Тема 4 (ОФГХ). Фізіолого-гігієнічні основи раціонального та адекватного харчування

Додано: 16 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 10 разів
40 запитань
Запитання 1

Дайте визначення терміну «раціональне (здорове, повноцінне) харчування».

варіанти відповідей

Харчування, що забезпечує надходження в організм ддостатньої кількості білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солей.

Харчування, що викликає емоційне смакове задоволення.

Харчування, що забезпечує нормальний ріст і розвиток організму, гомеостаз внутрішнього середовища, стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Харчування, що відповідає ферментативним можливостям травної системи та біологічним ритмам організму.

Запитання 2

Найбільш доцільно для характеристики харчових раціонів організованих колективів використовувати такі методи оцінки харчування як:

варіанти відповідей

Анкетно-опитувальний

Розрахунковий за розкладкою продуктів

Лабораторний

Вивчення харчового статусу організму людини

Запитання 3

Співвідношення основних харчових речовин має відповідати формулі:

БІЛКИ : ЖИРИ : ВУГЛЕВОДИ

варіанти відповідей

1 : 2,3 : 5,8

1:1,3:5

1:5:0,5

1:2:6

Запитання 4

Енергетична цінність харчових продуктів визначається вмістом у них:

варіанти відповідей

Вітамінів, мінеральних речовин

Білків, жирів, вуглеводів

Мінеральних речовин, смакових речовин

Моносахаридів, біомікроелементів

Запитання 5

У яких випадках енергетична цінність добового раціону повинна перевищувати енерговитрати:

варіанти відповідей

У спортсменів

У дітей

У людей похилого віку

У жінок, що годують дітей груддю

Запитання 6

Найбільшу енергетичну цінність мають такі продукти:

варіанти відповідей

Овочі і фрукти

Жири

М’ясо

Вироби зі злаків та бобові

Запитання 7

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвитокорганізму

Запитання 8

У добовому раціоні повинно міститися білків тваринного походження від загальної кількості, не менше,%:

варіанти відповідей

20

35

40

55

Запитання 9

 Головним джерелом мінеральних речовин для організму є

варіанти відповідей

фрукти та овочі

риба та морепродукти

м'ясо та субпродукти

молоко та молочні продукти

Запитання 10

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

Коли в їжі є вітаміни

Коли їжа є калорійною

Коли якість і кількість їжі відповідає потребам

Коли в їжі є жири

Запитання 11

Що таке основний обмін :

варіанти відповідей

Кількість енергії спожитої їжі за добу

Кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності у спокою

Кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності при виконанні звичайної роботи

Кількість енергії для підтримки процесів життєдіяльності під час сну;

Запитання 12

Що впливає на основний обмін

варіанти відповідей

Температура навколишнього середовищаі

Якість їжі

Кількість їжі

Всі відповіді є правильними

Запитання 13

Добовий раціон харчування

варіанти відповідей

Раціон харчування, що складається із скомплектованих сніданку, обіду, полуденка, вечері.

Кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ;

Кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 14

В добовому раціоні дорослої людини повинно міститися не більше

варіанти відповідей

1,5 - 4 г солі

6 -10 г солі

15 г солі

не більше 5

Запитання 15

У добовому раціоні бажано чергувати різні продукти:

варіанти відповідей

М'ясо, крупи, овочі, фрукти, молочні продукти.

Фрукти, овочі, горіхи.

Соуси, мясо, солодкі напої.

Крупи, овочі, фрукти, цукор .

Запитання 16

Добова  норма цукру для підлітків становить

варіанти відповідей

40 г

100 г

Не більше ніж 25 г

Меньше ніж 25 грам

Запитання 17

У чому полягає негативний вплив токсичних речовин на метаболізм?

варіанти відповідей

Прискорює його швидкість

 Стримує його швидкість

Руйнує його взагалі

Змінює його якість

Запитання 18

Водний баланс - це:

варіанти відповідей

Cпіввідношення між надходженням води та вагою людини

Cпіввідношення між надходженням води та її витрачанням;

 Співвідношення між знаходженням води у внутрішніх органах;

Кількість води, яку вжили за добу.

Запитання 19

Їжу дорослій людині слід вживати не менше:

варіанти відповідей

3 разів на день

5 разів на день

1 раз на день

4 рази на день

Запитання 20

Принципи раціонального харчування (декілька правильних відповідей)

варіанти відповідей

помірність

пропорційність

різноманітність

збалансованість

Запитання 21

Що таке збалансованість?

варіанти відповідей

Необхідність вживати продукти усіх основних груп.

Правильна кількість калорій.

Правильне співвідношення харчових груп продуктів.

Запитання 22

До яких хвороб призводить НЕзбалансоване харчування?

варіанти відповідей

Діабет

Анорексія

Артрит

Атеросклероз

Запитання 23

Якщо людина буде харчуватися тільки рибою та курячим м’ясом, то її організму не вистачатиме

варіанти відповідей

білків

вуглеводів

вітамінів

енергії

Запитання 24

Хвороби, пов’язані з особливостями харчування

варіанти відповідей

туберкульоз

цукровий діабет

інфаркт

атеросклероз

Запитання 25

Вуглеводи містяться у таких продуктах

варіанти відповідей

вівсяна каша

молоко

цукерки

яблука

морозиво

горіхи

Запитання 26

У яких продуктах містяться трансжири?

варіанти відповідей

торти

майонез

копчена ковбаса

чіпси

морепродукти

Запитання 27

Що треба знати, щоб визначити, яка їжа буде корисною для конкретної людини? 

варіанти відповідей

стан здоров'я

її смакові вподобання

індивідуальні та вікові потреби

Запитання 28

Яка ознака, крім статі, віку та характеру трудової діяльності являється основним при встановленні фізіологічних норм харчування?

варіанти відповідей

Кліматична зона мешкання;

 Маса тіла;

Національність

Запитання 29

Раціональне харчування дітей у віці 11-12 років передбачає вживання їжі:

варіанти відповідей

один раз на день

два рази на день

чотири рази на день

п’ять разів на день (3 основні прийоми їжі та 2 перекуси)

Запитання 30

Відіграє важливу роль у кровотворенні й забезпеченні організму киснем.

варіанти відповідей

Залізо

Кальцій

Йод

Фтор

Запитання 31

Яка середньодобова потреба людини у воді?

варіанти відповідей

Запитання 32

Скільки підлітки вашого віку витрачають ккал. за добу

варіанти відповідей

1000-1500

1500-2000

2500-3000

4000-5000

Запитання 33

До поживних речовин відносяться

варіанти відповідей

Білки

Вуглеводи

Жири

Вітаміни

Мінеральні речовини

Запитання 34

Не якісне і не збалансоване харчування може призвести до

варіанти відповідей

Гастриту

Авітамінозу

Виразки шлунку

Карієсу

Всі відповіді вірні

Запитання 35

Дієта розрахована на

варіанти відповідей

Людей похилого віку.

На людей з хронічними захворюваннями.

На конкретну людину.

Усі відповіді вірні.

Запитання 36

До наукових теорій харчування відносять

варіанти відповідей

  теорію збалансованого харчування

  сироїдіння

  вегетаріанство

   теорію адекватного харчування

Запитання 37

Альтернативні системи харчування

варіанти відповідей

 вегетаріанство

теорію збалансованого харчування

  сироїдіння

  м'ясоїдіння

Запитання 38

Найбільш шкідливі для здоров'я продукти

варіанти відповідей

торти, печиво

фаст-фуди, "Мівіна"

жувальні цукерки

чіпси

Салат

фрукти

Запитання 39

Назвіть принципи збалансованого (раціонального) харчування

варіанти відповідей

харчуватися регулярно

контролювати розмір порцій

збільшити споживання фруктів та овочів та молочних продуктів високої калорійності

збільшити споживання фруктів та овочів та молочних продуктів низької та середньої калорійності

пити якнайбільше води

пити достатню кількість води

Запитання 40

Найкращим джерелом енергії є...

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест