Тема 2 (ОФГХ). Система травлення і процеси травлення

Додано: 16 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Копія з тесту: Система травлення
Тест виконано: 13 разів
35 запитань
Запитання 1

Який орган, що бере участь в роботі системи травлення, найбільше страждає від алкоголю?

варіанти відповідей

підшлункова залоза

надниркова залоза

щитовидна залоза

печінка

жовчний міхур

тонкий кишечник

Запитання 2

Процес розщеплення речовин завершується в

варіанти відповідей

тонкому кишечнику

товстому кишечнику

прямій кишці

анальному отворі

Запитання 3

 Підшлункова залоза виробляє велику кількість ферментів, які забезпечують процес травлення :

варіанти відповідей

в тонкому кишечнику

в товстому кишечнику

в ротовій порожнині

в товстій кишці

Запитання 4

Жовч бере участь в розщепленні:

варіанти відповідей

жирів

білків

амінокислот

вуглеводів

Запитання 5

У шлунку розщеплюються:

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

нуклеїнові кислоти

Запитання 6

Жовч в організмі людини утворюється у:

варіанти відповідей

печінці

жовчному міхурі

шлунку

прямій кишці

Запитання 7

Поживні речовини в організмі людини всмоктуються переважно у:

варіанти відповідей

шлунку

тонкому кишечнику

товстому кишечнику

печінці

Запитання 8

У людини великих слинних залоз:

варіанти відповідей

одна пара

дві пари

три пари

чотири пари

Запитання 9

У ротовій порожнині:

варіанти відповідей

оцінюється смак їжі

починаються процеси механічної обробки їжі

починаються процеси хімічної обробки їжі

визначається придатність їжі

починають розщеплюватися білки

всмоктуються амінокислоти

Запитання 10

Функції язика:

варіанти відповідей

бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, формуванні членороздільних звуків мови

завдяки смаковим рецепторам відбувається розрізнення кислого, солоного, солодкого, гіркого

бере участь у визначенні якості їжі

виділяє слину

Запитання 11

Зуби слугують для:

варіанти відповідей

хімічної обробки їжі

захоплення, відкушування, пережовування їжі

обмеження внутрішнього вмісту ротової порожнини

фіксації ясен

Запитання 12

Зуб складається з

варіанти відповідей

1 - коронки, 2 - шийки, 3 - кореня

1 - кореня, 2 - коронки, 3 - шийки

1 - кореня, 2 - зовнішньої поверхні, 3 - шийки

1 - кореня, 2 - коронки, 3 - відростка

Запитання 13

Слину виробляють три пари великих слинних залоз:

варіанти відповідей

привушні

привиличні

під'язикові

підщелепні

Запитання 14

До складу слини входять:

варіанти відповідей

вода

ферменти

аспірин

муцин

Запитання 15

Подрібнену, змочену слиною їжу, язик проштовхує до:

варіанти відповідей

глотки

стравоходу

товстого кишечника

слинних залоз

Запитання 16

Апендикс розташований:

варіанти відповідей

на межі тонкого і товстого кишечника

в кінці товстого кишечника

біля підшлункової залози

в шлунку

Запитання 17

Визначте найбільший орган травної системи:

варіанти відповідей

глотка

шлунок

печінка

підшлункова залоза

Запитання 18

Назвіть орган травної системи, до якого потрапляє їжа зі шлунка:

варіанти відповідей

стравохід

дванадцятипала кишка

товста кишка

пряма кишка

Запитання 19

Назвіть орган травної системи, через який їжа надходить безпосередньо в шлунок:

варіанти відповідей

глотка

гортань

стравохід

язик

Запитання 20

Центр ковтання розташований у відділі мозку:

варіанти відповідей

середньому

довгастому

спинному

проміжному

Запитання 21

В кишечнику утворюються вітаміни:

варіанти відповідей

А і С

С і В

К і В

Д і Е

Запитання 22

Кількість різців у людини:

варіанти відповідей

4

2

8

6

Запитання 23

Зуби, які слугують для пережовування їжі:

варіанти відповідей

різці

ікла

кутні

мудрості

Запитання 24

За добу у людини виробляється шлункового соку:

варіанти відповідей

0,5 - 2 л

1 - 2 л

2 -3 л

3-4 л

Запитання 25

Верхню стінку ротової порожнини утворює:

варіанти відповідей

язик

ясна

піднебіння

губи

Запитання 26

До харчових розладів належать:

варіанти відповідей

Гепатити;

Кишкові інфекції;

Харчові отруєння

Глистяні хвороби (гельмінтози);

Гастрит.

Запитання 27

Вкажіть механізми регуляції роботи травної системи:

варіанти відповідей

Непряма;

Гуморальна;

Безумовно-рефлекторна регуляція;

Умовно-рефлекторна регуляція;

Імунна регуляція.

Запитання 28

Які ферменти впливають на травлення у тонкому кишечнику:

варіанти відповідей

Трипсин впливає на розщеплення білків до амінокислот,

Ліпази впливають на розщеплення жирів до жирних кислот й гліцеролу;

Амілази розщеплюють складні вуглеводи до глюкози;

Пепсин сприяє розщепленню молекул білків на простіші сполуки;

Ліпаза шлункового соку розщеплює жири молока;

Ферменти птіалін і мальтаза розщеплюють крохмаль їжі до глюкози.

Запитання 29

Основними функціями печінки є такі:

варіанти відповідей

Секреторна;

Бар’єрна;

Запаслива;

Захисна;

Видільна.

Запитання 30

Слина – це:

варіанти відповідей

Прозора рідина, що має кислу реакцію;

Безбарвна рідина лужної реакції,що містить ферменти: трипсин, ліпази, амілази 

Секрет, під дією якого жири розпадаються на дрібненькі краплинки, активуються ферменти, посилюється рухова активність кишок, всмоктуються жиророзчинні вітаміни, затримуються гнильні процеси й знешкоджуються бактерії; 

Секрет у вигляді безбарвного розчину неорганічних та органічних сполук слаболужної реакції..

Запитання 31

 З розчином йоду ця сполука набуває синього кольору:

варіанти відповідей

Глюкоза;

Цукор;

Крохмаль;

Білок.

Запитання 32

Яка залоза Не відноситься до травної системи:

варіанти відповідей

Печінка;

Селезінка;

Підшлункова залоза;

Привушна залоза;

Слинні залози.

Запитання 33

  Біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах травних залоз і розщеплюють їжу в травному каналі, - це:

варіанти відповідей

Травні залози;

Гормони;

Травні ферменти;

Слина.

Запитання 34

Орган, в якому відбуваються початкові етапи травлення та всмоктування речовин:

варіанти відповідей

Стравохід;

Ротова порожнина;

Шлунок; 

Товста кишка;

Тонка кишка;

Глотка.

Запитання 35

Виберіть функції травної системи:

варіанти відповідей

Секреторна;

Рухова;

Всмоктувальна;

Захисна;

Видільна;

Регуляторна;

Екскреторна.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест