену

1) надлишок глюкози в організмі  перетворюється на глікоген

2) глікоген - рослинний  крохмаль

3) склад глікогену такий самий, як і у крохмалю — (С6Н10О5)n  

4) молекула глікогену, на відміну від крохмалю, має лінійну будову

 5) молекула глікогену, на відміну від крохмалю, має більш розгалужену будову

6) в  організмі глікоген є резервною речовиною, яка перетворюється на фруктозу у міру її витрат у клітині

7) багато глікогену міститься в печінці (до 10 %)

8) в  організмі глікоген є резервною речовиною, яка перетворюється на глюкозу у міру її витрат у клітині.

     


варіанти відповідей

1,3,5,7,8 

 1,2,3,4,5

4,5,6,7,8

 2,4,6,7,8 

Запитання 26

 З якими речовинами  не вступає в реакцію крохмаль та целюлоза:

1) купрум (ІІ) гідроксид Cu(OH)2,

 2) H2O, в присутності HNO3 або H2SO4  

 3) амоніачний розчин Ag2O 4) CH3COOH   5) водень Н2






варіанти відповідей

1,2,3

2,4,5

 1,3,5

2,3,4

Запитання 27

Із переліку тверджень вибрати ті, що стосуються  декстринів

1) аналоги крохмалю, але з меншою молекулярною масою 

2) аналоги целюлози, але з меншою молекулярною масою 

3) утворюються під час випікання хліба 

4) утворюються під час гідролізу целюлози

5) утворюються під час гідролізу сахарози

6) добувають частковим гідролізом крохмалю 

7) використовують у складі клеїв для паперу та шпалер

8) утворюються під час термічного розкладу целюлози

  


варіанти відповідей

  2,4, 7,8

  5,6,7,8

1,2,3,4

 1,3,6,7

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест