Тема 9 (ХХ) Основи раціонального харчування

Тест виконано: 1 раз
52 запитання
Запитання 1

Раціональне харчування це:

варіанти відповідей

 коли якість і кількість їжі відповідає потребам

 харчування за бажанням

їжа збагачена вітамінами

Запитання 2

Правильне співвідношення компонентів їжі у раціоні

варіанти відповідей

білки - 25%, жири - 25%, вуглеводи - 50%

білки - 17%, жири - 18%, вуглеводи - 65%

 білки - 25%, жири - 10%, вуглеводи - 65%;

білки - 15%, жири - 15%, вуглеводи - 70%;

Запитання 3

Добовий раціон це:

варіанти відповідей

кількість їжі, яку треба спожити для відновлення пластичного обміну

кількість їжі, яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі, яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі, яку треба спожити для виконання фізичних вправ

Запитання 4

Водний баланс це:

варіанти відповідей

кількість води, яку вжили за добу

співвідношення між надходженням води та її витрачанням

співвідношення між знаходженням води у внутрішніх органах

Запитання 5

Які фактори впливають на основний обмін

варіанти відповідей

 кількість їжі

температура навколишнього середовища

якісна їжа

всі перераховані фактори

Запитання 6

Що необхідно враховувати під час складання харчового раціону

варіанти відповідей

вік людини

стать людини

рівень фізичної активності

зовнішність людини

Запитання 7

Важливим принципом раціонального харчування є

варіанти відповідей

дотримання дієти 

 споживання улюблених страв

дотримання енергетичного балансу організму 

максимальне вживання їжі, збагаченої вуглеводами

Запитання 8

Які продукти харчування збагачені вітаміном D

варіанти відповідей
Запитання 9

Нестача вітаміну С призводить до таких симптомів

варіанти відповідей

ясна часто опухають і кровоточать

волосся випадає і росте повільніше

тонкі та слабкі нігті

шкіра стає сухою і тьмяною

всі перераховані пункти

Запитання 10

Піридоксин - це вітамін

варіанти відповідей

В1

В6

В3

В12

Запитання 11

Що впливає на основний обмін

варіанти відповідей

якість їжі

температура навколишнього середовища

кількість їжі

всі відповіді вірні

Запитання 12

Що таке основний обмін

варіанти відповідей

кількість енергії спожитої їжі за добу

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності у спокою

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності під час сну

кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності при виконанні звичайної роботи

Запитання 13

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 14

Що таке ентеросорбенти ?


варіанти відповідей

пектини, що регулюють вміст холестерину та радіонуклідів

масла, що регулюють вміст шкідливих реагентів та радіонуклідів

Білки, що регулюють загоєння ран та збільшують захист

Біологічні добавки, що регулюють обмін речовин

Запитання 15

До чого призводить білковий дефіціт

варіанти відповідей

сповільнення мислення

сповільнення рухових функцій організму

сповільнення росту та відновлення

сповільнення обміну речовин

Запитання 16

У чому полягає негативний вплив токсичних речовин на метаболізм?

варіанти відповідей

стримує його швидкість

прискорює його швидкість

змінює його якість

руйнує його взагалі

Запитання 17

У яких ліпідах найбільше холестерину

варіанти відповідей

у оливковій олії сирого віджиму

у соняшниковій олії рафінованій

у конопляній олії

у жирах тваринних

Запитання 18

В якості солодких страв і десертів краще використовувати

варіанти відповідей

тістечка

фрукти

цукерки

сухофрукти

Запитання 19

Хто автор вислову: "Їжа повинна бути нашими ліками, а не ліки їжею".

варіанти відповідей

Сократ

Гіппократ

Платон

Авіценна (Ібн Сіна)

Запитання 20

Саме найдорожче, що має людина?

варіанти відповідей

Багато грошей

щаслива родина

здоров'я

високооплачувана робота

Запитання 21

Вставте потрібні слова.

Більша частина хвороб наших – це справа ________________

варіанти відповідей

наших думок

наших друзів

 наших власних рук

наших необдуманих вчинків

Запитання 22

Гіповітаміноз це -

варіанти відповідей

достатній вміст вітамінів в організмі

збільшення вмісту певного вітаміну в організмі

зменшення вмісту певного вітаміну в організмі

немає правильної відповіді

Запитання 23

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом солі та цукру

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

вмістом мінеральних речовин, вітамінів

вмістом білків, жирів, вуглеводів

Запитання 24

Раціональне харчування передбачає:

варіанти відповідей

енергетичну рівновагу

споживання більшої кількості їжі

збалансоване харчування

споживання меншої кількості їжі

Запитання 25

Від чого залежить здоров'я людини?

варіанти відповідей

від спадковості

стану навколишнього середовища

способу життя людини

медичного обслуговування

Запитання 26

Продовж вислів, який належить давньогрецькому філософу Сократу. "Ми живемо не для того, щоб їсти, а для того, щоб ...

варіанти відповідей

спати

мислити

рухатись

жити

Запитання 27

Основні складники харчових продуктів -

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи (крохмаль, глюкоза)

вітаміни

мінеральні речовини

клітковина або рослинні волокна

вода

їжа

Запитання 28

В яких з перерахованих продуктів харчування містяться білки?

варіанти відповідей

сир і молоко

риба

горох

гриби

капуста

Запитання 29

В яких з перерахованих продуктів харчування містяться тваринні та рослинні жири?

варіанти відповідей

горох

олія

сало

вершкове масло

Запитання 30

Серед запропонованих продуктів харчування обери ті, що містять клітковину.

варіанти відповідей

кавун

буряк

перець

морква

горіхи

огірок

Запитання 31

Серед запропонованих продуктів харчування обери ті, які містять глюкозу?

варіанти відповідей

Шоколад

Виноград

Суниці

Яблуко

Груша

Кабачок

Запитання 32

Обери правила здорового харчування.

варіанти відповідей

Їжа повинна бути різноманітною і складатися з різних продуктів.

Не можна переїдати.

Істи потрібно істи 6 разів на день в один і той же час

Корисно їсти молочні продукти, м'ясо, рибу, багато овочів і фруктів

Запитання 33

Правильне харчування оберігає людину від...

варіанти відповідей

Поганих звичок

Хвороб

Недостойної поведінки

Перевантаження

Запитання 34

Обери продукти у яких багато білків:


варіанти відповідей

м`ясо

квасоля

цукерки

сметана

яйця

соняшникова олія

риба

Запитання 35

Обери продукти, які містять жири:

варіанти відповідей

сало

риба

масло

сметана

фрукти

олія

Запитання 36

Обери продукти у яких багато вуглеводів:

варіанти відповідей

яйця

кондитерські вироби

хліб

масло

фрукти

риба

Запитання 37

Кухні, що враховують особливості місцевихумов і провідну діяльність населення- це

варіанти відповідей

сучасні кухні

всім відомі кухні

національні кухні

китайські кухні

Запитання 38

Назва системи харчування, що передбачає окреме споживання різних за хімічним складом продуктів під час приймання їжі.

варіанти відповідей

веганство

роздільне харчування

дієтичне харчування

макробіотика

Запитання 39

Тип харчування, що передбачає вживання в їжу лише рослинної їжі-це

варіанти відповідей

суворе вегетаріанство

сухе вегетаріанство

лактовегетаріанство

сироїдіння

Запитання 40

В чому особливість абсолютного голодування?

варіанти відповідей

Припинення приймання їжі та води

Припинення вживання лише води

Припинення вживання їжі зі збереженням приймання води

припинення вживання їжі тваринного походження

Запитання 41

Представники якої системи харчування вважають, що їжа повинна бути " живою", не " убитою"або зміненою дією високих температур?

варіанти відповідей

сироїдіння

роздільне харчування

вегетаріанство

концепція " уявних" ліків.

Запитання 42

Захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли маса її тіла менша за норму.


варіанти відповідей

виснаження

цукровий діабет

схуднення

анарексія

Запитання 43

Що передбачають принципи раціонального харчування?

варіанти відповідей

помірність, різноманітнісь,збалансованість

різноманітність, вкусові якості, ситисть

помірність, свіжість продуктів, харчова цінність

всі відповіді вірні

Запитання 44

Оберіть необхідні правила безпеки харчування

варіанти відповідей

Посуд, у якому готується і на якому подається їжа, необхідно тримати у чистоті.

Приготовлену їжу не можна залишати надовго.

Перед прийомом їжі обов’язково мийте руки

Готувати страви відповідно до певної системи харчування

Запитання 45

За якими критеріями можна визначити якість їжі?

варіанти відповідей

запах

напис на упаковці

візуально

всі варіанти правильні

Запитання 46

До наукових теорій харчування відносять

варіанти відповідей

 теорію збалансованого харчування

вегетаріанство

 теорію адекватного харчування

сироїдіння

Запитання 47

Системи оздоровчого харчування НЕ будуються на такому принципі

варіанти відповідей

енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму

необхідно вживати одноманітні харчові продукти

оптимальний режим харчування

склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах

Запитання 48

Види систем харчування


варіанти відповідей

 традиційні та сучасні

  національні та наукові

  наукові та альтернативні

  традиційні та наукові

Запитання 49

Системи харчування — це

варіанти відповідей

улюблені страви, які готуються протягом доби ( сніданок, обід, вечеря)

системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору та вживання їжі людиною.

страви національної кухні

особливі традиції в накриванні столу, приготуванні їжі

Запитання 50

Як довго можна зберігати в холодильнику вершкове масло?

варіанти відповідей

до 10 діб

до 14 діб

до місяця

пів року

Запитання 51

Скільки можна тримати готову їжу на плиті?

варіанти відповідей

поки не вичахне

1 год

1,5 год

3 год

Запитання 52

Альтернативні системи харчування

варіанти відповідей

вегетаріанство


  теорію збалансованого харчування

сироїдіння

м'ясоїдіння

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест